Slovenija

Taksisti pred državnim zborom protestno hupali

Ljubljana, 04. 05. 2021 15.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Maja Pavlin, STA
Komentarji
136

Taksisti, ki nasprotujejo predlogu novele zakona o prevozih v cestnem prometu, o kateri razpravljajo v državnem zboru, so pred parlamentom protestno hupali. Tudi več sindikatov in civilnodružbenih organizacij je v skupni izjavi člane odbora pred razpravo pozvalo, naj zavrnejo predlog novele zakona o prevozih v cestnem prometu, ki prinaša podlago za delovanje platform za prevoze, kot je Uber. Prepričani so, da predlog ščiti interese kapitala, ne ljudi.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Taksisti ponovno izrazili nestrinjanje
    03:16
    Iz 24UR: Taksisti ponovno izrazili nestrinjanje
  • Iz SVETA: Uber v Sloveniji
    03:44
    Iz SVETA: Uber v Sloveniji

Predlog novele zakona o prevozih v cestnem prometu po besedah infrastrukturnega ministra Jerneja Vrtovca ne spreminja obstoječih pravil ter upošteva delovnopravno zakonodajo in bistveno izključuje delo na črno. Po predlogu bodo morali imeti vozniki ne glede na to, ali bodo vozili s taksimetrom ali preko aplikacije, sklenjeno delovno razmerje po delovni zakonodaji z vsemi dovoljenji. S tem je zavrnil mnenje več sindikalnih predstavnikov, da takšne platforme pogosto temeljijo na kršenju delovne zakonodaje, saj vozniki nimajo urejenega statusa zaposlenih.

Odbor bo obravnaval tudi predlog sprememb resolucije o nacionalnem programu razvoja prometa v Sloveniji za obdobje do leta 2030 ter poročilo o izvajanju resolucije o nacionalnem programu varnosti cestnega prometa za leto 2019.

Podjetja s področja mobilnosti podpirajo novelo

Tudi podjetja s področja mobilnosti podpirajo novelo za prevozne platforme, saj menijo, da bo novela prinesla napredek na področju mobilnosti. Iz AV Living Laba, svetovalne hčerinske družbe ljubljanskega BTC, ki se med drugim ukvarja z rešitvami za mobilnost v prihodnosti, so sporočili, da so predstavniki podjetij AV Living Lab, Avantcar, GreenGo (T2 Rotolab), GoOpti, Porsche Slovenija, Renault Nissan Slovenija ter Gospodarsko interesno združenje ACS – Slovenski avtomobilski grozd poslancem in poslankam že včeraj poslali "javno pismo podpore prehodu na digitalno mobilnost v Sloveniji".

"Predstavniki podjetij s področja mobilnosti želimo javno podpreti vizijo digitalne mobilnosti, saj verjamemo, da prinaša napredne in boljše storitve ter predstavlja pomemben napredek na področju mobilnosti v Sloveniji," so utemeljili svojo podporo. Mobilnost je namreč ena najhitreje rastočih in razvojno naravnanih panog, ki se čedalje bolj prepleta z digitalno tehnologijo. Ta je omogočila tudi nove poslovne modele, ki postavljajo v ospredje uporabnika storitev, menijo.

Podjetja s področja mobilnosti so novelo podprla.
Podjetja s področja mobilnosti so novelo podprla. FOTO: POP TV

Prepričani so, da bo mobilnost v času okrevanja po krizi pomemben aktivator gospodarstva, vključno s turistično panogo, ki je doživela enega največjih padcev, verjamejo pa tudi, da je skrajni čas, da Slovenija s sprejetjem predlaganih sprememb "stopi v korak s preostankom Evrope in s tem omogoči uporabnikom boljšo izbiro in kakovost storitev, ponudnikom pa možnost razvoja naprednih poslovnih modelov".

 Pismu so dodali tudi rezultate raziskave javnega mnenja, ki jo je izvedla agencija Valicon in v kateri je 69 odstotkov vprašanih izrazilo mnenje, da je sprememba zakonodaje, ki bi zagotovila večjo preglednost in kakovost taksi storitev ter možnost uporabe mobilnih aplikacij v Sloveniji, potrebna.

"Novela znižuje standarde zaščite delavk in delavcev"

V opozicijskih strankah SD, Levica in LMŠ ter v sindikatih so medtem opozorili, da poslovni model tovrstnih platform povečuje prekarno delo in bo taksiste potisnil v še slabši socialni položaj. Vlada je na drugi strani zatrjevala, da bo glede na predlog moralo delo preko platform potekati po veljavni delovni in davčni zakonodaji ter da bo z novimi možnostmi ponujanje storitev prevoza lahko preglednejše in bolj predvidljivo tako za uporabnike kot za taksiste.

Številni sindikati ter delavske in študentske organizacije so torej ob obravnavi novele poslance pozvali, naj podprejo interese ljudi in ne kapitala. "Že prejšnje koalicije so skušale pod krinko 'tehnoloških inovacij' dodatno prekarizirati pogoje dela, in tudi ta novela znižuje standarde zaščite delavk in delavcev, med drugim pa prireja tudi zakonsko podlago za delovanje podjetij, kot je Uber," so prepričani.

Uber
Uber FOTO: Kanal A

Kakor pravijo v izjavi, tudi ta korporacija v Sloveniji močno lobira, da bi si zagotovila prilagoditev zakonodaje. "Verjetno ni treba poudariti, da različne vladne koalicije ne gredo na roke samo Uberju, temveč tudi ostalemu kapitalu, saj poskušajo zadnjih nekaj let vztrajno omehčati zakonodajo, da bi s favoriziranjem poceni storitev in blaga znižali tudi obstoječe delavske standarde in plače ter zmanjšali socialno varnost delavcev," so zapisali.

"Uberjev poslovni model je le eden izmed mnogih modelov, ki temeljijo na izogibanju zaposlovanju delavcev in vsiljevanju statusa samostojnega podjetnika ali pogodbenega delavca, s čimer jim ne pripada niti zavetje zakonsko določene minimalne plače, plačanih nadur, letnega dopusta in možnosti bolniške odsotnosti ter ostale pravice, ki izhajajo iz rednega delovnega razmerja," opozarjajo. Prepričani so, da bi Uber še dodatno poslabšal področje, ki je za taksiste že zdaj neurejeno: "Prepuščeni so sami sebi, saj so plačani glede na opravljeni promet, sami pa poskrbijo za vse stroške, kot so servis, registracija, čiščenje avta ipd." "Algoritem Uberjeve aplikacije pa s stalnim nadzorom in disciplino ne udarja le po delavcu, temveč tudi po uporabnikih, saj jim avtomatsko povečuje ceno, ko pride do večjega povpraševanja," opozarjajo.

Zahtevajo, da zakonske ureditve ne prilagajajo interesom korporacij

Uberju je delovanje zaradi kršenja delovne zakonodaje v nekaterih državah že onemogočeno ali pa so morala podjetja začeti izpolnjevati lokalne standarde. Tako je na primer v Italiji, Nemčiji in na Danskem. Vozniki v Veliki Britaniji so dosegli celo to, da mora podjetje voznike zaposliti kot delavce v rednem delovnem razmerju.

"Z vsemi močmi podpiramo aktivnosti taksistk in taksistov, ko ti branijo delavske standarde."
"Z vsemi močmi podpiramo aktivnosti taksistk in taksistov, ko ti branijo delavske standarde." FOTO: Miro Majcen

"S tem, ko vladajoči deregulirajo gospodarstvo in v imenu rasti v državo vabijo tovrstna podjetja, se jasno postavljajo na stran kapitala, ki ga dobrobit delavcev ne briga," pravijo podpisniki izjave. Po njihovem mnenju nizke cene blaga in storitev na kratki rok mogoče res navdušijo potrošnike, a dolgoročno to ustvarja razmere, "v katerih bomo vsi delali v nevzdržnih pogojih, kot delajo vozniki Uberja po svetu, trgovci diskontnih trgovin, agencijski delavci, delavci čistilnih servisov itd.".

Podpisniki zato od članov odbora za infrastrukturo, okolje in prostor, ki bo razpravljalo o zakonskem predlogu, zahtevajo, da zakonske ureditve ne prilagajajo interesom korporacij, da predlog novele zavrnejo, da uzakonijo učinkovito delavsko zaščito in boljše delovne pogoje ter da izboljšajo varstvo okolja. "Z vsemi močmi podpiramo aktivnosti taksistk in taksistov, ko ti branijo delavske standarde. Žal se delavski razred v zadnjih letih zgolj brani pred pritiski kapitala in poskuša ohraniti status quo, vemo pa, da bodo šele močni in med seboj povezani sindikati lahko prešli k boju za izboljšanje položaja in dvig standardov za delavce, lokalno prebivalstvo in okolje," so še zapisali.

Tudi ETF opozarja na škodljiv poslovni model platform za prevoze

Evropska transportna federacija (ETF) je na predsednika države Boruta Pahorja, predsednika vlade Janeza Janšo in pristojnega ministra Vrtovca naslovila pismo glede predloga novele zakona o prevozih v cestnem prometu ter v njem opozorila na njihov škodljiv poslovni model. Izpostavila je negativne izkušnje, ki jih ima Evropa s poslovnimi modeli, kakršen je Uber, in opozorila na škodljive posledice, ki jih pristajanje na pravila igre multinacionalk prinaša.

Tudi v ETF so zapisali, da poslovni model omogoča prekarne oblike zaposlenosti in da voznikom ne pripada nadomestilo za čas bolniške odsotnosti ali dopusta, pri čemer si dela ne morejo organizirati samostojno. Glede poslovnega modela potekajo sodni spori, ugotavlja se, da voznike silijo v t. i. lažno samozaposlitev. Poslovni model, ki ga uporabljajo platforme za prevoze, po njihovem ne krši le delovne zakonodaje, temveč tudi davčno. Zaradi lažnega modela samozaposlitve se namreč izogibajo plačilu davka na dodano vrednost za opravljene storitve.

"Slovensko vlado pozivamo, da predlog umakne in v razpravo o spremembi tega področja vključi socialne partnerje. Ker bo Slovenija v drugi polovici leta prevzela predsedovanje Svetu EU, pričakujemo, da si bo prizadevala za implementacijo prednostnih nalog EU, med katerimi je tudi socialna pravičnost," so poudarili.

ETF je na svojih spletni strani objavila tudi članek v podporo sindikalnim in drugim organizacijam, ki si v Sloveniji prizadevajo za zavrnitev predloga novele zakona o prevozih v cestnem prometu, s katerimi bi vstop v Slovenijo dovolili multinacionalkam, ki kršijo delovno zakonodajo in slabšajo delovne pogoje, so še sporočili.

Koronavirus pasica nova
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (136)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

wii1
04. 05. 2021 21.59
+2
Komaj cakam da me Uber pobere voznik pa iz Sirije
Nightrider
04. 05. 2021 21.55
+2
Avtobusna postaja - Klinični.. 20€
proofreader
05. 05. 2021 15.27
+1
Je poslanka včeraj povedala, kako se tepejo za stranke.
zajebant2
04. 05. 2021 21.52
+2
Leve ovce se bojijo konkurence in cenejše taxi prevoze
BOLFORUNO
04. 05. 2021 21.51
+1
najprej na tečaj Slovenščine
?atež
04. 05. 2021 21.35
+2
Gledam Hram Demokracije v zivo ,Bravo imam občutek da UBER pada v mojem hramu demokracije mu ne bo ratalo pridet not v mojo Slovenijo
fcrs_lj
04. 05. 2021 21.30
+0
Drzava mora porihtati to podrocje. Poglejte vozni park taxistov v Lj. Kdo kupi luksuzno limuzino, da pele pijani folk po ljubljani. Vsak taxist odpre s.p. da lahko nabavi avto na firmo in ga dobi ceneje, potem pa je vprasanje, ce sploh delajo kot taxisti…in se to poglejete kako zgledajo lj. taxiji, pa saj ne ves ali je taxi al je osebni avto, enkrat sem dozivel da je taxist pred mano dal rumeno taxi tablico na avto. Dejte uvest zakon da taxi mora biti posebne barve da se loci od osebnih vozil, recimo rumene barve, v ljubljani v trenutku neha delat 75% taxsistov, kdo bo pa kupil rumeni avto in se bo se privat s tem pelu.
+0
komaj čakam da bomo lahko služili 😊
fcrs_lj
04. 05. 2021 21.21
+2
V ljubljani je taxi luksuz
MaticMato
04. 05. 2021 21.18
+1
Uber dobre novice :) Bravo minister.
MaticMato
04. 05. 2021 21.17
-2
Digitalno in napredno naprej. Vrtovec pa je sedaj najvecji sovraznik Taxistov. Tale Jefim je pa tudi svojega denarja vreden. Bogato se prodaja, zraven pa jamrA in se boji konkurence. Slovenija naprej!
Nimasmisla
04. 05. 2021 21.09
+4
Briga me za te yugo taxtiste
User1536496
04. 05. 2021 21.08
+1
Koga pa ščiti zdajšnja zakonodaja, preden nabijate, začnite z poskusom zaposlitve v taxi službi in nato pojdite vozit taxi. Dobrodošli v realni svet. A je kdo iz Levice, SD, LMŠ kdaj vozil taxi
MaticMato
04. 05. 2021 21.17
-1
Vozili so se samo v taxiju. Pijani od pokradenega denarja! Banda levakov!
Ambasador_dolce
04. 05. 2021 20.58
+0
Pridi pa probaj. Ne mislit da je lahko sedeti 12 ur za volanom naredis pa 60
Slovan
04. 05. 2021 20.56
+1
Kaj imajo za hupat? Kazen... Pa delo si najdt pa bo.. Se tisto ki večina vozi je sverc komerc...
Ambasador_dolce
04. 05. 2021 20.56
-4
Kaj ma pa veze barva.. vazno da se peljes v lepem in urejenem voZilu.
Pia lea
04. 05. 2021 20.53
+3
Zalostno, da unicujemo svoje. Domace firme prodane tujcem, tujci pa prisvajajo nas kapital.... Dno dna....
tutabo
04. 05. 2021 20.49
+1
kdaj bodo vsi taksisti v isti barvi..., ko bodo jih podprem
?atež
04. 05. 2021 21.23
+2
Ves kdaj ko bo drzava plačala avto in bencin sofinancirala , jooj BOTI ne nakladajte res ce nimate pojma
Biker 333
04. 05. 2021 20.29
+1
Konkurenca je vedno dobrodošla...Uber welcome.
Recenzor
04. 05. 2021 20.51
+3
In kako misliš da bo ministrant Vrtovec uspel v red spraviti Uber, če še enih navadnih balkanskih taksistev ni mogel
CIGU MIGU
04. 05. 2021 20.18
+0
le zakaj niso počakali na piciklne
pijanec22
04. 05. 2021 20.18
-1
Hupali pa so oni, ki na dopust hodijo z Wizzair ali Ryanair, rezervacijo sob pa delajo preko Bookinga.