Slovenija

Podjetjem, ki ne smejo obratovati, možnost odloga kredita za 12 mesecev

Ljubljana, 18. 03. 2020 15.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
U.Z./M.R./STA
Komentarji
111

Vlada je potrdila predlog zakona o interventnem ukrepu odloga plačila obveznosti kreditojemalcev. Prav tako so potrdili predlog dopolnila k interventnemu zakonu, po katerem podjetja delavca na čakanje lahko napotijo za največ tri mesece, samozaposleni pa bi socialne prispevke za naslednje tri mesece lahko odplačali v dveh letih. Novi ukrepi tudi na kmetijskem in pravosodnem ministrstvu.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Je odlog razbremenitev?
    02:23
    Iz 24UR: Je odlog razbremenitev?
  • Iz 24UR: Odlog plačevanja kredita
    01:27
    Iz 24UR: Odlog plačevanja kredita
  • Iz 24UR: Ukrepi za razbremenitev podjetij in samozaposlenih
    00:50
    Iz 24UR: Ukrepi za razbremenitev podjetij in samozaposlenih
  • Iz 24UR ZVEČER: Kako bo Slovenija pomagala samostojnim podjetnikom?
    02:46
    Iz 24UR ZVEČER: Kako bo Slovenija pomagala samostojnim podjetnikom?
  • Iz 24UR ZVEČER: Poziv kreditojemalcev v švicarskih frankih
    01:27
    Iz 24UR ZVEČER: Poziv kreditojemalcev v švicarskih frankih
  • Iz 24UR ZVEČER: Odlog odplačevanja kredita
    03:25
    Iz 24UR ZVEČER: Odlog odplačevanja kredita
O predlogu je vlada obvestila tudi Banko Slovenije.
O predlogu je vlada obvestila tudi Banko Slovenije. FOTO: Blaž Garbajs

Vlada je sprejela predlog zakona o interventnem ukrepu odloga plačil obveznosti kreditojemalcev, po katerem bodo banke in hranilnice za obdobje 12 mesecev lahko odložile plačila posojil gospodarskim družbam, zadrugam, samostojnim podjetnikom in kmetom. Tistim, ki jim je bilo z odlokom onemogočeno poslovanje, morajo banke to obvezno odobriti.

Pogoj je, da podjetje plačuje davke

Andrej Šircelj
Andrej Šircelj FOTO: Bobo

Finančni minister Andrej Šircelj je po današnji seji vlade pojasnil, da gre za odlog obveznosti iz kreditnih pogodb, sklenjenih z bankami in hranilnicami, za obdobje 12 mesecev. "Gospodarske družbe, zadruge, samostojni podjetniki, samozaposleni in kmetje se bodo lahko z bankami dogovorili za odlog obveznosti za obdobje 12 mesecev," je dejal Šircelj. Zakon določa tudi pogoje, kdaj bodo banke in hranilnice to lahko storile.

"Pogoj je, da je družba solventna in da dejansko posluje, da plačuje davke," je pojasnil. Tistim, ki jim je bilo z državno odredbo onemogočeno poslovanje, kot so gostinski obrati, bodo morale to banke obvezno odložiti, saj jim je bilo onemogočeno pridobivanje prihodkov.

O pogojih odloga se bodo morali posojilojemalci sicer dogovoriti z bankami in hranilnicami.

Šircelj o odzivu bank: "Niso navdušene"

O predlogu je vlada obvestila tudi Banko Slovenije, ki po njegovih besedah predlogu ni nasprotovala. "Zakonski predlog tudi ne predvideva poroštva za banke v tem pogledu. Prepričan sem, da je danes likvidnost v bančnem sistemu stabilna in robustna in ta zakon ne bo nikakor vplival na sam finančni sistem in finančno stabilnost v državi," je dejal.

Banke po Šircljevih besedah nad ukrepom niso navdušene.

Delavec bo na čakanje lahko napoten za največ tri mesece

Odbor DZ za delo je danes brez glasu proti potrdil predlog zakona, po katerem bo država pomagala delodajalcem, ki zaradi pandemije koronavirusa ne morejo zagotavljati dela vsaj 30 odstotkom zaposlenim hkrati in jih bodo napotili na začasno čakanje na delo.

Namen zakona, ki se bo po sprejetem dopolnilu imenoval zakon o interventnih ukrepih na področju plač in prispevkov, je ohranitev čim več delovnih mest v spremenjenih razmerah na trgu, ki so ali bodo posledica izbruha novega koronavirusa, je povedal resorni minister Janez Cigler Kralj in dodal, da gre za prvi ukrep, verjetno bodo sledili dodatni.

Delodajalci bodo morali delavcem, ki jih bodo napotili na čakanje na delo, izplačati 80 odstotkov nadomestila plače, ki je povprečna plača delavca v zadnjih treh mesecih. Pri tem bo delodajalec kril 60 odstotkov, država pa 40 odstotkov teh 80 odstotkov nadomestila. Delavec bo lahko na čakanje napoten največ za tri mesece, delodajalec bo lahko pravico do delnega povračila nadomestil plače uveljavil le enkrat in največ za tri zaporedne mesece.

Do pomoči ne bodo upravičeni delodajalci, ki so davčni dolžniki, ki so kršili delovno zakonodajo ali ki so v postopku zaradi insolventnosti. Do 80 odstotkov nadomestila plače bodo upravičeni tudi delavci, ki bodo morali biti v karanteni, bo pa v tem primeru plačilo v celoti krila država.

Odbor je sprejel več dopolnil, s katerimi je med drugim med upravičence vključil samozaposlene ter upravičencem omogočil odlog plačila socialnih prispevkov za april, maj in junij letos za dve leti.

Z ukrepi na kmetijskem trgu država želi zagotoviti zadostno oskrbo s hrano

Na dnevnem redu odbora DZ za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je bil tudi predlog zakona o interventnih ukrepih na trgu kmetijskih pridelkov, živil, živali in gozdno lesnih sortimentov, ki ga je ta soglasno podprl. "Hvala poslancem za zelo konstruktivno razpravo," je ob tem na Twitterju zapisala ministrica Aleksandra Pivec. Z njim bo vlada uredila možnosti omejitve prometa s kmetijskimi pridelki, živili in živalmi, predvsem za namen prehrane ljudi, da bi tako zagotovili zadostno oskrbo s hrano.

Zelena luč predlogu zakona, ki ustavlja tek rokov v sodnih in upravnih zadevah ter prekinja prestajanja zapornih kazni

Odbor DZ za pravosodje pa je dal zeleno luč predlogu zakona, ki zaradi epidemije koronavirusa začasno ustavlja tek rokov v sodnih in upravnih zadevah ter prekinja postopke pozivov na prestajanje zaporne kazni. Večina na odboru je ocenila, da je predlagani zakon v tem trenutku smiseln in potreben.

Lilijana Kozlovič
Lilijana Kozlovič FOTO: Bobo

Predlog zakona o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni, ki ga bo DZ po nujnem postopku predvidoma obravnaval na izredni seji še ta teden, po besedah ministrice za pravosodje Lilijane Kozlovič določa, da roki v sodnih zadevah v času epidemije koronavirusa ne tečejo, razen v nujnih zadevah. Prav tako se lahko v tem času javnost začasno izključi iz glavne obravnave ali njenega dela.

Tudi roki v upravnih zadevah v tem času ne bodo tekli, razen ko gre za nujne zadeve. Pri tem se bo za vsak primer posebej določalo, ali gre za nujno zadevo ali ne. Tam, kjer roki tečejo, pa je treba stranke o tem posebej obvestiti, da česa ne zamudi, je povedala ministrica.

Predlog za potrebe možnega ukrepanja zaradi koronavirusa posega tudi v delo zaporov. Med drugim po besedah ministrice določa, da roki za začetek prestajanja zaporne kazni ne tečejo. Direktor zapora bo lahko, če bo treba zaradi preprečitve širjenja epidemije, za en mesec tudi prekinil prestajanje zapora obsojencu, kadar pri tem ne bo varnostnih zadržkov. Pri tem bo treba te posebej ugotavljati.

Predlog določa tudi, da lahko direktor zapora predčasno odpusti obsojenca, ki je največ šest mesecev pred iztekom kazni. Pri tem pa mora upoštevati določbe zakona o izvrševanju kazenskih sankcij, ki veljajo za pogojni izpust, torej da je obsojeni prestal dve tretjini kazni in da se obnaša vzorno.

"V zaporih imamo veliko prostorsko stisko, poleg tega imamo velike težave s pomakanjem pravosodnih policistov," je razloge za ukrepe navedla ministrica.

Večina na odboru je ukrepe ocenila kot smiselne in potrebne. Nekaj večjih pomislekov imajo v LMŠ, kjer se jim po besedah Tine Heferle zdi, da so nekateri ukrepi glede izpusta zapornikov zastavljeni preveč široko in da je treba gledati tudi na varnost ljudi. Predlagali so dopolnilo, po katerem predčasni izpust ne bi bil mogoč za zapornike, ki so bili obsojeni na pet ali več let zapora.

Po besedah Kozlovičeve ministrstvo dopolnila ne podpira, saj da gre za osebe, ki so že prestale večji del, in sicer 80 ali 90 odstotkov kazni, poleg tega bo pri izpustu potrebna posebna varnostna presoja direktorja zapora.

Odbor dopolnila ni podprl, v LMŠ pa so napovedali, da zakona, ki mu sicer ne nasprotujejo, zato ne bodo podprli.

KOMENTARJI (111)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

širimresnico
19. 03. 2020 18.09
+5
nabijate nonstop proti gostincem. od gostinstva dobro živi 10% gostincev in to lastniški lokali, ki že dolgo obratujejo, imajo ime, veliko parkirišče, top lokacijo itd...vsi ostali živijo iz rok v usta. najemnine so visoke, prav tako vsi stroški.
okinse
19. 03. 2020 13.08
+4
Toliko pameti v parlamentu, da ne vidijo niti meter pred sabo. Kako bodo speljali na bankah posojila? 100.000 samo zaposlenih bo prišlo na banko in prosilo za kredit? Tudi če ne vem kak zakon to predpiše, ni nobene možnosti da to banke sprevedejo. Ko ti odobrijo kredit je potrebno ne vem koliko listov podpisat, natisnit in overovit in ponavadi traja več tednov da gre skoz?? Luštno je pametovati na govorniškem odru, ko nimaš pojma o realnem življenju in stiskah malega človeka.
TOP MOJSTER
19. 03. 2020 08.19
+1
Vklopi razum, zahtevaj račun
KrpanovMartin
18. 03. 2020 21.45
+6
Prvi pokazatelj, da nova vlada, tako kot prejšnja in vse poprejšne, ne ve kaj dela. Zagotovo so taki neživljensko.. enostavno povedano neumni ukrepi nekaj kar jih bo močno doletelo po izboljšanju razmer z virusom, ko zagon gospodarstva ne bo mogoč, predvsem zaradi hude globalne gospodarske krize in tudi zato, ker so uspeli v svoji neukosti, potopiti malo gospodarstvo, ki je ključen pogoj, da bi gospodarstvo ponovno oživelo. Norčevati se iz malega gospodarstva, kot da je tujek v družbi, pa samo skrbet za prekomerno JU in velike koncerne, pa jalovo početje. Je pa po drugi strani to tudi dobro, da enkrat dokončno in za vselej pade mit o "velikih vodjih" - sivih eminencah - tako levih kot desnih.
vezuv_
18. 03. 2020 20.46
+6
Vladi postavljam vprašanje: Zdravnik na podlagi opisa simptomov po telefonu ugotovi, da si okužen z virusom, na testiranje te pa ne napoti. Kako v tem primeru podjetju dokazati, da ti je bila odrejena karantena? Zakaj odrejajo zdravniki karanteno samo za obolelega, in ne za celo družino?
slokorupcija
18. 03. 2020 20.22
+14
Imam najet lokal, 5 zaposlenih....in zdaj mi zaprli lokal. 10.000 eu stroska na mesec......koga naj tozim za povrnitev skode????
mackon08
19. 03. 2020 09.13
-3
slokorupcija Če imaš 5 zaposlenih lokal sigurno dobro posluje. Upam da imaš kaj na strani za hude čase, da to prebrodiš. Se pa strinjam, da je nujno ukrepanje države, če smo za lopovske banke dali milijarde, ki nas zdaj ropajo se mora densr najti za takšne primere. Da vidimo zdaj to opevano vlado kaj je sposobna. No naj se malo počaka, da se res najde dobra rešitev.
Sosed Sosedov
18. 03. 2020 20.18
+3
Zdele sms cakam, da se nas lahko samo 6 druzi. Danes zjutri jih je bilo pred eno fabriko na Gorenjskem 80. Pol na dvoriscu/pol na javni cesti. A je unih drugih pol od jutr naprej v prekrsku? Just asking
Dark Knight
18. 03. 2020 20.18
+0
Brano nova vlada!
Dark Knight
18. 03. 2020 20.19
-1
TOP MOJSTER
18. 03. 2020 19.54
+7
Jankovič je baje odlog dolgov že uštimal.....
Sosed Sosedov
18. 03. 2020 20.19
+1
On nima dolgo ze od Corone. Une prve Corone, 1999
vertex
18. 03. 2020 21.21
+0
Jansa tudi ...zvonove milijarde kar odpisali
inside1
18. 03. 2020 19.52
+13
če je tole vse kar država misli naredit, je bolj to jalova pomoč. bare bodo na črno odpirali nazaj. preživet je treba. v usta je treba tudi kaj dat..... onim gor na stolčkih se fučka, oni so onemogočili delo....glavno da imajo oni in javna uprava....davke bodo pa že pobrali.....
knivar
18. 03. 2020 19.38
+3
ok podjetja še razumem se bi dalo razumet, ampak kaj imajo tile kmetje voluharji kulaki z njimi skupnega, zakaj njim neke benificije v teh časih, voluharji vlečejo subvencije EU projekte državne projekte, kradejo v državnih gozdovih, lopovi hinavci kulaki da jih ni večjih,vsaka vlada jim vse ustreže,SMO VIDELI LANI ZARADI PAR OVAC IN ENE KOBILE, JE BILO POBITO KOLIKO MEDVEDOV IN VOLKOV, KAJ SEJ SO TAKO IN TAKO DOBILI VSE PLAČANO OŠKODNINE, EU VSE POŠTENO PLAČA MRŠŠ BANDA PARAZITSKA
knivar
18. 03. 2020 19.42
+3
samooskrbe pa nimamo a je tako celo z jajci nimamo samooskrbe vse uvažamo kmetje pa bmw audije motorje čolne pred bajtami vile, in kako lahko kmet dela v firmi na 8h, če ima registrirano kmetijsko dejavnost na dveh stolih nemore sedet al je kmet al pa delavec naj se država odloči
vezuv_
18. 03. 2020 20.50
+2
Očitno je priden. Sicer pa je dosti opuščenih kmetij, pa si vzemi eno v najem in preizkusi, pa boš dobil odgovor na svoje vprašanje.
knivar
18. 03. 2020 21.44
+4
kdo je priden vidim kako so pridni jih gledam zadnjih 40.let sam jamrajo pa kradejo po državnem gozdu, denar vlečejo od vse povsod, pol gre pa še delat na firmo odžirat drugmu šiht, z 700.eur plače se norca dela, jst se pa prebijam iz mesca v mesec z 700.eur, če je kmet naj bo doma al je kmet al pa delavec naj se država odloči te voluharje podpirat je hudič
Goveja župa
19. 03. 2020 08.02
-1
Konji k so jih ubili volki je biu usak drazji predvidevam da od tvojega avta, oni od tega zivijo, dej nehi bit tok vase zagledan pacient
snita-kruha
19. 03. 2020 11.44
+1
Govori oseba ki po službi v mestu sedi na kavi in jamra kako nič nima in kakšna je socialna, pa kako je vse drago weee weee, bogi jaz noht se mi je zlomil, smrdim po potu ker sedim na soncu.... Lepo vabljeni vsi povrsti na delo na kmetiji, ko bo pa to za vami se bomo pa začeli pogovarjati. No pa še takrat ne, če je človek nerazgledan in nepoučen, in vidi izključno samo svojo bogo rit... Mal pojokite pa bo!
Sosed Sosedov
18. 03. 2020 18.56
+18
Sori: z odredbo je moral sosed zapret kafic. Z odredbo vlade. In zdaj naj placuje 60% od 80% nadomestila za cakanje. Iz cesa? Od cesa? Naj proda hiso ( sosed je nima, zivi v najemu ). ZA 100% prepoved opravljanja dejavnosti 100% nadomestilo OD TISTEGA KI JE IZDAL ODLOK O NEPOSLOVANJU!!!!!
inside1
18. 03. 2020 19.01
+9
jaz sem tud zglede mal neumen in ne razumem tega. to se nanaša na obstoječe kredite. kaj pa tekoče stvari, od kod naj dajo plače, če so zaprti. kredit vzeti sedaj? pa ga bodo dobili?
KladivoSi
18. 03. 2020 18.52
+22
Avstija čez noč spejela 38mrd€ za gospodarsko krizo ,ki se že razvija. Pri nas se pa kredite prelaga, slovencem bo trda predla.
saknukdhwkfnnkj
18. 03. 2020 18.32
+7
Mi "mali" ljudje moramo podpreti banke, jp te iste banke ki so nam dale tiste "švicarske" kredite- ogromno ljudi životari zaradi tega! Sploh pa sedaj če je nekdo na minimalcu in bo dobil 80% plače (če sploh bo) kako preživeti!? Eni se sprašujejo zakaj vas delodajalec ne pošlje v samoizolcijo, drugi bi pa delali - Le zakaj? Da preživijo!!!
Roninax
18. 03. 2020 17.53
+16
A samo podjetjem?? Nam malim ki smo brez dela pa lahko placujemo. Naprej al kwa???
Nightrider
18. 03. 2020 18.16
-1
To bi mislu ko si jemal kredit. Moras imet vsaj 5000€ nasparanega za izredne razmere.
poper00
18. 03. 2020 19.00
+5
HUSO BOSS
18. 03. 2020 17.39
+11
Tako ja vlada kriminalce na prostost.. Svašta
Primzy D Mimzzy
18. 03. 2020 17.28
+25
zelo velika dvoličnost te vlade. ukrepe so dal samo za javni sektor. zasebni sektor pa nej krepne . glejte francijo zelo resno so vzel ta virus. zavedajo se rezultatov brezbrižnosti.
pepikrlinca
18. 03. 2020 18.36
-4
vprašaj marjančka in njegove? So spančkali glede bolezni in samo blebetali, da to ni nič.
Draža
18. 03. 2020 17.25
+17
Kaj bo to nategov s strani podjetij,kot je znano.Kredite bodo dvigovali,čez mesec stečaj,odplačilo kredita adijo,naslednji dan odpre novo firmo na ženo ali svaka in nobenemu nič,ker ni zakona za take prevarante.
Uporabnik1842873
18. 03. 2020 17.18
+14
Kdor nima danes ne bo imel niti cez 12 mesecev!
lenka p
18. 03. 2020 17.18
+17
Kako pa bomo mi fizične osebe poplačevale kredite, glede na to da bomo imeli 80 % plačo.
Nightrider
18. 03. 2020 18.23
-7
To bi mislilu ob najemu kredita. Treba je racunat, da bo v 20 letih kdaj zaštekalo