Slovenija

'Vsi ukrepi bodo plod dialoga med vlado in gospodarstvom'

Ljubljana, 31. 08. 2018 12.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Izjave poslanca Levice Mihe Kordiša na račun slovenskih gospodarstvenikov odmevajo v strankah koalicije Marjana Šarca, ki jim je Levica obljubila podporo pri ključnih projektih. V LMŠ so se tako že sestali s predstavniki Gospodarske zbornice Slovenije.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Pravi obraz Levice
    03:27
    Iz 24UR: Pravi obraz Levice
  • Iz 24UR: Kaj pravita Akrapovič in Boscarol?
    02:21
    Iz 24UR: Kaj pravita Akrapovič in Boscarol?
  • Iz SVETA: Sonja Šmuc o odzivu Levice na Akrapoviča
    04:26
    Iz SVETA: Sonja Šmuc o odzivu Levice na Akrapoviča
Podpis koalicijske pogodbe
Podpis koalicijske pogodbe FOTO: Damjan Žibert
PREBERITE: Kako je svoje izjave pojasnil Miha Kordiš.

Kordiš je na Facebooku med drugim zapisal, da Ivo Boscarol in Igor Akrapovič "bogastva, ki si ga prisvajata iz delavskih rok in mozga, nočeta usmeriti drugam kot v lasten žep". In dodal "Rešitev? #Nationalize!"

V Šarčevi LMŠ so se zaradi burnih odzivov sestali s predsednikom GZS Boštjanom Gorjupom in generalno direktorico Sonjo Šmuc, skupaj pa so ugotovili, da bodo o pripravi ukrepov govorili šele po oblikovanju vlade. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V koaliciji naj bi bili sicer zaradi izjav Kordiša, pa tudi zaradi zoper gospodarstvo nastrojenega nastopa Luke Mesca v oddaji Tarča, precej slabe volje. V SMC so že sinoči poudarili, da se zavzemajo za ohranjanje vzpodbudnega gospodarskega okolja.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Šarec: Vojna med politiko in gospodarstvom ne koristi nikomur

Predsednik vlade Marjan Šarec se je prav tako odzval na Twitterju: "Sinočnja oddaja Tarča je povzročila precej burne odzive na vseh straneh. Potrebno je vedeti, da je do imenovanja nove vlade vsaj 14 dni. Šele takrat bomo lahko govorili o morebitnih ukrepih. Vojna med politiko in gospodarstvom ne koristi nikomur. Zato ne škodi tudi česa ne izreči."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na stranko LMŠ smo sicer naslovili tudi vprašanje, kako komentirajo zapise Mihe Kordiša na Facebooku: "Burni odzivi gospodarstva na vsebino koalicijske pogodbe, še preden so ključni predstavniki gospodarstva imeli priložnost pridobiti dodatna pojasnila in obrazložitve, so po našem mnenju nekoliko preuranjeni. Vsaka vlada, tudi nastajajoča, se zaveda, da brez uspešnega gospodarstva ni uspešne in razvojno naravnane družbe, zato si bomo koalicijski partnerji prizadevali, da bodo ukrepi vlade naravnani tako, da bodo še naprej spodbujali razvoj in uspešno poslovanje slovenskega gospodarstva, upoštevajoč tudi zunanje okoliščine. Verjamemo, da slovensko gospodarstvo in gospodarstveniki ravnajo odgovorno in skladno z zakonodajo. Ukrep gospoda Akrapoviča, ki je sprožil veliko razburjenja, je po našem trdnem prepričanju legitimen in zakonit, vendar bi si želeli, da bi v predhodnem dialogu lahko razčistili morebitne dvome, ki so ga privedli do tega ukrepa in tako preprečili, da bi tudi drugi podjetniki in gospodarstveniki sledili tej poti. Objave gospoda Kordiša ne bi komentirali. " 

V SD pričakujejo dialog

Na zapis so se že odzvali v stranki SD. "Tovrstne izjave ne morejo biti predmet odgovorne politike in si ne zaslužijo komentarja. Socialni demokrati pa glede uresničevanja koalicijske pogodbe pričakujemo, da se bo glede ključnih zavez rešitve iskalo in poiskalo v socialnem dialogu z vsemi deležniki," pravi Matjaž Han.

Stranka Alenke Bratušek: Pretirana reakcija

Odzvali so se tudi v Stranki Alenke Bratušek. Tam pa pravijo, da  imamo v Sloveniji "izjemne posameznike, kot sta gospoda Boscarol in Akrapovič, ki pa bi težje "uspela", če v Sloveniji ne bi živela, kot sta lahko zaradi storitev države, in če ne bi imela ljudi, ki so jima lahko pomagali "uspeti" predvsem na podlagi storitev, prejetih od države."

V stranki pravijo, da so se "lastniki podjetij in zaposleni v teh podjetjih v veliki večini izobraževali v javnih šolah, zdravje ohranjali v javnih zdravstvenih ustanovah, bili varovani s strani javnih organov pregona in sodstva, če so potrebovali pomoč, so se lahko obrnili na pristojne službe, na delo in počitnice se vozijo po javnih cestah, se sprehajajo in rekreirajo po urejenih javnih površinah … – kar je vse financirano s strani države, ki mora za to, da bi vse to lahko nudila vsakemu izmed nas, pobirati davke. Poleg tega podjetniki prejemajo tudi finančne spodbude oziroma subvencije s strani države, kar prav tako pomaga pri njihovem poslovanju. Če uveljavljajo še olajšave pri obdavčitvi dobička, imajo eno najnižjih stopenj obdavčitve dobička v Evropski uniji."

Zaradi vsega tega je reakcija nekaterih podjetnikov na zapise v koalicijski pogodbi pretirana in tudi neutemeljena, pravijo v stranki Alenke Bratušek. "Pretirana pa je tudi izjava poslanca Levice. Podjetniki in politiki nismo v nikakršni vojni," dodajajo.

Menijo še, da se podjetniki in gospodarstveniki se praviloma zavedajo, da je primerna razdelitev bogastva v družbi zagotovilo za mir, politiki pa, da brez uspešnega gospodarstva ni blaginje in socialne države: "Zato ukrepi, ki jih bo sprejela nova vlada, nikoli ne bodo prevelika cokla gospodarstvu, saj bi to bilo slabo tudi za državo. Panika je povsem odveč."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (848)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Krainerland
01. 09. 2018 15.26
-4
Tik tak se bo treba odločt, ali Janša in zahodno evropski kapitalizem ki dela čudeže, ali vzhodna varianta, izolacija, plače na polovico vsi isto, pa uravnikovke, aja pozabu solhozi, kolhozi, agrarna reforma itd :))
Kollerik
01. 09. 2018 15.43
+2
janša predstavlja zgolj madžarsko hrvaški banana kapitalistični kolaps
prašek
01. 09. 2018 15.48
+2
Kranjčan ........... Jovan NIKOLI več !!!!!!!
ayrtonsenna
01. 09. 2018 13.37
+1
Se je že začel Serpentinškov cirkus in posledično razkrajanje slovenske družbe. Kar ni uspelo uničiti Cerarjevi(SD,SMC,Desus) vladi kljub gospodarski rasti(zdravstvo,vojska) bo dokončno uničila leva vlada komedijanta Serpentinška. V glavnih vlogah bodo igrali Serpentinšek, radikalno nesposobni Židan, socialistično samoupravni Mesečnik in od volilcev pozabljena šivilija Lenčica in politično uničeni Korl, aja pa na jamrajočega Cerarja ne smemo pozabiti. Dobrodošli v trgi-komiki zmešnjav. Mi davkoplačevalci pa se lahko primemo za denarnice saj ta levi radikalno nesposobni cirkus vladajočih ne bo zastonj.
Kollerik
01. 09. 2018 13.44
+3
Koliko vetra okoli višje obdavčitve privatnikov. Zakaj bi bili torej delavci obdavčeni z 34 %, privatniki pa samo z 20 %? Mi lahko kdo to razloži?
alien8potnik
01. 09. 2018 12.25
+5
kordišev bes nad požrešnostjo kapitalskih elit razumem, je upravičen, a njegov odziv je popolnoma deplasiran, populističen, demagoški. s takimi reakcijami preusmerja fokus iz sicer pravih vprašanj glede družbene pravičnosti, solidarnosti itn. v eu je povprečen davek na dobiček 20%, v nemčiji 24% (nekje sem zasledil, da celo 30%). ti naši "gospodarski zvezdniki" izsiljujejo, da bi slovenija še nadalje ostala davčna oaza s 17% obdavčitvijo dobička. in to ni prav! levica opozarja na prave stvari, kordiš pa s svojim prenapetim soliranjem dela škodo vsem - levici in gospodarstvenikom. popolnoma nezrelo in nedostojno nekega poslanca.
Krainerland
01. 09. 2018 15.24
-6
Sm pa mislu da vam levakom glih za to gre, nč se sprenevedat :)
Kollerik
01. 09. 2018 19.43
+3
prašek
01. 09. 2018 11.35
+7
Neki spoštovani Albert je nekoč dejal : »Samo dve stvari sta neskončni: vesolje in človeška neumnost, ampak za vesolje nisem povsem prepričan.«
prašek
01. 09. 2018 11.33
+3
Spoštovani tovariši in tovarišice, želim vam prav dober dan .
prašek
01. 09. 2018 11.33
+4
Se meni samo dozdeva, ali desnosučni guruji komentiranja res že cel dan jočejo ????
staridida
01. 09. 2018 10.13
+0
To bo tako sranje-kot ga do zdaj še ni bilo.....
vertex
01. 09. 2018 10.32
+6
res je...za vas svečkarje..ampak itak ste skozi v sranju
mackintosh
01. 09. 2018 10.48
+5
mackintosh
01. 09. 2018 10.51
+5
vonjajo po greznici ki jo vsevprek polivajo. imajo pač smolo da jo največ na njih ostane :))))))
Kollerik
01. 09. 2018 13.28
+4
Najbrž so šokirani, ker so naše plače obdavčene z 34 %, podjetniški prihodki pa komaj z 20 %.
wolfterier
01. 09. 2018 10.00
+6
Perutnina Ptuj odpušča Slovence in zaposluje Bosance ! Od njih niti kurjega kremplja ne kupim več !!! Slovenci ne kupujte od Perutnine Ptuj,je vse halal !!!
piljan
01. 09. 2018 10.36
+5
Imaš prav,samo ne vem kdo so lastniki,kar pa ne spremeni dejstva ,ki si ga napisal.
Uporabnik113089
01. 09. 2018 09.58
+6
Do določene meje še razumem Luko, ki je diplomirani politolog. Da se pa gre as ki je študiral primerjalno književnost (wtf je to!?) vtikati v temelje ekonomije vsake države, je pa že fejst zarukano! Mislim da to da je njegova mama medicinska sestra ne zadošča več. Mali je potreben precej resnejše zdravstvene obravnave! Dete naj bi kot 18 letnik obiskalo Venezuelo in Chavez ga naj bi navdušil!? Dajmo mu zdaj iz Slovenije narediti Venezuelo! Nekje pa so le meje. Cerar se je tudi rokoval z angleško kraljico, pa živi s svojo tajnico...
vertex
01. 09. 2018 10.14
+3
a razumeš tudi da je ekonomijo in državo vodil 4 leta diplomirani fdv obramboslovec janša..luka vsaj tega ne počne
piljan
01. 09. 2018 10.27
+4
Razlika med njima je samo,da je januška že naredil škodo,Lukes jo pa šele poskuša.
staridida
01. 09. 2018 09.57
-1
To bo največja komedija od kamniškega komika...
mackintosh
01. 09. 2018 09.55
+1
kako se je razrastel ta SĐS mrčes tukaj na portalu. žal so ga pretvorilo v gnojnico. mislijo najbrz da jim bo to kaj pomagalo. ahahahaha kakšni omejenci in plačanci da cele dneve visijo tukaj gor in cvilijo in pluvajo :)))). bog jim pomagaj.
mackintosh
01. 09. 2018 09.57
+2
Uporabnik113089
01. 09. 2018 09.54
+3
Mladim muckom iz Levice še kako paše ta položaj. Moje skromno mnenje: Šarec bo vse poslal na določeno mesto in šel nazaj nabijati late v kozolec. Še njemu je postalo jasno da iz te deske ne bo violina! Vlada se je sesula! Če bo levica tako nadaljevala, bodo na koncu v državni proračun prispevali le prebivalci Pušče, ki delajo v Avstriji....Šarec naj tako zmanjša število ministrstev za tri ( finance, gospodarstvo in delo družino in socialne zadeve) in naj uvede ministrstvo za vojno!
homcan
01. 09. 2018 09.53
+0
e moj šarec skoraj soseda sva, več kot si zasral se skoraj ne da,pa to samo da si potešil svojo žejo po oblasti ,za mene si izdajalec slovenije in upam da se te bo tako tudi enkrat obravnavali ,ne želim ti veliko sreče
BUONcaffee
01. 09. 2018 09.41
+5
Šarec se mi dejansko smili, pa nisem njegov odpornik. A zavozil je do konca in se tudi zaveda. Po mojem se sam sedaj sprašuje ali mu je vse to rabilo.
mastaflash
01. 09. 2018 09.42
+4
magar bi bil v opoziciji in lepo vlekel colango, tko ga pa lukc za kahonas drzi in to mocno..jao amater
BUONcaffee
01. 09. 2018 09.44
+0
Najbolj pameten bi bil, če bi šel v koalicijo z Janšo. A tega ni storil, ker je šel proti vetru.
BUONcaffee
01. 09. 2018 09.45
+0
Dve stranki in Nsi z ogromno podporo ljudi bi se že zmenile kako voditi državo na prej.
mastaflash
01. 09. 2018 09.47
+1
mackintosh
01. 09. 2018 09.47
+1
z zdraharjem jajotom? nikoli noben normalen.
mackintosh
01. 09. 2018 09.51
+1
gargamel je svoje v sloveniji odvladal in nam zapustil 25 mlrd zunanjega dolga. tako da nikoli več.
olimpija35
01. 09. 2018 09.40
+4
na koncu,ko bo tale šarec dojel kaj je politika in kaj je naredila iz njega hahaha bo gledal kot dodo prič
BUONcaffee
01. 09. 2018 09.36
+3
Šarec tudi če želi izpolniti predvolilne obljube jih nikakor ne more zaradi skrajne Levice, Cerarja in Židana.
wolfterier
01. 09. 2018 09.45
+3
Ja,tovariš Kordiš,prenormirana birokracija najbolj izkorišča delovno ljudstvo.A jih boš pol steral na traso drugega tira,a kva...
MacekMuri75B
01. 09. 2018 09.33
+12
Levica očitno meni, da denar dobijo kapitalisti z izkoriščanjem delavcev. Predlagam vsem politikom, ki se s tem strinjajo, da podarijo vse svoje premoženje in plače nad 800€, ljudem., ker sicer izkoriščajo delovno ljudstvo. Potem naj sami ustvarijo 10 mio € dobička letno ter ga podarijo državi. Če tega ne storijo, naj nemudoma odstopijo.
TOX6
01. 09. 2018 09.32
+9
Ukrep lahko sprejmete že ju3 brez dogovora gospodarsrva, za 50%razbremenit prispevke, plača bruto brez dodatkov in naj vsak sam plačuje prispevke na svoj račun. drugi ukrep odpustit 50% javne uprave. Teukrepe se lahko izvede v1 tednu ,tu nerabiš dialoga,ker tisti ki to štalo plačujejo so 100% za take ukrepe!!!
DAEMONIUM
01. 09. 2018 09.31
+11
Tovarisi, dajete pa edinstvene izjave v Evropi kar se razumevanja gospodarstva tice. Se pozna da smo edina drzava v EU, kjer je bila izvedena uspesna komunisticna tranzicija nazaj v socializem tokrat venezuelskega tipa.
BUONcaffee
01. 09. 2018 09.30
+10
Če se sesuje gospodarstvo potem tudi država.
piljan
01. 09. 2018 09.29
-8
Ubogi svečkarji,pa res ni za njih življenja na tem svetu.Ne da se jim godi samo krivica,še vsak dan morajo garati na portalu od ranega jutra do večera.
BUONcaffee
01. 09. 2018 09.33
+3
piljan
01. 09. 2018 09.38
-1
No svečkar,kar korajžno povej pod katerimi???Kdo bo to bolj vedel kot ti.Boš,ali boš samo v prazno vrtel jezik ,kot vedno.
Uporabnik113089
01. 09. 2018 09.39
+4
Ne napadaj piljana. Človek je glih kar prišel iz nočne izmene...
piljan
01. 09. 2018 09.45
+0
Evo,še en svečkar,ki je ekspert za jok in stok,bluzenje.
Uporabnik113089
01. 09. 2018 09.47
+2
No, no. Ne jezi se. Pravočasno sem zapustil tvojo spalnico in ti pustil ogreto mašino. Hvaležnost pa taka!?
piljan
01. 09. 2018 09.52
+1
Se ne jezim,ker vem,da od svečkarja kot si ti ni druge koristi,kot sanjanje in neizpolnjene želje,ki jih potem napišete na portal.Pa ne sekiraj se,tudi sanjači me ne motite.Ti je vsaj v sanjah lepo.
Uporabnik113089
01. 09. 2018 10.01
+1
Ma, da smo le vsi srečni. Malce sem te poskusil sprovocirati. Vem da si rokodelec, pardon, samski. Sem skoraj tvoj sosed....
piljan
01. 09. 2018 10.18
+2
Seveda si,samo ,da vseeno zelo malo veš.Svečkar me pač ne more sprovocirati,pa ,da popoldne zamenjaj nick.Če ne drugega zato,da vas bo videti več.