Slovenija

Iz 2000 mark, ki mu jih je posodila mama, ustvaril 300 milijonov evrov

Ljubljana, 11. 06. 2022 14.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Je živ dokaz, da so ameriške sanje mogoče tudi v Sloveniji. Iz 2000 mark, ki mu jih je posodila mama, je ustvaril 300 milijonov evrov. Je eden redkih, ki si je ob objavi prve lestvice najbogatejših Slovencev upal javno spregovoriti o svojih milijonih. Je svetovni leader v izdelavi elektronskih rulet. Kot mlad podjetnik se ni ustrašil izziva ameriškega trga. Kot prvi Evropejec je dobil igralniško licenco v Nevadi, čeprav so ga tam najprej proglasili za Rusa in agenta KGB. Slovencev nikoli ni puščal ravnodušnih, od Mure, Bežigrajskega stadiona do zaščitnih mask v času korone, za katere pravi, da so ena njegovih največjih napak v življenju. V Las Vegas je na igralniški parket prenesel hologram, v času, ko vlada napoveduje višje davke in progresivno obdavčitev, je na čelu Kluba slovenskih podjetnikov. Zdaj je Slovence presenetil s prodajo Interblocka.

Joc Pečečnik je na vprašanje Uroša Slaka v oddaji Ena na ena, za kakšno ceno je prodal Interblock, odgovoril, naj cena ostane skrivnost. Po njegovem ta podatek namreč ni pomemben, saj gre pri plačilu celotnega zneska za večfazne pogoje, končnega zneska pa da niti ne vedo in "ko bo to znano, bom mogoče takrat povedal". Prodaja sicer ni bila težka, je pojasnil, prav tako se večina zaposlenih zaveda, da je storil vrhunsko potezo, tako zanje kot zase.

Joc Pečečnik in Uroš Slak v oddaji Ena na ena.
Joc Pečečnik in Uroš Slak v oddaji Ena na ena. FOTO: Damjan Žibert

Pečečnik je tudi povedal, da je vse življenje živel s hipotekami, celo dan pred prodajo je imel za 200 milijonov evrov kreditov. In ker je Interblock postalo dobro globalno podjetje – obvladuje 62 odstotkov trga – obseg ekonomije v Sloveniji in naš bančni sistem pa Interblocku ni sposoben zagotavljati dovolj sredstev za nadaljnjo rast, se je odločil za prodajo. Drugi razlog za prodajo podjetja pa je bil, da so ameriški partnerji, ki so Interblock zdaj prevzeli, fond, ki je finančno zelo močen, in bo Interblock lahko razvijal, tudi skozi epidemijo ohranili, da je sploh obstal. "Mi smo ob zaprtju igralnic po vsem svetu zaradi covida praktično proizvajali tri milijone mesečne izgube," je pojasnil.

Pečečnik je tudi dejal, da je bil vedno brez denarja. Iz 2000 mark narediti tako podjetje, je praktično nemogoče, je pojasnil in dodal, da je pri finančnem preverjanju Interblocka pet finančnih služb preverjalo, kako je mogoče, da je podjetje s tako malo kapitala imelo tako konstantno rast. V Interblocku smo vse zaslužili z glavo in krvjo, in na koncu se je vse skupaj zelo dobro izšlo, je poudaril. Pečečnik meni, da bo Interblock še mnogim analitikom primer za študijo, saj gre pri njem za res racionalno poslovanje. "Vse, kar smo vsako leto zaslužili, smo vračali nazaj v podjetje, nikoli nisem v Interblocku izplačal dividend," je povedal in dodal, da so vedno hodili po robu. "V 'gambling' svetu smo bili mi največji 'gamblerji'."

Sklad za zaposlene

Pred 15. leti je v oddaji Trenja na POP TV Pečečnik povedal, da bo ob prodaji Interblocka del kupnine dal zaposlenim, zdaj pa se je odločil, da bo z delom kupnine ustanovil sklad za zaposlene. Zakaj si je premislil? Pečečnik je najprej pojasnil, da svojim zaposlenim ni dolžen ničesar, saj jih je zadnjih 30 let korektno in pošteno nagrajeval, mnogi so tudi prejemali plače, petkrat višje, kot je bila primerna za njihovo izobrazbo. Cel kolektiv, ki je začel v Interblocku, se je v podjetju izobraževal in njihove napake je plačeval on sam. Nihče od zaposlenih, ki so bili povabljeni v solastništvo skozi zgodovino, ni pristopil, ker so se vsi bali Pečečnikovih drznih načrtov in vseh kreditov, ki jih je imel, ker bi bili neposredno odgovorni, je pojasnil.

"Nikoli v življenju nisem ničesar delal, da bi postal bogat, da bi zaslužil, vedno sem smatral, da dober produkt, dobra storitev prinese na koncu tudi finančni uspeh. Hkrati bom pa šel lažje spati, če bodo moji najožji sodelavci, s katerimi imamo praktično družinske vezi, imeli tudi nekaj od te moje zgodbe in to v takem smislu, da bodo celo življenje prejemali neke rente." Zakaj sklad namesto denarja? Dajanje denarja zaposlenim se mu namreč zdi popolnoma neprimerna rešitev, ker od vsakega zneska, ki bi ga namenil svojim zaposlenim, država pobere 60 odstotkov. To se to zdi kraja in tega svojim bivšim zaposlenim ne privošči, "zato bomo oblikovali sklad, iz katerega bodo prejemali dividende in te dividende so obdavčene 25 odstotkov in to se mi zdi najbolj primerna in dolgoročna zgodba in upam, da bodo zadovoljni".

Za kaj bo namenil kupnino?

Najprej je bil prepričan, da bo nekaj kupnine dal na stran, da bo z družino imel "pokrito" življenje. Zelo entuziastično je tudi začel pripravljati sedem stebrov, ki bi jih večinoma investiral v Sloveniji, vendar je zdaj vse manj prepričan, koliko tega denarja bo dejansko investiral v Sloveniji. Strah ga je namreč signalov, ki jih dobiva od nove vlade, načina, na katerega nova vlada izraža svoj pogled na podjetništvo, na ljudi, ki ustvarjamo. Ne bom kritiziral vlade, dali jim bomo svojih 100 dni, če je treba, da pokažejo kaj mislijo, ampak - če bi država skrbela, da bi bilo v Sloveniji pet odstotkov takih ljudi, kot sem jaz, ki iz praktično nič naredimo nekaj stomilijonsko podjetje, potem bi bila naša država najbogatejša na svetu, je prepričan. "Če pa se pojavlja eno pavšalno mnenje, da smo pač neki bogataši, da imamo denar, ki je padel z neba in nihče ne vidi, koliko truda podjetnik vloži v sam koncept svoje ideje, odrekanja, krediti, cele dneve in praznike delovanja, in če ljudje tega ne znajo ceniti, potem lahko tej državi pomaga samo še bog."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (775)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

realistik
24. 11. 2022 11.59
A lahko dobim številko od njegove mame?
mentorhercul
12. 06. 2022 21.10
-1
Men in mojim prjatlom je pa tako fajn, da nam je kar malo nerodno!
BroNo1
12. 06. 2022 15.45
-3
Res je, pri nas se najprej poskrbi za pijavke ali če hočemo reči lenuhe, kot pa za gospodarstvo. In tudi smo nestabilno okolje, ker s to vlado ne bo nič. Samo parim so zagotovili službe in da so, rezultatov v pravo smer pa ne bo….
Schiphol
12. 06. 2022 15.38
-1
🤣🤣🤣🤣
WolfeWoof
12. 06. 2022 15.26
-11
In to je še edn "samosvoj milijonar" ki je tako "trdo garal" za svoj gnar. Normalno, mama mu da pol pa ga da u banko in to ti je to. Miljoni. Sam čakat je blo treba.
tovarišinajuriš
12. 06. 2022 14.20
+1
...in še to - najbolj glasno lajajo psi, ki niso sposobni preživeti brez Gospodarja...moje sožalje...
tovarišinajuriš
12. 06. 2022 13.59
+1
...pa še to - obveščam vse sektaške kletarje,da sedim na svoji parceli,v svoji debeli senci,ki so mi jo poizkusili vzeti vaši gospodarji in se po zasluženem nedeljskem kosilu odlično zabavam na vaš račun...in ne, nimam ne jahte,ne vile,ne sužnjev- je bil pa vinček ohlajen in je moj !!!!!! NI UKRADEN !!! poiskusite vsaj enkrat zaužiti en grižljaj in srkniti en požirek,ki je vaš in ne vašega Gospodarja...MOJE SOŽALJE !!!
tona Iteb
12. 06. 2022 14.29
+4
Na zdravje, z moje strani!!!!!!!!!!!!!! Tudi jaz uživam v svojem sicer skromnem brlogu!!! Lepo mi je!!!!!!!!🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇
User792410
12. 06. 2022 13.59
+5
V Sloveniji imamo kar nekaj različnih vrst podjetnikov in podjetji! Na vrhu, da jih tako opredelim, so podjetniki kot sta npr. Joc Pečečnik, Ivo Boscarol, okoli katerih je trenutno največ medijske pozornosti in še lepo število drugih poštenih in sposobnih podjetnikov v tej državi, za večino katerih širša javnost mogoče niti ne ve, jih pa je na število podjetji v državi bistveno premalo, da bi tudi država bolj občutila sinergije poslovnih praks, ki jih njihova podjetja ustvarjajo in sprovajajo. To so predvsem družinska podjetja katerim je skupno to, da so bila ustvarjena tako rekoč iz nič, le z zagonskimi sredstvi, ki so bila mnogokrat celo izposojena, sposobnostjo in iznajdljivostjo njihovih lastnikov, ter kar je najpomembneje ob zavedanju, ko so se ta podjetja začela širiti, da so zaposleni zelo pomemben kapital, ki ga imajo. Seveda sem zraven spadajo tudi nekatera podjetja z dolgoletno obrtno tradicijo v nekdanji državi. Podjetnikom te vrste ni tuje kaj v praksi pomeni kratica, "za pošteno delo, pošteno plačilo". Skupno jim je tudi, da na plače zaposlenih ne gledajo kot strošek, ampak kot vložek za obstoj in rast podjetja. Tak odnos lastnikov pa je pripeljal do tega, da njihovi zaposleni čutijo močno pripadnost podjetju, posledica tega pa je, da je fluktuacija delovne sile v njihovih podjetjih minimalna, ponekod celo nična in njihova podjetja rastejo tudi zato, ker nimajo skrbi ali bodo ob povečanju potreb dobila ustrezni delovni kader. Temu problemu smo priča ravno v teh negotovih časih pri podjetjih katerih lastniki so popolno nasprotje prej opisanih in si naziva podjetniki niti ne zaslužijo! Ti razmišljajo diametralno nasprotno kot prvo omenjeni, v ospredje postavljajo izključno lastne koristi in to koliko lahko iz svojega podjetja in zaposlenih izmolzejo, da bo le to še lahko malce zajemalo sapo nad gladino. Tem lastnikom je skupno to, da so njihova podjetja venomer na robu eksistence, njihova osebna lastnina pa se kopiči v tolikšni meri, da jo z raznimi obvodi skrivajo pred državnimi mehanizmi. Skupno jim je tudi, da na svoje zaposlene gledajo izključno kot na strošek, zato jih plačujejo le skozi zakonske minimume, nekaterim pa se še to zdi preveč. Veliko njih tudi, kot na primer v zadnjem obdobju razvpita družina Šuštar, svoje dobičke na minimalnih plačah povečujejo na račun povečanih delovnih obveznosti zaposlenih brez ustreznega plačila. V večini teh primerov gre za načrtno izkoriščanje tuje delovne sile, kar bi moralo biti za ugled naše države še toliko bolj zaskrbljujoče, saj so po navadi ti delavci, poleg mizernega plačila deležni še nehumanih življenjskih razmer! To sta pri nas dve skrajnosti podjetnikov, na eni strani tista pozitivna, na drugi pa najbolj negativna, vmes pa tretja kategorija podjetnikov, ki balansirajo nekje vmes, eni bližje pozitivnemu vrhu, drugi spet bližje negativnemu dnu in tisti vmes, ki jih je verjetno največ. Slovenci pa imamo poleg pretirane faušarije še en velik problem in to vključno z našimi politiki in sicer, da ne znamo ali nočemo delati ločnice in najraje vedno vse skupaj zmečemo v en koš! Mogoče zato, ker potem ni potrebno preveč razmišljati, posledično pa potem ali samo šinfamo, ali pa na veliko hvalimo, odvisno od teme in razpoloženja in od tega kako, če sploh, smo v dogajanja sami vpleteni! Povsem druga "kasta" in predvsem zgodba zase pa so tranzicijski tajkuni, na žalost z veliko bolj negativnim prizvokom, kot pozitivnim.
tovarišinajuriš
12. 06. 2022 14.10
-4
...kje je bistvo ???govoriš o faušariji ??? osebno nisem nikomur fauš,ampak,ko mi začnejo jamrat kako so ubogi in izkoriščani ob svojih milijonih in milijardah,se v meni sproži obrambni mehanizem...dandanes se lahko giljotino upravlja robotsko,preko računalnika,na daljavo...na njihovem mestu bi se vprašal kako se obnašam do soljudi,ker ponavadi teče kri v potokih,ko ljudje nimajo ne za kruh in ne za rogljičke,a ne, IvanJanez!!!!!!!!!!!!!!!
Daneju
12. 06. 2022 13.57
+7
Bravo g. Joc! Želim vam spešno še naprej! Predvsem pa, da uspe "misija štadion!"
Karin Perko
12. 06. 2022 13.48
+5
Jaz mu verjamem in želim, da res ustvari vojno proti državi, če nebo sprejela določenih odločitev glede boljšega poslovanja. HVALA
malaraja
12. 06. 2022 18.07
-3
Država smo mi. In trenutno v EU davčna oaza. Vojna z državo je vojna z državljani. Kje imate pamet?
janimir
13. 06. 2022 08.25
+1
štrekeljc
13. 06. 2022 12.47
janimir, očitno si nevednež. Poglej malo stopnje obdavčitev v drugih državah. Švedski, Švici,... Mi smo davčna oaza !
KamGremo
12. 06. 2022 13.46
+3
Kam gremo? Oseba A celo zivljenje vse zapravi sproti, luksus, izleti, uzivancija in sedaj je brez prihrankov in je pomoci potreben Oseba B, si ne privosci, špara, zgradi hiso, stanovanje za varno starost itd... Pride Mesec in rece oseba B ima prevec, oseba A je revez, osebo B bomo obdavcli, da bo oseba A lahko zivela.... Adijo pamet. Kaksno sporocilo dajemo.mladim.... sociala vabi, ne delat in se trudit. Tale Golob ni sam na strehi ampak na stolpnici.
tovarišinajuriš
12. 06. 2022 14.14
-2
...oseba A je celo življenje izkoriščana,(ker ni Einstein) in je sama kriva,oseba B je Navadni Pohlepnež in je Sposobnež,ker pije kri množicam...in potem se čudijo,da smo pogruntali giljotino...
HeavyDxxx
12. 06. 2022 13.41
+2
A kako so izžvižgal Jankoviča na Pride-u pa nič? 😉
vodka-people
12. 06. 2022 14.21
+2
CyberWorm00000
12. 06. 2022 13.31
+3
našmu parlamentu komot rečemo orgarniziran gospodasrski kriminal z imuniteto : ))
tovarišinajuriš
12. 06. 2022 13.39
+2
CyberWorm00000
12. 06. 2022 13.43
+1
opozicija ni w parlamentu je na občini na molu al kje? : )))
baab
12. 06. 2022 13.26
+8
Ko berem tele komentarje, pridem do spoznanja, da slovenceljska miselnost ne more in ne more preko zaplankane zavisti. Če že ne morejo najti nekega "argumenta", kako je nekaj pokradel, pridejo na vrsto drugi, še bolj "tehtni". Ali res ne moremo sprejeti našega državljana, ki je uspel ? Uspešen podjetnik je bila nekdaj kletvica, pa saj smo se premaknili nekaj let naprej , ali morda ne ?? Čestitke Pečečniku, upam na več takih.
staridida
12. 06. 2022 13.25
+3
Gremo proti Severni Koreji....
BroNo1
12. 06. 2022 13.23
+7
Bravo Pečečnik……
GAYPROPAGANDA
12. 06. 2022 13.22
-6
Tako bogat, pa tako nesiguren! Boji se da bo moral plačati več davka! Nič ne zgleda da bo shujšal!
staridida
12. 06. 2022 13.21
+0
Ta vlada bo dobro zakuhala....
rb63
12. 06. 2022 13.13
-2
Eh, Pečečnik, se dela nakaj pametnega. Sicer pa vsi bogatuni nekaj grozijo trenutni vladi, ker se bojijo, da bodo za državo morali kaj dat. Zdravstvo, šolstvo, javne storitve bi pa imeli na vrhuncu.
staridida
12. 06. 2022 13.23
+4
Kr en tam dol
12. 06. 2022 12.55
-1
Slovenski tajkunčki se imajo za žrtve kot janez najbolje da za bavčarja zbiramo zamaške