Slovenija

Podkomisija za ribištvo končala z delom

Ljubljana/Zagreb, 17. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Podkomisija za ribištvo v okviru maloobmejnega sporazuma med Slovenijo in Hrvaško se je v Zagrebu še zadnjič sestala in izdelala še dva manjkajoča dokumenta za začetek izvajanja ribolova po začasnem ribolovnem režimu.

Slovenski ribiči
Slovenski ribiči FOTO: POP TV

Gre za kodeks obnašanja ribičev v ribolovnem morju in predlog skupne nadzorne službe, ki bi nadzirala izvajanje kodeksa in začasni ribolovni režim, je po srečanju slovenskega in hrvaškega dela podkomisije povedal svetovalec vlade in vodja oddelka za sladkovodno, morsko ribištvo in ribogojstvo pri slovenskem kmetijskem ministrstvu Franc Potočnik.

Pojasnil je še, da bosta obe strani današnje doseženo delo poslali svojima vladama v sprejem, ki bosta dokumentacijo obravnavali v četrtek. Če jo bosta sprejeli, bosta strani po Potočnikovih besedah v petek izmenjali podatke o plovilih in ribičih ter začeli pisati ribolovna dovoljenja. Na ta način bodo sprostili ribolov do 23. septembra, kot je bilo to določeno na vseh dosedanjih sestankih, je poudaril Potočnik.

Ribolovna dovoljenja bodo v skladu z dogovorom izdajali upravni organi, ki so pristojni za ribištvo, in sicer na slovenski strani ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, na hrvaški pa ministrstvo za kmetijstvo in gozdarstvo. Hrvati bodo dobili 140 ribolovnih dovoljenj, Slovenci pa okoli 105, je povedal Potočnik in vnovič pojasnil, da bodo vsi ribiči z območja SOPS imeli pravico loviti ribe.

O začasnem ribolovnem režimu sta se minuli teden v Zagrebu dogovorila slovenski in hrvaški premier, Janez Drnovšek in Ivica Račan.