Slovenija

Podmladek ZLSD za prenovo

Ljubljana, 26. 03. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mladi forum ZLSD se zavzema za spremembe v stranki, pri čemer pričakujejo prenovo v idejnem, kadrovskem in ambicijskem smislu.

Podmladek ZLSD se zavzema za prenovo (Foto: Dare Čekeliš)
Podmladek ZLSD se zavzema za prenovo (Foto: Dare Čekeliš) FOTO: Dare Čekeliš

Mladi forum (MF) ZLSD se je teden dni pred kongresom združene liste sestal na redni konferenci, na kateri so razpravljali o prihodnosti ZLSD po kongresu, ki bo 2. aprila v Ljubljani. Mladi forum je predstavil imena kandidatk in kandidatov, ki bodo se bodo na kongresu potegovali za funkcije v stranki, ter izjavo, s katero je predsedstvo podmladka ZLSD izrazilo zahteve po idejnih in kadrovskih spremembah v sami stranki.

Mladi forum bo na kongresu kandidiral z desetimi lastnimi kandidati. Za strankarske funkcije se bodo potegovali Aljuš Pertinač za predsednika ZLSD, Uroš Jauševec za glavnega tajnika, Martina Vuk in Luka Juri za podpredsednika, Peter Pristovnik za predsednika konference ZLSD, Tomaž Horvat za predsednika nadzornega odbora, Tjaša Žgavec, Damjana Karlo, Matevž Frangež in Gašper Koprivnikar pa za člane predsedstva. Kongresa se bo sicer udeležilo 92 delegatk in delegatov iz vrst Mladega foruma.

Mladi forum ZLSD za "prenovo"

Člani podmladka ZLSD so pred kongresom sprejeli izjavo, s katero v stranki zahtevajo spremembe. Kot so zapisali v izjavi, "od tega kongresa pričakujejo tisto, o čemer je stranka govorila več kot desetletje: prenovo". Hočejo izoblikovanje stranke, ki bo znala s svojimi vrednotami pritegniti največji krog zaupanja volivk in volivcev. Po prepričanju Mladega foruma socialne demokracije v družbi ne morejo uveljavljati kot tretjega kolesa vladne ali nevladne politike, pač pa kot napredno in vodilno silo slovenske politike. Mladi forum sicer od kongresa pričakuje velike spremembe in strankarsko prenovo v idejnem, kadrovskem in ambicijskem smislu.

Pahor se sprašuje, ali stranko s podmladkom še vedno povezuje isto politično poslanstvo (Foto: POP TV)
Pahor se sprašuje, ali stranko s podmladkom še vedno povezuje isto politično poslanstvo (Foto: POP TV) FOTO: POP TV

Pahor za alternativo Janševi vladi

"Nova slovenska vlada nam ne daje občutka varnosti ali jasne usmeritve v boljše življenje vseh", zato Mladi forum napoveduje, da bo ostal "najglasnejša opozicija poskusom radikalne preobrazbe v neoliberalno družbo". Kot so zapisali v izjavi, bodo najglasnejši kritiki oženja polja človekovih pravic, posameznikove svobode ter umeščanja Slovenije med nestrpne, ksenofobne in konzervativne države.

Konference se je udeležil tudi predsednik ZLSD Borut Pahor, ki se je vprašal, ali stranko s podmladkom še vedno povezuje isto politično poslanstvo. Dejal je, da jih druži poslanstvo, ki želi Slovenijo pospešeno modernizirati, a ne za ceno vzdržne socialne politike. Kot je dejal Pahor, bi Mladi forum lahko predstavljal alternativo desnosredinski vladi Janeza Janše. Modernizacija Slovenije po receptu desnice bi bila takšna, da bi se država morala odpovedati svoji socialni funkciji, da bi lahko vlagala v gospodarstvo. "Vprašanje je le, ali bomo za Slovence kdaj dovolj prepričljivi, da nam bodo zaupali vodenje države," se je vprašal Pahor.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja