Slovenija

'Podnebne spremembe so tukaj in zdaj, ne pa v neki oddaljeni prihodnosti'

Ljubljana, 13. 08. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
24UR ZVEČER, Tina Hojnik
Komentarji
115

Slovenija vstopa v nov vročinski val, Evropa pa je v primežu Luciferja, ki prinaša rekordne temperature ter opustošenje zaradi ognjenih zubljev. Na Siciliji so izmerili kar 48,8 stopinje Celzija, kar je postal nov evropski rekord. Se moramo torej na vročinske valove dokončno navaditi? Kaj Slovencem prinaša prihodnost, če bomo skupaj z ostalimi le nemo opazovali, kako se podnebje spreminja?

V teh dneh se ljudje verjetno najpogosteje pritožujejo zaradi vročine. Evropski rekord, ki so ga v Grčiji izmerili leta 1977, ko se je živo srebro ustavilo pri 48 stopinjah Celzija, se umika italijanskemu, ki so ga izmerili v Siciliji. V Sloveniji pa si obetamo, da se bodo dnevne temperature povzpele do okoli 35 stopinj Celzija, lokalno pa lahko dosežejo tudi 37 stopinj Celzija, pravi vremenski prognostik 24UR Aleš Satler.

Tako visoke temperature naj bi vztrajale tam nekje do ponedeljka. Ljudje se v teh dneh tako že zadržujejo v senci parkov, prav tako pa skrbijo za hidracijo. "In pa sladoled!" pravijo mimoidoči.

Prebivalci mest južne Evrope že petič letos iščejo ohladitev, trenutno je pripeka najhujša v južni Italiji, ki so jo zajeli številni požari. Na grškem otoku Kreta, kjer vode že tako primanjkuje, visoke temperature še bolj sušijo zemljo. Kmetje lahko samo nemočno opazujejo. "Tukaj pri nas so padavine vse redkejše. Če pa že dežuje, je to za kratek čas," pravi grški kmet Ioannis Louloudakis.

In kako se bodo temperature stopnjevale v prihodnjih dneh? "Na Goriškem bo vrhunec vročine najverjetneje v petek, ko se bo ogrelo do okoli 37 stopinj Celzija, v soboto in nedeljo pa najvišje temperature pričakujemo po nižinah vzhodne Slovenije, tudi verjetno okrog 36, 37 stopinj Celzija, kar pomeni, da bo v večini krajev to najvišja temperatura letos," pravi Satler.

Bo pa letošnje poletje, to je zdaj že jasno, čeprav absolutni rekord najverjetneje ne bo padel, eno od najbolj vročih v zgodovini meritev.

Vročinski valovi oz. tihi ubijalci

"Vročinski valovi so pogostejši, so intenzivnejši in so daljši. To so nam prinesle podnebne spremembe," je za 24UR ZVEČER dejala klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj. Pravi, da bodo temperaturni ekstremi v brezvetrnih predelih tudi pri nas presegali 40 stopinj Celzija, vendar pa po njenem mnenju 48 do 50 stopinj Celzija v prihajajočih desetletjih še ne bomo dosegli.

In kako bodo te temperature vplivale na naša življenja? "Vročinske valove imenujemo tudi tihi ubijalci. Gre za zdravstvene razmere, pri starostnikih pa celo za povečano smrtnost," odgovarja Kajfež Bogatajeva. Pravi, da so vročinski valovi tudi gospodarski problem: "Zaradi njih imamo znižano produktivnost delavcev, ki morajo delati v takšnih razmerah, in večjo možnost nesreč ter možnost nezbranosti. S tem problemom se bodo morali delodajalci spopasti."

 

Lučka Kafež Bogataj
Lučka Kafež Bogataj FOTO: Damjan Žibert

Znanstveniki prižigajo podnebne alarme. Grožnja je velika vse to vidimo tudi v zadnjih dneh, ko po nekaterih državah pustošijo požari, druge pa se utapljajo v poplavah. "Če globalnega segrevanja ne bomo omilili, se nam zlasti slabo piše v poletnih mesecih," pravi klimatologinja. Slovenija namreč spada med dežele, kjer so poletja bistveno bolj vroča in bistveno bolj sušna. "Težave imamo torej lahko tako z vodo kot tudi v kmetijstvu, zdravstvene težave ter povečano tveganje za požare." Slovenija pri tem ni izjema, poudarja sogovornica.

Dodaja, da smo prav tako odvisni tudi od sosednjih držav, kjer pa bo situacija lahko še hujša. "Nenazadnje pa ne smemo pozabiti tudi na to, da je Slovenija poplavna dežela, kar pomeni, da lahko že brez podnebnih sprememb jeseni in pozimi dobimo obsežne poplave, podnebne spremembe pa bodo to intenzivnost samo še povečevale," pravi.

Posledice se bodo izrazito poslabšale po letu 2040: 'Zavedati se moramo, da je na kocki naša prihodnost'

V poročilu medvladnega foruma za podnebne spremembe je kot najškodljivejši toplogredni plin najbolj izpostavljen CO2. "Ta plin je tudi tisti, ki ga je količinsko največ ter je najbolj vezan na naše življenje – kurjenje fosilnih goriv in spremenjeno rabo tal," razlaga Kajfež Bogatajeva. "Vsebnost CO2 smo povečali za kar polovico, kar je enormna številka, njegovi učinki pa so zato še daleč bolj pomembni, kot so učinki metana, ki je sicer pomemben plin, ampak ga je količinsko manj."

Kako bodo visoke temperature vplivale na naša življenja?
Kako bodo visoke temperature vplivale na naša življenja? FOTO: POP TV

 Kolateralna škoda je lahko zelo velika, če se ne bomo odpovedali našemu luksuznemu življenju, poudarja. "Celo tako velika, da bi lahko prihodnji generaciji zapustili popolnoma drug svet, česar pa si ne zaslužijo." Ni pa nujno, da gledamo na to kot na odpovedovanje: "Imamo tudi možnost novih tehnologij, manjše porabe energije, nenazadnje pa sta kolesarjenje in pešačenje tudi bistveno bolj zdrava za nas."

Če gremo v te zadeve postopoma, ne gre za tako velike žrtve, moramo pa se zavedati, da je na kocki naša prihodnost, pravi. "Podnebni sistem namreč ni linearen in ko bomo presegli določene bregove, se enostavno ne bo dalo narediti ničesar več. Trenutno smo še vedno na točki, ko lahko z zmanjševanjem omejimo segrevanje na stopinjo in pol," razlaga.

Posledice se bodo izrazito poslabšale po letu 2040: "To je izjemno hitro. Otroci, ki bodo šli letos prvič v šolo, bodo izkusili prav vse diapazone, saj bodo živeli do konca stoletja in premalo razmišljamo, da so podnebne spremembe tukaj in zdaj, ne pa neka stvar oddaljene prihodnosti."

Pariški podnebni sporazum je po mnenju klimatologinje najboljše, kar trenutno imamo. To je konsenz svetovnih držav, "seveda pa nimamo še jasnih navodil in načrtov, kako naj se konkretno lotimo te problematike." Poudarja pa, da se je treba tega lotiti takoj. "Kar bomo naredili naslednjih 10 let, bo resnično pomagalo. Če bomo čakali in odlašali, potem vse skupaj ne bo imelo pravega smisla," še poudarja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (115)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

No pasaran
13. 08. 2021 12.58
+3
V najnovejšem poročilu AccuWeather za jesen napoveduje močno deževje in poplave v Sredni Evropi in tudi pri nas. Lučka bo spet šla v Saharo in poročala o vročini in suši. Luuuučka! Pa malo puščavskega peska nam pošlji za v oči.
Bonsa
13. 08. 2021 15.29
-1
Spet se javlja en kvazi modrec, ki pametuje znanstvenikom. Tehnologija nam danes omogoča vpogled v preteklost in na podlagi teh analiz, na podlagi poznavanja lastnosti toplogrednih plinov mi vemo, da smo za globalno segrevanje krivi mi. To je jasno kot beli dan.
KarenSoccerMom
13. 08. 2021 12.55
+6
1. Postopno, a vztrajno zmanjševati rodnost. 2. Afriki nehat pošiljat pomoč v obliki hrane in zdravil, saj to ne naredi drugega kot pa jim omogoča nekontrolirano razmnoževanje. Dol graditi šole, nesti kontracepcijo in izobrazbo o seksu in snovanju družine ali pa jih popolnoma odrezati od kakršnekoli pomoči in naj se sami znajdejo in razvijejo. 3. Prevrednotenje vrednot, spremeniti šolski sistem tako, da ne producira robotov-sužnjev kapitalizma, ampak srečne posameznike, ki bodo lažje presodili sami pri sebi, kaj zares potrebujejo. Izven osnovnih dobrin, potrebnih za preživetje, potrebujemo za srečo bolj malo materialni stvari, česar ne vidi raja, zaslepljena od potrošništva. 4. Čim manj nepotrebnih potovanj zgolj v namen pasenja zijal po tajskih, maldivskih obalah itd... Potovanja so fajn pa vse, da vidiš še kej več kot pa svoje lastno selo, ampak je v radiju 150 km v in izven SLO toliko stvari za videt in doživet, da je potovanje v nek all-inclusive resort na drug konc sveta čisto preseravanje. 5. Ukinitev izdelkov za enkratno uporabo kolikor je le mogoče .Olajšati nakupovati v stilu zero-waste, povratna embalaža ... 6. Uživanje lokalnih izdelkov. Predvsem hrane. Zmanjševanje konsumpcije mesa. 7. Zeleni viri energije. 8. In še najtežja: skrajšati transportne poti čim bolj. Čim manj mednarodnega transporta. Našteto bi mogoče, le mogoče pomagalo. Bojim se, da smo že pregloboko v tem,da bi lahko ocenil možnost za uspeh tega načrta (stabilizacija razmer na Zemlji preden se zgodi še kaj bolj katastrofalnega) na več kot kakšne 3%.
Bonsa
13. 08. 2021 15.34
Vlaganje denarja v tehloloske rešitve kot so zmanjšanje sončnega sevanja, elektrifikacija vozil, razvoj tehnologije ITER itd. Seveda pa moramo zmanjšati porabo mesa, nujno in takoj. Glede na to, da nekaj držav pri tem ne bo sodelovala je na nas še večje breme.
visoki
13. 08. 2021 12.38
+4
in kaj so naredili v 40 letih,da ločujemo smeti,da nimamo plastičnih krožnikov za piknik,da nimamo plastičnih slamc ,imamo pa čedalje več avtomobilov,hišo so vse betonske,kurimo na vse živo,v trgovini vse v plastiki in zamrznjeno,takse na ekologijo pa vsako leto večje
relos
13. 08. 2021 12.38
+1
... saj je logično, da se ves ta CO2, ki so ga rastline milijone let počasi nalagale iz takratnih, drugačnih ozračij v fosilne sklade, mora poznati na podnebju, če ga človek dobesedno naenkrat, v 50 letih vsega spusti nazaj v atmosfero. Sedanje spremembe podnebja so v primrejavi z naravnimi cikli vsaj sto tisoč krat hitrejše, kaj tu ni jasno, seveda je kriv človek... :(
visoki
13. 08. 2021 12.35
+2
lučka a nam lahko izdaš kakšno plačo prejemaš,ker kje si bila maja,ko je dež padal cel mesec
No pasaran
13. 08. 2021 12.51
+2
Bila je v Sahari in nam pošiljala pušćavski pesek v oči.
No pasaran
13. 08. 2021 13.01
+2
Poleg profesorske plače na Biotehničnem faksu, veliko več kasira od honorarjev za prodajanje nebuloz in plonkanja od Grete :)
Bonsa
13. 08. 2021 15.35
Kaj točno ti to pove, da je cel mesec padal dež?
Janez Novak 1
13. 08. 2021 12.26
+3
dejte ljudem pošteno plačilo za pošteno delo, potem lapajte o ekologiji!!!
TheGreatRusia
13. 08. 2021 12.15
+9
ZA PLAČANE "STROKOVNJAKE" MORAMO VEDNO "UKREPATI ZDAJ" ... POBERI SE.
GRoman
13. 08. 2021 12.07
+7
Ali bi imela klimatologinja službo, če bi bilo s klimo vse vredu?
No pasaran
13. 08. 2021 13.04
+1
Bonsa
13. 08. 2021 15.36
Seveda bi jo imela. Nam je brez teh strokovnjakov vse jasno o vremenskih procesih? Na podlagi cigareta znanja pa vremenoavci napovedujejo vreme?
damjan30.
13. 08. 2021 12.04
+6
Pa koga vi farbate s tem. Sej vemo da se vse dela umetno...
Bonsa
13. 08. 2021 15.37
Millady
13. 08. 2021 11.59
+7
Kakšna drama, zdaj so še na delu mračne sile! Piše v članku: "Evropa v promežu Luciferja"👹 Maja pa smo hodili v jaknah..
MeireMetran
13. 08. 2021 11.58
+8
A bo kdo vprašal te skrbnike narave zakaj se niso 40 let zmenili z Hrvati za odlagališče ) VRO ODPADKOV), zakaj v 40 letih nimate centa za zapiranje, niti lokacije niti mesta ničesar. Vsa svinjarija je še na enem mestu in to je polno, in zakaj je drek od odsedalnikov na vsakem koraku in vsak mesec pogori ) namerno eno odlagališče odpadkov. Večjih EKO teoristov kot so ti ni na svetu. Gospoda kaj ste delali 40. let za skladiščenje VRO odpadov da vas sram ni da stegujete jezik ob tako usranem domačem pragu.,,
omega _v6
13. 08. 2021 11.53
+5
Mislim,da ta gospa ni Lučka kvečjemu lehterna!!
AntiMarksist
13. 08. 2021 11.29
+6
Bla bla bla.. mediji ustvarjajo "klimatsko krizo", da bodo potem lahko "eko bio bojevniki" zahtevali tisoce miljard (dobesedno!) od davkoplacevalcev za "resevanje sveta".. komunisti v zeleni preobleki..
fNovak
13. 08. 2021 11.38
-2
No pasaran
13. 08. 2021 13.10
Grimsa ni. Je v ledeni dobi in zmrzuje na +35.
jodr
13. 08. 2021 11.15
+3
Je Tanja že izrazila svojo zskrbljenost?
Posteni
13. 08. 2021 11.05
+6
kaj nabijate,,,,, če je branko reku da ni podnebnih sprememb pol jih ni,,,,))))
Potouceni kramoh
13. 08. 2021 11.00
+5
Strokovnjaki vsaj ze ene petnajst let ponavljajo eno in isto frazo da smo pet do dvanajstih kar se podnebnega ukrepanja tice.
GRoman
13. 08. 2021 12.08
+3
Do 2020 naj bi bilo dokončno nereverzibilno vse uničeno.. sedaj je cajt do 2040.. vsako generacijo farbajo
Delavec_Slo
13. 08. 2021 10.49
+4
In zakaj, vse kar kupiš ni vredno nič, vse se prehitro kvari....onesnaževanje??
George Bailey
13. 08. 2021 10.46
-5
Najvecji onesnazevalec planeta-živinoreja.
nebanebo
13. 08. 2021 10.43
+5
Lucifer in Lučka - oba svetita v prihodnost...
fNovak
13. 08. 2021 10.29
+3
Kaj pa znanost ve, grims naj pove😂