Slovenija

Podpis, ki prinaša protokol v primeru povečanih varnostnih tveganj na šolah

Ljubljana, 14. 06. 2024 16.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda ter generalni direktor Policije Senad Jušić so podpisali dogovor o protokolu v primeru povečanih varnostnih tveganj na šolah. Menijo, da gre za pomemben korak, in napovedujejo več preventivnih aktivnosti za zajezitev medvrstniškega nasilja.

Več videovsebin
 • Iz 24UR: Semafor in tri različne stopnje tveganja
  03:22
  Iz 24UR: Semafor in tri različne stopnje tveganja
 • Iz SVETA: Medvrstniško nasilje
  03:19
  Iz SVETA: Medvrstniško nasilje

Na začetku aprila, po streljanju na eni od finskih osnovnih šol, je bil v enem od slovenskih medijev objavljen komentar z grožnjo o podobnem dogodku v Sloveniji. Policija je takrat o tem najprej obvestila javnost, zaradi česar je bila deležna kritik nekaterih ravnateljev. Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda sta po tem napovedala, da bosta ministrstvi izboljšali protokol komuniciranja in ukrepanja v podobnih situacijah.

Felda, Poklukar in Jušić podpisali dogovor
Felda, Poklukar in Jušić podpisali dogovor FOTO: MNZ

Protokol ukrepanja in obveščanja, ki sta ga ministra podpisala s Policijo, temelji na tako imenovanem sistemu semaforja stopenj varnostnih tveganj. Zelena barva po navedbah Poklukarja pomeni nizko stopnjo, rumena srednjo stopnjo, ko nevarnost za življenje in zdravje otrok obstaja, rdeča pa visoko, ko je nevarnost za življenje in zdravje otrok realna. Poklukar je v izjavi za medije pojasnil, da bo Policija skladno s protokolom določeno domnevno varnostno grožnjo ocenila in določila stopnjo, nato pa obvestila ministrstvo za vzgojo in izobraževanje, ki bo obvestilo šole, šele nato pa javnost.

Minister Poklukar je ocenil, da bodo s protokolom izboljšali komunikacijo med ministrstvoma in Policijo, ki aprila ob domnevni grožnji z nasiljem "morda ni bila najboljša". Minister za vzgojo in izobraževanje pa je izpostavil, da je podpis protokola več kot le formalnost. Gre namreč za zelo pomemben korak k zagotavljanju varnosti v šolskem prostoru. To je po njegovi oceni ključno v času razpihovanja sovraštva v imenu tako imenovane svobode govora.

'Zgodovinski trenutek na področju sodelovanja in ukrepanja organov pri preprečevanju groženj'

Generalni direktor Policije Senad Jušić je podpis protokola označil kot zgodovinski trenutek na področju sodelovanja in ukrepanja organov pri preprečevanju groženj. Dejal je, da je Policija okrepila svoje sodelovanje z vodstvi šol tudi s svetovanjem v primeru morebitnih varnostnih tveganj.

Darjo Felda, Senad Jušić, Boštjan Poklukar
Darjo Felda, Senad Jušić, Boštjan Poklukar FOTO: MNZ

Notranji minister je še izpostavil, da je treba področje medvrstniškega nasilja temeljito nasloviti, kar potrjuje tudi nedavni primer nasilja na Osnovni šoli Velika Dolina v občini Brežice, ko je eden od romskih učencev napadel devetošolca in ga hudo poškodoval. Poklukar je napovedal, da bodo v naslednjem šolskem letu okrepili preventivne dejavnosti v šolah. "Želimo, da šola ostane varen prostor," je izpostavil. Meni sicer, da morajo medvrstniško nasilje najprej nasloviti starši prek pogovora z otroki, prek katerega lahko ocenijo, ali je žrtev nasilja.

Aktiv ravnateljev osnovnih šol občine Brežice je učencem in učiteljem Osnovne šole Velika Dolina ter staršem poslal pismo podpore. Sporočili so, da bodo v ponedeljek vsi učitelji in učenci razredno uro namenili pogovoru o preprečevanju nasilja. Medvrstniško nasilje nujno zahteva sistemske rešitve, so izpostavili.

 • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
 • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
 • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
 • 17 - Giant Reign E+ 1
 • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
 • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
 • 14 - Giant Stance E+ 2 29
 • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
 • 12 - Giant Propel Advanced Pro
 • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
 • 10 - Giant Talon 1 29 GE
 • 9 - Giant Defy Advanced 2
 • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
 • 7 - Giant Explore E+ 2
 • 6 - Giant Trance X 1 29er
 • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
 • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
 • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
 • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
 • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (90)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Smuuki
16. 06. 2024 10.45
+3
Če hočemo kaj rešiti so takojšnje nove volitve. Ga Zalokarjevo vidim kot dobro poznavalko trenutnih razmer in kot taka zagotovo najboljša izbira za šolsko ministrico. Kot drugo takoj prevetriti zavod za šolstvo kjer ga vodijo zblojeni ideologi brez delovnih navad. Od tu dalje vidim novo zakonodajo na tem področju, ki bo omogočila opolnomočenje ravnateljev in vrnitev avtoritete učiteljem. Vsega tega levi blok ni sposoben niti pripravljen realizirati. Konec ideološkim vsebinam in vrnitev k stroki. Brez žrtev tu ne bo šlo. Žal bo veliko političnih nastavljencev odletelo ali bomo kot družba propadli. Alternative ni. Nove volitve so neizbežne in konkreten premik v družbi na področju vrednot. Neizogibno je to
Kod.
15. 06. 2024 13.30
+1
Vsi trije so lih za jih postaviti na križišča namesto semaforja
proofreader
15. 06. 2024 13.16
+6
Rdeč semafor za LGBT v šolah.
Osatec
15. 06. 2024 10.44
+2
Lahko podpišejo karkoli, toda vsi se moramo zavedati, da so za stanje krivi tako starši, kot učitelji. Naj razložim - sem dete socializma in v tistem času je bilo permisivne vzgoje, ki je sicer smrt za vzgojo, precej manj. V šoli pa sem imel učitelje in vzgojitelje. Danes je malo dobrih učiteljev, ki pa vzgojitelji niso; pač za to niso plačani. Tako je moje mnenje, žal!
Smuuki
17. 06. 2024 13.37
+1
Imaš prav nič se nisi zmotil. Poleg poučevanja tudi vzgajajo samo v zasebnih katoliških šolah. Odgovorni se tega zavedajo in svoje otroke ne glede na vse vpisujejo tja. Taka je realnost
ap100
15. 06. 2024 09.11
+7
kure so dobile navodila kako ravnati če jih napade lisica
peresni
15. 06. 2024 08.53
-9
Primc in desni bi dali otroke farom...oni znajo.
Smuuki
16. 06. 2024 10.48
+1
Cenim tvoje mnenje je pa dokazano zgrešeno. Na tem področju se bo pojavil red in disciplina česar pa levaki niste vajeni. Skupaj z otroci se boste tega učili od začetka. Vem da bo peklo druge izbire pa nimamo
Smuuki
17. 06. 2024 13.44
+2
Ko bi lahko videl katerih staršev otroci se šolajo v zasebnih kazoliških šolah bi drugače pisal. Ja te starše preko medijev poznaš. Niso verni njihovi otroci se pa šolajo prav pri farjih po tvoje. Si se sposoben vprašati zakaj pa? Očitno se dobro zavedajo razlike ene in druge šole. Pa še ena podrobnost. Iz teh šol kar ne poročajo o ekscesih. Zelo verjetno delajo nekaj zelo drugače. Zdaj pa veselo pljuvaj po cerkvenih šolah. Itak pojma nimaš kako ta šola izgleda od znotraj. Šola ni zgolj stavba s streho in napisom šola. Vsebina je tista ki dela razliko. To je pa za tvoje oprane možgane itak preveč, da bi razumel.
NeXadileC
15. 06. 2024 08.12
+0
WHO in UN želijo popoln nadzor nad izrednimi stanji, zaradi karkoli česa, povsod po svetu. Popoln nadzor. En od sistemov le tega je tudi digitalni alarm v treh sopnjah resnosti in v nekaj različnih zvrsti nevarnosti, ki ga bodo pošiljali kot sporočila na prenosne telefone. Torej če recimo prejmeš nujno obvestilo, da je zrak zunaj strupen, potem ne smeš ven do preklica, čeprav je zunaj lahko vse v redu. To je globalni sistem obveščanja, in naše oblasti ne bodo imele preveč možnosti vpliva na to.
marker1
15. 06. 2024 08.08
+10
Kdo je kriv za tako stanje po šolah? To je nekdanji šolski minister, sociolog, ki je odvzel pravice učiteljem pri vzgoji učencev na šolah. Obenem pa je dal učencem veliko pravic, dolžnosti pa ne. Zdaj učitelj svoje odpredava, kaj pa se dogaja po razredu in hodnikih pa ni njegova stvar. Učenci učiteljev ne spoštujejo in se jih ne bojijo. Otrok je doma lahko vzoren, ker ga imajo starši pod kontrolo. Ko pa pride v okolje, kjer ni nadzora, pa lahko tudi podivja.
NeXadileC
15. 06. 2024 08.02
+1
Najprej so ustvarili problem, ki ga ni bilo, pri tem pa sprevrgli en naiven in benigen komentar na mediju v zelo resno teroristično grožnjo (priložnost), ter pristavili podpis na dokumentu, ki nas je še en korak približal planirani dustopiji iz ne-naše Agende 2030, ki uvaja UNIFORMIRAN NADZOR NAD NAMI VSEMI (vmesni korak), posebej nad tistimi ki gredo v šole, iz šol in se v njih in okoli njih gibljejo. Pri tem so se okoristili, kot je Ramzess napisal, tudi z medvrstniškim nasiljem, kar je nekaj povsem drugega. Na tem bodo gradili naprej, in širili nadzor s časom. Spet smo se odpovedali svobodam in pravicam iz strahu, a po vzoru, veliki Ameriki, katere bolezni pestijo ves svet in se od tam širijo in kužijo. Ta podpis je en majhen korak v sklopu ene velike agende, ki le navidezno ne deluje, kot da bi ne bil njen del. NAMIG: To ne bo reŝilo ali izboljŝalo ničesar, za kar je "namenjeno". Zadeve se bodo v praksi slabšale. Zakaj? Ker nadzor je treba še poostriti in razširiti v družbi. Že vmešavanje, pristavljanje medvrstniškega nasilja je bilo stopnjevanje. Spremljajmooo...
štajerski janezek
14. 06. 2024 21.59
+8
Težka policija je to ki se enega naselje izogiba, ker ne upajo tja it... 🤣🤣🤣
Smuuki
16. 06. 2024 10.52
+2
Taka imajo navodila. Delajo samo to kar jim nadrejeni naročijo. Torej si snemimo sončna očala in poglejmo resnici v oči. Problem je pri glavi, posledice so pa pri repu. Če glava ne dela telo trpi. Levaki pač ne znajo. Sprijaznimo se s tem in dovolimo delat tistim ki znajo
Ramzess
14. 06. 2024 21.55
+7
Potencialne grožnje so bile povezna z oboroženimi napadi na šolah, kje so sedaj našli tukaj medvrtniško nasilje. Eno stvar izrabljajo za drugo, to ni dobro.
Kod.
14. 06. 2024 21.05
+9
Poklukar je v izjavi za medije pojasnil, da bo Policija skladno s protokolom določeno domnevno varnostno grožnjo ocenila in določila stopnjo, nato pa obvestila ministrstvo za vzgojo in izobraževanje, ki bo obvestilo šole, šele nato pa javnost............................................................................................................................................... Ha ha ha,na kratko povedano Pokljukcu je najbolj važno da se probleme skriva pred javnostjo🤣
Smuuki
17. 06. 2024 13.48
+1
On probleme rešuje tako, da se zagotovo ne rešijo. Sledi drugim višjim ciljem. Te agende prinašajo odgovornim tudi denar
patogen
14. 06. 2024 20.57
+8
Tale mehanizem se vključi "po tem". Pošljejo socialno delavko, pa varnostnika pa policista. vendar vedno "po tem", ker drugače bi jih leviačrji in manjšinoljubci označili za fashiste, česar se oni na smrt bojijo. Kot so se v srednjem veku bali obtožb inkvizicije.-..
slovenka62
14. 06. 2024 20.52
+7
jaka
14. 06. 2024 20.46
+16
To ni medvrstniško nasilje, če imaš sočolca, ki je 5 let starejši od ostalih v razredu.
jedupančpil
14. 06. 2024 20.46
+3
vazn da so semaforji in tveganja a zivet brez da drug narekuje - nezna noben vec;
Bartoreli77
14. 06. 2024 20.43
+12
setisfekšn
14. 06. 2024 20.34
+8
Kaj so smesno tile v o.š!pobesneli mulc pretolče sosolce oni bi ga pa prosili naj neha in ga posiljajo k šolskemu psihologu da vendarle naj tega ne počenja!!kaj ste normalni!!!proti takemu je takoj treba uporabiti silo pa makar je mladoleten in poboljsevalni dom!se spomnim v jugosl. So bili poboljševalni domovi!!zdej jih ni več!kaj ste nori vsi skup!!v o.š. se rojeva nasilje kot nikdar do sedaj!!!
setisfekšn
14. 06. 2024 20.42
+4
Pa še nekaj!!takoj bi prepovedal in uzakonil podajanje tožb ta starih za zašcito otrok v šolah!šole morajo biti nedotakljivi hram učenja zaščiten od zunanjih dejavnikov učiteljem pa vsa pooblastila in avtoriteto pri vzgoji!!ne pa to bolano anarhijo ko ta star prileti v solo in grozi uciteljem!!!kaj si ti ja nor!tako je bilo v jugoslaviji ko sem jaz hodil v solo in bil je red in nobene barabe ni mogle eskalirati!!
jedupančpil
14. 06. 2024 20.44
+4
tocn to, batine okol uses... o istem bacilu se bo pisalo cez 10-15 let
Smuuki
17. 06. 2024 13.52
Umiri hormone. V šolo levičarji umeščate vse mogoče ideologije kot obvezen učni program. Napr. Lgtb,zlagane partizanske pravljice. In temu ti rečeš hram učenja? Kje pa ti živiš če res ne vidiš, da so nvo ji vstopili v ta prostor in širijo svojo vero kot obvezen del učnega načrta. Dobro jutro. Ne zavajaj s svojimi pravljicami še ti
jedupančpil
14. 06. 2024 20.33
+6
vecjih lolov pa se ne
Hugh_Mungus
14. 06. 2024 20.26
+9
Waw v tednu dni so oni spisali protokol. Ful dobro. Ziher je zelo usklajen z deležniki, učinkovit, zanesljiv in smiseln. Mimogrede, ko posreduje policija, je že prepozno, odpraviti je potrebno vzroke (kultura, vzgoja ...)
jedupančpil
14. 06. 2024 20.43
+2
tocn to-avtoriteto nazaj ucitlom pa da soet letijo krede in kljuci!!