Slovenija

Podpisali koncesijsko pogodbo za proizvodnjo električne energije na srednji Savi

Trbovlje, 02. 10. 2020 14.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Anja Kralj
Komentarji
13

Okoljski minister Andrej Vizjak je s HSE podpisal koncesijsko pogodbo za rabo vode za proizvodnjo električne energije na srednji Savi od Ježice do Suhadola. Z zasavskimi župani, kjer se bo začela gradnja hidroelektrarn na srednji Savi, je podpisal tudi sporazum o načinu izvajanja koncesijske pogodbe.

Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak je z generalnim direktorjem Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Stojanom Nikoličem podpisal koncesijsko pogodbe za rabo vode za proizvodnjo električne energije na delih vodnega telesa reke Save od Ježice do Suhadola. Minister je podpisal tudi sporazuma z lokalnimi skupnostmi o načinu izvajanja koncesijske pogodbe, in sicer z župani občin Zagorje ob Savi Matjažem Švaganom, Laško Francijem Zdolškom, Trbovlje Jasno Gabrič, Hrastnik Markom Funklom in Litija Francijem Rokavcem, so sporočili z Ministrstva za okolje in prostor. 

HSE
HSE FOTO: Miro Majcen

Koncesijska pogodba določa predvsem tiste vsebine, ki so bistvene za nadaljevanje postopkov umeščanja HE v prostor. Med drugim medsebojne pravice in obveznosti glede izvajanja vodne pravice, trajanje vodne pravice – 50 let, ukrepe za preprečevanje slabšanja stanja voda in preprečevanje nastanka škode ob izrednih dogodkih ter za zagotovitev varnosti pred poplavami. Pri čemer pa nekateri elementi koncesijskega razmerja v danem trenutku še niso določeni oziroma znani. Kot so zapisali na MOP, je to na primer število in točna lokacija hidroelektrarne, potrebna zavarovanja v zvezi s samo gradnjo elektrarn in izvajanjem vodne pravice in bodo v nadaljevanju po umestitvi v prostor določeni z aneksom. Vodna pravica se bo lahko na območju koncesije pričela izvajati šele po dokončanju posamezne HE, takrat bo nastopila obveznost koncesionarja za plačilo za koncesijo, ki se v skladu z uredbo deli med državo in občine na vplivnem območju koncesije, so še zapisali na MOP. 

Stojan Nikolić, generalni direktor HSE, je ob podpisu poudaril, da je to dan, na katerega so čakali petnajst let: "Petnajst let smo potrebovali za prvi korak. Vsi glavni in ključni koraki se šele začenjajo. Končno smo dočakali ministra, ki ve, kakšen potencial ima hidroenergija. Dokazal je tudi, da če je volja, se da," je poudaril. Zasavske HE bodo s proizvodnjo 350 GWh nadomestile polovico (50 %) proizvodnje električne energije iz termoelektrarne, ki je delovala na tej lokaciji (TET). Z izgradnjo cele verige pa bo HSE prispeval za dvajsetodstotni (1000 GWh) dvig proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov, priklopljene na prenosno omrežje, je dejal.  

Andrej Vizjak, minister za okolje in prostor
Andrej Vizjak, minister za okolje in prostor FOTO: Bobo

"Veseli smo, da so se po mnogih letih prizadevanj in številnih sestankih sedaj zadeve začele premikati. Upamo in verjamemo, da bo Občina Trbovlje in celotno Zasavje iz projekta gradnje HE na srednji Savi z gospodarskega vidika marsikaj pridobila ter da bo ta projekt pozitivno vplival tudi na razvoj našega mesta," je poudarila županja Občine Trbovlje Jasna Gabrič.

Župan Občine Zagorje ob Savi Matjaž Švagan je izpostavil, da "v Zagorju ne želimo biti le sopotniki pri ustvarjanju nove zasavske zgodbe o uspehu, temveč bomo pri njej tvorno sodelovali. Doslej smo razvojne priložnosti vezali na naše doline, hribe in ljudi. Poslej jih bomo, zahvaljujoč koncesionarju HSE in okoljskemu ministru Andreju Vizjaku ter vladi, vezali tudi na kanjon srednje Save. Danes je narejen prvi korak. Čaka nas težko delo, da bodo projekti, ki bodo umeščeni v naš prostor, med drugim skladni tudi z vsemi okoljskimi standardi. Zadovoljstvo so izrazili tudi župani občin Laško, Hrastnik in Litija. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

All4KissMyAss
22. 03. 2021 11.56
+1
NATEG z električnimi paneli : VSE kar je viška energije (kar MESEČNO ne kompenziraš z lastno potrošnjo!) se lahko obrišeš pod nosom, ker to elektriko PRODA elektro distribucija za svoj - privat žep!
All4KissMyAss
22. 03. 2021 11.54
+1
Hidroelektrarne so NATEG kot so nateg sončne elektrarne! Zakaj so HE nateg? Ztao, ker DRŽAVA plača za ureditev struge, potem pa peščica posameznikov spravlja dobičke v svoj - privat žep! S tem, da naredijo iz rek KORITA za vse večne čase spremenijo živelj v rekah. Mulja se pa rešijo tako, da občasno dvignejo zapornice in spustijo vse navzdol. Tudi smeti! Da ne govorim o tem, da NISO povsod postavljene ribje steze, da so obstoječe ribje steze večinoma neprimerne. Prav tako so napravili korita iz pritokov in uničili vse, kar je povezano s tem.
All4KissMyAss
22. 03. 2021 11.49
+1
Na Spodnji Savi ste napravili KORITO iz reke SAVE, onemogočili ste ribam prosto pot, ker NISO povsod narejene ribje steze, tudi iz PRITOKOV ste naredili KORITA. In to vse zato, da lahko PEŠČICA posameznikov "privatizira" naravo in spravlja dobičke v lasten žep!!!
Lumpx
02. 10. 2020 19.11
+0
Letriko rabmo ker se vse vec biciklistov v Lj ob petkih vozi z elektricnimi kolesi.
All4KissMyAss
22. 03. 2021 11.49
+1
Lumpx, ko je Bog delil si stal v zadnji vrsti, pa je tik preden bi kaj dobil robe zmanjkalo????
All4KissMyAss
22. 03. 2021 11.57
Domendo
02. 10. 2020 15.17
+1
Izgleda, da za vsemi velikimi lopovščinami stoji SDS.
Lumpx
02. 10. 2020 16.14
+0
Zakaj ze? Slovenija potrebuje elektricno energijo saj jo uvazamo. Pa se vsi levi fajonisti bi se radi vozli z zastonj elektricnimi avti ker je to moderno kar pomeni da jo bomo rabili se vec.
Lumpx
02. 10. 2020 15.17
+0
Tale vlada dela "gas pa dolge luci" kot smo vcasih rekli. In to celo v dobro slovenije in slovencev ne pa tako kot fajonisti ki bi za nas denar uvazali ilegalce. Bravo vlada.
EnKandidatDosmrtniMandat
02. 10. 2020 15.11
+1
Koministična SDS si je po TEŠ6 umislila še en energetski projekt. Kdo bo plačal? Narod. Kdo bo profitiral? Tovariši iz SDS.
Lumpx
02. 10. 2020 16.12
+0
TES6 je bil projekt rdecih lobijev iz rdecih revirjev.
TistoPravo
02. 10. 2020 14.46
+2
Iz nevihtic pričakujte še večje nevihte z tem dodatnim jezenjem gmote vode...
Aijn Prenn
02. 10. 2020 14.35
-2
No, morda bo pa še kdaj kaj pametnega od njega, ne samo škoda.