Slovenija

Podpisan sporazum o NEK

Krško, 19. 12. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenski minister za okolje in prostor Janez Kopač in hrvaški minister za gospodarstvo Goranko Fižulić sta v Krškem podpisala meddržavni sporazum o ureditvi statusnih in drugih pravnih razmerij, povezanih z vlaganjem v Nuklearno elektrarno Krško.

Janez Kopač
Janez Kopač FOTO: POP TV

"Pomembno je, da s sporazumom prvič tudi Hrvaška prevzema odgovornost za ravnanje z jedrskimi odpadki. Do sedaj je bila to izključno odgovornost Slovenije. S sporazumom smo dosegli tudi umik vseh tožb zaradi neizpolnjevanja finančnih obveznosti in tako zagotovili stabilno poslovanje nuklearke v prihodnje," je za 24 ur povedal minister Kopač.

Zatem sta direktorja podjetij, ki bosta po uveljavitvi meddržavnega sporazuma postala enakovredna solastnika NEK, Eles Gen in Hrvatska Elektroprivreda, podpisala še družbeno pogodbo.

Na podpisih sta bila navzoča tudi predsednika vlad Slovenije in Hrvaške, Janez Drnovšek in Ivica Račan, ki sta se pred tem v prostorih nuklearke sestala na krajšem delovnem srečanju. Med drugim sta pozdravila podpis sporazuma in izrazila optimizem, da bo pozitivno vplival na reševanje ostalih odprtih vprašanj med državama.

Nuklearka je »takorekoč na Hrvaškem«

Ivica Račan
Ivica Račan FOTO: POP TV

"Sporazum je v nacionalnem interesu obeh držav. Zadovoljen sem, da se Hrvaška z današnjim podpisom vrača v lastniške in upravljavske odnose v elektrarni Krško." je za 24 ur povedal premier Račan.

Čeprav je NEK na slovenskem ozemlju, je tudi v neposredni bližini slovensko-hrvaške meje, "takorekoč na Hrvaškem". Zato je v interesu obeh držav, da skrbita za varovanje prebivalcev in narave ter da s tem v zvezi spoštujeta visoke standarde in prevzameta del odgovornosti, je dejal Račan.

Tolažilne besede za Posavce

"Vem, da je v zadnjem času precej kritik na ta sporazum, vendar ne moremo sprejeti rešitev, da bo Slovenija ta objekt obdržala kar zase in sama uporabljala to elektriko, čeprav je Hrvaška vanj vlagala polovico," je dejal Drnovšek.

Državni svet je sprejel odklonilno stališče do podpisa pogodbe med Slovenijo in Hrvaško o NEK. Pogodba je za Slovenijo izrazito škodljiva, je povedal državni svetnik Branko Grims.

Prebivalcem Posavja je Drnovšek sporočil, da meddržavni sporazum o NEK v nobenem primeru ne more škoditi njihovim interesom. "Če bi se danes odločali, najbrž ne bi postavljali nikjer nuklearke, ne v Sloveniji ne na Hrvaškem," je dejal Drnovšek in poudaril, da sporazum zagotavlja čimvečjo varnost in čimbolj nemoteno obratovanje.

Janez Drnovšek
Janez Drnovšek FOTO:

Tudi za odpadke bosta državi skupaj poskrbeli, za kar sta se v sporazumu zavezali s posebnimi garancijami. "Če ima lokalna skupnost ob tem še kakšne težave ali interese, jih bomo reševali," je še pristavil Drnovšek.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3