Slovenija

Podpise pod interpelacijo Pivčeve bodo poleg LMŠ prispevale še SAB, SD in Levica

Ljubljana, 18. 09. 2020 12.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, Anja Kralj
Komentarji
48

Šarec je ob robu seje DZ, na kateri razpravljajo o interpelaciji ministra Aleša Hojsa, ponovil tudi razloge za interpelacijo kmetijske ministrice, ki jo je LMŠ napovedala v četrtek. Opozicijske SD, Levica in SAB napovedujejo podporo interpelaciji, čeprav o tem, da bo LMŠ to zdaj storila, niso bile seznanjene. V koalicijskih poslanskih skupinah uradnih stališč glede interpelacije ministrice večinoma še nimajo.

LMŠ je v četrtek pozno popoldne napovedala, da bo v ponedeljek v parlamentarni postopek vložila interpelacijo kmetijske ministrice Aleksandre Pivec. Očitki so kršenje zakonodaje s področja integritete in preprečevanja korupcije, sum zlorabe uradnega položaja ter nespoštovanje etičnih norm in prikrivanje dejstev, ki so v javnem interesu.

LMŠ bo v ponedeljek v parlamentarni postopek vložila interpelacijo ministrice Pivčeve.
LMŠ bo v ponedeljek v parlamentarni postopek vložila interpelacijo ministrice Pivčeve. FOTO: Miro Majcen

Predsednik LMŠ Marjan Šarec je ob robu današnje seje DZ v izjavi novinarjem pojasnil, da se glavni očitki nanašajo na vse tisto, kar zadnje mesece spremljajo v javnosti. Na Pivčevo namreč letijo očitki glede plačil ob gostovanjih po Sloveniji, najbolj je bilo izpostavljeno gostovanje na Krasu oz. v podjetju Vinakras ter v Izoli. Šarec je danes poleg tega izpostavil tudi po njegovih besedah nova dejstva v zvezi z nepravilnostmi pri projektu SRIPT. Pivčeva se je sicer z očitki glede tega projekta soočala že lani, v času vlade Marjana Šarca. A Šarec je danes ponovil, da ni imel tako podrobnih podatkov o tem, sicer bi ukrepal že tedaj.

Šarec je sicer v začetku septembra dejal, da so za pripravo interpelacij zdaj na vrsti druge stranke. Danes je pojasnil, da so se z opozicijskimi kolegi pogovarjali o interpelaciji Pivčeve, a ker je bilo rečeno, da je ne bo vložil nihče drug, so to po njegovih navedbah storili v LMŠ ter besedilo poslali v podpis tudi drugim poslanskim skupinam.

A v SD, Levici in SAB pojasnjujejo, da so se o interpelaciji sicer pogovarjali, vendar o četrtkovi potezi LMŠ, da bo v ponedeljek vložila interpelacijo, niso bili seznanjeni. Vodja poslancev SD Matjaž Han je v izjavi ob robu seje DZ dejal, da bodo prispevali podpise pod interpelacijo Pivčeve, čeprav ne ve, ali bo do nje pravzaprav prišlo. Po njegovi oceni bi jo lahko namreč predsednik vlade Janez Janša še pred tem umaknil s položaja. V Levici so pojasnili, da sta se koordinator stranke Luka Mesec in Šarec pogovarjala o tem, da bi interpelacijo vložili usklajeno. Tako so po besedah poslanke Nataše Sukič ob potezi LMŠ presenečeni.

Tudi v SAB bodo kot opozicijska stranka podprli interpelacijo Pivčeve in prispevali podpise pod njo, če bodo prejeli to ponudbo. Kot je dejala vodja poslanske skupine Maša Kociper, besedila interpelacije namreč še niso prejeli. Tudi Kociprova je pojasnila, da so se predsedniki štirih opozicijskih strank še v začetku tedna pogovarjali o tem, ali bi šli v to akcijo skupaj in ali bi interpelacijo vložili. Dogovorili so se, da koalicijski DeSUS, iz katere je Pivčeva, pustijo čas, da sama uredi zadeve. Rušiti nekoga, ki bo morda tako ali tako že zaradi notranje strankarske dinamike odšel s položaja, se SAB v tistem trenutku ni zdelo smiselno. "Kot kaže, pa se je LMŠ odločila, da gre v to akcijo," je dodala Kociprova. Poslanci DeSUS namreč po nedavnem odstopu Pivčeve s položaja predsednice stranke želijo, da odide tudi z mesta ministrice. "Če poslanska skupina tako zahteva, je pričakovati, da bo predsednik vlade, ki verjetno ne želi težav z eno od koalicijskih strank, temu sledil. Povsem realno bi bilo, da bi do umika ministrice prišlo v drugačnih okoliščinah in preden bo interpelacija sploh obravnavana v DZ," je še ugotavljala poslanka.

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je v izjavi DZ navedel, da interpelacije še ni videl in še nima stališča poslanske skupine, ali bodo sopodpisniki besedila ali ne. O podpori interpelaciji pa po njegovih navedbah verjetno ni dvoma. V DeSUS sicer računajo na to oz. upajo, da bi se Pivčeva poslovila s položaja ministrice še pred interpelacijo, da bi odstopila ali pa bi Janša predlagal njeno razrešitev, je povedal Jurša.

Koalicija uradnih stališč še nima

V koalicijskih poslanskih skupinah uradnih stališč glede interpelacije ministrice večinoma še nimajo. So se pa odzvali nekateri poslanci.

Poslanec SDS Franc Breznik ocenjuje, da imajo Slovenci eno boljših kmetijskih ministric. "Njena največja krivda je, da je izredno ambiciozna, delovna, oseba, ki želi nekaj več in ki želi predstaviti kmetijstvo 21. stoletja. Da je oseba, ki je prisluhnila kmetom in se zaveda, da ima slovensko kmetijstvo velike težave," je dejal v izjavi v DZ.

Obtožbe na račun Pivčeve glede njenih gostovanj po Sloveniji so po Breznikovem mnenju absurdne, "čeprav praksa kaže, da vsi politiki navadno ne pademo na milijonskih zgodbah, ampak na drobižu". Tako v 20 letih skoraj ne bi našli ministra, ki ga po točno takem scenariju ne bi lahko interpelirali, je ocenil.

Poslanec NSi Andrej Černigoj interpelacijo Pivčeve vidi kot nadaljevanje boja za oblast. V NSi bodo počakali na besedilo interpelacije, ki ga bodo preučili. Sicer pa ocenjujejo, da bo Pivčeva zaradi razmer, ko je izgubila tudi podporo poslancev DeSUS, težko naprej opravljala svoje delo.

Tudi v SMC bodo interpelacijo še preučili.

Prvak opozicijske SNS Zmago Jelinčič pa meni, da je interpelacija nesmiselna in je zato ne bodo podprli. Kot je dejal v izjavi v DZ, gre le za rušenje vlade, in ne zato, da se karkoli popravi. "Da Pivčevo rušijo zaradi 400 evrov, je hecno. Potem bi morali rušiti že celo vrsto ministrov," je dodal.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (48)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resslovenka
22. 09. 2020 10.34
😀Pivceva bo naredila predstavo na interpelaciji. Se že pripravlja. Predstavila bo svoje uspešno poslovanje na kmetijskem področju in še kje. Zaboga, naj si že nastavi ogledalo. 😎
cakra
20. 09. 2020 11.22
+1
Interpelacijo vlaga človek ki jo je pred 10 meseci vnemo zagovarjal, boljše da bi to prepustil neki drugi stranki , bi bil manj butast. Pivčeva pa pade kar ne bi bilo nič narobe.
jastreb13
19. 09. 2020 10.17
+4
Ja kdo pa drug? Največji zblojenci in nesposobneži te države.
Zevs
18. 09. 2020 20.56
+8
Klovn bil si gor pa si se usral v hlače, tako da zdaj ne prdi!
Streznitev
19. 09. 2020 09.27
+3
Strokovnjak za premagovanje serpentin bi moral biti na turu. Prišel je predstavljen kot politični Dončič, postal je pa dol-čič.
bojer
18. 09. 2020 20.29
+3
Menim, da si z nerazrešitvijo Pivčeve Desus dela medvedjo uslugo. Dlje kot bodo "životarili" bolj bodo padali oziroma zgubljali.
Mitja Skok 1
18. 09. 2020 20.13
+6
Alenka še ne more več sprehajati po parlamentu ker ni bila izvoljena za poslanko
revolucijakorupcijafasizem
18. 09. 2020 19.32
+4
Še kar nima lisic na rokah,barbika zahojena korumpirana (kmečka pamet še korupcije si ne zna prikriti hahah na 3 položajih ahhaha
RDE?I KIP
18. 09. 2020 19.07
+10
Interpelacija je postala rdeča orgija.
Mitja Skok 1
18. 09. 2020 20.14
+2
sinhron
18. 09. 2020 17.59
+2
Pivčeva ni vredna niti interpelacije ali kakršne koli druge pozornosti , ker je pokvarjena do obisti !
Streznitev
19. 09. 2020 09.35
+0
Zanimivo, da jo interpelira ravno tisti, ki jo je postavil, Marjo špinel. Zločinec se vrača na kraj zločina, da počisti morebitne dokaze.
Petur
18. 09. 2020 16.23
+8
ni vazen liter terana ker ga tako ni plačala.punca je za stolček prodala čast in zaupanje stranke.to je njen greh.
revolucijakorupcijafasizem
18. 09. 2020 19.33
+4
G8J
18. 09. 2020 16.22
+7
Zanimivo da jo Zoki ščiti
zajebant2
18. 09. 2020 16.10
+9
kaj pa ta puško kuruznik ne bo obsojen, ker je vrgel puško v koruzo, klovn kralj levih mlatoslamcev in princev megle
Lisec7
18. 09. 2020 15.52
-2
KDAJ PELJA SEDEŽNICA NA VELIKO PLANINO? BO TREBA ŠE PRED ZIMO OVCE ČUVAT! ŠARCU PA BUNDO KUPIT, DA NE BO SLUČAJNO V KRAVATI PASEL,,ŠE OVNI BI SE MU SMEJALI!
nightifly
18. 09. 2020 16.06
+11
Lisica ,,,, Kekec je slovenski narodni junak , ki v druzbi Martina krpana predstavljata ponos slovenstva . Saj v bistvu tu ne gre samo za etiketo nekega ljudstva . Si upate reci kaj cez preprostost navadnega cloveka ,celo pastirja ,kateremu so zaupana ziva bitja , ki jih cuva ,in ne samo to . Poskrbeti mor ,da se pravilno hranijo ,da so zdrava in ´´produktivna´´ ,ce se izrazim po gospodarsko . Vi imate kaj proti ljudem ,ki samo v nebo pogledajo in ze vedo kaj in kako narediti ? Ja ,zame j pastir clovek ,ki bi si lahko mirne duse zavezal kravato ali si nadel metuljcka . Sadove njegovega mukotrpnega dela uzivamo vsi mi . Pomislite na Svico in se vprasajte kaksno veljavo imajo tam pastirji in vse kar je z njimi povezano . Se se smejete ?
ina5785
18. 09. 2020 18.37
+0
NIGHTIFLY - ZELO lepo in PRAVILNO povedano. Vaše razmišljanje mi je ZELO blizu, tako LEPO ubesedit pa situacije NIKOLI NE bi zmogla!!!! Pravijo, če veliko bereš, tudi lažje kaj spesniš - a pri meni žal ni tako!!! Zelo rade vas vedno preberem - prisotno je VELIKO MODROSTI in poznavanja in prisotnost širokih horizontov!!!!
poper00
18. 09. 2020 15.42
+17
Zmago jelenčič je dokaz kako se ,da ribariti v kalnem 30 let.Človek ,je nakradel toliko ,da ne bi mogel nositi .če ga žena ne bi malo olajšala.Ko je kupil parcelo za 700000 Eur se je novinarjem posmehoval,da žena dela za Brunejskega sultana tako ,da je prav .da dobi to nakradeno premoženje.Namesto,da je takrat šel prijatelj za krajo zemljišč v zapor bi tam moral sedeti zmagec.
nightifly
18. 09. 2020 16.17
+7
poper ,,,,, pravilno ,da ste omenil tega coloveka . Sam nimam vseh podatkov kaj vse je pocel za drzavo Slovenijo ,kaksen je bil njegov vlozek in korist , se mi pa zdi ,da je to ena najbolj zmuzljivih oseb ,na katere sem k sreci na daljavo naletel v zivljenju . Cloveska jegulja in oportunist I. klase . Ze nekaj dvorskih nor.......ov se je pojavilo v Sloveniji po letu 90 ,toda nekateri prednjacijo v vsem sijaju . Ze to ,da je bil v Jugi obsojen za kraje v cerkvah ,torej ,da je kradel je dovolj tehten razlog ,da ne bi mogel postati usluzbenec nove drzave Slovenije . Kot zdaj vidim , se ze 30 let v vseh institucijah vrstijo obsojenci vseh vrst . Sramota brez primere . Kako za vraga naj taka drzava sploh deluje ? Zadnja leta so kriteriji zaposlovanja in imenovanja drzavnih uradnikov padli na minimum ,ali se nizje . Celo premier lahko postane clovek s kriminalno zgodovino . Poslanec je lahko obsojenec , in kot smo videli , so ga iz aresta v zivo vozili v parlament . Nikoli videl ,nikoli sanjal kaj podobnega . Je to res mozno v Sloveniji ,komaj rojeni drzavi srednje Evrope ? Enostavno nimam besed ,zmanjka mi zmoznost razmisljanja in iskanja olajsevalnih indicev ,zakaj bi kaj takega bilo mogoce . Ali je res hobotnica korupcije v Sloveniji ze tako siroko razprsena v vse pore delovanja drzave in zivljenja samih ljudi ,da je in bo enostavno nemogoce sploh kdaj vzpostaviti eno normalno oblast , ki deluje na osnovah pravne drzave ? To si dragi Slovenci kar sami zastavite vprasanja . Prvi imperativ vsakega naroda je postenje in spostovanje . Amen .
ina5785
18. 09. 2020 18.41
+0
NIGHTIFLY - ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Mislim, da nas je VELIKO ki NIKOLI tega NE bomo razumeli. To niso več NAJNIŽJI POLITIČNI STANDARDI, je pa sploh ODSOTNOST LE-TEH. Zamislite si uspešne države; Avstrija, Švica, Nemčija, vse SKADINAVSKE države - A BI SPLOH BILO PRIBLIŽNO MOŽNO TO PRI NJIH???? N I K O L I !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!, zato pa so tako uspešni!!!
sinhron
18. 09. 2020 15.30
+22
Pivčeva ni vredna niti interpelacije !
nightifly
18. 09. 2020 16.19
+9
Tu se popolnoma strinjam z vami , toda sankcionirati jo je potrebno .Njo in vse druge ,ki kradejo in ki to s ebodo . Absoluno je treba zaceti s ciscenjem hleva .
ValterUdovernik
18. 09. 2020 15.23
+6
?ebula
18. 09. 2020 15.22
+22
"plemeniti" je od trenutka ko ga je zapustila partnerka totalno zbluzen, tako da mu nič in nihče ne more več pomagati. Pa še škoda ga ni.
nightifly
18. 09. 2020 15.19
+16
Gaspa pivec je koruptivna dejanja ,ki niso v skladu ne z moralnimi principi ,kakor tudi ne z normami ,predpisi ali paragrafi kaz.prava storila ´´in veste´´ ,torej v ´´obleki´ drzavnega usluzbenca ,torej ministra , ki bi ze po svoji naravi morala biti popolnoma nepristranska in postena . Ce stejemo se ,da je bila takrat tudi preds. ene pomembne stranke ,potem je greh toliko hujsi . Ce pristejem zraven se podpredsednisko mesto vlade R Slovenije je greh ze nabuhel ,tik pred eksplozijo . In ,ce ne cisto na koncu omenim se njeno oklepanje polozajev , ter najavo ponovne kandidature z amesto s katerega je bila soglasno odnesena , si ne morem kaj ,da bi se se kako cudil tej gospe . Ja ,res se mogoce zgleduje po nekaterih drugih ,ki so v preteklosti trajbali po rokah stotine milionov raznoraznih valut , bilo da so kradli denar firm ,bilo da so si prisvajali milione od nakupa orozja za drzavo ,ali celo prodaje orozja na crno drugim drzavam . Vse to se je zgodilo ,samo volje institucij in ljudi NI ,da bi vse to sankcionirale . Jasno dane , ce pa je skorumpiranih en kup ljudi na vseh polih politicne mavrice . Toda to kar pocne sedanja vlada je pa ,vsaj zame ,rokavica v obraz narodu .Klofuta . In ljudje ? Ponizno tiho . Trpijo .Zato pa je tako in bo se slabse .
?ebula
18. 09. 2020 15.18
+12
O podpori interpelaciji Pivke, pa verjetno ni dvoma je povedal Jurša. Moral, bi le izpustiti besedo verjetno.
dante_
18. 09. 2020 15.15
-12
razen zdrah levičarji drugega ne znajo
drago štubljar
18. 09. 2020 15.55
+7