Samostojni 20 let

Podpora domačinov jim je dala moč in pogum

Maribor, 23. 05. 2011 14.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Miha Drozg
Komentarji
4

Leta 1991, ko je jugoslovanska armada obkolila učni center v Pekrah, so se inštruktorji soočili s težko nalogo, saj so morali zaščititi nabornike. Močni so ostali tudi zaradi podpore domačinov in medijev.

Korez: Bilo je veliko poguma in tudi strahu.
Korez: Bilo je veliko poguma in tudi strahu. FOTO: POP TV

Danes mineva natanko 20 let od pekrskih dogodkov, ko je jugoslovanska armada z oklepniki obkolila učni center, v katerem so se usposabljali prvi naborniki v samostojni državi. V uverturi v vojno za Slovenijo so nabornikom v bran goloroki stopili domačini in z živim zidom preprečili oboroženi napad jugoslovanskih vojakov.

Vsa Slovenija je takrat videla odločnost in premišljenost Teritorialne obrambe, njenega učnega centra v Pekrah, njenih vojakov in častnikov. Videli smo moč pritiska jugoslovanske vojske, njen avanturizem in njeno nespoštovanje odločitev slovenskega naroda. Ves ta pritisk in vsa ta vojaška sila sta tu, v Pekrah in v Mariboru, doživela svoj prvi poraz.

Kot je povedal Simon Korez, inštruktor za usposabljanje, ki je leta 1991 deloval v 710. učnem centru Pekre, je bilo res napeto in naporno. Razložil je, da so imeli kot inštruktorji dolžnost, da usposobijo nabornike, predvsem pa, da jih kljub dogodkom, ki se se odvijali, zaščitijo in poskrbijo, da se varno vrnejo k staršem, kakor so jim obljubili 15. maja, ko so prišli.

"Bilo je veliko poguma in tudi strahu. V prvi fazi se pri takih dogodkih pojavlja strah, tudi mi smo se bali. V drugi fazi smo se že počutili močne, ker smo opazili, da je civilna družba z nami, da so ljudje z nami, da so Mariborčanke in Mariborčani z nami, da so mediji z nami. Takrat smo že bili prepričani, da bomo zmagali," je Korez razkril, kako so doživljali dogodke.

Odločnosti in enotnosti Slovencev so se ljudje spominjali na slovesnosti pred učnim centrom.
Odločnosti in enotnosti Slovencev so se ljudje spominjali na slovesnosti pred učnim centrom. FOTO: Damjan Žibert

Ker so morali zaščititi nabornike, so vložili vso svojo energijo, znanje, pogum in moč v to, da so obdržali močno držo, je še dejal in pojasnil, da je bila njihova vojaška moč zelo šibka. "Če bi merili po vojaški moči, so bili zagotovo stokrat močnejši, predvsem zaradi oborožitve, opreme in izurjenosti. Vendar je bil naš pogum toliko močen, da smo psihološko vzdržali, kajti če bi se kar koli dogajalo izven normalnih okoliščin, torej če bi komu popustili živci, bi bil verjetno rezultat osamosvojitve dokaj drugačen," je poudaril Korez

Sicer pa se je vojska od takrat precej spremenila. Kot je pojasnil Korez, se je vojska v teh 20 letih prilagajala tako kot družba. Danes je slovenska vojska majhna, a sodobna. Za primerjavo je Korez podal številke, in sicer leta 1991 jih je bilo v Teritorialni obrambi 76.000, danes jih je 7.600. Izpostavil pa je, da so sedaj popolnoma drugače opremljeni, imajo pa podobne naloge. Najpomembnejša je zaščita nacionalnih interesov, torej same Slovenije, kot članice Nata in tudi v globalnem okolju. "Ponosni smo, da smo v teh 20 letih zgradili stabilno organizacijo, ki uživa velik ugled tako v slovenski javnosti kakor tudi v tujini," je zaključil Korez.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Osvald
23. 05. 2011 16.15
ljx normalno če so na oblasti eni in isti ki so že jugo zafurali.
ljx
23. 05. 2011 16.00
Tista JNA je bila ena sama zelo zmedena organizacija,ki ni več vedela ali nastopa proti tujim ali svojim ljudem in informacije ki so ji dajali,so jo samo še bolj begale. Teško je za okupatorsko označit vojsko čigar oficirji so imeli med domačim prebivalstvom žene in otroke,ki so stanovali v blokih skupaj z družinami ostalih Slovencev. Bila pa je odločnost,ampak se bojim da smo odšli nekam drugam od prvotno zamišljenega cilja.
Jožajoža
23. 05. 2011 15.23
kučan,drnovšek,korošec.spomenka..........so se že v beogradu dogovorili, da se lahko slovenija odcepi po mirni poti. in ve se, kdo je provociral miroljubno našo JLA in kdo je v sloveniji kriv , da so bile nepotrebne žrtve.
Mladen Despotovic
23. 05. 2011 15.10
Uf, spet se bodo janšisti tokli po prstih in spet bo neskončno razprav in dvobojev na temo, kdo nas je bolj osamosvojil od drugega... Na 20. obletnico bi si želel le tega, da bi vsem, ki so nas "osamosvajali" doživljensko prepovedal udejstvovanje v politiki in delo v javni upravi. Le tako bo Slovenija resnišno samostoja: osvobojena bremen preteklosti!