Slovenija

Slaba tretjina podpira vlado

Ljubljana, 24. 07. 2007 11.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Janševa vlada uživa le še 31-odstotno podporo državljanov. To je najnižja podpora doslej.

Podpora vladi premierja Janše še naprej pada
Podpora vladi premierja Janše še naprej pada FOTO: POP TV

Julija je podpora vladi premierja Janeza Janše padla na najnižjo točko doslej, poroča dnevnik Finance, ki povzema naročeno raziskavo Episcentra. Ob zelo nizki podpori vladi pa je zelo visok odstotek ljudi, ki vlade nepodpirajo - kar 48 odstotkov vprašanih.

Podpora vladi je v primerjavi s prejšnjo raziskavo za obdobje od marca do junija padla za osem odstotkov, nepodpora pa se je zvišala za štiri, poročajo Finance.

V anketi, v kateri je sodelovalo 1.183 oseb, je bilo tudi vprašanje o zadovoljstvu s splošnimi družbenimi in gmotnimi razmerami. Te so vprašani ocenjevali na lestvici od ena do pet. Družbene razmere so dobile povprečno oceno 3,1, gmotne razmere pa 3,3. Slednja ocena je tako za desetinko točke nižja, kot je pokazala prejšnja raziskava, medtem ko je ocena družbenih razmer že dlje časa nespremenjena.

Največjo podporo ima SD

Med političnimi strankami ima največjo podporo stranka SD, ki jo podpira 24 odstotkov vprašanih. Maja je sicer stranka imela kar 31-odstotno podporo, ki pa je kljub zdrsu ostala najvišja podpora posamezni stranki, poudarjajo Finance.

Vladajoča stranka SDS je svojo podporo povečala z 19 na 21 odstotkov. LDS je na tretjem mestu z 9-odstotno podporo, sledijo ji SLS, SNS in NSi, ki uživajo triodstotno podporo vprašanih. Zares ima dva odstotka podpore, DeSUS pa le en odstotek.

Ropova vlada bolje ocenjena

Delo Cotmanove je bilo bolje ocenjeno kot delo ministra Dimovskega
Delo Cotmanove je bilo bolje ocenjeno kot delo ministra Dimovskega FOTO: POP TV

Raziskava Episcentra je vsebovala tudi vprašanja glede ocen dela ministrov in premierja Janeza Janše v primerjavi s prejšnjo vlado. Predsednik vlade je dobil oceno 3, enako kot njegov predhodnik Anton Rop.

Anketiranci so primerjali delo finančnih, pravosodnih, zdravstvenih, okoljskih ministrov ter ministrov za delo. Edina, ki je med sedanjo skupino ministrov dobila višjo oceno od svojega predhodnika, je bila ministrica za delo Marjetna Cotman, katere delo so vprašani ocenili s 3,4, medtem ko je njen predhodnik Vlado Dimovski bil ocenjen s 3.

Najslabše v primerjavi s svojim predhodnikom je bil ocenjen sedanji finančni ministre Andrej Bajuk. Ocenjen je bil z 2,6, medtem ko je njegov predhodnik Dušan Mramor dobil oceno 3,4. Anketirani tudi menijo, da v primerjavi z razmerami pred tremi leti, sedaj plačujejo več davkov.

V primerjavi z razmerami pred tremi leti se dobra petina vprašanih počuti manj varne
V primerjavi z razmerami pred tremi leti se dobra petina vprašanih počuti manj varne FOTO: POP TV

Najnižjo oceno, 2,4, pa je prejel minister za zdravje Andrej Bručan, katerega predhodnik Dušan Keber je bil ocenjen z 2,8. Na vprašanje, ali se pri zdravniku sedaj počutite bolj ali manj varne, kot ste se pred tremi leti, je kar 21 odstotkov odgovorilo, da se počutijo manj varne. Bolj varne se počuti le 16 odstotkov vprašanih, medtem ko ostali menijo, da je stanje enako.

Pravosodni minister Lovro Šturm je dobil oceno 2,9, njegova predhodnica Zdenka Cerar pa 3,1. Anketiranci, njih 48 odstotkov, so tudi ocenili, da je sedaj pregon gospodarskega kriminala manj učinkovit kot pred tremi leti. 17 odstotkov pa jih meni, da je bolj učinkovit, povzemajo Finance.

Na vprašanje, ali je danes lažje ali težje priti do stanovanja kot pred tremi leti, je 71 odstotkov vprašanih odgovorilo, da težje, obratno jim meni le osem odstotkov. Okoljski minister Janez Podobnik je v tej raziskavi dobil oceno 2,7, njegov predhodnik Janez Kopač pa 2,8.

SORODNI ČLANKI

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (76)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tomi.passion@gmail.com
25. 07. 2007 15.51
Žal je pri nas še vedno tako, da ljudje bolj verjamejo rumenemu tisku in rumenim medijem kot pa dejstvom. Ko mi bo kdo (kdor koli) konkretno pokazal, dokazal in argumentiral z dejstvi, kaj je slabšega v tej deželi kot za časa komunistov (do leta 2004), potem kapo dol. Do danes se še ni rodil komunistični junak, ki bi konkretno odgovoril na ta izziv. Verjamem pa, da marsikater komunist trpi, ker ni več na oblasti in pri koritu.
hinko.murovec@siol.net
25. 07. 2007 15.48
Spoštovani g. Samo.d7 , čeprav sodim med debile od debilov, si drznem trditi, da se danes precej bolj napaja pri loncih veljakov in je teh veljakov več kot prej v celi jugi. Strinjam se da nam gre v nekaterih pogledih boljše in je to posledica prejšnjega dela v obdobju 12 let. Sedaj taki kot Vi in ostali JJ hlapčiči skupaj z vašim firerjem hitite zaključevati herojsko delo razprodaje Slovenije in darovanja RKC kar se sploh še podariti da. Žal ste izraziti pristaši režima , ki so ga želeli že nekoč vaši slavni izdajalski predniki. Sedaj ob potomcu narodnega izdajalca in vseh ostalih podobnih RKC hlapcih trenutno še uresničujete sen izdajalcev in klavcev poštenih slovencev. Hudič je, ker vedno take poštene želje doživijo neslaven konec. Veliko sreče Vam iz srca želim in s tem potrjujem, da sem res debil. LP
Prvo Bore
25. 07. 2007 15.42
""""91 odstotkov anketirancev je tako zelo zadovoljnih s svojim življenjem, s čimer so na prvem mestu med desetimi novimi članicami unije. Zadovoljstvo z življenjem se je v primerjavi z zadnjim Eurobarometrom jeseni lani povečalo za dve odstotni točki. Povprečje v EU27 je 80 odstotkov. Najbolj so s svojim življenjem sicer zadovoljni Danci, Nizozemci in Švedi (po 97 odstotkov)."""" Zaradi takega idjitizma ne dobivamo več iz skladov nobenega denarja in sedaj bomo dajali denar Poljakom. Prej smo pomagali Šiptarjem, sedaj Poljakom in naši politiki ne poskrbijo za svoje državljane. Problem je sestaviti dobro vlado. SLS, ki ima najmanjšo podporo med volivci, razen pri županih in imajo dva ministrstva, ki največ kradeta. Kaj je obljubljal Podobnik ? Nova stanovanja za mlade družine !!! Kje so ? Vic je v tem, da nimamo sposobnih ljudi in imamo samo ljudi, ki skrbijo za sebe in svoje bližnje.
DarthRevan
25. 07. 2007 15.28
Ah, samo, dobrodošel na forume 24ur.com. Kot vajencu naših janišarjev naj ti povem, da se tu gor bije boj, ne boj, mesarsko klanje. Zaradi katerega je marsikdo že izgubil živce in odkorakal s forumov (in zdaj nedvomno živi bolje in bolj sproščeno).
samo.d7@gmail.com
25. 07. 2007 15.17
joža ..malasutra debili od debilov, vem da ni lepo žalit vendar pri takih človek ne more drugače. Zahojena kumrovška generacija, ki še sedaj pogreša star lonec pri katerem so se napajli vsi v sorodu z kakim veljakom; za kozlat. Danes štejejo dejstva, gre nam boljše in tega ne bodo razumeli tisti ki so si za to prizadevali 12 let neuspešno..
DarthRevan
25. 07. 2007 09.53
S politiko se človek nima kaj za obremenjevat. ŠE POSEBEJ, če se z njo ukvarja poklicno. Vse je treba jemat z zrnom soli. In komentarji na tehle debatah so VEČINOMA zelo neslani. Ja, komunisti so vsega krivi. Prisežem, če se to ne neha, bom naprintal par screenshotov največjih cvetk na forumu in jih malo razobesil naokrog. Da bodo se bodo ljudje, ki bi lahko osebno prišli k tistim, ki so cvetke posadili, lahko jim glasno in škodoželjno režali v fris. Saj vem, saj vem, sama zloba me je, ampak primitivizem in gostilniška politika v meni vzbudita najslabše :)
drbako@gmail.com
25. 07. 2007 09.37
Kot kaže, privrženci janše še vedno nimajo kaj za povedati, razen tiste standardne 'ali si z janšo, ali si rdečkar'. Se vsaj ne odločam med recimo belo in črno. Mladi in izobražen pa gotovo ne podpirajo janše. Mladina itak ne voli. Upam pa, da drugo leto bodo - Janša, adijo!. Imel je le dobro kampanjo. Pel je podoknice ženicam s podeželja, ki obvezno volijo. V to, kako je janša postavil svoje v medijih in gospodarstvu, pa se sploh ne bom spuščal. Sramota.
malasutra@gmail.com
25. 07. 2007 09.34
knez.tadej in ostali črnuharji si domišljajo, da so cvet slovenske inteligence.kaj naj rečem - narobe svet. zanimivo, naenkrat vse ankete po vrsti lažejo, nimajo pomena, ničesar realnega ne nakazujejo. ko so pa taiste ankete kazale več kot petdeset odstotno podporo novi vladi (kar nekaj časa po volitvah), je bilo pa vse v redu. knez.tadej, daj, ne žali lastne inteligence (s katero se tu napihuješ). razlika v minus je več kot dvajset odstotnih točk. ti vsaj to kaj pove? in še to: pred zadnjimi volitvami so res ankete nakazovale zmago lds (vendar zelo tesno, za pasjo dlako). ko gre za tako majhne razlike, je jasno, da pride do odstopanj v promilih. ne mi pa govorit, ko gre za tako velike razlike, da se vse ankete po vrsti (razen janševe, naročene pred časom) motijo. no, no. malo preveč različnih agencij prihaja do vedno istih ugotovitev: sd najmočnejša stranka, borut pahor najbolj priljubljen politik. za njim cela vrsta politikov iz leve sredine. vmes trije desni, ki so na desnici tudi po mojem mnenju tam zasluženo - peterle, virant in zver (no, ta slednji je zame zaradi kolaboracije z rkc pri vprašanju šolstva izjemno sporen). dragi mladi desni izobraženci, gospod premier je kljub temu, da je medijsko najbolj frekventna oseba, šele na enajstem mestu! nekaj je z vami in vašim janezom janšo hudo narobe.
dark švejder
25. 07. 2007 07.41
Sej ne morem verjet, najprej je blo treba očistit Delo, potlej je bil leglo komunizma Dnevnik, zdej pa rdečkarji vodijo PopTV, ki je v večinski lasti ... KOGA ŽE?
cordell@email.si
25. 07. 2007 07.13
Seveda sem spet mislil 90 odstotkov (zakaj hudiča ne gre poslati znaka za odstotek ?!?)
cordell@email.si
25. 07. 2007 07.12
Majke mi. Namesto etiketiranja (eni drucga itak ne poveste/veste) se osredotočite na bistvo... (ni mi jasno poveličevanje neke stranke, če je pa očitno, da je 90 (politikov) vseh po vrsti nesposobnih)
SherlockH
25. 07. 2007 07.02
Berem in berem puhle Kučanove glavce...preko dejstva, da je pop tv leglo rdečkarjev pač ne morem! Očitno je in tudi zaposleni v tej hiši so pač znani obrazi kadrov! Za to vlado se ni bati, mladi izobraženi ljudje jo podpirajo, res pa je da imajo ljudje ki so odrezani od korita težave, kar nekaj jih poznam. Zaključke iskati na vzorcu parih anketerancev je noro in smešno , spomnite se zadnjih volitev kako je LDS vodila in potem!? Torej jožajoža in podobni stari komunisti, prihodnost je odvisna od mladih in izobraženih kadrov; odgovor katera vlada bo vladala še naprej pa se ti ponuja kar sam...lahko pa pomagam; SDS! Če pa že toliko verjamete anketam pa se spomnite tudi te; katerega podpirate kot predsednika vlade Pahorja ali Janšo? odgovor je bil v prid Janše..kej govora o tej anketi? hmmm
malasutra@gmail.com
24. 07. 2007 23.59
pod to pa se takoj sopodpišem, jožajoža:)
Jožajoža
24. 07. 2007 21.29
slovenčeki, ne se bati. preživeli smo naciste, fašiste,napade domobrancev in belogardistov , pa še bomo preživeli kratko vladavino janšistov. na koncu se vse dobro konča.tudi pasjega življenja je enkrat konec.
hinko.murovec@siol.net
24. 07. 2007 20.17
Vse bolj kaže, da je veliki JJ tako kot Ikar letel pre visoko in se je začel vosek v njegovih krilcih topiti. Kdaj že sem napisal, da je uporaba tujega perja hudičevo nevarna kajti ko ga zmanjka krilca počasi odpadejo in končno se bo izcimil iz vsega pavjega okrasja ubog oskubljen tič. Sanje o Feniksu so lahko samo sanje in propaganda , ki jo še zmorejo njegove strokovne elite je vedno bolj podobna labodjemu spevu. Počivaj mi v miru ljubljeni veliki vodja. Vam žalujočim ostalim pa iskreno sožalje za Vašo res veliko izgubo, takega boste zopet čakali vsaj nadalnjih 60 let. LP
malasutra@gmail.com
24. 07. 2007 19.17
še dobro, da je nekoč obstajala komunistična partija? zakaj: 1. da se tomi in podobni lahko v svoji slepoti obregnejo na vse, ki nismo podvrženi kultu te ali one osebnosti, pač pa analitičnemu političnemu razmisleku, ki ta trenutek nujno pripelje do odpora vladajoči koaliciji; 2. ja zato, ker je razvila in izgradila velikega vodjo s(d)s - njegovo visočanstvo janeza janšo. p.s.: tomi, tebi pa še dodatni nasvet in uvodno misel v le-tega: MOČ SAMOPREVARE JE BREZMEJNA. preberi si analizo eichmanovega procesa izpod peresa hane arendt in morda, morda, morda se ti bo vsaj za hipec zasvetlikalo v glavi. namreč, eichman je trdil, da so nemci hoteli judom zagotoviti lastno državo. no, saj so jim jo res - v auswitzu, treblinki, ....
tomaz.kusar@telemach.net
24. 07. 2007 18.06
Tolk o cenzuri in svobodi govora in pisanja; sem navadel polnih pet povezav, pa jih je "pomanjkanje" prostora spustilo skozi samo enega in pol. V glavnem; Na strani Medijane najdete v arhivu rezultate štirih anket v mesecu pred voltvam
tomaz.kusar@telemach.net
24. 07. 2007 17.59
Ok, pametni Gen.T, bom formuliral drugače; iz "tesnega" vodstva iz predvolilnih anket (od v povprečju 5 v mesecu pred voltvamii), so po volitvah zaostali za debelih 6,28! A bo zdaj u redu? Neverjetno, kako si je ljudstvo v približno enem mesecu "premislilo" koga bi raje na oblasti... Kdor misli da si zmišljujem, naj si pogleda tele linke: http://www.mediana.si/index.php?sv_path=563... potem končni razplet: http://volitve.gov.si/dz2004/
Matej Rojc
24. 07. 2007 17.43
Pa kriss714, vict*, kosir_maks, tomi.passion sploh ne dojamejo da govorijo ko stalinistični komisarji pred več kot pol stoletja :))
kriss714@amis.net
24. 07. 2007 17.41
Se bodo rejtingi hudo popravili, če bo Virant končno začel metat na cesto odvečne birokrate. (predvsem tiste univerzalne s partijsko provenienco ). S tem bi pomagal Bajuku, da enkrat rebalansira proračun na manj in malo neha pretiravat pri davkih.