Slovenija

'Ne opozicija, ampak njegovi vladni partnerji ga lahko odnesejo'

Ljubljana, 19. 02. 2019 07.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maja Kos / 24UR ZVEČER
Komentarji
533

Priljubljenost Marjana Šarca strmo raste. Njegovi stranki se je javnomnenjska podpora od januarja skoraj podvojila, Šarec je najbolj priljubljen politik. Že minuli mesec je za seboj pustil ne le Pahorja, temveč tudi SDS, ki ji je podpora ta mesec padla na 11 odstotkov. In to kljub menjavam v Šarčevi vladi, ustavni obtožbi in aferi z ukradenim sendvičem.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Jančič in Pribac o Šarčevi priljubljenosti
    11:55
    Iz 24UR ZVEČER: Jančič in Pribac o Šarčevi priljubljenosti
  • Iz 24UR ZVEČER: Priljubljenost Šarca raste, a koliko časa še?
    03:15
    Iz 24UR ZVEČER: Priljubljenost Šarca raste, a koliko časa še?

Premagan ne le na predsedniških volitvah, s stranko LMŠ tudi na državnozborskih, a po slabih petih mesecih vendarle slavi z 31,3-odstotno podporo ljudstva. Že januarja je pustil za seboj tako kralja priljubljenosti, predsednika Boruta Pahorja, kot Janševo SDS. "Anketa še ne pomeni nič. Nas čaka trdo delo. Nas čaka še veliko projektov za narediti. In če bomo pri tem uspešni, bo se pokazalo takrat, čez toliko in toliko časa," na to pravi premier. 

Če bi na volišča odšli danes, bi po anketi Dnevnika stranki LMŠ volivci namenili kar 38 sedežev, SDS 14, 11 pa stranki SD. Če pogledamo napovedi za majske evropske volitve, bi resda slavila SDS, a bi v Bruselj poslala toliko evroposlancev kot Šarčeva stranka – tri. Kljub polomu na lokalnih volitvah, kjer so ostali brez županov, pa očitno državljane prepričujejo korenčki, kot sta zvišanje plač in podoba odločnosti.

"Kar pa tiče povzdigovanja glasu, je pa mogoče tega več kot sem pričakovala ali bi si od predsednika vlade želela," je povedala ministrica Alenka Bratušek

Discipliniranje koalicijskih partnerjev je eno, drugo pa izguba že drugega ministra le v nekaj mesecih. Celo lastni (lačni) poslanec Darij Krajčič ni niti stranki niti Šarcu prišel do živega, prej obratno. Afera sendvič je Slovenijo predstavila kot tisto z visokimi etičnimi standardi v politiki. "Gre za politiko, ki je enaka prejšnjim vladam, ki se absolutno v ničemer ne razlikuje in je v osnovi praktično ta podoba tistega, na kar on stavi," na to pravi Alem Maksuti iz Inštituta za politični management. 

Ustavno obtožbo je Šarec preživel, a kritiki niso le v opozicijskih vrstah. Da bi tudi gospodarstvo preživelo v prihajajoči krizi, ga neumorno, čeprav brez učinka, opozarjajo prav obrtniki in podjetniki, odprto ostaja tudi vprašanje, komu bo Šarčeva vlada jemala, ko se bo gopodarska klima dokončno ohladila. Zaradi zvišanja plač je že vzela staršem predšolskih otrok. Od deset do 20 evrov so ali bodo dražji domovi za starejše, dopolnilno zdravstveno zavarovanje za okoli dva evra. Kljub temu skoraj 70 odstotkov Slovenk in Slovencev vidi uspešno vlado. A vprašanje, koliko časa še.

Šarcu podpora in priljubljenost med volilci raste.
Šarcu podpora in priljubljenost med volilci raste. FOTO: Damjan Žibert

'Večjih napak ni naredil, ker v tem času nečesa večjega še ni naredil'

"Šarec je imel v državni blagajni žetev dobrih let gospodarstva in to žetev je razdelil, da je zvišal dohodek, da je sklenil dogovor z javnim sektorjem, in da je zvišal minimalno plačo, kar je zagotovo osnova njegovega uspeha, a ni samo to. Mislim, da je potegnil nekaj uspešnih političnih potez," je v oddaji 24ur zvečer o Šarčevi priljubljenosti povedal profesor Igor Pribac

Skeptičnost do javnomnenjskih raziskav, ki kažejo na veliko Šarčevo priljubljenost in podporo njegovi vladi, je izrazil urednik Spletnega časopisa, Peter Jančič, še posebej do raziskave Ninemedia, ki je "v preteklosti že zašla v nenavadne smeri": "Če pogledamo lanskoletne raziskave in primerjamo z volitvami, je LMŠ nato dobila najmanj na volitvah, tako da tukaj je treba biti malo previden."

Če je Šarec naredil kakšno napako, jo je po Pribcevem mnenju naredil v zadnjem tednu: "Mislim, da je bil ta zadnji teden dokaj živahen. Šarec je sprejel kar nekaj odločitev, ena je v zvezi s Tajanijem, kjer smo mu vsi ploskali, sprejel je odločitev s poslancem, ki je ukradel sendvič, tudi tu mu je po mojem mnenju velika večina ploskala, ne pa čisto vsi. Potem pa je sprejel še odločitev - seveda vlada, ne on sam - v zvezi s priznanjem samozvanega venezuelskega predsednika Guaidoja, kjer mu del, zlasti levega političnega telesa, ni ploskal."

Na drugi strani Jančič meni, da premier do sedaj ni naredil nobenih večjih napak, "preprosto zato, ker v tem času še nečesa večjega ni naredil": "Prave reforme ali neke spremembe za prihodnost pa bo težko izpeljal, in tu je glavna težava, ki jo ima."

Pribac še ocenjuje, da je Šarčeva najpomembnejša odločitev v zadnjem tednu to, da ne gre na evropske volitve skupaj s koalicijskimi partnericama: "To je dolgoročno pomembna odločitev, ki bo ustvarila neko ozračje hladu ali nekega nezaupanja znotraj koalicije." 

Pribac in Jančič sta se v oddaji 24ur zvečer razgovorila o Šarčevi podpori.
Pribac in Jančič sta se v oddaji 24ur zvečer razgovorila o Šarčevi podpori. FOTO: POP TV

"Če se situacija poslabša in bo treba ukrepati, potem bo problem, ker s temi koalicijskimi partnerji enostavno nima večine in to je njegov problem. Ima manjšinsko vlado, v resnici Levica ni pravi koalicijski partner, in tu so lahko dolgoročno resne težave. Ampak če se bo položaj poslabšal, če bo poskušal kaj resnega narediti - dokler bo samo delil, višal plače in socialne ugodnosti, bo šlo," pa meni Jančič. 

Kaj lahko Šarca spodnese? 

"Od višine se zvrti. Spomnimo se, kako je bila v nekem trenutku v Sloveniji priljubljena Katarina Kresal in kako je bilo potem večje razočaranje, ko v nekem trenutku ni izpolnila pričakovanj ljudi," pravi Pribac in dodaja: "Mislim, da se te nevarnosti zaveda, kajti navsezadnje tu nastopijo tudi čustva, kot je zavist - Slovenci nimamo radi ljudi, ki jim tako zelo uspe, in v tem čustvu je zagotovo gojišče za morebitne pasti, ki ga čakajo v prihodnje."

"Marjan Šarec je pred veliko preizkušnjo v tem smislu, da bo kredibilnost, ki jo je zdaj pridobil lahko uporabil za izpeljavo projektov. Če bo to res naredil, se lahko vpiše med velike politike. Če tega ne bo naredil - in to mora narediti v tem letu, ki je pred nami, ko je optimizem še v zraku - pa ga bomo poslali v zgodovino kot enega od mnogih." 

"V politiki te vedno odnesejo najbližji, ne opozicija, ta ni nevarna, njegova lastna stranka in njegovi vladni partnerji ga lahko odnesejo. Je zelo močan, a v resnici je zelo šibek, ima zgolj 13 poslancev," pa pravi Jančič. "Trenutno mislim, da je varen, ker nobenemu ni blizu, da bi se šlo na volitve in da bi doživel poraz, ampak dolgoročno pa je tvegano in ne bo mu lahko." 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (533)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

etul
19. 02. 2019 20.38
-2
Evo pa imamo kost za glodanje,baje si je en LMŠ minister privat kelnerja zaposlil? Aja pa ta kelner je padli kandidat za župana Kamnika hm🤔
krtofl
19. 02. 2019 21.53
+7
Ta je zaposlen na zaupanje...po zakonu je to možno in še za določen čas je zaposlen..vezan na mandat ČE dela OK..
Enmajstr
19. 02. 2019 20.35
-6
Lahko je s polno ritjo sr at, enako je bila tudi tsta Janševa vlada, kaneje smo imeli težavo in zgodba se bo ponovila. Vsak pametni gospodar ve, da se varčuje, ko se lahko. Torej ne Šarec, ne Janša nista nikakva gospodarja.
krtofl
19. 02. 2019 21.54
+5
Ti kar vnaprej....veliko kave piješ....probaj čaj...je slika realnejša
Nadzornik
19. 02. 2019 20.32
-2
Bla bla bla. Novinarska. Spet ga kujejo v nebo, pokazal ni pa še nič. Tipično. Oh in ah in boljšega od Šarca ni, ko bo minil njegov mandat bo pa ljubljenka otroških src makarovička izjavljal kok je sluzast še bolj kot cerar. Seveda če jo razum ne bo zapystil.
poneumljanje
19. 02. 2019 21.59
+4
bonkintos
19. 02. 2019 20.28
+1
Sem pa opazil ,da na strani kjer je komentar o maketi ...NI NIČ ZNANIH KOMENTATORJEV...Prašek...koritos23...ina5785...Srebrnubreg..Politik70..Bojan F..kAM STE SE SKRILI VSI POŠTENJAKI ???
poneumljanje
19. 02. 2019 22.01
+3
Pri tebi doma so, a še nisi poštekal fore! Člansko izjavo moraš podpisat !
Frane Šajn
19. 02. 2019 20.24
+0
šAREC NAJ TI NE STOPI TA MOMENT PREHITRO V GLAVO KER PO DOLČKANJU NI KESANJA!!!!
Bojan-F
19. 02. 2019 19.41
+10
Moral sem si ogledati vcerajsnjega Breznik Francija ... neprecenljivo!
najvsivedo
19. 02. 2019 20.19
-3
Si lahko ti predstavljaš kdaj bo kdo tebe povabil na Tv ...TI MEHKOCURNIK SI OB TAEM ČASU ZE V POSTELJI PREOBLEČEN V SVEŽE PLENICE.
ArkaMast
19. 02. 2019 20.23
+4
Stalno je mencal z nogami in lapal kot papagaj.
krtofl
19. 02. 2019 21.44
+2
Naj....zakaj skoraj iz kože...da nisi ti breznik...
poneumljanje
19. 02. 2019 22.03
+2
/najvsivedo beden komentar, menjaj si ti plenico
korintos23
19. 02. 2019 19.13
+3
Danes pa dežurajo na portalu dečki iz Nore?
krtofl
19. 02. 2019 19.23
+4
mackintosh
20. 02. 2019 10.37
korintos23
19. 02. 2019 19.01
-3
Breznik je pa včeraj pravi klovn izpadel! hahahaha
najvsivedo
19. 02. 2019 19.09
+0
krtofl
19. 02. 2019 19.15
+7
breznik je bral navodila iz telefona....sem gledal kori.....ampak navodila so bila jecljajoča in zavajajoča...
krtofl
19. 02. 2019 19.15
+5
ina5785
19. 02. 2019 19.51
+0
najvsivedo - Kaj se pa ti vpikuješ v KORINTOSA??? Cel dan visiš na portalu PRI VSEH temah, sedaj pa očitaš svoje neumnosti drugim. . . . . . . . . ? Spelji se na vašo norotv, tu va s NE prenašamo, ker ste prepirljivci, lažnivci, razdiralci. . . . . . . . greznica ste!!!!
najvsivedo
19. 02. 2019 20.11
-5
ina.. tebe nihče ne omenja...a se skrivaš pod stotimi nicki??? pojdi kam hočeš pa komentiraj na nori ti nič ne branim.
slabogledam
19. 02. 2019 18.53
-1
Poneu.... napiši dejstva,kaj dobrega oziroma,s čim je olajšal življenje ljudem.
korintos23
19. 02. 2019 18.59
-2
Dvig plač in pokojnin, cene so kak tak, ni slabo.
vinogradnik33
19. 02. 2019 18.41
+1
V komentarjih komentatorjev na TV je veliko resnice in morda namerno nekaj mimo !? Resnica je , da Šarčevo vlado lahko spodnese samo nedelo koalicijskih partnerjev pri izvedbi predstoječih reform in pri tem notranja neusklajenost ! Polenom , ki jih jim meče pod noge SDS so zlahka kos , ker so primitivne in neosnovane ! Ne drži pa izjava Pribaca , da so Kresalovo s položaja odnesla neizpolnjena pričakovanja volivcev , Kresalovo je s položaja odnesla kriva ovadba s strani SDS in rušenje Pahorjeve vlade !
sodelujem
19. 02. 2019 18.52
-3
krneki_123
19. 02. 2019 19.13
-5
Vino, si pozabil na bulmastife kot prvo. :)
lahunin
19. 02. 2019 18.38
+1
KJE PA JE POCIVAVSEK IN NJEGOVA MAGNA VSE JE TIHO KOT JE TIHO KAM SO ZAPRAVLI 55 MILJONOV EVRIV ZA DRUGI TIR
poneumljanje
19. 02. 2019 18.42
+3
Ajoj hudo, sem mislil, da so pri tebi v sefu spravljeni !
brezveze13
19. 02. 2019 18.34
+5
30% priljubljenosti lahko pridobi takoj ko mu uspe enkrat za vselej odstraniti iz vladnih krogov kameleona kahla
korintos23
19. 02. 2019 19.00
-5
kure bedne
19. 02. 2019 18.31
+8
Meni nobeden politik ni priljubljen, ker ne potpiram kurupcije in nesposobnežev.
sodelujem
19. 02. 2019 18.26
-3
A to je spet medijsko dviganje popularnosti....Procenti......
staridida
19. 02. 2019 18.20
-5
A ni tudi pred volitvami Šarec vodil?????
krtofl
19. 02. 2019 18.50
+1
si videl kako se je breznik sprenevedal...
sodelujem
19. 02. 2019 18.19
+3
Kaj je pa naredu za to "priljubljenost"???Odšpilal pljuvanje po SDS-u na velikem odru ob ploskanju sesalcev državnega denarja.!
ina5785
19. 02. 2019 18.21
+2
sodelujem - NI je stranke, NITI posameznika, ki bi TAKO pljuvala po vseh, le SEBE NE vidi - kot je stranka SDS. To pa je prava greznica!!!!
ivanzDoba
19. 02. 2019 18.24
+1
sodelujem
19. 02. 2019 18.27
-2
Prednjači SD.!No ja pač vsak po svoje,nekateri pa še z pomočjo drugih......
puspan
19. 02. 2019 18.17
+3
Pukl major zaradi Šarca izgublja tla pod nogami. Čeprav ve, da je njegove vloge v slovenski politiki konec, ker smo ga končno prepoznali, ne bo nikoli odstopil, ali oddal vodstvo stranke mlajšemu. Res pravi slovenski demokrat, kot se šika.
ina5785
19. 02. 2019 18.22
+6
puspan - ha ha ha. . . . . . . . . ja kje si pa dobil "pukl majora". Ta je pa močna
puspan
19. 02. 2019 18.29
+2
No ja, po tolikih letih njegovega prikazovanja, ki mi gre vedno bolj na živce, je z njegovim dolgim stažem iz vodnika vsaj po moje napredoval vsaj do majorja. Upam, da ne bo čez 20 let še vedno smetil v slovenski politiki, ker ga bomo prisiljeni povišati najmanj v maršala.
ina5785
19. 02. 2019 18.41
+1
puspan - Sedaj pa je VIDNO, kako vrtoglava pukl pada! Ankete so leta kazale najvišji reiting SDSu, čeprav puklu zadnje mesto. No, sedaj pa je SDS katapultiral navzdol. Ljudje so se nažrli njegovih hujskaštev, laži, podpihovanju sovraštva. . . . . . . . Nekaj njegovih je pomrlo zaradi EMŠA, nekaj pa se jih je naveličalo istega puklovega repertoarja. . . . . . .
krtofl
19. 02. 2019 19.17
+4
on maršal ne bo nikoli....ker nikoli ne bo tolko državnikov na zadnji poti v karjoli...
staridida
19. 02. 2019 18.14
+5
A zato bi hvalil Šarca, ki mi bo dal na mesec 15 evrov-vzel pa 30.....
puspan
19. 02. 2019 18.37
+0
Šarec meni ni nič vzel, niti dal. Da ga imam za dokaj umirjenega politika v nasprotju z njegovimi predhodniki, je že to pozitivno. Edino, kar odloča o finančnem stanju vsakega posameznika, je temu zaslužen vsak za sebe. Predsednik vlade skrbi, da ladja Slovenija v teh nemirnih časih plove kolikor toliko mirno in tu mu vsaj zaenkrat vsa zasluga. Najlažje je čvekati v prazno in šuntati narod, to zna vsak.
staridida
19. 02. 2019 18.11
+0
Pumpanje folka dela s polno paro....
ivanzDoba
19. 02. 2019 18.25
-2
Bojan-F
19. 02. 2019 18.01
+1
Jancic Peter tako, mednarodni denarni trgi pa drugace ... mednarodni trgi zasebnega kapitala priznavajo vladi Sarec 1 konzervativen odnos do javnega denarja ... trendi, ki o se zaceli ze pod vlado Bratusek 1, se nadaljujejo ... v tem obdobju se je Slovenija npr. popolnoma locili od trendov nasega drugega trgovinskega partnerja Italije ... danasnji spread se je vstavil pri 72,30 ... kar je 10,5-krat manj kot jeseni 2012 ... takrat je bila Italija pred nami, danes pa je zakljucila pri 268,5.