Slovenija

Podpora senatorjev za Nato

Washington, 15. 05. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenski premier Janez Drnovšek se je sestal z nekaterimi republikanskimi senatorji, med drugim tudi z Johnom McCainom in Georgem Voinovichem. McCain je dejal, da za sprejem Slovenije v Nato obstaja trdna podpora med ameriškimi politiki.

Janez Drnovšek
Janez Drnovšek FOTO: Dare Čekeliš

Osrednja tema pogovorov je bilo slovensko prizadevanje za vključitev v zvezo Nato, senatorje pa je prav tako zanimal pogled slovenskega premierja na tekoče dogodke v mednarodni politiki in na odnose med ZDA in evropskimi državami. Vsi senatorji, s katerimi se je Drnovšek srečal, podpirajo nadaljnjo širitev zveze Nato in menijo, da bo Slovenija med državami, ki bodo na vrhu zveze Nato v Pragi dobile povabilo v članstvo. McCain, ki je leta 2000 skorajda ugnal Georgea Busha v tekmi za pridobitev predsedniške nominacije republikanske stranke, je na vprašanje o tem, kakšno razpoloženje trenutno vlada v senatu glede širitve zveze Nato, dejal, da obstaja trdna podpora v celem kongresu, administraciji in med članicami za širitev in sprejem Slovenije.

"Kot je znano, je Slovenija pri zadnjem krogu širitve prišla zelo blizu in je, vsaj po mojem mnenju, jasno, da je izpolnila vse kriterije za sprejem v članstvo. Upamo, da bo proces tokrat potekal dovolj gladko. Mislim, da bo tokrat sprejetih več držav in Slovenija je na seznamu zelo visoko. Razpoloženje glede širitve zveze Nato je zelo dobro tudi na splošno med Američani. Mislimo, da je treba ta del Evrope konsolidirati v trden blok Nato. Cenimo slovensko vojaško prisotnost v Bosni in Hercegovini in smo zelo zadovoljni ob napredku, ki ga skupaj dosegamo v Partnerstvu za mir," je dejal McCain.

"Luksemburg je članica zavezništva in Slovenija je veliko večja od Luksemburga. Iskreno mislim, da bo Slovenija ena srednje velikih držav v zavezništvu, ki veliko prispevajo geografsko in strateško in so skozi dolga leta pokazale veliko učinkovitost v tovrstnih zvezah," je dejal McCain

Na vprašanje, kaj lahko majhna država kot je Slovenija prispeva k zvezi Nato, je McCain odgovoril, da ima Nato od leta 1947 v svojih vrstah eno izmed najmanjših evropskih držav, Luksembrug. McCain je po virih iz Drnovškovega kabineta še dejal, da je lahko Slovenija vzor ostalim novim demokracijam.

McCaina in Voinovicha so zanimali pogledi slovenskega premiera na politične razmere v Evropi ter odnosi Slovenije s sosednjimi državami. Po diplomatskih virih Američane skrbijo pojavi, kot je porast priljubljenosti skrajne desnice v nekaterih evropskih državah, kar jim ni všeč in tega ne mislijo prenašati. Voinovich je imel sicer druge obveznosti, vendar pa se je izvedelo, da namerava senator slovenskega porekla, kmalu obiskati domovino svoje matere, kar naj bi se zgodilo konec tega meseca.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou