Slovenija

Erjavec napovedal vložitev nove konstruktivne nezaupnice

Ljubljana, 02. 02. 2021 07.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, Ti.Š., N.Š, M.R.
Komentarji
1707

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je za naslednji teden napovedal vložitev konstruktivne nezaupnice z 10 poslanskimi podpisi, je sporočil po sestanku s poslanci. Pričakuje, da bo pri tem uspešen in da bodo oblikovali novo vlado, obenem pa ga veseli, da "so poslanci stranke DeSUS enotni in da tudi enotno podpirajo konstruktivno nezaupnico". Stranke KUL bodo podrobnosti vložitve dorekle v sredo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Konstruktivna nezaupnica
    03:40
    Iz 24UR: Konstruktivna nezaupnica
  • Iz SVETA: Konstruktivna nezaupnica
    03:23
    Iz SVETA: Konstruktivna nezaupnica
Po sestanku z vodstvom stranke je danes pričakovati odgovor poslancev DeSUS glede podpore vladi.

Stranke KUL bodo v sredo dorekle podrobnosti vložitve konstruktivne nezaupnice, ki jo je za prihodnji teden napovedal Karl Erjavec. S koliki podpisi bo podprta, za LMŠ in SD ni tako pomembno. Po mnenju poslanca Levice Luke Mesca bi bilo bolje imeti zagotovljenih čim več podpisov, a vložitve z 10 podpisi, kot napoveduje Erjavec, ne bodo zavirali.

Predlog nezaupnice vladi Janeza Janše bodo stranke Koalicije ustavnega loka (KUL) ponovno vložile predvidoma v sredo. Kot je predsednik DeSUS in potencialni kandidat za predsednika vlade Karl Erjavec zatrdil po današnjem sestanku s strankinimi poslanci, so slednji enotni in tudi enotno podpirajo konstruktivno nezaupnico.

Ob podpisih preostalih strank KUL pod predlog nezaupnice bo tudi s strani poslanske skupine DeSUS "določen prispevek", je v izjavi povedal vodja poslancev DeSUS Franc Jurša.

Predsednik LMŠ Marjan Šarec je vesel Erjavčeve izjave, da bodo štirje poslanci DeSUS podprli konstruktivno nezaupnico. Koliko podpisov bo pod predlogom in koliko jih bo kdo prispeval, po njegovih navedbah ni tako pomembno oz. je stvar dogovora. Že večkrat je dejal, da je nezaupnico treba vložiti zato, da se zadeve izčistijo in bo jasno, kdo je opozicija in kdo koalicija, predvsem pa, kdo podpira sedanjo smer in kdo normalizacijo države. Zagotovil je vseh 14 poslanskih glasov LMŠ za nezaupnico.

Šarec verjame, da bodo na sredinem sestanku KUL glede tega enotni. Zanj je bistveno, kot pravi, da Erjavec dela tisto, kar je rekel: "Da bo stranko potegnil iz vlade, kar je naredil, ter da bo naredil vse, kar je potrebno za to, da tudi svoje poslance prepriča. Vsaj meni ni nikoli rekel, da bo šlo vse gladko in da so zadeve že popolnoma dogovorjene." S tem je odgovoril na vprašanje, ali verjame, da ima Erjavec to pot dejansko zagotovljene štiri glasove poslancev DeSUS.

Predsednica SD Tanja Fajon se zanese na Erjavčeve besede in je vesela, "da je očitno tudi poziv SD v zadnjih dneh, da morajo proces konstruktivne nezaupnice čim prej izpeljati, padel na plodna tla". Informacije so po njenih navedbah spodbudne. Kot je dejala, ni pomembno, ali bo predlog nezaupnice vladi Janeza Janše vložen z 10 ali 43 podpisi, saj bodo šteli glasovi na glasovanju. Kdo bo koliko podpisov prispeval, se bodo dogovorili v sredo. Vsekakor pričakuje tudi podpis katerega od poslancev DeSUS.

"Če se bo izkazalo, da ne bo zadostne podpore v DZ za nezaupnico, pa so prava pot naprej volitve," ocenjuje Fajonova.

Koordinator Levice Luka Mesec je v današnji izjavi v DZ ponovil svoje stališče, ki ga je izrekel v ponedeljkovi oddaji Studio City, da bi bi bilo za konstruktivno nezaupnico bolje imeti vnaprej zagotovljenih čim več podpisov poslancev, zato, da "vemo, kje smo". "A če očitno ni druge možnosti, kot da gremo z 10 podpisi, bomo pač šli z 10," je dodal. Napovedal je, da bodo podrobnosti razkrili po sredinem sestanku KUL.

Opozicija sicer na vlado pritiska tudi z interpelacijami. Interpelacijo ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janeza Ciglerja Kralja so že vložili, v sredo bodo vložili interpelacijo ministrice za izobraževanje Simone Kustec, v petek pa ministra za kulturo Vaska Simonitija, je povedala Fajonova. Napovedala je še stopnjevanje pritiska na vlado.

Na vprašanje, ali je opozicija v procesu vlaganja konstruktivne nezaupnice kredibilna, pa je Fajonova odgovorila z oceno, da je bistveno bolj verodostojna kot vlada, ki je že izgubila eno stranko. Opozicija ima tudi ta hip v DZ več glasov kot vlada, je dodala.

Prvič so poslanci LMŠ, SD, Levice, SAB in del poslancev DeSUS konstruktivno nezaupnico vložili 15. januarja, in sicer z 42 podpisi, a je Erjavec soglasje h kandidaturi za predsednika vlade nato umaknil. Kot razlog je navedel, da se nekateri poslanci izredne seje zaradi okužb z novim koronavirusom ali samoizolacije takrat ne bi mogli udeležiti.

Jurša o glasovih iz stranke DeSUS

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je v izjavi za medije po sestanku dodal, da Erjavec konstruktivne nezaupnice ne bo vlagal z 42 ali 46 podpisi, pač pa z 10 podpisi, kolikor jih je za vložitev potrebnih po poslovniku. Med njimi bo tudi podpis katerega od poslancev DeSUS, je dejal.

Erjavec namreč ne vidi potrebe, da bi ponovno dokazovali, da ima ta koalicija najmanj 42 glasov. "Prepričan sem, da bo samo glasovanje pokazalo, da ima Koalicija ustavnega loka potrebno večino, da oblikuje novo vlado," je poudaril. Dodal je, da je aktualna vlada manjšinska in nima zadostne podpore.

Če bi se zgodilo, da konstruktivna nezaupnica ne bi uspela, pa "se bomo pogovarjali o tem, v kakšni funkciji bo naša poslanska skupina oziroma naša stranka", je dodal Jurša. Je pa spomnil, da je sam že dejal, da stranke oz. poslanske skupine v ekstremni opoziciji ne vidi.

Na vprašanje, ali lahko torej Erjavec na glasovanju o konstruktivni nezaupnici pričakuje glasove štirih poslancev DeSUS, pa je Jurša odgovoril, da so se danes tako dogovorili.

Kar se tiče ministra za kmetijstvo Jožeta Podgorška, ki kot minister iz kvote DeSUS še vedno ostaja na položaju, pa je odločitev po besedah Erjavca v rokah predsednika vlade Janeza Janše. Takoj po glasovanju o konstruktivni nezaupnici pa namerava prvak DeSUS pogovor opraviti tudi s Podgorškom. V primeru izglasovane nezaupnice bi DeSUS namreč imel predsednika vlade in še eno ministrstvo, ki pa še ni določeno.

Če bi se zgodilo, da konstruktivna nezaupnica ne bi uspela, pa "se bomo pogovarjali o tem, v kakšni funkciji bo naša poslanska skupina oziroma naša stranka", je dodal Jurša. Je pa spomnil, da je sam že dejal, da stranke oz. poslanske skupine v ekstremni opoziciji ne vidi.

DeSUS sicer za zdaj v DZ podpira večino vladnih predlogov zakonov. Prav tako neuradno naj ne bi bilo pričakovati, da bi podprli interpelacije ministrov, ki se obetajo.

Na vprašanje, ali lahko torej Erjavec na glasovanju o konstruktivni nezaupnici pričakuje glasove štirih poslancev DeSUS, pa je Jurša danes odgovoril, da so se danes tako dogovorili.

Če bo Jurša povabljen na pogovor k predsedniku vlade, mu bo odgovoril v skladu z današnjimi razgovori poslanske skupine z vodstvom stranke, je še napovedal.

Poslanec Robert Polnar, ki so ga sicer izključili iz stranke, a ostaja član poslanske skupine DeSUS, je medtem v izjavi za medije v DZ pojasnil, da se sestanka ni udeležil, da pa je govoril z enim od poslancev. "Zgodilo se je tisto, kar sem pričakoval. Sestanek je bil brezploden," je pripomnil.

Dogovorili naj bi se, da štirje poslanci DeSUS podprejo konstruktivno nezaupnico, a je od enega izmed njih Polnar že dobil odgovor, da to ne drži. "Skratka, psi lajajo, karavana gre dalje," je dodal.

V petek je sicer Janša dejal, da se bodo morali poslanci DeSUS do srede, ko je sestanek koalicije, izreči, ali sodelujejo z vlado ali so klasična opozicija "brez kadrovskega razreza v vladi glede na koalicijsko pogodbo".

Podgoršek je v današnjem odzivu za STA glede aktualnega dogajanja v stranki navedel, da bi bil v tej pregreti politični situaciji vsak komentar prezgoden. Je pa poudaril, da tudi v prihodnje ostaja zavezan predvsem strokovnemu delu, ki presega ideološke delitve.

Premier Janša je medtem dogajanje pospremil s pikrim komentarjem: "Februar 2022. Karl Erjavec napovedal vložitev destruktivne nezaupnice s tremi poslanskimi podpisi."

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1707)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zibertmi
04. 02. 2021 08.40
+1
po anketah je podpora desusu padla pod 2 %
optimistikus
03. 02. 2021 12.54
-1
Če bi se Počivalšku ponudil mandatarski stol bi takoj zapustil Janša in to vlado, ker pa je preračunljivec pa raje služi Janši kot hlapček, sramota, potem bi pa takšen ljudem pamet solil.....
optimistikus
03. 02. 2021 12.50
-2
Karl, ne samo govoriti, dejanja štejejo, te podpiram samo ne smeši se več samo z napovedmi.....akcija
vezuv_
03. 02. 2021 21.10
+1
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
nostalgik
03. 02. 2021 10.51
-1
NE KRITIZIRAJTE ERJAVCA, EDINI KI IMA JAJCA DA POSKUŠA ODSTRANITI KRIMINALCA DIKTATORJA, NESPOSOBNEŽA IN SOVRAŽNIKA VSE DEMOKRATIČNE EVROPE
ROMELS
03. 02. 2021 11.35
+1
jodr
03. 02. 2021 13.28
-1
zibertmi
04. 02. 2021 08.42
+1
nekdo je osmojen že več kot 30 let.ima pa stalne volilce.po navadi so najboljši pri vrhu,se pravi v parlamentu.pojbič brat ne zna tanko brez kulture kot tudi jajo ,o grimsu in gorenaku pa škoda besed
ROMELS
03. 02. 2021 10.14
+1
Počasi tudi upokojenci spoznavajo karla kot nesposobnjakovića. Upam, da bodo še prej prav upokojenci vložili "njegovo murko", preden bo on vložil nezaupnico vladi.
ironi
03. 02. 2021 10.44
-2
Vlada se trudi za precepitve, kulovci in šolniki (vodstvo) pa kontrirate temu, da bi rolali , dol z vlado, ker je preveč umrlih. Razumi, kdor lahko!!??
ale999
03. 02. 2021 09.58
+3
POP, RTV niste pošteni in veliki lažnivci ste kot Erjavec
ale999
03. 02. 2021 09.57
+1
Erajevc, baje boš kmalu shizofrenk, po očeh se te vidi, da si bolan.
poneumljanje
03. 02. 2021 09.58
+1
NA LEVO ni OK
03. 02. 2021 10.04
+1
NA LEVO ni OK
03. 02. 2021 09.41
+3
Prav ogabno je že dnevno poslušat te traparije KUL-ovcev in nasilno prepričevat ljudi v nekaj kar ne verjamemo. Ali vas ni prav nič sram. Vidi se vaša bolečina iz obupa in s tem še večje rovarjenje brez uspeha. Tudi pomoč POP tv in A kanala ter RTV vam pomaga v vaših brezupnih in nesramnih prizadevanjih za nagajanje državi in državljanom v največji zdravstveni krizi. Poglabljate težave, to vidimo vsak dan bolj. Vi ste krivi za še hujše stanje kot bi sicer bilo. Kako bi vas na to nagradili volivci?????? Nikoli in prav je tako. Za lasten interes škodujete vsej skupnosti. Sram naj vas bo in nehajte že enkrat martretirat ljudi ki se trudijo v dobrobit tudi za vas, kar si seveda ne zaslužite. Vedno več nas to vidi in občuti. Upam na vaš totalen poraz. KUL je društvo LUZERJEV. Na kupu KULa je neverjetna skupina totalnih negativistov in nesposobnežev ter zaviralcev razvoja naše lepe domovine Slovenije. Erjavc pravi, da ura resnice prihaja- upam da res.
poneumljanje
03. 02. 2021 09.49
-4
A te ni nič sram, ker pišeš neumnosti in žališ ljudi ?
NA LEVO ni OK
03. 02. 2021 09.50
+4
franco slo
03. 02. 2021 11.24
+1
A se ti zavedaš,kaj sploh pišeš,.......sramota za SLOVENIJO SI.
ecnarf
03. 02. 2021 08.12
-4
Korli najprej nehaj lagat in ne delaj sramote gorenjcem še posebno naklancem najbolj da se spokaš na rvatsko in dol ostaneš za vekomaj
Mirii
03. 02. 2021 08.53
-3
Dobro bi bilo, če bi obiskal on zdravnika.
poneumljanje
02. 02. 2021 21.54
+3
No, ja, kljub temu, da stonicna marela pod par nickih še nori na portalu se je treba vsaj zahvaliti moderatorju, da je ustavil žaljive komentarje pod ostalimi nicki stonicne marele !
poneumljanje
02. 02. 2021 21.50
+7
Ajoj, pa ne spet, stonicna marela nori pod več nicki : bogiNP...,Super Marela........
JAZsemTI
02. 02. 2021 21.42
-6
Karel, koliko ti plačajo,da drek mešaš, ker v resnici oba veva, da ne bo nič , saj je JJ edini , od režiserjev požegnani podalpski faktor za našo koronsko epizodo!!!
Madžaroš
02. 02. 2021 21.33
+1
izjave polnarja danes ni bilo tukaj XDDD
Super Marela
02. 02. 2021 21.36
-2
poneumljanje
02. 02. 2021 21.38
+3
Ubožček stonicna marela, spet sam na svoj komentar repliciraš !
Madžaroš
02. 02. 2021 21.39
-3
Madžaroš
02. 02. 2021 21.41
+1
ni čudno da je vsa opozicija pobegnila nazaj v 🌽🌽🌽🌽 pa to
Super Marela
02. 02. 2021 21.42
-3
Madžaroš
02. 02. 2021 21.43
-4
Kekec 007
02. 02. 2021 21.33
+0
Trstenjakarji zgledajo spet nasnifani, ker imajo tolko energije. Nič ne pomaga zlobni kriminalec z Doba bo prej ko slej moral nazaj na Dob.
cepljen
02. 02. 2021 21.29
+5
Če mu pa zdej uspe se pa kr u DESUS učlanim!!!
JAZsemTI
02. 02. 2021 21.25
-3
Danes je L-D pinpong...
Lisec7
02. 02. 2021 21.17
+0
Damjan. K. ERjavec dobi moj glas, ko dobim jurja penzije
poneumljanje
02. 02. 2021 21.20
+0
Stonicna marela, ne laži in ne zavajaj z novim nickom !
srebrnibreg
02. 02. 2021 21.15
+4
Admin danes 5 minut prej izključi možnost komentiranj morda se bo tisoč nickni fental, ker ne bo v zadnjih dveh sekundah oddati svoje psihične izpade.
Madžaroš
02. 02. 2021 21.34
+0
a se bojiš da bo kdo kakšno resnico zblaznelih levicharjev napisal
bema1201
02. 02. 2021 21.15
-3
Ne podpiram to kar so naredili Erjavcu, popacali vrata, ker to so strahopetna dejanja, ampak sam si je kriv da mu to počno, ker toliko laži kot on izgovori vsakič ko odpre usta pa ne vidiš človeka, tudi če je politik.
poneumljanje
02. 02. 2021 21.21
+0
Imaš prav, torej bi Janizu morali že domovanje demolirat in kuhinjo uničit !
srebrnibreg
02. 02. 2021 21.14
+2
Malo pavze pa potem zadnjih nekaj minut, da se tisočnikni janšistični plačanec ne bo mogel podelati v zadnji sekundi na portal.
poneumljanje
02. 02. 2021 21.26
+0
poneumljanje
02. 02. 2021 21.32
+1
Ajaj, ubožček samo dva plusa si si stisnil, samo na dveh nickih trolaš , Rdeća.. in Bema...., slabo ti gre, a te je admin pogruntal ?
poneumljanje
02. 02. 2021 21.34
+1
Zdaj ti je pa Tolstoj.. tvoj nov nick dal še enega !