Slovenija

Podpora vladajoči stranki strmoglavila, Golob na samem repu lestvice

Ljubljana, 13. 11. 2023 18.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Anže Božič, Žiga Bonča, K.H.
Komentarji
770

Najnovejše merjenje političnega utripa kaže padec podpore vladi, strm padec podpore Gibanju Svoboda in še večji padec podpore Robertu Golobu, ki je končal celo na repu baromera politikov. Čas je za predčasne volitve, poziva prvak največje opozicijske stranke Janez Janša. Kako pa porazne rezultate komentirajo v Golobovi stranki in vladni koaliciji?

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Komisija napoveduje samorefleksijo
    03:17
    Iz 24UR: Komisija napoveduje samorefleksijo
  • Iz 24UR: Padec podpore vladi Roberta Goloba
    02:45
    Iz 24UR: Padec podpore vladi Roberta Goloba
  • Iz SVETA: Padec podpore Golobu, Svobodi, vladi
    03:37
    Iz SVETA: Padec podpore Golobu, Svobodi, vladi

Po napovedani, a neuresničeni rekonstrukciji vlade, je zaupanje volivcev v vlado znova padlo, kaže zadnja javnomnenjska raziskava, ki jo je za časnik Delo opravil inštitut Mediana. Če bi bile volitve jutri, bi največ ljudi volilo stranko SDS, kar 22,2 odstotka (oktobra 23 odstotkov). S precejšnjim padcem podpore ji sledi Gibanje Svoboda, ki bi jo volilo 14,4 odstotka vprašanih (oktobra 18,8 odstotka), stranko SD bi volilo sedem odstotkov (kar je enako kot oktobra), NSi 4,7 odstotka (oktobra 7,2 odstotka) in Levico štiri odstotke (oktobra 5,1 odstotka). 

"Gre za jasen trend padanja podpore vlade. Ne samo padanja, pač pa celo strm padec v zadnjem mesecu dni. Ugotovitev zadnje javnomnenjske raziskave je, da je problem v Gibanju Svoboda. Ne pa tudi v obeh drugih koalicijskih strankah," je rezultate raziskave komentirala Janja Božič Marolt, predsednica uprave Mediane.

Z delom aktualne ministrske ekipe je zadovoljnih le še dobrih 18 odstotkov vprašanih (oktobra 22), več kot polovica (53,8 odstotka) vprašanih pa delo vlade ocenjuje negativno ali zelo negativno (oktobra 42,1 odstotka). 

Robert Golob
Robert Golob FOTO: Aljoša Kravanja

Po številnih sporih znotraj Gibanja Svoboda se je športna retorika premierja Roberta Goloba, kot kaže, obrnila proti njemu. "Tokrat vse kaže, da si je avtogol zabil premier Robert Golob sam. Saj se je podpora vladni stranki več kot razpolovila v primerjavi z letom poprej," pravi Božič Maroltova. 

Golobova Svoboda trenutno za SDS zaostaja za skoraj osem odstotnih točk. Večina izgubljenih glasov pa se je prelila med neopredeljene, razočarane volivce. Pri tem pa prva dama slovenskega javnega mnenja iz številk povleče vzporednico s podobno usodo vlade Mira Cerarja: "Oba nova obraza po enem letu padeta na enak način. In oba nova obraza na enak način prehiti SDS z Janezom Janšo." 

Na Barometru priljubljenosti politikov še naprej vodi predsednica republike Nataša Pirc Musar, sledita ji poslanec SDS Anže Logar in državni sekretar, ki bdi nad popoplavno obnovo, Boštjan Šefic. Premier Golob je zdrsnil s šestega na predzadnje, 19. mesto. Za njim je le še Borut Sajovic iz Gibanja Svoboda. Takega padca v enem mesecu v Delovem Barometru priljubljenosti ni bil deležen še noben politik.

Predsednik vlade, ki se je ob vsem tem znašel tudi na repu barometra domačih politikov, kot jih ocenjujejo volivci, pa se je danes o zanj poraznih statistikah odzval zgolj na kratko. "Povedal bom samo eno stvar. Očitno bomo morali delati še bolj trdo, da bomo povrnili zaupanje. In to je to," je dejal Golob. 

Podoben osebni padec podpore za časa vodenja vlade je nekoč zabeležil le še Borut Pahor. Razlog, ki ga anketiranci najbolj zamerijo Golobu, pa je neuresničevanje lastnih zavez, še opažajo merilci aktualnega političnega utripa v državi. 

Koalicijske partnerice padec podpore pričakovale

Odhodi ministrov, izključitvi iz največje koalicijske stranke in napetosti v koalicijskih vrstah. Razgreto politično dogajanje je zaznamovalo pretekli mesec in tedne, strasti naj bi se umirile po srečanju prvakov koalicijskih strank, rezultat javnomnenjske poizvedbe zato vidijo kot popotresni sunek burnega dogajanja. 

V največji koalicijski stranki Gibanje Svoboda pravijo, da javnomnenjskih anket ne komentirajo in da so edini pravi pokazatelj javnega mnenja volitve. Kot so zapisali, se bodo še naprej trudili izpolnjevati zaveze, ki so jih na volitvah dali državljanom, da bi s tem upravičili njihovo zaupanje.  

Medtem pa koalicijski partnerici pravita, da so padec podpore pričakovali. "Pričakovanja so velika trenutno, kar se dogaja s tem vrtenjem koles brez pravega učinka, je pa, mislim da, čisto pravilno. Tako javnost reagira," pravi Soniboj Knežak iz SD.

Vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec meni, da si država vsekakor zasluži več od trenutne koalicije. "Ampak predvsem to, da nam mogoče dajo še nekaj časa, da pokažemo, da znamo delati bistveno drugače, kot je to počela prejšnja vlada," je prepričan. 

Koalicijski partnerji sicer še naprej poudarjajo, da je koalicija trdna in da bo odslej še učinkovitejša. "Seveda ti ratingi, ki so ta moment, za vlado niso v redu in to je tudi signal da moramo nekatere stvari enostavno spremeniti," je dejal minister za gospodarstvo Matjaž Han iz kvote SD. Dodal je, da še vedno verjame, da ta vlada lahko naredi spremembe.

SDS poziva k čimprejšnjim volitvam

Prvak SDS Janez Janša je prepričan, da Slovenija nujno potrebuje stabilizacijo notranjih razmer in da je edina demokratična pot do tega razpis predčasnih volitev. Dodaja, da ima za zdaj zgolj SDS ekipo, ki lahko že jutri uspešno prevzame odgovornost.  

"Jaz mislim, da teh njegovih komentarjev ne moremo jemati resno, gre seveda za nekaj, kar počne kot prvak opozicije, se pravi, da ves čas skuša destabilizirati koalicijo. Ampak mislim, da to v tem trenutku ni v interesu države," se je na ta Janšev poziv odzval Vatovec. 

Tudi v NSi menijo, da je vlada "pogrnila na celi črti". "Ljudje enostavno ne zaupajo več, od reform praktično ni nastalo nič," je dejala Iva Dimic iz NSi. 

Prav to čaka tudi predsednica države Nataša Pirc Musar, ki pričakuje, da bodo od napovedanih uresničili vsaj zdravstveno reformo. "Vsi imamo občutek in vemo, da nas ta občutek ne vara, da so vse reforme zastale. Edino, kar teče – in prav je, da teče – so seveda poplavne reforme," pravi predsednica. 

A bolj kot reforme so, kot meni prvak SDS, ključni politični cilj tega mandata – ustavne spremembe. Kot meni Janša, bi med drugim koalicija rada s pomočjo Nove Slovenije spremenila volilni sistem na način, ki bi bil po volji tranzicijske levice.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (770)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Senzor
29. 11. 2023 16.34
+1
Zanikrna vlada, ki nabija davke naj odstopi. Zanikrno zanemarjanje zdravstva in naše varnosti. Medijska vojna proti upravičeni kritiki se nadaljuje na škodo vseh.
pesnitev
21. 11. 2023 10.28
-2
Prežeči pajek, JJ, si ponovno prepeva: "Nabrusimo kose...."in namerava Slovence dušiti za en mandat
Mi16
15. 11. 2023 16.31
+4
Začetek konca te parodije od vlade.
Acohonda Majhonda
15. 11. 2023 14.46
+6
kje smo še tišlarčka in še njo pa bo trijo adijo kompleten mi pa v jok
?rnogled
15. 11. 2023 12.00
+1
Rešuje ga Sajovic, ki se drži na zadnjem mestu, drugače bi taubi zdrsnil ven iz lestvice.
Perivnik
15. 11. 2023 10.39
+2
smem ugibati? Je odsotnost povezana s čem drugim, ne s posegom v bolnici??? Mogoče je to prvi korak proti neizogibnim odstopom???
Dvigalo
14. 11. 2023 21.35
-3
Stranka RESNICA počasi in zanesljivo prihaja v ospredje!
proofreader
14. 11. 2023 19.51
+4
Pada vlada. 🐦🥁🗑️
pekoči paradižnik
14. 11. 2023 17.51
-7
Bolezni, kuge, lakote in povratka janšizma na oblast si pa res ne gre želeti zato bodimo potrpežljivi z našim Golobom, kajti on je edina garancija, da se janšizem ne vrne na oblast .
smuuki
14. 11. 2023 19.01
+5
Boj se kuge,vojne in svobode. Vse ostalo je obvladljivo.
?rnogled
15. 11. 2023 12.03
+0
On je tudi edina garancija, da bo Slovenije prej ko slej v bankrotu.
pesnitev
21. 11. 2023 09.35
+0
Zsksj nsrod ponovno drvi pod ablast nekdanjih konunistov?
pekoči paradižnik
14. 11. 2023 15.50
-2
O podpori strankam,.... Razlika med sdss sekto in Svobodo je 7,8 točke,.... neopredeljenih je pa 35,6 %,... med neopredeljenimi ni janševcev, ker oni so opredeljeni zato je realno pričakovati, da je večina od teh volivcev Svobode. Volitve po navadi, če jih je pa 35,6 % pa zagotovo odločijo neopredeljeni ne pa opredeljeni zato svetujem medijem in janševcem, naj se ne veselijo prehitro, ker volivci nismo pozabili na janšistično vlado.
smuuki
14. 11. 2023 16.09
+6
Bravo. Prvi komentar ki ni ponovlje. Paradajzek poboljšal si se. Sem vedel da bo še kaj iz tebe.😀😀😀😀
ZIPPO
14. 11. 2023 19.23
+5
Paradajz ne domišlja si! 35% neopredeljenih ni ne za Janeza in tudi ne za Goloba! Bolano razmišljanje tvoje 🕊️🕊️😂😂
?rnogled
15. 11. 2023 12.06
+1
Da te samo vprašam, si bone vrnil ali si jih zapravil, si dodatek k plači zavrnil, al si ga pustil v trgovini? Prav smilite se mi taki, ki vas je tako prizadelo, da ste morali natakniti masko, kot vsi po Evropi.
pesnitev
21. 11. 2023 10.30
Zakaj je del medijev še vedno pripadnikov Janševe sekte?
Kostorog
14. 11. 2023 14.46
+2
Ja in..... saj pacient jajo je že nekaj let na repu lestvice priljubljenosti, ozoroma 80% Slovencev ga ne mara.
smuuki
14. 11. 2023 15.41
-1
Trditev je točna če mislite da vi predstavljate 80%. Tipičen levak ki se vidi veeeeelikega. 😀😀😀😀. Temu nekateri rečemo popačena samopodoba
pekoči paradižnik
14. 11. 2023 15.44
-1
Med prvim in devetnajstim je razlika 0,3 točke pri 705 udeležencih v anketi?????' Naj si vsak sam odgovori, koliko je vreden ta rezultat.
prinašalec2
14. 11. 2023 13.44
+3
Panika v murglah. Sedaj pa napad na vse medije, ki ne podpirajo Kučanove politike nastavljanja komunističnih kadrov.
SLObunkeljn
14. 11. 2023 14.40
+0
Ne bi rekel, da je v Murglah panika, prej zadovoljstvo!?
?rnogled
15. 11. 2023 12.09
+2
Zadovljstvo bo, ko bo tamali našel bedaka, ki bo stopil v prevelike čevlje, da bojo še malo mrcvarili Slovenijo, a kot se zdi, je večina zavedenih volivcev že spregledala.
zibertmi
14. 11. 2023 13.21
-4
vlada janeza janše nas je iz 65% javnega dolga pod šarcem v svoji vladi spravila na raven več kot 80% javnega dolga.in se s temi procenti dobro okoristila.v letošnjem letu nas je prizadela ujma,lani požar na krasu,pa dolga janeza nismo presegli,pa bi ga imeli za kaj,ne za lasten žep
Pravični_84
14. 11. 2023 13.35
+7
Dokler ni 100ka se ne sekiraj, bomo pa skoraj na 100% davka, če bo še Holob dolgo na vladi :)
pekoči paradižnik
14. 11. 2023 12.59
-1
Bivši komunisti, danes pa borci s križem na prsih, ki se razglašajo za brezmadežne, so največja rak rana današnje Slovenije, 2020-2022 so nas prodajali orbanu kot stare puloverje.
pekoči paradižnik
14. 11. 2023 12.58
-5
Golobova vlada je pravi balzam po dveh letih janšizma, ker samo takrat, ko vlada Janez Janša, oblast pretepa in z vodnimi topovi šprica svoje državljane. To se je zgodilo v času druge Janševe vlade leta 2013, nato pa zopet v času tretje Janševe vlade 2020–2022.
Pravični_84
14. 11. 2023 13.36
+4
Za vas delomrzneže sigurno. Nam pa sedaj davke spet nabijajo, ker se trudim biti dober državljan. Hvala SVOBODA :(
?rnogled
15. 11. 2023 12.12
+2
Nisi bil pred Rogom na Jankovičevem slavju? Tam so jih tudi v svobodi malo prebunkali in pošpricali s solzivcem. Imaš kurjo pamet, ali zanalašč nočeš vedeti dejstev?.
pekoči paradižnik
14. 11. 2023 12.58
-3
velika večina Slovencev je srečna, ker se je znebila pacienta na oblasti,... in to je nekaj, kar se ne da izmeriti z denarjem, to je neprecenljivo.
prinašalec2
14. 11. 2023 13.49
+2
Samo da ni Janša pa če crknem od lakote. Saj ti lahko ni škoda za tebe, mi pa bi radi živeli kot si delovni narod v naši državi zasluži.
pekoči paradižnik
14. 11. 2023 14.53
-2
janševci živite na ali pod pragom revščine, zato se bojite crkniti od lakote,... jaz teh strahov in skrbi nimam, zato mi je najvažnejše, da mi NE vlada janšizem.
?rnogled
15. 11. 2023 12.13
+1
Če misliš, da ste velika večina, se krepko motiš.
pekoči paradižnik
14. 11. 2023 12.57
+2
Dokler je alternativa to, kar nam ponuja pacient, se bo Golob prej naveličal biti predsednik vlade, kot pa bo izgubil volitve.
pekoči paradižnik
14. 11. 2023 12.56
+1
Vse, udi kaos je boljši od janšistične diktature. Smo izkusili na lastni koži, zato NIKOLI VEČ!
smuuki
14. 11. 2023 12.55
+2
Me prav zanima kaj se bo danes v Italiji zlagal.
pekoči paradižnik
14. 11. 2023 12.50
+1
Največji delež kriminala v Sloveniji, gospodarskega in političnega prispeva sds sekta s svojim poslovnim modelom in janšizem na splošno,..... to se dnevno potrjuje,... katrokoli omare odprejo, iz nje pade kriminal janševecv.
smuuki
14. 11. 2023 12.58
+2
Paradajz daj si duška dokler si še lahko. Še malo pa se boš zamotil s koristnim delom. Glede na to da se spoznaš na latrine in diarejo boš idealen za praznjenje latrin in greznic. Do takrat pa še kaj napiš. Sicer tvoje komentarje znamo že na pamet.
pekoči paradižnik
14. 11. 2023 14.54
-4
Diareja, latrina in prepoznavna vsebina latrine so besede, ki najbolj slikovito opišejo janšizem in kletne komentatorje.
smuuki
14. 11. 2023 15.42
+5