Slovenija

Podpora vladi pada

Ljubljana, 05. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Javna podpora vladi pada. Tako kažejo rezultati zadnjih raziskav, ki sta ju opravila časopis Delo in Center za raziskovanje javnega mnenja pri Fakulteti za družbene vede. V Delovi anketi kar 45 odstotkov vprašanih meni, da je vlada v zadnjem mesecu delala slabo.

podpora vladi - raziskava
podpora vladi - raziskava FOTO: POP TV

Še prejšnji mesec je le nekaj več kot 27 odstotkov vprašanih v raziskavi Dela Stik menilo, da vlada dela slabo. Da dela dobro je menilo dobrih 40 odstotkov anketiranih. Ta mesec je slika precej drugačna. Več kot 45 odstotkov je z vlado nezadovoljnih, kar je 18 odstotkov več kot prejšnji mesec. Da vlada dobro dela meni 23, 7 odstotkov - se pravi 17 odstotkov manj kot marca.

podpora vladi - raziskava
podpora vladi - raziskava FOTO: POP TV

Aprilska meritev Politbarometer, ki jo za vlado opravlja tako imenovani Tošev inštitut, je tudi zaznala padec priljubljenosti vlade, ki pa ni tako izrazit kot v raziskavi Dela Stik. Vladi je padla podpora z 49 na 45 odstotkov - podoben padec podpore je bila deležna takrat še Drnovškova vlada v enakem obdobju lani. Poznavalci menijo, da ti podatki sicer še niso zaskrbljujoči, bi jih pa ustvarjalci vladne politike morali vzeti kot resno opozorilo.

podpora vladi - raziskava
podpora vladi - raziskava FOTO: POP TV

Zanimive pa so tudi ocene uspešnosti delovanja najpomembnejših državnih institucij - anketiranci jih ocenjujejo z ocenami od 1 do 5. Opozicijo, vlado in predsednika državnega zbora Boruta Pahorja so anketiranci ocenili za malenkost bolje kot februarja letos.

podpora vladi - raziskava
podpora vladi - raziskava FOTO: POP TV

Predsednika vlade Antona Ropa, državno tožilko Zdenko Cerar in Ustavno sodišče pa slabše. Še posebej pa je očiten upad ocen uspešnosti delovanja predsednika države - s 3,75 na 3,36. Še zanimivost - nekdanjega predsednika Kučana so anketiranci v zadnjih dveh letih večinoma ocenili z oceno 4.