Slovenija

Podpora vladi še pada

Ljubljana, 21. 07. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po najnovejši raziskavi javnega mnenja Politbarometer podpora priključitvi zvezi Nato v zadnjih mesecih počasi, vendar vztrajno pada. Javnost pa je, kot kaže raziskava, nezadovoljna tudi z vlado Janeza Drnovška.

Slovenci najbolj zaupajo predsedniku Kučanu
Slovenci najbolj zaupajo predsedniku Kučanu FOTO: Dare Čekeliš

Trend upadanja podpore vladi Janeza Drnovška se nadaljuje tudi v mesecu juliju, saj vlado sedaj podpira 45 odstotkov vprašanih, ne podpira pa je 40 odstotkov anketiranih (prejšnji mesec 38 odstotkov), kažejo rezultati redne mesečne javnomnenjske raziskave, ki jo opravlja Center za raziskovanje javnega mnenja in množičnih komunikacij pri Fakulteti za družbene vede.

Podpora Natu počasi pada

V primeru, da bi bile volitve to nedeljo, bi največ glasov dobila LDS (23 odstotkov), sledi ji SDS (9), ZLSD s (5,5), NSi (4,7), SNS (3,7) in SLS (3).

Podpora vstopu Slovenije v zvezo Nato se ta mesec ni bistveno spremenila, saj bi za vstop glasovalo 39 odstotkov vprašanih (prejšnji mesec 40 odstotkov). Tudi ocena koristnosti vstopa naše države v Evropsko unijo se glede na prejšnje rezultate praktično ni spremenila - 50 odstotkov vprašanih meni, da bi bil vstop koristen (junija 49 odstotkov), 27 odstotkov anketiranih pa je menilo, da vstop v EU Sloveniji ne bi koristil (prav toliko tudi mesec pred tem). Na referendumu o vstopu Slovenije v EU bi "za" glasovalo 56 odstotkov vprašanih, kar je podobno kot junija, ko bi jih za vstop glasovalo 55 odstotkov.

Drnovšku več podpore kot vladi

Janez Drnovšek
Janez Drnovšek FOTO: POP TV

Vlado najbolj podpira skupina visoko izobraženih, najbolj kritična do njenega dela pa je vedno skupina s poklicno izobrazbo. Glede na strankarsko pripadnost vprašanih vlado najbolj podpirajo volivci LDS in ZLSD, najbolj izrazito pa je ne podpirajo volivci SNS, SDS, NSi in tudi koalicijske SLS. Ločeno preverjanje uspešnosti vlade in njenega predsednika pa je pokazalo, da je premier deležen precej boljših ocen kot vlada.

Največ zaupanja v Kučana in tolar

Najmanj zaupanja anketirancev uživajo politične stranke, sodišča ter cerkev in duhovščina.

Preverjanje zaupanja v institucije je potrdilo znane rezultate. Največje zaupanje uživajo predsednik republike (3,83), slovenski tolar (3,6) in vojska (3,46). V tej kategoriji so sicer anketiranci ocenjevali zaupanje z ocenami od ena do pet.

Z razvojem demokracije v Sloveniji je zadovoljnih 35 odstotkov anketiranih (prejšnji mesec 39), nezadovoljnih pa je 56 odstotkov vprašanih (junija jih je bilo 50). Z materialnimi razmerami je zadovoljnih enako število vprašanih kot mesec pred tem (57 odstotkov), nezadovoljnih pa je 41 odstotkov (junija 38 odstotkov).

Skoraj polovica Slovencev ostaja doma

Raziskovalci so anketirance v tokratni anketi, ki je bila izvedena od 15. do 17. julija, povprašali tudi o odhodu na poletni dopust. Tako je skoraj 55 odstotkov vprašanih odgovorilo, da so že bili oziroma bodo odšli na poletni dopust, nekaj manj kot 42 odstotkov anketiranih pa na dopust ne bo odšlo. Ko so to vprašanje postavili pred dvema letoma, so po Miheljakovih besedah dobili podobne rezultate. Nekaterih meritev, denimo mnenj o posameznih ministrstvih, v tokratni anketi niso opravili, ker je veliko ljudi na dopustih, je še povedal Miheljak.