Slovenija

Prihajajo podražitve, Kovač: Imamo tri možne rešitve

Ljubljana, 12. 10. 2021 21.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, Svet na Kanalu A, Kaya Kamenarič
Komentarji
122

Običajno se, ko se začnejo dražiti energenti, draži tudi vse ostalo. Kot je pojasnil ekonomist Bogomir Kovač, imamo po prihodu inflacije tri možne rešitve. Država lahko zamrzne cene, poseže po nižanju davkov, ali pa skuša zadevo reševati s subvencijami. Večina osnovnih živilskih izdelkov se je podražila že lansko leto. Najbolj so se podražili jabolka, za 35,4 odstotka, in mleto mešano meso, za 22,8 odstotka.

"Nedvomno se vsi vzvodi, ki so povezani z naraščajočimi stroški ali povečanim povpraševanjem, primer je nepremičninski trg, dražijo," pravi ekonomist Bogomir Kovač, ki dodaja, da imamo danes vse pogoje, da se po desetletjih deflacije ali nizkih cen dejansko vračamo v obdobje inflacije, kar pa je tisto, kar zmanjšuje dohodke in kupno moč prebivalstva.

"Običajno se to začne pri energetiki, potem pa pri prehrani. Imamo dva vzvoda, na eni strani prehod v ogljično družbo, na drugi strani pa podnebne spremembe, ki dražijo celotno prehrambeno verigo. Imamo zelo neugodne pogoje za stabilnost, ki smo jo imeli na področju cen v preteklosti," je povedal.  

Kot je pojasnil, se bodo najprej podražili stroški. Prodajalci končnih produktov, ki so na povpraševanje najbolj občutljivi, bodo skušali v največji možni meri zadrževati cene. "Vendar pa bo teh prebojev na koncu čedalje več, kar pa bo začelo zviševati cene," je dejal in razložil, da ko se začnejo zviševati cene na posameznih področjih, se to razširi tudi na druga področja. "Imamo inflacijo, ki sama sebe poganja naprej. To je najnevarnejše obdobje," je povedal.  

Bogomir Kovač
Bogomir Kovač FOTO: POP TV

Najprej imamo torej stroškovne pritiske, ki se najprej pojavljajo na industrijskih cenah, nato pa pridejo še do potrošniških cen. "Nato vsi cene skušajo vgrajevati v svoje poslovne odločitve, potem pa pridemo v obdobje, ki smo ga pred 40, 50 leti dobro poznali tudi na ozemlju bivše Jugoslavije oziroma Slovenije," je dejal.  

Seznam rešitev je relativno znan, je dejal Kovač. Prva možnost je, da država zamrzne cene, kar je sicer zelo huda intervencija. Druga možnost je, da poseže po znižanju davkov. "Običajno so to trošarine, tam kjer se to da. Na primer pri energentih," je pojasnil. Tretja možnost pa je, da skuša s subvencijami reševati najbolj prizadete sloje, ki imajo že danes socialne težave. "Inflacija je tista, ki jih lahko v prihodnosti izrazito prizadene," je še povedal.  

Lani podražitev večine osnovnih živilskih izdelkov

V letu 2020, ki ga je zaznamovala epidemija covida-19, se je večina osnovnih živilskih izdelkov podražila. Najbolj so se podražili jabolka, za 35,4 odstotka, in mleto mešano meso, za 22,8 odstotka, je pred svetovnim dnevom hrane, 16. oktobrom, danes objavil statistični urad. Jajca, pakirana po 10 kosov, so se lani glede na leto 2019 podražila za 9,8 odstotka, kilogram kruha za 6,6 odstotka in liter mleka za 4,1 odstotka. Medtem pa se je krompir pocenil za 18,9 odstotka.

Povprečen Slovenec je lani za prehrano v povprečju porabil 119 kilogramov zelenjave, 116 kilogramov žit, 88 kilogramov mesa, 64 kilogramov krompirja, pet kilogramov riža in en kilogram medu. Stopnja samooskrbe se je glede na predhodno leto povečala pri vseh kmetijskih proizvodih, za katere statistični urad izračunava to statistiko. Najbolj se je povečala pri medu, za 23 odstotnih točk na 67 odstotkov, in žitih, za 14 odstotnih točk na 89 odstotkov.

Najvišjo stopnjo samooskrbe smo sicer lani dosegli pri jajcih, kjer je bila 95-odstotna, in žitih, kjer je bila 89-odstotna. Stopnja samooskrbe z mesom je bila 84-odstotna, s krompirjem 60-odstotna in zelenjavo 48-odstotna. 

Trgovina, splošna

Med uvoženimi živilskimi izdelki največ zelenjave in sadja, med izvoženimi mlečni izdelki in jajca

Slovenija je med uvoženimi živilskimi izdelki lani vrednostno uvozila največ zelenjave in sadja, za 488 milijonov evrov. Med izvoženimi izdelki pa so bili najbolj vredni mlečni izdelki in jajca, za 250 milijonov evrov. Največ hrane je bilo vrednostno uvožene iz Italije, izvožene pa na Hrvaško.

Sadju in zelenjavi so pri uvozu vrednostno gledano sledili meso in mesni izdelki (262 milijonov evrov), žita in proizvodi iz žit (260 milijonov evrov), živinska krma (253 milijonov evrov), druga živila (224 milijonov evrov), kava, čaj, kakav in začimbe (198 milijonov evrov), mlečni izdelki in jajca (193 milijonov evrov), ribe in ribji izdelki (97 milijonov evrov) ter sladkor, sladkorni proizvodi in med (66 milijonov evrov).

Mlečnim izdelkom in jajcem so pri izvozu vrednostno gledano sledili meso in mesni izdelki (201 milijon evrov), druga živila (193 milijonov evrov), zelenjava in sadje (180 milijonov evrov), živinska krma razen žit v zrnju (157 milijonov evrov), žita in proizvodi iz žit (132 milijonov evrov), kava, čaj, kakav in začimbe (76 milijonov evrov), ribe in ribji izdelki (34 milijonov evrov) ter sladkor, sladkorni proizvodi in med (34 milijonov evrov).

Podjetja v dejavnosti proizvodnje živil so lani s prodajo ustvarila za dobri dve milijardi evrov prihodka, kar je 3,6 odstotka manj kot v letu 2019. Proizvodnja živil je k skupnemu prihodku, ustvarjenem v predelovalnih dejavnostih, prispevala 7,1 odstotka, od tega je največ prihodka ustvarila s proizvodnjo mesa in mesnih izdelkov (728 milijonov evrov), sledila je predelava mleka (396 milijonov evrov).

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (122)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rajko povše
31. 10. 2021 08.11
Okosteneli svetovalci na fakultetah. Odlično plačani profesorji in POPOLNOMA nekoristni družbi. Akademska srenja je zaje...državo ,zdaj pa pametuje kako nas bo rešila. Odpoved zaradi slabih rezultatov ...to bi moralo doleteti vse profesorje ...od Mencingerja,Kovača,Damjana ...VSI PAMETNI KOT MARELE. Kdo še naseda ....ubogi narod ,ki v teh prevarah še vedno vidi upanje namesto UPORA
odpisan2x
13. 10. 2021 11.34
+1
povsot po svetu lavfajo javne hiše samo kaj ko so pri nas prodajalke uslug tam nekje letnik 45
provni
13. 10. 2021 10.58
+1
Če Vlada ne bo znižala trošarine na goriva in zajezila podražitev energentov, se bodo vse cene dvignile, kar bi pomenilo katastrofo na vseh ravneh ( hrana, blago, plače, penzije, kurjava, elektrika itd...)
Wolf031
13. 10. 2021 11.31
+1
Dvomim, da si država to lahko dovoli ... saj je že sedaj velik minus v državnem proračunu ...
Jure Slanovic
13. 10. 2021 10.09
+5
A kar naenkrat primankuje elektrike in se bo podrazila hahaha nateguni?Tko je to k komunist vlada do pobega iz lastne drzave.Zdej pa hocte narod oghonobit zaradi svojega pufanja leto in pol!Vse ze videno v preteklosti.Narodu boste pokradl ,kar mu je ostalo od vasega "vladanja".oz.kar vam se ni uspelo ukrast majmuni!
cool1
14. 10. 2021 10.29
+1
Prav imaš ja, sedaj imamo pa res komunistično vlado z desetarom na čelu....
aleksandar1964
13. 10. 2021 09.55
+4
Eno samo natolcevanje. Banke so polne denarja, niso pa pripravljene da podprejo investicije, ker če že kaj hočeš od njih je gora dokumentov, na vsakem koraku pa naletiš na popolnoma nesposobne "ekonomiste" ki samo nakladajo. Za okencem v pritličju dela uslužbenka za 800-1000 €, na nadstropjih pa razni tipi kateri še sami ne vedo ali so prišli ali odšli iz službe. Plače pa od 3000 na gor z odpremninami da se navadnem smrtniku zavrti v glavi. Ti isti liki samo krožijo od banke do banke, o poslu pa nimajo blage veze. Da se razumemo vse to vem iz prve roke in vsak božji dan gledam isto...
plotter123
13. 10. 2021 09.54
+1
Ostanite doma . Kdo je že to rekel ??? Hmm A ni bil uni iz MURGEL Milan KUčan ??? Hmmm ?? NE NI BIL. Kdo za boga že je to rekel ??? KWA SVEČKE? Odprite denarnice in PLAČAJTE KAR STE ZASRALI. Še enega usranega prehlada ne obvadate boste pa državo.
Kukulkan
13. 10. 2021 09.44
+1
Narod je razne rkize preživel, naj huja je bla ko so ble gostilne zaprte in se ni smelo žurirat. To je mimo in zdaj bo vse kot po navad, podražitev, inflacia, brezposlnost. Pa ni blo toliko protestov kot ih je blo letos
džonborno
13. 10. 2021 09.42
+1
"Kot je pojasnil, se bodo najprej podražili stroški" A stroški se tudi dražijo? Sem mislil, da lahko rastejo, padajo, se zvišujejo itd
?rni Ov?ar
13. 10. 2021 09.41
+2
Podražilo se je odpadno meso ,, MLETO MESO
zoran pušenjak
13. 10. 2021 09.28
+3
Hrana se je podražila enem letu minimalno za 50 %, kmet pa za pridelek dobi manj kot pred leti. To pomeni, da veletrgovci po dogovoru nabijajo marže
damjan30.
13. 10. 2021 09.28
+0
Vse se dela nacrtno a se niste spregledali....
LevLandau
13. 10. 2021 09.23
+5
Jaz mislim, da g. Bogomir preveč ovinkari (ga izjemno spoštujem, da ne bo pomote). Stvari je treba prikazat v luči vzroka, ne posledic. Gospodarstva tonejo in gre za globalni fenomen. Za vse te svinjarije in vse posledice so krive noben drug kot centralne banke. To kar oni delajo, ne samo centralne banke, tud politiki ko njihove oprode, njihov front-end (za nas neuporabne, hinavske, samemu sebi namen lutkice), je čisti kriminal. Če ti podpredsednik FED-a zganja insajderski trejding, potem vemo koliko zaupanja ima folk lahko še v te institucije... Je šel tip v zapor, ki je to počel ? Ne, ker so nedotakljivi. Bi šel v zapor navaden smrtnik, če bi to delal ? DAAAAA. Pokvarjen, dvoličen in nagnit zahodjakarski sistem. Vse je samo igra... In potem mi zahod z njihovimi neuporabnimi in plačanimi mediji suflera kako je Rusija »poredna« in kakšne probleme imajo z Rusijo... Za svojo nesposobnost (predvsem FED) uporabljajo politike, ki se potem kažejo s prstom na covid in na Rusijo, na vse druge, samo nase ne. Probleme so si zakuhali sami, nam prodajajo pa klobasičenje. Mislim... a so lahko še bolj otročji in nategatorski ?? Se človeku obrača v želodcu, res. Da se le odvrne pozornost od jedra problemov. V resnici obstaja samo ena »svetovna vlada«, in to so centralne banke, ki furajo celoten mupetni šov. Zapomnite si to. Dobesedno ugašajo gospodarstva. Kot bonus pa zdaj main stream mediji pišejo celo, da se folk sploh ne bo mogel upokojit. Hehe, še ko bodo mrtvi, bodo moral delat, pa plačevat davke. Kdo si lahko zamisli še večjo farso ?? Vam dam izziv, evo :)))) Izmislite si kaj bolj odpilenga. Ni treba iskat vesoljce zunaj planeta Zemlja, ker jih že imamo na Zemlji. Potem si pa še celo izmišljujejo neke platinaste kovance za bilijon dolarjev... To je virtualna resničnost v resničnosti :))) Tale povišanja, ki se omenjajo, so promilčki... cigu migu v primerjavi s tistim kar prihaja. Nasvet ? Opazujte 10 year yield... (itak vse izvira tam čez lužo). Ko bo prišlo tu do nenadnega porasta (spike), potem poberte šila in kopita, ker sledi razsul bibličnih razsežnosti.
Želko Kacin
13. 10. 2021 09.14
+2
treba vrniti miljarde
Želko Kacin
13. 10. 2021 09.15
+4
oz miljone ki so nam dal,miljarde so pa izpuhtele
Želko Kacin
13. 10. 2021 09.14
+1
eno turbino bom dau v kanalizacijo drugo pa na veter pa bo štrom
Carpediem32
13. 10. 2021 09.09
+6
Zakaj bi se ukvarjali s Covidom, dajmo se z energenti.
Kukulkan
13. 10. 2021 09.11
-1
Je bla še večja kriza, ali toliko protestov zarad navadne gripe...hmmmmm
MUNGATUMBA
13. 10. 2021 09.19
+1
Leta 2013 ni bilo protestov radi razglasitve navala obolelih gripe po bolnicah
Ševednonaskradejo
13. 10. 2021 09.33
Pozimi 2012 - 2013 je potekala vseslovenska vstaja po več mestih, ne samo v Lj. Skratka, pogrešam periferijo..
vokindos
13. 10. 2021 09.00
+3
G Kovač je edina alternativa in najboljši ekonomist v Sloveniji. Toliko kot je on naredil za Slovensko blaginjo ni naredil nobeden. No če verjameš v pravljice. Povabite g rada Pezdirja, samo namig.
Potouceni kramoh
13. 10. 2021 09.06
+1
Pezdir ki kot gost na HTV podrezuje po hrvaško in razkrije slovenske ekonomske apetite
Kukulkan
13. 10. 2021 09.09
+0
ooooo....koliko je Karlo raskril toliko ne bo noben. Hrvati so Jorasa dobil če nič drugega
resslovenka
13. 10. 2021 09.13
+2
Mene Rado Pezdir ne more prepričati. Dolgo časa nazaj sem mislila, da je nek neopredeljen poštenjak, ki se trudi pomagati razjasniti določene svinjarije v naši družbi. Žal imam občutek, da je postal desničarski populist, ki se ne dotakne svinjarij na desni. Še do danes ni obelodanil "dokazov", o katerih je govoril, da jih ima. Brez veze. 😎
MUNGATUMBA
13. 10. 2021 09.21
-2
Gost na HTV za to, ker ga na RTV in POP ne sprejmejo- bojkot objavljanja njegovega vedenja, rabot prejšnjega režima.
vokindos
13. 10. 2021 09.25
+2
@resslovenka Preberi si njegovo knjigo podkrepljeno z dokaznim gradivom.
Kukulkan
13. 10. 2021 09.00
-5
Zdaj se bomo lahko zaprli, ne zarad korone ampak zarad podražitve. No.....razvajenci ko majo 5 eurov v žepu in morajo doma ostat namest v gostilni....katastrova. Toliko ih ni nikoli protestiral kot zdaj v času korona dodatkov in valčerjev ki ih je država talala
Protoc
13. 10. 2021 08.56
+2
Vlada pa znizanje davkov..ne vem a da se smejim ali jocem..
biggbrader
13. 10. 2021 08.55
+2
Ko vidite Dr. Kovača ("poznanega svetovnega ekonomista") na TV, se primite za denarnice !
Kukulkan
13. 10. 2021 08.54
-8
Policaji so vodni top napolnili, ali ne zarad podražitev ampak zarad PCTa. Podpiram vlado, od levih nikol ni blo nič in tud ne bo. Protestirajo ker ubogi morajo bit zaprti....