Slovenija

Podrobnosti o Pediatrični kliniki

Ljubljana, 06. 03. 2008 11.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Dostopna je analiza o gradnji pediatrije. Na vrsti so kriminalisti in komisija za preprečevanje korupcije.

Ministrstvo za zdravje je objavilo analizo gradnje Nove pediatrične klinike. Zatrdili so, da so v njej prikazane podrobnosti o samem projektu, opis stanja pa je pripomogel, da so se dela po zastoju v jesenskih mesecih nadaljevala januarja letos. Analizo so predali kriminalistom in komisiji za preprečevanje korupcije. "Ministrstvo bo glede nepravilnosti pri gradnji Nove pediatrične klinike ukrepalo, ko bodo ustrezni organi dokončali svoje delo," so obljubili.

Ministrstvo je objavilo analizo gradnje Nove pediatrične klinike.
Ministrstvo je objavilo analizo gradnje Nove pediatrične klinike. FOTO: POP TV

Ministrstvo je analizo objavilo po tem, ko je poslanska skupina nepovezanih poslancev ministrico za zdravje Zofijo Mazej Kukovič pozvala, naj jim omogoči vpogled v omenjeno analizo. Nepovezana poslanka Barbara Žgajner Tavš je med drugim menila, da je analiza prikazala "kup nepravilnost." Žgajner Tavševa ministrico Mazej Kukovič v pisni poslanski pobudi tudi sprašuje, zakaj ministrstvo v primeru slabe izvedbe del na Onkološkem inštitutu ne uveljavlja garancije pri izvajalcu del. Zanima jo tudi, zakaj pri nobenem projektu gradnje bolnišnic ne zahteva plačila penalov.

Onkološki inštitut je po poslankinih besedah že nekaj časa preseljen v nove prostore. "Ob tem bi pričakovali, da se življenje in delo v novih prostorih in z novo opremo odvijata normalno, tekoče in predvsem brez zapletov," meni poslanka. Kot ugotavlja pa temu žal ni tako, saj z inštituta prihajajo opozorila s strani osebja in pacientov, da so bila mnoga dela slabo narejena.

Ministrstvo za zdravje uživa poseben sloves, ko gre za vprašanje, povezano z javnimi razpisi, naj si bo v okviru gradnje ali opremljanja prostorov. Ta sloves je povezan s sumom na nečiste posle, ki gredo na račun davkoplačevalcev, pa tudi uporabnikov zdravstvenih storitev. Barbara Žgajner Tavš

Enega največjih problemov predstavljajo slaba vodovodna napeljava in neustrezne klimatske naprave. Slišati je opozorila, da v mnogih sobah voda sploh ne teče, v nekaterih pa ni hladne vode. Bolniki, ki čakajo na preglede, se pritožujejo nad slabo kvaliteto zraka, kajti klimatske naprave ne delajo oziroma delajo zelo slabo. Prav tako je mogoče že na prvi pogled opaziti, da so bila nekatera dela slabo izvedena, saj iz sten visijo kabli in podobne zadeve, je težave opisala Žgajner Tavševa.

Poslanka ministrico za zdravje sprašuje, zakaj ministrstvo za zdravje v primeru slabe izvedbe del na Onkološkem inštitutu ne uveljavlja garancije pri izvajalcu del. Vnovič jo tudi sprašuje, zakaj pri nobenem projektu gradnje bolnišnic, torej niti pri Pediatrični kliniki niti pri Onkološkem inštitutu, od izvajalcev del ne zahteva penalov zaradi zamude pri izvedbi gradbenih del.

Odziv ministrstva za zdravje

Na izjavo Žgajner Tavševe se je pozno popoldan odzvalo ministrstvo za zdravje. Po navedbah ministrstva navedbe poslanke, da gre pri analizi stanja na projektu nove Pediatrične klinike za "poskus zamegljevanja realnega stanja", ne držijo. Analiza je po njihovem ravno nasprotno "pripomogla k ureditvi razmer na projektu same gradnje".

Slednje po navedbah ministrstva potrjujejo tudi vsi vpleteni partnerji na projektu. Hkrati na ministrstvu navajajo, da je bila analiza predpogoj, da so se dela na novi Pediatrični kliniki spet lahko začela odvijati v pričakovanem obsegu in hitrosti.

"Analize tudi ni pripravila ministričina znanka, kot navaja Tavševa, pač pa podjetje Perspektiva, ki ima številne reference na področju investicijskega prava," so še zapisali na ministrstvu.

Analiza stanja Nove pediatrične klinike
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
18. 03. 2008 23.51
aj jaj jaj jaj jaj jaj kaj ste videli DOKI007===sam v svoj žep si sranja naložil KAKO SI MOGEL SE TOLIKO SPOZABIT IN SVOJE POTUNKAT???KAJ SO SE TI ZAMERILI??? KAJ TE JE KDO POSPREJAL PROTI RDEČKAM
deyvi.edini@gmail.com
07. 03. 2008 00.37
Težko je danes dobiti sposoben in pošten kader, ki bi bil pripravljen delat v politiki. Ministrica si je zbrala za nadzor firmo, ki ji je lahko zaupala. Po ministrstvih so zaposleni kadri, ki jih minister podeduje. Preden ugotovi kateri so dobri in slabi mine mandat. O skorumpiranih pa še težje, ker njim tudi policija pride težko na sled. Zakon o javnih naročilih je kod švicarski sir. Po njem bi moralo imet vsako ministrstvo in vsi javni zavodi in še kdo, ki troši davkoplačevalski denar strokovnjake za vsa področja. Za pripravo javnega naročila in nadaljnjo kontrolo vsega. Ta zakon bi bilo potrebno spremeniti to mora biti danes jasno vsakemu. V kolikor bi vlada JJ začel na začetku mandata spreminjat kar koli na tem področju bi dobila takoj linč. S strani opozicije prek medijev. Nisem strokovnjak, se pa razumem ne neke zadeve. Ena od poenostavljene razlage rešitve bi bila, da vlada ustanovi poseben oddelek ali ministrstvo za javna naročila in nadzor nad izvajanjem oddanih naročil. Ta služba bi bila sestavljena s pravnikov, gradbenih strokovnjakov za vsa področja in strokovnjakov za področje katera potrebujejo vsa ministrstva od računalniških storitev do čistilk. V pristojnosti ministrstev bi bilo naročilo za javni razpis in strokovne zahteve z njihovega področja ter sodelovanje pri izbiri ponudnika glede na izkušnje. To je seveda čisto laičen osnutek. Bi se pa na podoben način, dalo privarčevati mnogo EURov.
fmunih@email.si
06. 03. 2008 18.39
Tam kjer je denar, je tudi kup dreka.
Tonček Balonček
06. 03. 2008 14.41
Najbolje je, da se zdaj čudimo in ugibamo, kako je bil v komunajzarskih časih zgrajen Klinični vcenter! Gotovo jih je veliko pbogatelo, še danes ne deluje....itd! Banda komunistična, podobno je tudi s Cankarjevim domom, nič ni bilo transparentno, neko vilo so preurejali za Mačka, grozno, vam rečem!
doki007@email.si
06. 03. 2008 13.22
to je vse banda ,...vse papirje skrijejo ,...noben ni nič kriv ,.....ect ,... ----moral bi pokazat račune žepe ,....tam bi našli pokraden denar ,..!!! ----kaka revizija ,...to noče noben slišat ,...!
andrej.rajh@ibe.si
06. 03. 2008 13.13
Zanimivo je da revizijskega poročila ni pripravljal nihče iz gradbene stroke.
enmann01@yahoo.it
06. 03. 2008 12.38
Le kako to,da je bil kongresni center Brdo,za potrebe predsedovanja EU zgrajen brez zapletov,v točno določenem času,brez problemov finansiranja........ Država je vse bolnišnice podržavila,ne glede na način izgradnje le-teh,financirane s samoprispevki,sedaj pa se taista država kot lastnik obnaša kot ji paše, tam kjer je izguba sili vodstva v najemanje kreditov in podobno, ampak ali ni dolžnost lastnika na koncu poslovnega leta ugotoviti stanje,višek razporediti,izgubo,ki nastane pa pokriti, socialna država se meri tudi po tem in rečeno je bilo,da želi Slovenija socialno državo,prijazno državljanom,blablabla, to bomo v predvolilnem času še velikokrat slišali....štejejo dejanja dragi naši politiki.........
bonsai9@email.si
06. 03. 2008 12.16
Kaj ko bi glede Pediatrične klinike malo bolj "pobožali" Biserko Medenovo X., kdo je razpolagača z denarjem oziroma posojanjem na lastno pest. In pa seveda g. Zidarja, od kod mu naročila za Kočevsko reko, pa Gotenico in to z denarjem za PK.
doki007@email.si
06. 03. 2008 11.58
joj joj,....a lahko v tej naši ljubljani sploh zgradimo eno bolnico za otroke t.i. pediatrično kliniko samo kradejo pa kupčkajo ,...pa ni veze kdo je na oblasti ,vsiso isti samo druga etiketa ,....!!!! ---------stalno neke nepravilnosti ,...kdo da več ,...ect .... beda od bede ,...!
Maribor?an 1
06. 03. 2008 11.48
Lepo so si eni napolnili žepe na žulih davkoplačevalcev.................. Spozapret vse, ki so bili prisotni pri kraji!!!!!!!!!!!!!!!!!!