Slovenija

Podvršič o delu policije

Ljubljana, 28. 03. 2000 21.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Vodstvo slovenske policije je danes predstavilo delo policije v minulem letu. Zaznamoval ga je 13-odstotni porast kriminala, večje število krvnih in premoženjskih deliktov ter kar za 8 odstotkov smrtnih žrtev na cestah več kot leto poprej. Predvsem pa je novinarje zanimalo, ali so se odmevnejši kriminalni primeri v zadnjem obdobju začeli razpletati.

Nič novega nismo izvedeli glede ukradenega Podobnikovega audija A 6 ter kraje velike količine orožja iz postojnske vojašnice. Generalni direktor policije Andrej Podvršič trdi, da je preiskava uspešna, vendar pa preiskovanje tovrstnih kaznivih dejanj zahteva svoj čas in nemogoče je postavljat roke, do kdaj bo ta zadeva preiskana.

Ne le navzven, tudi navznoter je imela policija veliko dela. Pri uveljavljanju novega pravilnika o sistemizaciji delovnih mest znotraj notranjega ministrstva, naj bi se policija, sindikat in ministrstvo na koncu vendarle uskladili.

Policija meni, da bo več reda na naših cestah, kjer ubija predvsem hitrost, prinesel nacionalni program varnosti v cestnem prometu, ki je v fazi sprejemanja. Stanje pa se je poslabšalo tudi na drugih področjih. Ko govorim o poslabšanju varnostnih razmer, seveda ne morem mimo povečanja števila najhujših krvnih in premoženjskih deliktov. Po oceni policije so ta dejanja največkrat storjena iz koristoljubja, in pa kar je bolj zastrašujoče, je to, da so izvršena na organiziran način.

Poslabšanje varnostnega stanja policija delno opravičuje s primankljajem policistov. Potrebovali bi jih vsaj 700 več. Tudi sicer pa bodo morali veliko pozornosti, če bodo želeli trend porasta kriminalitete vsaj delno zavreti, posvetiti izobraževanju, usposabljanju ter osvajanju novih preiskovalnih metod.