Slovenija

Poezija za kavo, boljše počutje in kot krik v ponorelem svetu

Ljubljana, 21. 03. 2019 06.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
K.H. / STA
Komentarji
2

Na pobudo Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo 21. marca obeležujemo svetovni dan poezije. Ob priložnosti so se po svetu zvrstili številni dogodki; v Ljubljani je denimo od polnoči naprej potekalo 24-urno branje. Predsednica DSP Aksinja Kermauner poudarja, da ljudje poezijo zdaj potrebujemo bolj kot kadarkoli prej.

Generalna direktorica Unesca Audrey Azoulay je ob letošnjem prazniku poezije zapisala, da ta literarna zvrst predstavlja edinstveno umetnost, ki nas opominja na izjemno raznolikost jezikov in kultur: "Poezija je prostor srečevanj med individualnim in svetom. Je uvod v raznolikost, dialog in mir. Je pričevalka o univerzalnosti človeškega."

Predsednica Društva slovenskih pisateljev (DSP) Aksinja Kermauner pa je v slovenski poslanici povzela verz Srečka Kosovela, čigar 115. obletnica rojstva je minila v ponedeljek: "Ta strašni čas, neurejeni čas/poplavlja z nemirom iskanje/vse naše, vse naše smeri/lomi in ubija nam sanje."

Na svetovni dan poezije bo ponovno potekala pobuda "Plačaj z verzom", ki bo k ustvarjanju pozivala priložnostne in uveljavljene poete. V tej pobudi bo sodelovalo skoraj 70 slovenskih kavarn, ki bodo kot začasno plačilno valuto sprejemale poezijo.

"Ljudje potrebujemo poezijo zdaj bolj kot kadarkoli prej. Kajti v tem izvotljenem času, lažno naphanem z nesmiselnim gomazenjem, mistični zven poezije zatrese v nas vednost, da je pod brezupnim betonom našega sveta skrito še kaj ..., nekaj ..., za kar je vredno živeti," je zapisala predsednica DSP in pozvala: "Berite. Pazno, premišljeno. Iščite duše."

Maratonsko branje poezije, verzi kot plačilno sredstvo

V prestolnici so dan obeležili z več dogodki. Na pobudo pesnika Dejana Kobana in somišljenikov se je opolnoči v Ljubljani začelo 24-urno branje, katerega cilj je povezati tako profesionalne in ljubiteljske pesnice in pesnike kot bralce oziroma ljubitelje te vrste umetnosti.

Dan poezije po svetu obeležujemo že 20 let.
Dan poezije po svetu obeležujemo že 20 let. FOTO: Dreamstime

Kosovelu je bil posvečen bralni dogodek v organizaciji skupine Borghesia pred Mestno hišo, saj so brali njegove pesmi, ob tem pa odkrili spomenik neumnosti, pohlepu in destruktivnosti. DSP pa je v sodelovanju z Združenjem dramskih umetnikov Slovenije ter centrom Iris pripravil tudi popoldansko pesniško branje pri Prešernovem spomeniku. Branja poezije so potekala tudi po drugih slovenskih krajih.

Kava ali čaj v zameno za verz

V 70 izbranih kavarnah po Sloveniji so obiskovalce tudi letos pričakali listki in svinčniki, vsak avtorski verz pa jim je prinesel brezplačno kavico ali čaj. Letošnji verzi v okviru pobude "Plačaj z verzom" bodo imeli posebno poslanstvo – bolnikom z najtežjimi oblikami krvnih rakov bodo namreč ponudili psihološko oporo po vrnitvi v življenje.

Letošnja akcija v ospredje postavlja vprašanje, kaj se dogaja v naših možganih, ko se srečajo s poezijo. V ta namen raziskovalna družba Valicon v sodelovanju s podjetjem BlackBox izvaja raziskavo, ki bo z uporabo tehnologije EEG razkrila nezavedne možganske procese ob uživanju v izboru poezije podpornika akcije, pesnika Ferija Lainščka.

"Čeprav ni bila ustvarjena zato, da bi kaj lajšala in zdravila, temveč se temu kvečjemu upira in izmika, iz dneva v dan najde mnoge bralce, ki si z njo pomagajo in pravijo, da jim je bolje. Tudi v tem je čudež poezije in njena presežna moč, ki se razumskemu dojemanju izmika," je dejal Lainšček. Zbrane verze bo pobudnik akcije, avstrijsko podjetje Julius Meinl, pretopilo v donacijo, ki bo bolnike z najtežjimi oblikami krvnih rakov podprla pri psihični in fizični rehabilitaciji.

Unesco je 21. marec za svetovni dan poezije razglasil leta 1999, da bi izrazil podporo jezikovni raznolikosti v pesniškem jeziku in ovrednotil poezijo kot simbol ustvarjalnosti človeškega duha.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janezpodre
21. 03. 2019 08.38
+1
Na ta veliki praznik, bi se rad spomnil še na drugega velikega primorskega pesnika Fejota z njegovim verzom - "moji prsti so priprti v tvoji krsti".
Bigbadjohn
21. 03. 2019 17.41
Pa se ga spomni, če bi se res rad, a ne...! :)