Slovenija

Pogačnik zapustil sejo

Ljubljana, 21. 09. 2005 07.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Takoj po začetku seje komisije je direktor Slovenske odškodninske družbe zapustil dvorano.

Pogačnik je sejo zapustil takoj po začetku
Pogačnik je sejo zapustil takoj po začetku FOTO: POP TV

V Državnem zboru je potekala seja komisije za nadzor proračuna in drugih javnih financ o domnevnem oškodovanju državnega premoženja pri prodaji deležev Kapitalske družbe (KAD) in Slovenske odškodninske družbe (SOD) v Mercatorju. Tokrat se je seje udeležil tudi v.d. predsednika uprave KAD Tomaž Toplak, medtem ko je direktor SOD Marko Pogačnik takoj po začetku seje zapustil dvorano.

Seje parlamentarne komisije za nadzor proračuna in drugih javnih financ so se med drugim udeležili tudi minister za finance Andrej Bajuk, direktor Agencije za trg vrednostnih papirjev Neven Borak in direktor urada za varstvo konkurence Andrej Plahutnik.

Posredoval sam premier Janša

Predstavniki KAD in SOD, pa tudi finančnega ministrstva se sicer prejšnji teden seje komisije niso udeležili. Zato je predsednik komisije Milan M. Cvikl premierja Janeza Janšo pozval, naj zagotovi, da se je bodo vabljeni predstavniki paradržavnih skladov in ministrstev udeležili. V KAD in SOD so odločitev o udeležbi na nadaljevanju seje sprejeli danes, potem ko so preučili gradivo iz Državnega zbora.

Prodaja Mercatorja še vedno odmeva, saj nekateri vztrajajo, da gre za škodljiv posel
Prodaja Mercatorja še vedno odmeva, saj nekateri vztrajajo, da gre za škodljiv posel FOTO: POP TV

V SOD, ki je 13,74-odstotni delež v Mercatorju prodal Pivovarni Laško, so pred dnevi pojasnili, da so razloge za prodajo pripravljeni razkriti tudi komisiji, čeprav v poslovniku DZ niso zasledili, da bi ji za svoja dejanja morali odgovarjati. Predstavniki KAD - ta je 15,34-odstotni delež v Mercatorju prodal Istrabenzu - pa se seje komisije niso udeležili zaradi prepozno vročenega vabila

Istrabenz in Pivovarna Laško pa sta na zahtevo Ljubljanske borze objavila dodatna pojasnila v zvezi z nakupom deležev v Mercatorju. Pogodbi o nakupu deležev Mercatorja vsebujeta tudi določila v zvezi z dokapitalizacijo te družbe in določata način plačila. To bo izvedeno v štirih enakih paketih; Istrabenz in Pivovarna Laško bosta državni delež v Mercatorju dokončno izplačala septembra 2009.

SORODNI ČLANKI

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8