Slovenija

Pogajalska izhodišča pripravljena, v zdravstvu vztrajajo pri višjih plačah

Ljubljana, 22. 09. 2022 16.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, T.H.
Komentarji
9

Vlada je sprejela izhodišča za pogajanja z reprezentativnimi sindikati s področja zdravstva in socialnega varstva za zaposlene delavce pri izvajalcih na področju socialnega varstva, ki jih je pripravilo ministrstvo za delo. Izhodišča so vezana na pogajanja glede tarifnega dela kolektivnih pogodb v omenjenih dejavnostih. Za pogajanja je vlada pooblastila pogajalsko skupino.

Plače v zdravstvu
Plače v zdravstvu FOTO: Shutterstock

Vlada je za pogajanja pooblastila pogajalsko skupino za pogajanja za sklenitev aneksa h kolektivni pogodbi za dejavnost zdravstva in socialnega varstva in pogajalsko skupino za pogajanja za sklenitev aneksa h kolektivni pogodbi za zaposlene v zdravstveni negi, 14. julija 2022, so sporočili po današnji seji vlade.

Gradivo vsebuje predlog izhodišč za pogajanja z omenjenimi sindikati, ki jih je pripravilo resorno pristojno ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Gradivo vsebuje tudi pooblastilo pogajalskim skupinam. Izhodišča so vezana na pogajanja glede tarifnega dela kolektivne pogodbe za dejavnost zdravstva in socialnega varstva Slovenije in kolektivne pogodbe za zaposlene v zdravstveni negi, ki se nanaša na zaposlene delavce pri izvajalcih na področju socialnega varstva.

V gradivu so upoštevane vse pripombe, ki so bile predmet medresorskega usklajevanja, končne rešitve pa bodo usklajevali v socialnem dialogu z reprezentativnimi sindikati, so še zapisali na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Sindikati pravijo, da so se ustvarila plačna nesorazmerja

Včeraj smo poročali, da je ministrstvo za zdravje na prvi seji drugega kroga pogajanj v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva že predstavilo en del izhodišč in napovedalo, da bo drugi del izhodišč vlada sprejela najpozneje danes, kot je po pogajanjih povedala predsednica sindikata zdravstva in socialnega varstva Irena Ilešič Čujovič.

Dodala je, da želijo sindikati s področja zdravstva in socialnega varstva nasloviti vse plačne podskupine v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva, ker so s podpisanim dogovorom novembra lani nastala nekatera nesorazmerja v vsaki plačni podskupini, vlada pa se s tem strinja.

Njihov predlog tako izhaja iz tega, da so novembra lani ustvarili plačna nesorazmerja, čeprav tega sami niso želeli, ampak bolj vladna stran, so preferirali predvsem eno plačno podskupino, zdravstveno nego, medtem ko so vse ostale profile v zdravstvu in socialnem varstvu nekako pustili ob strani.

Gre tako za zdravnike kot za farmacevtske delavce, delovne terapevte, fizioterapevte, sanitarne inženirje, radiološke inženirje in del socialnega varstva ter plačno skupino J, je pojasnila. Njihov predlog je, da se ta nesorazmerja zgladijo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jozefStefan
23. 09. 2022 10.30
Ljudje pa vztrajajo pri nižjih davkihin prispevkih!
dober-man
22. 09. 2022 19.08
+4
poslal bi jih k privatniku ali v tujino delat pol bi videli kaj je delo in kaj hvatanje krivina! bi strajkali ja malo morgen!
kr--en
23. 09. 2022 11.55
zibertmi
22. 09. 2022 18.36
+2
Ko je zdravniški sindikat Fides ta teden napovedal stavko, so nekateri ugotavljali, da se to običajno zgodi v času, ko so v Sloveniji na oblasti levosredinske vlade. Predsednik sindikata Konrad Kuštrin namreč v politični javnosti velja za simpatizerja Janeza Janše. Tudi zato smo se v uredništvu necenzurirano.si odločili analizirati, ali in kako so Kuštrinove napovedi stavk povezane s tem, kdo takrat vodi vlado.
zibertmi
22. 09. 2022 18.36
+2
Ugotovili smo, da ima Fides pod Kuštrinom že vsaj desetletje in pol domala enak vzorec delovanja: 1) Ko je na oblasti vlada, ki jo vodi Janša, se trudi dajati videz konstruktivnega sogovornika, ki v skrbi za bolnike razume obe strani. Več mesecev ali celo let je pripravljen počakati na dogovor, četudi ta nima nobenih oprijemljivih zavez. 2) Povsem drugače je bilo v času vlad Mira Cerarja, Marjana Šarca in zdaj Roberta Goloba. Obe je Fides pričakal na okopih. Še preden so se dobro namestile na položaje, je zdravniški sindikat pričakoval uresničitev vseh, celo najbolj skrajnih zahtev, ki jim jih ni izpolnil niti Janša. Pri tem običajno postavi kratek rok, recimo mesec dni. Če tega minister za zdravje ne upošteva, mu zagrozijo s stavko.
zibertmi
22. 09. 2022 18.35
+4
Stavka zdravnikov?Kdaj bo stavka bolnikov?
zibertmi
22. 09. 2022 18.24
+1
čudno da dve leti ni bilo nič na to temo.aja koštrin je sds.kanez jim je z zufom leta 2012 omogočil ogromne plače,ker so takrat sprejeli,da so vsi delavniki plačani
zibertmi
22. 09. 2022 18.32
+1
in kaj ni res.tole o izplačilu vseh narejenih ur belim haljam,je tudi janez v intervijuju označil kot svojo napako.pa vemo ,da je bil tudi slučaj,ko so sodelavci registrirali sodelavce ,ki sploh niso bili v službi
kiropraktik
22. 09. 2022 17.44
+5
Čudno, da zasebni sektor v zdravstvu posluje z dobičkom, javni pa z izgubo?