Slovenija

Izbira vladnega pogajalca v sindikalnih vrstah sprejeta z optimizmom

Ljubljana, 27. 09. 2018 13.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
/ L.Š., U.Z./ STA
Komentarji
59

Sindikati javnega sektorja so vendarle dobili odgovor na vprašanje, kdo bo prvi obraz vladne strani za vročo pogajalsko mizo. Namesto ministra za javno upravo Rudija Medveda vlada v boj s sindikati pošilja bistveno bolj izkušenega Petra Pogačarja z ministrstva za delo.

Vlada je imenovala pogajalsko skupino za dialog s sindikati javnega sektorja, ki jo bo vodil Peter Pogačar z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Skupina se bo sešla v prihodnjih dneh in pripravila izhodišča, v 14 dneh pa računajo na začetek resnih pogajanj s sindikati, je danes na novinarski konferenci napovedal minister za javno upravo Rudi Medved.

Kot je pojasnil, z imenovanjem pogajalske skupine uresničujejo zavezo, da bodo nemudoma začeli dialog o stavkovnih zahtevah sindikatov javnega sektorja.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po Medvedovih besedah so v pogajalski skupini visoko usposobljeni predstavniki z domala vseh ministrstev, v ožji skupini pa predstavniki iz kabineta predsednika vlade Marjana Šarca, generalnega sekretariata vlade, finančnega ministrstva in ministrstva za javno upravo.

Peter Pogačar bo odslej glavni vladni pogajalec za mizo s sindikati javnega sektorja.
Peter Pogačar bo odslej glavni vladni pogajalec za mizo s sindikati javnega sektorja. FOTO: 24ur.com

Pogačar, ki bo pogajalsko skupino vodil, ima po njegovih besedah izkušnje in dolgoletno prakso delovanja v državni upravi. "Ni politična osebnost, kar se nam je zdelo v tem trenutku seveda tudi bistveno," je dejal Medved in pojasnil, da bo zaradi tega lahko k vodenju pogajalske skupine pristopil neobremenjeno. "Ima pa polna pooblastila vlade, da vodi to pogajalsko skupino in ob strokovni pomoči celotne ekipe, ki je imenovana v to skupino, ta pogajanja s sindikati javnega sektorja pripelje tudi uspešno do zaključka, kar je seveda želja tudi sindikatov javnega sektorja," je še dodal.

Poudaril je, da gredo s sindikati v dialog, da niso na dveh bregovih, ampak so vsi na istem čolnu in iščejo rešitev za stavkovne zahteve.

To, da sam kot minister za javno upravo ne bo vodil pogajalske skupine, po njegovih besedah ni nenavadno, spomnil je tudi na dogovor na vladni ravni že od vsega začetka, da teh pogajanj ne bo vodil neposredno minister za javno upravo. Kot je pojasnil minister, so bila v preteklosti najuspešnejša pogajanja s sindikati takrat, ko teh pogajanj niso vodili ministri. Tako je omenil tudi primer, ko je pogajanja vodil nekdo, ki ni bil zaposlen v javni upravi, ampak v zasebnem sektorju, zaradi česar je neobremenjen lažje vodil dialog.

Medved se je takoj po nastopu funkcije sestal s predstavniki sindikatov.
Medved se je takoj po nastopu funkcije sestal s predstavniki sindikatov. FOTO: Aljoša Kravanja

Štrukelj že prvi pogovor označil za konstruktivnega

Medved se je sicer takoj po nastopu svoje funkcije sestal s predstavniki sindikatov in po pogovorih, ki sta jih obe strani ocenili kot pozitivne, izrazil prepričanje, da je do dogovora mogoče priti relativno hitro.

Vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je ob tem pojasnil, da se vlada in sindikati načelno strinjajo, da nadaljujejo pogajanja, kjer so bila prekinjena, in da je treba najprej razrešiti stavkovne zahteve ter skleniti stavkovne sporazume, šele nato pa se lotiti sprememb plačnega sistema, "da ne bi ponavljali napake iz preteklega mandata, ko se je poskusilo vzporedno pogajati in hkrati spreminjati plačni sistem".

Strinjal se je z oceno, da je bil pogovor za začetek konstruktiven in da je bilo nekaj pomembnih skupnih točk, ki ne razdvajajo niti sindikatov niti v odnosu sindikatov z ministrstvom.

Poudaril je, da je tudi želja sindikatov konfederacije, ki so v stavki – poleg šolskega sindikata Sviz še oba policijska sindikata in dva največja sindikata s področja zdravstva –, da čim prej sklenejo stavkovne sporazume. Po njihovi presoji pa jih je možno skleniti v dveh, največ treh mesecih.

Štrukelj: Vlada je imenovala zelo solidno in dostojno pogajalsko ekipo

Glede imenovanja Pogačarja za glavnega pogajalca pa je Štukelj spomnil, da je že pred imenovanjem vladne pogajalske skupine opozarjal, da ni v interesu sindikatov, da imajo na drugi strani nekvalificirane ljudi, ki se slabo ali sploh ne spoznajo na plačni sistem oziroma na sama pogajanja. "Zdi se, da je vlada to razumela in imenovala zelo solidno, dostojno ekipo, ki je usposobljena za taka pogajanja." 

Branimir Štrukelj ocenjuje, da je vlada izbrala solidno in dostojno ekipo, ki je usposobljena za pogajanja s sindikati.
Branimir Štrukelj ocenjuje, da je vlada izbrala solidno in dostojno ekipo, ki je usposobljena za pogajanja s sindikati. FOTO: Aljoša Kravanja

Pogačar, ki prihaja z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, po Štrukljevih navedbah "ve, kako te stvari tečejo". "Res je sicer, da še nikoli ni vodil pogajanj, ampak zmeraj je enkrat prvič, tako da me to v resnici navdaja z nekim optimizmom, da bomo osredotočeni na sam predmet pogajanj, slej kot prej sta to podpis stavkovnih sporazumov in izboljšanje plač v javnem sektorju, ki so zadnjih šest let izrazito zaostajale za gospodarsko rastjo," je dejal. Vladna pogajalska ekipa po njegovem mnenju daje slutiti, da na pogajanjih ne bo nepotrebnih šumov oziroma konfliktov zaradi tega, ker ljudje ne bi poznali stvari, kar pa je dobra novica.

Počivavšek: S pogajanji je treba zaključiti pred božičem

Vodja koordinacije stavkovnih odborov 16 sindikatov javnega sektorja Jakob Počivavšek sestave pogajalske skupine sicer ni žele komentirati, izpostavil pa je, da ima Pogačar izkušnje s pogajanji in izkušnje s socialnim dialogom. Pri tem pa je omenil, da so ta pogajanja sicer nekoliko drugačna od socialnega dialoga, v katerem je Pogačar doslej sodeloval.

Počivavšek je danes poudaril, da bo v nadaljevanju pogajanj pomembno predvsem, kakšna izhodišča bo vlada sprejela s sindikati javnega sektorja.
Počivavšek je danes poudaril, da bo v nadaljevanju pogajanj pomembno predvsem, kakšna izhodišča bo vlada sprejela s sindikati javnega sektorja. FOTO: POP TV

Kot je poudaril Počivavšek, pa bo pomembno predvsem, kakšna izhodišča za pogajanja s sindikati javnega sektorja bo vlada sprejela.

Počivavšek ni želel napovedovati, koliko časa bodo potrebovali za zbližanje stališč, ki bi pripeljalo do dogovora, in sicer ravno zato, ker še ne vedo, kakšna bodo vladna pogajalska izhodišča. "Naša stališča so jasna in če bi bila vlada pripravljena nadaljevati pogajanja s tiste točke, na kateri so se prekinila marca, potem ocenjujem, da lahko relativno kmalu pridemo do dogovora," je dejal.

Ob tem pa je dodal, da če želijo to, kar se bodo dogovorili, vključiti v rebalans proračuna za leto 2019, kar je po njegovem mnenju nujno, je treba s pogajanji zaključiti pred božičem.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (59)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

obožeobože
16. 10. 2018 18.01
Pa kdo je tukaj gazda! Sindikati ali država? Že drža ministra je taka da je v podrejenim položaju! Čista oziroma trdna tema! 25 nesposobnih procentov odpustit ostalo porazdelit med pridne in amen!
KranskyJanez
28. 09. 2018 08.55
+5
durs,furs,amaterska vojska metanje dnarja, nagnat v privat sektor za minimalca, gasa paraziti
Lev07
28. 09. 2018 08.35
+2
Žalostno je, da se ne zavedajo, da so v JU tudi strežnice, čistilke, perice, kuharji, hišniki itd. - za njih se nič ne spremeni -nikoli! Vedno se zavzemajo samo za boljše pogoje in plačo medicinskih sester in učiteljev!
sodelujem
27. 09. 2018 18.50
+11
Se ni kaj pogajat.! Minimalca pa konec.
Enmajstr
27. 09. 2018 18.43
+14
Komur v js ni vredu, naj napiše odpoved in gre v gospodarstvo, je delavnih mest dovolj.
NoviceResnice
27. 09. 2018 17.57
+3
marš preklemanski potratneži, zmanjšajte davke na najnižje plače in nehaj hlastat, javni sektor poleg privilegiranega položaja neskončnih do-življenskih pravic prinaša še 20% večjo plačo od gospodarstva..........a ste nori......
etul
27. 09. 2018 17.54
+12
Ka so sindikati že dali na mizo predlog kako bodo to armado za eno tretjino zmanjšali?Dokler ni zmanjšanja števila zaposlenih v JU, ne more bit povečanja plač.
JurijLovsin
27. 09. 2018 17.13
+17
Spet jih bo Kučanov nesojeni zet v glavo j....bal
Uporabnik1540409
27. 09. 2018 17.42
+14
Ne bo treba. Se bodo hitro zmenili. Saj sedijo isti interesi na obeh pogajalskih straneh.
Pikabalonca
27. 09. 2018 16.56
+16
Cel prenažrt JAVNI SEKTOR ni v proračun prispeval niti centa dodane vrednosti, niti enega usranega centa dodane vrednosti....to niso davkoplačevalci kar ŠTRUKELJE NE VE..ampak davko potrošniki, doživljenski paraziti in izkoriščevalci sistema..PRENAŽRT sistem na vsakem koraku poka po ŠIVIH..
sodelujem
27. 09. 2018 18.51
+3
O štrukelj dobro ve, zato pa nabija v višave,delavec ne more....
srebrnibreg
27. 09. 2018 16.45
+10
Plačano imajo naj toliko kolikor zaslužijo s svojim delom.
krneki_123
27. 09. 2018 17.56
+9
Znaš dati tudi pameten komentar, bravo. Tistim, ki delajo dobro poštene plače, presežek in lenuhe pa odstranit. Me pa zanima, kdo si bo kdaj upal ugriznit v to kislo jabolko.
tron3
27. 09. 2018 16.05
+10
Mladina pa ima zelo lepo erotično naslovnico, Mirčija in Junckerja tik pred izbruhom najbolj vročih strasti.
srebrnibreg
27. 09. 2018 16.43
-4
wolfterier
27. 09. 2018 16.03
+18
Priporočilo pogajalcem: Razložite voluharjem,koliko denarja lahko dobi javni sektor,potem naj pa sami razdelijo.Pa bodo srečni rektorji in primariji.Mogoče tudi kradli ne bodo več.
Tank161
27. 09. 2018 15.32
+14
Beseda javni sektor se vsem sliši tako lepa, vsi pa ob njej pomislijo na delovnik 7-15 od ponedeljka do petka, med službo trikrat kavica, enkrat malica in je že ura čas, ko treba domov. Saj nekaj je res resnice v temu, ampak REALNOST večine je pa naslednja: delavnik 12h, na šihtu petek in svetek, ni prostih vikendov-edino en v mesecu če je seveda dovolj ljudi za smeno, ni praznikov, ni fiksnih razporedov- kličejo te da nisi prost ampak moreš v nočno ker ni ljudi, voziš se po 1-1,5 ure v eno smer na šiht, na smeno včasih nimaš časa pojesti malico, vračas se domov ob nehumanih urah in se včasih sploh ne spomneš ceste kje si se peljal ker glava dela svoje, rešuješ druge ob vsaki uri v dnevu, voziš na intervencijo z modro lučjo, ki jo nekateri sploh ne vzamejo resno, na šiht hodiš bolan ker veš da če greš na bolniško kolega nebo imel prostega dne ali dopusta ker manjka ljudi, tvegaš glavo pri kriminalcih, požarih, reševanju đankijev ki so se predozirali in nikoli ne veš kdaj te bo pljunil in boš dobil neko bolezen, na prometnih rešuješ poškodovane, režeš mrtve iz avta, sporočaš žalostno vest svojcem...no to je v veliki večini REALNOST javnega sektorja, ki pa ga vsi še naprej enačijo z lenuhi..in vse skupaj za še ne 1000€ na mesec
Borec21
27. 09. 2018 15.43
+22
zakaj se ne pokaže s prstom kdo v javnem sektorju ima preveč in kdo premalo pa ne s hišniki in medicinskimi sestrami k je ko star plošča. 200 agencij kjer je voluharjev s 3000 neto d aglav aboli generalštab slovenske vojske sami priučeni ključavničarji s fakci bolonjca upravnih šol sam balat tud vlečejo mastni dnar za nič dejte se med sabo zment žakelj je tolikšen sedaj pa kdor dela dobi več kdor pa vedri in čaka vikend za rekreacijo pa naj ima manj pa naj se rekereira nikaor pa ne moreš še zviševati visokim in nizkim enostavno en prenese gosapodarstvo tega.
Enmajstr
27. 09. 2018 18.41
+5
Rešitev je zelo preprosta. Napišeš odpoved in greš v gospodarstvo, boš videl kako ti bo lepo.
tron3
27. 09. 2018 15.27
+10
Zakaj se je razbohotil JS, predvsem Državna uprava, ki je ožji del JS, pojdite vprašat očeta JS vsem poznanega metuljčka, ki sliši na Brejčev Miha in na njegovega zeta Viranta, kajti le ona dva najbolje vesta kot nekdanja predavatelja na Upravni fakulteti, zakaj se je tako razbohotila Državna uprava od osamosvojitve naprej. Je pa blo pr Mihcu zanimivo na predavanjih, zlo rad se je pošalil na račun svojih strankarskih kolegov iz SDS, ter spravljal v smeh uka željno študentarijo, pri zetu pa je bilo drugače, na njegovih predavanjih je bilo vzdušje kot na pogrebu.
Borec21
27. 09. 2018 15.44
+4
popoldne so fušal in ključavničarje učil upravnih ved zdej smo pa tle kjer smo
TOX6
27. 09. 2018 15.23
+24
ene in ista pogajanja že 20n let. če so nezadovoljhni naj si poiščejo drugo delo. prvi ukrep te vlade bi moral biti 50% odpustit brezdelneže v javni upravi. drugi ukrep da ti ki bi ostali obvezno 50% več delat!!!!!!!!!!!!!! 3ukrep pa se lahko pogovarjajo o zvišanju plač. brez dela ni jela!!!!!!!!!
User416781
27. 09. 2018 18.34
-3
Žal to ne gre, ker so pri nas sindikati močnejši kot država...
waga7
27. 09. 2018 15.02
+15
Delate račune brez krčmarja, se bo zalomilo! Bo tudi vaša aroganca spuhtela!
kaoslovenac
27. 09. 2018 14.43
+14
Admin, kako zdaj, enkrat komentar viden drugič ne, a ga perete, al kaj...
CyberWorm19
27. 09. 2018 14.47
+5
šteka jm spletna stran : ))) wrjetn niso plačali položnice za internet : )))
bogdajmir
27. 09. 2018 15.04
+8
refrešaj stran, mogoče bo delovalo potem - mene bolj moti, da ni "uredi" tipke
TargetHacker
27. 09. 2018 14.36
+13
Javni sektor problematizira sitnice, žalostno da so tako na robu... Medtem v Kambodži ob morju, z ukradenim davkoplačevalskim denarjem, naredili nove Murgle. V medijih nevidno, če pa malo sveta prepotuje, ne moreš verjeti, kaj se vse dela po svetu z ukradenim denarjem iz Slovenije.
tron3
27. 09. 2018 14.59
+12
Target jasno, ker že kr neki časa vedo, kaj se bo zgodil v Evropi in Sloveniji, zato si omrežje gradi ali pa kupi, jasno v bodočih varnih destinacijah nepremičnine za lagodno življenje, do selitve pa bodo še v Sloveniji pa pucal vse kar se bo dalo, pa nobeden verjame, vsi mislijo, da bodo ljubljeni voditelji in to ne glede na politično barvo in prepričanje v Sloveniji. Malo morgen.
kaoslovenac
27. 09. 2018 14.36
-10
Kaj stokate, godrnjate in jokate obrtniki in podjetniki, čim prej znanje in kapital v tujino, REŠITE SE ZDAJ, Roka si poglejte nič več ne...
kaoslovenac
27. 09. 2018 14.34
-8
Kaj tulite, jamrate in jočete obrtniki in podjetniki, čim prej znanje in kapital v tujino, REŠITE SE ZDAJ, Roka si poglejte nič več ne joče...