Slovenija

Šolniki ne bodo stavkali

Ljubljana, 19. 11. 2018 15.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vladna pogajalska skupina je dosegla dogovor s sindikatom učiteljev in sindikatoma, ki zastopata medicinske sestre in zaposlene v socialnem varstvu. Stavk v teh dejavnostih, ki so bile napovedane za začetek decembra, tako ne bo, je dejal vodja vladne pogajalske skupine Peter Pogačar.

Stavkovni sporazum naj bi s Sindikatom vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, Sindikatom zdravstva in socialnega varstva Slovenije ter Sindikatom delavcev v zdravstveni negi Slovenije parafirali v sredo.
Stavkovni sporazum naj bi s Sindikatom vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, Sindikatom zdravstva in socialnega varstva Slovenije ter Sindikatom delavcev v zdravstveni negi Slovenije parafirali v sredo. FOTO: Aljoša Kravanja

"To je bil ves čas cilj, za katerega si je prizadevala vlada," je po popoldanskih pogajanjih dodal Peter Pogačar.

Stavkovni sporazum naj bi s Sindikatom vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, Sindikatom zdravstva in socialnega varstva Slovenije ter Sindikatom delavcev v zdravstveni negi Slovenije parafirali v sredo.

Izpogajani dvigi, ki bi veljali za celotni javni sektor, naj bi bili sicer po neuradnih informacijah vredni okoli 300 milijonov evrov.

Počivavškova skupina lahko prepreči, da bi javni uslužbenci višje plače prejeli januarja

Medtem pa je v pogajanjih s koordinacijo stavkovnih odborov skupine sindikatov, ki jo vodi Jakob Počivavšek, danes prišlo do zaostritve. Kot je pojasnil Počivavšek, se je zapletlo pri zanje ključnem vprašanju, kako se bo reševalo "porušena razmerja, ki bi bila lahko povzročena z izjemami, za katera se je vlada dogovorila z nekaterimi sindikati".

Vlada je namreč prisluhnila argumentom šolskega in zdravstvenih sindikatov ter poleg t. i. pasovnih dvigov za od enega do treh plačnih razredov, ki bi veljali za celotni javni sektor, pristala na višje plače za posamezna delovna mesta učiteljev in medicinskih sester na najzahtevnejših delovnih mestih (v intenzivni terapiji III in porodnem bloku).

Kot je pojasnil Pogačar, pa v Počivavškovi skupini sedaj kot zahtevo postavljajo, da bi v naslednjem letu z njihove strani evidentirali še dodatna delovna mesta. A se po Pogačarjevih navedbah ne ve, koliko jih je, katera so in kakšni bi bili finančni učinki. Na takšno zavezo pa vladna stran v stavkovnem sporazumu ne more pristati, je dodal.

V pogajanjih s koordinacijo stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Jakob Počivavšek, pa se je danes zaostrilo.
V pogajanjih s koordinacijo stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Jakob Počivavšek, pa se je danes zaostrilo. FOTO: Miro Majcen

Sicer pa Pogačar še vedno upa, da bo tudi ta skupina prisluhnila vladnim argumentom, kot nenazadnje tudi ostalim sindikalnim skupinam.

"Na ta način lahko zagotovimo, da bodo javni uslužbenci dobili višje plače že s 1. januarjem in to prav tisti, ki jih po naši oceni najbolj potrebujejo," je poudaril Pogačar in dodal, da jim to lahko zdaj prepreči le Počivavškova skupina.

Za uveljavitev dogovora je namreč potrebna ustrezna sindikalna večina, saj se pri spremembah kolektivne pogodbe za javni sektor zahteva kvorum.

Je pa predsednik sindikata zdravstva in socialnega varstva Zvonko Vukadinovič spomnil, da za veljavnost omenjene kolektivne pogodbe obstajata dva sindikata, prvi po številu sindikatov, drugi po številu članstva. In drugega Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije, kamor sodita tako oba zdravstvena sindikata kot Sviz, izpolnjuje, je dejal.

Vendar pa bodo pozvali druge predstavnike sindikatov, ki tudi zastopajo zaposlene v zdravstvu in socialnem varstvu, da doseženi sporazum podpišejo. Kot je poudaril, so namreč dosegli sporazum, s katerim se bo kar precej izboljšalo stanje tudi za njihove delavce.

Niso dosegli vsega, kar so želeli

Seveda niso dosegli vsega, kar so želeli, a so pristali na tiste rešitve, ki so razumne. Ob plačnih dvigih so se dogovorili tudi o zvišanju nekaterih dodatkov za nočno, praznično in nedeljsko delo, pa tudi o višjem regresu za tiste, ki prejemajo minimalno ali nižjo plačo, tako da bi ti letos dobili še približno 200 evrov.

Izpogajani dvigi, ki bi veljali za celotni javni sektor, naj bi bili sicer po neuradnih informacijah vredni okoli 300 milijonov evrov.

Vlada je sicer na popoldanska pogajanja vabila vse stavkovne skupine sindikatov, poleg Počivavškove pa se jih nista udeležila niti policijska sindikata.

Pogajanja so se začela točno pred mesecem dni, na željo sindikatov pa so se vladni pogajalci o stavkovnih zahtevah vsake od štirih stavkovnih skupin pogajali ločeno. Vladna pogajalska skupina je danes nadaljevala pogajanja s sindikati javnega sektorja, popoldne pa je potekal tudi skupni sestanek z vsemi sindikati. Premier Marjan Šarec je sicer danes povedal: "Naša sredstva so omejena, mi ne moremo iti v nebo s številkami."  

Kaj so si izpogajali sindikati? 

Prvotna vladna ponudba sindikatom naj bi sicer bila vredna 234 milijonov evrov. Je pa dejstvo, da je vladna stran v pogajanjih še popustila.

Po neuradnih podatkih je vladna stran v svojem prvotnem predlogu ponudila splošni dvig plač za dva plačna razreda za delovna mesta nad 26. plačnim razredom in za tri pri tistih z magisterijem znanosti, doktoratom in specializacijo, pri čemer bi iz zvišanja izvzeli zdravnike, funkcionarje, direktorje, ravnatelje.

A je nato pristala še na dvig za en plačni razred za zaposlene do 26. plačnega razreda. V ločenih pogajanjih je sindikatom prišla naproti tudi pri nekaterih dodatkih. Dodatek za nočno delo naj bi zvišali iz 30 na 40 odstotkov urne postavke osnovne plače, za nedeljsko delo iz 75 na 90 odstotkov ter za delo na praznik iz 90 na 110 odstotkov. Dvignili naj bi tudi dodatek za stalno pripravljenost.

"Naša sredstva so omejena, mi ne moremo iti v nebo s številkami," je opozoril predsednik vlade.
"Naša sredstva so omejena, mi ne moremo iti v nebo s številkami," je opozoril predsednik vlade. FOTO: Damjan Žibert

Ob tem naj bi za posamezna delovna mesta določili povišanja, ki odstopajo od omenjenih, t. i. pasovnih dvigov, denimo učiteljem svetnikom in svetovalcem. Za en dodatni plačni razred naj bi dvignili tudi plače sestram v enotah intenzivne terapije III in v porodnem bloku. Že prvotni vladni predlog pa naj bi vključeval dodatni plačni razred tudi za razrednike v šolah.

Uskladili naj bi se tudi o višjem regresu za tiste, ki prejemajo minimalno ali nižjo plačo, tako da bi ti letos dobili še približno 200 evrov. Po drugi strani pa želi vlada podaljšati zamrznitev delovne uspešnosti ter se s sindikalno stranjo dogovoriti, da bi zamik pravice do izplačila napredovanj z aprila na december postal trajen.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (162)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

omega _v6
03. 12. 2018 08.54
Zakaj naj bi učitelji stavkali?? Delajo 80 ur mesečno za 2000 evrov mar ni to več jot preveč??
Tadej Mulec
20. 11. 2018 17.08
+0
Najnizjim se bi naj povecalo za 1 razred. Ostalim za 2 ali 3. Da vas ni sram vse skupaj
muci007
20. 11. 2018 15.50
+1
Ko se Štrukelj veseli, gospodarstvo ječi.
IS58
20. 11. 2018 12.21
-2
Sedaj pa se bo zgodilo to, da bo učitelj z vsemi dodatki dohitel plačo ravnatelja. Kje je zdaj tu logika. To stanje je že bilo.
SDS_je_poden
20. 11. 2018 11.13
+16
Glede na to, da šolniki delajo z popolnoma nevzgojeno mladino in še slabše vzgojenimi starši (ne čisto vsi), si povišico zaslužijo.
Transformerji
20. 11. 2018 14.22
+6
Glede na to, da medicinske sestre, negovalke, delajo z ljudmi, ki niti na lastno potrebo ne znajo sami, ki se ne znajo umiti in jesti, tudi ti si resnično zaslužijo povišico. Navijam za slednje!
omega _v6
03. 12. 2018 08.56
ProtiSDSu Se sreinjam moti me le,da si delavci v gospodarstvu ne zaslužijo več kot minimalne plače!?
prašek
20. 11. 2018 08.31
-1
Spoštovani tovariši in tovarišice , želim vam prav dober dan !
prašek
20. 11. 2018 08.32
+2
Po komentarjih sodeč, denar raste na prvem drevesu ! Le pojdite obirat ....
Nimasmisla
20. 11. 2018 08.08
-2
šolnikom ja polcajem ne pa saj niste normalni
Tjassi
20. 11. 2018 07.57
+23
Vsi sedaj glasni. V Ljubljani ste volili človeka, ki je naredil kar veliko bančno luknjo. Njegovemu sinu ste odpisali 16.000.000,00 €, sedaj pa tulite, da ni denarja. V vlado ste volili paciente, ki so posredno prav tako krivi za nastalo bančno luknjo, pa so spet vse šolniki krivi.
Nimasmisla
20. 11. 2018 07.41
+9
saj ni res pa je šolniki pa večje plače zakaj zmeraj oni šarec bo do konca zapufal državo
NoviceResnice
20. 11. 2018 07.27
+24
Banda komunistična bo z davki zadušila gospodarstvo.....
StAnalitik
20. 11. 2018 07.10
+36
No to je javna uprava.Stavkali ne bodo zaradi vremenskih razmer.Pa kaj bi radi? Štrukelj pokaži koliko evrov ti kapne na račun vsak mesec.Da bodo tvoje ovce videle da se delaš norca iz vseh.
U4
20. 11. 2018 07.00
+15
Miran70
19. 11. 2018 22.42
+14
Hmm..pomoje so krivi učitelji
fljfo
19. 11. 2018 22.06
+30
Ja nič, saj že vemo....novi davki
Madeni
19. 11. 2018 22.00
+59
Zakaj morajo biti Slovenski upokojenci brez zob in sobe v domu zato, da se ŠTRUKELJ napenja za tuje ne Evropske študente iz Kosova , Balkana Palestine kar 5000 jih parazitira tukaj in zažira naše upokojence..IN KAJ DELA NA FIZIOTERAPIJI 200 TUJIH KO ZA DOMAČE NI MESTA NA TEM PROGRAMU..50 % VISOKOŠOLSKEGA SISTEMA JE SAMO ZA tujce..
dr.Megla
19. 11. 2018 21.58
+33
Z eno besedo: ROPARJI
Madeni
19. 11. 2018 21.55
+3
Kdo bo javnemu sektorju povedal da v celem svojem življenju niso prispevali enega centa dodane vrednosti, plačali enega centa davka in prispevali niti enega usranega centa v proračun..,,Samo lapajo in zapravljajo rezultate dela drugih...
saba22
20. 11. 2018 15.55
+6
Madeni, kakšne neumnosti kvasaš, nepoučeni pa potem verjamejo takšnim kozlarijam. Davek plačujemo VSI, javni in ostali sektorji, vsak mesec in to ne malo. Dodana vrednost pa je, da moramo v šolah in zdravstvenih domovih in bolnicah krotiti in skrbeti za takšne kot si ti. puhoglavce in napihnjence kot si ti . Kdo pa je tebbe učil računat in brat ? Ha ? Kdo ti bo zob zaflikal ? Kdo krotil tvoje froce in jih cepil ? A misliš, da je dodana vrednost samo v tem, da nekja švasaš ? Ne seri !
pozitivno
19. 11. 2018 21.48
+31
Šolniki.... Nikoli nimajo dovolj
saba22
20. 11. 2018 18.02
+3
Mungos2
19. 11. 2018 21.48
+34
A sedaj se jim še stavkati ne ljubi !!!!!!
fairplayy
19. 11. 2018 21.32
+12
Zato pa davki ne motjo pasti ravno obratno