Slovenija

Pogajanja vlade s sindikati javnega sektorja prestavljena za teden dni

Ljubljana, 17. 03. 2023 11.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, Metka Majer, U.B.
Komentarji
34

Med sindikati javnega sektorja in vlado se je očitno prvič zataknilo še pred vsebinskim začetkom pogajanj. Uradnega pojasnila, zakaj, ni, je pa jasno, da je zaplet nastal v vladnih vrstah. Pogovori med obema stranema se bodo začeli z enotedenskim zamikom. Je pa vlada na dopisni seji sprejela izhodišča za pogajanja z reprezentativnimi sindikati javnega sektorja o prenovi plačnega sistema in odpravi nesorazmerij v osnovnih plačah.

"Zagotovo je z vsako preložitvijo težje videti, ali bomo prišli pravočasno na cilj ali ne," ob tem izpostavlja tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimir Štrukelj. Kot namreč zagotavljajo sindikati, so oni na pogajanja pripravljeni. "Mi smo čakali na to gradivo, ki je bilo z vladne strani obljubljeno," ob tem dodaja tudi vodja pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja Jakob Počivalšek. Pristavil pa je tudi, da se je v primeru, da gradiv še ni, sestajati nesmiselno, saj s tem ne bi naredili koraka naprej.

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je v četrtek, ko se je vlada seznanila s pogajalskimi izhodišči, napovedala, da bo sindikate z vsebino seznanila v ponedeljek. Pogajanja je zdaj prestavila vsaj za teden dni. Po prvotnem dogovoru bi sicer morali sindikati že do 15. marca prejeti zakonski predlog za ureditev plačnega sistema javnega sektorja, a je vlada v torek razpravo o tem prekinila in jo nadaljevala v četrtek. Tudi tedaj zakonskih rešitev ni pripravila, pač pa se je le seznanila z izhodišči za pogajanja.

Sanja Ajanovič Hojnik
Sanja Ajanovič Hojnik FOTO: Aljoša Kravanja

Premier Robert Golob stvari ni želel komentirati, saj da je na vladi ona dobila pooblastila za pogajanja, in ne on.  

Na ministrstvu za javno upravo pa danes dodatnega komentarja niso imeli. Neuradno pa je moč slišati pomisleke o tem, ali se lahko kakršne koli reforme vlada loti brez jasnega javnofinančnega okvira. To je v sredo slišal tudi premier na makroekonomskem svetu.  

"Priporočilo je predvsem bilo, da ministri najprej izračunajo učinke reform, predlaganih ukrepov in jih šele potem komunicirajo z javnostjo, ne pa obratno," je izpostavil član omenjenega sveta Matej Lahovnik. Dodal je, da bo zaradi stroškov v višini dveh milijard evrov treba čim prej natančno vedeti, za kakšne ukrepe gre.  

Izhodišča za pogajanja

Vlada je vladni pogajalski skupini naložila več usmeritev, ki jih mora upoštevati v pogajanjih, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Tako obseg pogajanj poleg prenove plačnega sistema in odprave nesorazmerij v osnovnih plačah vključuje tudi vzporedna pogajanja o prenovi nazivov in dodatkov, o določitvi pogojev in števila dni letnega dopusta ter o prenovi poklicnega zavarovanja.

Rešitve glede odprave nesorazmerij v osnovnih plačah naj bi se dogovorile do 30. junija s pridobitvijo pravice do plače iz naslova odprave nesorazmerij do 31. decembra 2024.

Predlog novega zakona o skupnih temeljih plačnega sistema javnega sektorja z novo plačno lestvico naj bi se v zakonodajni postopek vložil najkasneje julija s ciljem, da se praviloma uveljavi s 1. januarjem 2024.

Izhodiščni plačni razredi delovnih mest in nazivov iz spodnje tretjine plačne lestvice naj bi se na novo plačno lestvico praviloma prevedli s 1. januarjem 2025, ostali plačni razredi pa leto kasneje, s 1. januarjem 2026. Plačni razredi funkcij pa naj bi se novo plačno lestvico praviloma prevedli s 1. januarjem 2027.

Nagrajevanje redne delovne uspešnosti se zamrzne s 1. januarjem 2024, je v usmeritvah pogajalski skupini še zapisala vlada.

Vlada bo izhodišča sindikatom predstavila na seji pogajalske komisije, ki bo sklicana predvidoma zadnji teden marca, piše v sporočilu za javnost.

Sprva je bilo sicer predvideno, da bo predstavitev izhodišč že prihodnji ponedeljek. Po prvotnem dogovoru bi namreč morali sindikati že do 15. marca prejeti zakonski predlog, a je vlada v torek razpravo o tem prekinila in jo nadaljevala v četrtek.

Začetek pogajanj tako o prenovi plačnega sistema javnega sektorja kot tudi o odpravljanju plačnih nesorazmerij so vlada in sindikati predvideli sporazumu, podpisanem oktobra lani. Konec januarja je vladna stran sindikatom najprej predstavila analizo stanja in nato 9. februarja še izhodišča za plačno reformo.

Ko so se sestali nazadnje, 24. februarja, so se do vladnih izhodišč opredelili sindikati. Tedaj so kot zanje nesprejemljiv označili denimo predlog za zamrznitev napredovanj in delovne uspešnosti.

Sicer je predvideno, da bi se o predlogu zakona uskladili do 30. junija. Uveljavitev pa je predvidena najpozneje s 1. januarjem prihodnje leto. Reforma plač v javnem sektorju je namreč zgolj ena od napovedanih, poleg recimo zdravstvene ali dolgotrajne oskrbe. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cakra
18. 03. 2023 09.16
+2
Golob ustanavlja malo morje strateških svetov a kdo bo to plačal. Po nastanku S. S. ki ga bo vodila Nika Kovač se lahko vprašamo a še smo normalna država.
DKR
17. 03. 2023 21.40
+2
Pernati je težek blefer, popolnoma nesposoben, zato pa za vsako stvar ustanavlja nekakšne "strateške svete" ( za zdravstvo, za sovražni govor, za prehrano,...) in vanje poriva predstavnike NVO, ki so ga spravili na oblast. Blefer prve vrste.
Oknaj 4
17. 03. 2023 20.07
+4
Jaz bi pa rad čestital Niki za službo samo nimam kje , približat se ji pa ne upam da me ne bo obtožila nadlegovanja
punkracij
17. 03. 2023 20.01
+1
Javni sektor je itak preglomazen .Od leta 2017 ko je imel172000 se je povečal na 188000 je bilo to reševanje brezposelnosti.Javno upravo je potrebno smiselno zreducirati in z vitko in kvalitetno iti naprej.Bolj zdravo bi bilo, če bi se ljudje iz javne uprave zaposlili v gospodarstvu.Teava pa je v tem ker druzboslovcev gospodarstvo ne potrebuje v izobilju,ampak strokoven in dobro izobrazen inzenirski kader, ki lahko izdelku doda vrednost.
punkracij
17. 03. 2023 19.54
+1
Sindikati imajo bolj ali manj svojo levo sredinsko opcijo na oblasti.Uskladiti se morajo kaj bodo trosili naivni raji.
borjac
17. 03. 2023 15.51
+1
Najprej, preden se izrečejo prve pogajalske besede, se MORAJO SINDIKATI JAVNEGA SEKTORJA OGRADITI in OPREDELITI od korupcijskih dejanj svojih članov, in to jasno in ne samo z besedami ampak z DEJANJI, še posebej Fides, ne morejo po eni strani zahtevati povečanja plač, ki že sedaj niso ravno majhne, po drugi strani pa njihovi člani kradejo, Fides mora te ljudi IZKLJUČITI iz svojih vrst, in predvsem se morajo zavezati k temu, da bodo brezpogojno pomagali preiskovalnim organom, KPK, NPU, Računskemu sodišču.... saj vendar živimo v isti državi, po eni strani bi zahtevali večje plače, po drugi strani pa njihovi člani KRADEJO, kot bi ti Sindikalisti prišli iz drugega planeta, pa jasna naloga pravih novinarjev, ki morajo te predsednike Sindikatov, nenehno spraševati o korupciji, odgovornosti sindikatov do korupcije, kajti ne morejo se ti ljudje obnašati kot da jih korupcija ne zanima, torej novinarji pomagajte.
Delavec_Slo
17. 03. 2023 13.59
+5
AJDE GOLOB, PRIČAKUJEMO IZJAVO. ČE KOMU V JAVNEM SEKTORJU NE PAŠE NAJ DA ODPOVED IN GRE DRUGAM- JE TO TAKO TEŽKO REČI GOSPOD GOLOB!!!!!!
borjac
17. 03. 2023 16.01
+1
Veš kaj ti delavec, preden je minister Loredan začel z polno podporo dr. Goloba, raziskovati in je tudi edini v 30 letih do sedaj prodrl v Skorumpirano Zdravniško Mafijo, ni nihče nič napravil, in tako so se prvič pokazale razpoke v skorumpirani Zdravniški eliti, tako da bom jaz rekel, samo tako naprej minister Loredan, dr. Brecelj, dr. Golob............. nikar ne odnehajte, ti delavec si hotel sam sebe prikazati kot da podpiraš boj proti korupciji, ampak hinavsko si napadel Goloba, niti na pamet ti ni padlo, da bi imenoval najmanj šest dosedanjih Predsednikov Vlade , ki pa niso NAREDILI NIČ, med njimi je tudi Janša.
ii
17. 03. 2023 13.46
+6
Ja bravo za tiste, ki so že dobili, ostali pa z najnižjimi, minimalnimi dohodki še do konca leta, ali pa sploh za skoz. Denarja je zmanjkalo. Bo treba najprej vse pošteno obdavčit
xoxotox6
17. 03. 2023 13.30
+6
kaj se pogajajo arbei,arbeit und noch ein mal arbeit!!!!!!svetovni unikum-10% celotnega prebivalstva zaposlenvega v YU upravi????o d tega jih 100.000 vegetira v brezdelju,te je potrebno prerazporedit v gospodarstvo ali na zavod. naj odprejo s.p saj so kako visokoizobraženi z nekimi kvazi diplomami, ki na tržišču dela nimajo večje vrednosti od toaletnega pairja. preostalih 100.000 naj plačajo po učunku, ne da se plačuje 8h za 2h dnevne efektive, ker to je karaja denarja ali kaznivo dejanej!!!!!!!
Delavec_Slo
17. 03. 2023 13.57
+4
Izračunajte si koliko na dan dela oseba na občini na osebnih diokumentih- efektivno 4 ure, plača pa za 8 ur- že 20 let ti je...
prince of persia
17. 03. 2023 13.27
+7
To je dokaz, da je vlada nepripravljena in nima izhoda oz. so v slepi ulici.
meheust1
17. 03. 2023 13.09
+13
kmalu bo v tej državi samo še ena velika javna uprava, gospodarstvo bodo prav zadušili
Proteinar123
17. 03. 2023 13.21
+1
Je ne bo, ker gospodarstvo zalaga JU tukaj se podere ravnovesje....
Ljhdsvd
17. 03. 2023 12.52
+6
Pogajanja bodo zamrznjena za nedoločen čas
zajebant1
17. 03. 2023 12.43
+16
Ti butalci nimajo čisto nič pripravljeno ojoj kdo nas vodi
zibertmi
17. 03. 2023 12.47
-6
nekdo je imel nekaj pripravljeno,kako vse pokrast. in mimo zakonov.ostalo pa ne gane briga nikoli saj nikoli dolgo ni pri koritu
zajebant1
17. 03. 2023 13.08
+7
Groucho Marx
17. 03. 2023 13.22
+1
Musar? Kuštravec? Davčne optimizacije in oaze? Saj res, zato taka užaljenost na smrt, ko mu ni bil podaljšan geni mandat. 🤣😂
G. Papež
17. 03. 2023 12.42
+5
Pa kako bi si mi navadi lahko plastično predstavljali časovnico? Je to neka daljica? Saj niti ne upam ...mogoče celo premica? To kdo razume?
G. Papež
17. 03. 2023 12.40
+6
Kdo pa je zadolžen, da to zdaj popravi na časovnici? Se staro briše pa je potem nova sli majo neki kazalev, ki ga prestavijo ( kot uro recimo)?
Abrnk
17. 03. 2023 12.40
+10
Javni sektor je mlinski kamen okrog narodovega vratu.
Potouceni kramoh
17. 03. 2023 12.35
+9
Kaj pa vsakodnevno zapiranje gospodarskih firm in delavci na cestah? To pa zgleda da za državno gospodo ni niti malo pomembno.
Mnogo
17. 03. 2023 12.15
+6
Ali veste tisti z najmanjsimi placami po reformi, ni vec napredovanj.
zibertmi
17. 03. 2023 12.24
-2
napreduješ lahko tudi že sedaj samo v svojem tarifnem razredu,glede natvoje delo in izobrazbo in nič več.pa tudi nagrajevanje na delovnem mestu bi moralo bit urejeno,ne da nekdo ,ki je šefu pri srcu mesečno dobi,tudi za svoje nedelo,najvišji procent stimulacije drugi pa minimum ali nič,ker namesto tistega prvega naredi vse potrebno
zibertmi
17. 03. 2023 12.33
-6
ja in kaj ni res od napisanega.imaš v podjetju več tarifnih razredov in v njih tudi plačne razrede,čistilka ne mora napredovat preko let delovanja v podjetju čez svojo zadolžitev zaradi katere je nastopila službo do direktorja,nekje je konec tvojega razreda,za preskok v višji razred moraš imet primerno kvalifikacijo,da te tja tudi lahko razporedijo
zibertmi
17. 03. 2023 13.26
+0
andersen je nula proti vašim pravljicam in nivoju razmišljanja in realnosti .pogodbe o zaposlitvi in plačilne liste še nikoli niste prebrali
Mnogo
17. 03. 2023 12.13
+5
Ja ja Golobizem nima zavore, deluje naprej, le casovnica se odmika, se tri leta, pa bodo rekli v naslednjem mandatu zacnemo delat.......
zibertmi
17. 03. 2023 12.15
+0
vedno je fino opravljat pri sosedih,nase se vedno pozabi.mogoče bi bilo dobro tudi kaj povedat na temo družinskega drevesa,ki sega na eni strani v ukc,na drugi pa proti svetovalcem iz juga balkana
wsharky
17. 03. 2023 11.56
-3
podpiram pogajanja, le tako se bo plačni sistem končno uredil
Mnogo
17. 03. 2023 12.13
+6
Nikoli in nikoli z miljardo dodatnega denarja ..............