Slovenija

Pogajanja za zdravstvo in socialno varstvo: sindikati vladi poslali protipredloge

Ljubljana, 11. 10. 2022 18.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Urška Šestan
Komentarji
3

Pred nadaljevanjem pogajanj za zdravstvo in socialno varstvo so sindikati vladni strani poslali svoje protipredloge, na katere bo vlada odgovorila do srede zjutraj, še pred začetkom ponovnih pogovorov. Pogajanja so minuli teden prekinili do vladne dopolnitve predloga s plačami za zdravnike in zobozdravnike. Neuradno je vlada za mlade zdravnike ponudila tri plačne razrede, za eno delovno mesto štiri, za ostale pa do največ dva.

Tretjino zdravniških delovnih mest naj bi dvignili za tri plačne razrede, zdravnike sekundarije za štiri, ostale za enega ali dva – tak je neuradno vladni predlog za zdravnike in zobozdravnike. Tako bi tretjina zdravniških delovnih mest lahko napredovala čez 57. plačni razred, višji zdravniki specialisti s posebnimi pogoji dela – teh je v Sloveniji 1482 – pa bi lahko napredovali do najvišjega 66. razreda. Sindikati zdravstva in socialnega varstva o konkretnih številkah pred pogajanji ne želijo govoriti, so pa eni bolj, drugi manj zadovoljni s predlogom vlade. "Kar je tudi vlada že večkrat povedala javno, da dobijo več mladi zdravniki, torej tisti na začetku karierne poti, s čimer se mi v resnici strinjamo, tisti najvišji specialisti pa pravzaprav dobijo samo dvig, ki je bil že dogovorjen na centralnih pogajanjih," razlaga predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Irena Ilešič Čujovič.

Plače v zdravstvu
Plače v zdravstvu FOTO: Shutterstock

Vladimir Lazić, predsednik Sindikata kliničnega centra Ljubljana, pojasnjuje: "V luči predloga, ki so ga nam posredovali, je to izjemno podcenjujoče do vseh ostalih zaposlenih, ker so predlagali samo en plačni razred, kar praktično že izhaja iz dogovora na krovnih pogajanjih, tako da pričakujemo, da bo vlada oz. ministrstvo za zdravje imelo enake pogoje za vse."

Protipredlog, ki so ga danes poslali vladi, je bolj bogat za vse plačne skupine, ne le eno, pravita, saj po njunem en plačni razred, ki je bil dogovorjen že na centralnih pogajanjih in velja za ves javni sektor, ne more odpraviti nesorazmerij, ki so nastala novembra lani. Lazić še pojasnjuje: "Računamo, da bodo delovna mesta iz plačne skupine J tudi del javnega predloga, ker to tudi v končni fazi izhaja iz dogovora 2021, da bomo, vključno s plačno skupino J, naslavljali ta nesorazmerja v zdravstvu."

"Izrecno navedeno je, da morajo biti upoštevane anomalije v zdravstveni negi in seveda to pa je naš poudarek tista delovišča, kot so celotna laboratorijska diagnostika, fizioterapevti, delovna terapevti, celotni radiološki inženirji, ki niso prejeli nič v prvem krogu," še dodaja Ilešič Čujovičeva.

Konkretno svojih kart do jutri še ne razkrivajo, so pa njihovi predlogi pričakovano višji, kot jih je predlagala vladna stran. Ta jim bo do osmih zjutraj odgovorila, da bodo na pogajanja ob deseti uri prišli že z novim protipredlogom.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Gutenberg
11. 10. 2022 21.25
+2
Naj dajo mladim zdravnikom več. Na račun zmanjšanja števila odvečnih birokratov na ministrstvih.
zibertmi
11. 10. 2022 20.44
+3
delat se spravte že enkrat.še telefonov ne dvigojete.ne štrajkate ,ko je na oblasiti sds ,ker ste njihovi.omogočil vam je enormne plače leta 2012 z zufom.medtem oa upokojencem zamrznil usklajevanja.cel stavkovni odbor dela pri zasebnikih in vi bi javno zdravstvo
kr--en
12. 10. 2022 08.12