Slovenija

Poginuli labodi v Žalcu: kdo je odgovoren za bolne divje živali in kadavre?

Žalec, 21. 09. 2019 15.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
26

Na nas se je obrnila bralka, ki je poskrbela za bolnega labodjega mladiča, potem ko sta že poginila odrasla labod in raca ob jezeru Vrbje v Žalcu. Tudi mladič je kljub zdravljenju poginil. Po besedah bralke Nacionalni veterinarski inštitut Celje, ki je zadolžen za odstranitev kadavrov, po truplo mladiča ni hotel priti. Z inštituta odgovarjajo, da je bralka od njih zahtevala obdukcijo, česar pa ne počnejo brez napotnice veterinarja. Kaj storiti, če najdemo bolno divjo žival ali njeno truplo?

Prejšnji teden je po družbenih omrežjih zakrožila fotografija poginulega laboda ob jezeru Vrbje v Žalcu. Dva dni za tem je naša bralka ob jezeru iskala bolnega labodjega mladiča, na katerega jo je opozorila prijateljica, medtem ko se je ravno sprehajala ob jezeru. "Poklicala me je, ali poznam kakšnega veterinarja. Neki gospod je namreč opazil, da je mladič negiben, zelo slaboten, ne je in je bled," nam je pojasnila bralka. Mladiča je našla in videla, da mu teče iz kljuna ter da je res v slabem stanju. "Vmes sem opazila truplo še enega laboda, prekritega s hmeljem. Odkrila sem ga in pod njegovim krilom videla še račko. Hitro sem se odpravila s psičko domov po avto, da bi mu lahko nudila pomoč. Medtem ko sem hodila domov, sem preklicala najmanj pet veterinarskih ambulant, in že od prve dobila odgovor, da je za to pooblaščen gospod Zlatko Golob oziroma veterina Golob iz Mute," je povedala bralka. Ker se ji po urah klicanja v Muti niso oglasili, so ji priskočili na pomoč iz društva Srce za bulle, ki se večinoma ukvarja s primeri zanemarjanja psov in mačkov.

Poginulih ptic, ki sta ležali ob jezeru Vrbje v Žalcu, NVI Celje ni našel.
Poginulih ptic, ki sta ležali ob jezeru Vrbje v Žalcu, NVI Celje ni našel. FOTO: Klara Aravs

Simon Mihorič iz društva nam je potrdil, da je bil labod bolan. Ptico so ujeli in jo peljali k veterinarju, ki ji je predpisal antibiotike. Laboda je nato k sebi domov vzela bralka, a je kljub skrbi zanj čez dva dni poginil.

Bralka je nato po nasvetu ljubljanske veterinarske fakultete poklicala Nacionalni veterinarski inštitut (NVI) Celje, kjer so ji po njenih besedah dali kontakt svojega zaposlenega Jožefa Lugariča. "Povedala sem mu, kakšne so razmere. Gospod je vse preslišal in rekel, da se za enega laboda ne izplača delati obdukcije. Imel je izgovore, zakaj je ne bi delal, da jo bo naredil le na zahtevo inšpekcije in da na svoje stroške ne namerava delati tega," je potek dogodka opisala bralka, ki je želela, da bi poginulo ptico pregledali zato, da bi preprečili širjenje morebitne nalezljive bolezni. Lugaričeva je nato predlagala, da bo stroške krila sama. A po njenih besedah ji je Lugarič rekel, da ne bo hodil po laboda, naj ga pripelje kar sama.

Država ne plača obdukcije posameznih primerov poginov živali

Poklicali smo Jožefa Lugariča, ki je pojasnil svojo plat zgodbe. Problem ni bil v odvozu ptice, ampak je bralka zahtevala, da inštitut naredi sekcijo oziroma obdukcijo, zakaj je mladič poginil. Vendar NVI ni pooblaščen za analize posameznih poginov živali, saj je država ne plača.

Obdukcije delajo zgolj v primerih množični poginov ali če obstaja sum za kužne bolezni, je zatrdil Lugarič. Sogovornik bi se sekcije lahko tudi lotil, če bi dobil napotnico veterinarja, ki je zdravil mladiča, vendar bi bila v tem primeru plačnika ali bralka ali veterinarska ambulanta, ki je izdala napotnico. Lugarič je zato bralki, ki je vztrajala pri obdukciji in ponudila, da jo plača sama, svetoval, da mladiča odda v veterinarski ambulanti, kjer so ga zdravili: "Veterinar bo napisal napotnico za obdukcijo, ki je plačljiva. Mi bomo labodu odvzeli tudi trahealni in kloakalni bris za preiskavo na aviarno influenco, ki pa je brezplačna."

In to je tudi naloga NVI. Če dobi klic o truplu živali, ima do 36 ur časa, da jo pride iskat. Odvzeti ji mora bris in v petih dneh pripraviti vzorce za preiskavo na aviarno influenco ter ga poslati na NVI v Ljubljano, nam je razložil Lugarič. Ob tem je še povedal, da bralka ni hotela slišati o možnosti predaje poginulega laboda veterinarju, ki bi sicer lahko izdal plačniško napotnico, in je prekinila telefonsko zvezo.

NVI po zakonu ni dolžan opravljati obdukcije posameznih primerov poginulih prostoživečih živali.
NVI po zakonu ni dolžan opravljati obdukcije posameznih primerov poginulih prostoživečih živali. FOTO: Klara Aravs

NVI pobira trupla prostoživečih žival na cestah in drugih javnih površinah, čeprav mu po zakonu ni treba

Uredba o določitvi zdravstvenih pravil za živalske stranske proizvode in pridobljene proizvode, ki niso namenjeni prehrani ljudi, namreč določa, da razen v primeru suma bolezni ali če se izvajajo ukrepi za zatiranje določenih kužnih bolezni na določenem območju trupel poginulih prostoživečih živali ni treba zbirati in neškodljivo odstranjevati, so potrdili besede Lugariča s kmetijskega ministrstva.

Odvoz teh kadavrov pa ureja drug pravilnik, ki določa, da živalska trupla na kraju pogina ali zbiranja po določenih postopkih prevzame NVI. "Odvoz trupel poginulih živali, tudi divjadi in drugih prostoživečih živali, se trenutno plača iz proračuna Republike Slovenije," so še razložili s kmetijskega ministrstva.

In tako so z NVI Celje tudi storili. Ko jih je bralka obvestila o raci in labodu, so se z njo dogovorili, da kadavra odstranijo takoj naslednji dan. "Pticama bi takoj odvzeli brise in vzorce še isti dan poslali v preiskavo. V četrtek, 12. septembra, smo okoli sedme ure zjutraj iskali ptici okoli ribnika v Vrbju, vendar ju nismo našli," je zatrdil Lugarič, ob tem pa izpostavil, da je bralko opozoril, da labod ni domača žival in ga je prepovedano imeti doma.

Prostoživečim živalim lahko pomagamo, vendar jih moramo v roku 24 ur predati zatočišču Golob.
Prostoživečim živalim lahko pomagamo, vendar jih moramo v roku 24 ur predati zatočišču Golob. FOTO: Klara Aravs

Bolne ali poškodovane prostoživeče živali načelno pustimo v naravi, vendar jim po zakonu lahko pomagamo

Oseba, ki najde žival prostoživeče vrste, za katero presodi, da je bolna ali poškodovana in da bo po veterinarski in začasni oskrbi sposobna za življenje v naravi, lahko v skladu z Uredbo o zavarovanih prostoživečih živalskih vrstah žival odvzame iz narave, so nam pojasnili z okoljskega ministrstva in ob tem poudarili, da uredba določa splošno prepoved jemanja živali iz narave.

Vendar pa mora tisti, ki je bolno ali ranjeno žival odvzel iz narave, to oddati v zatočišče (naloge zatočišča opravlja podjetje Golob iz Mute) v roku 24 ur od odvzema iz narave. "Zatočišče nato presodi, ali bo žival po veterinarski oskrbi sposobna za življenje v naravi. Zatočišče sprejem lahko zavrne, če ugotovi, da je bila laična presoja napačna in žival ni bolna ali poškodovana. V tem primeru se žival v naravi pusti oziroma nemudoma vrne v naravo na mesto, kjer je bila odvzeta. Zatočišče lahko zavrne sprejem živali tudi, če je tako telesno ali vedenjsko prizadeta, da ni realnih možnosti, da bi po veterinarski oskrbi pridobila sposobnost za življenje v naravi. V takem primeru se jo takoj oziroma v čim krajšem času usmrti na strokoven način, žival se usmrti v trenutku oziroma s predhodno ustrezno omamo ali v skrajnem primeru na način, ki povzroča le neizogibne bolečine," so postopke podrobno razložili na ministrstvu za okolje.

Žival v zatočišče praviloma odpelje oseba, ki najde žival. Izvajalec nalog zatočišča pa zagotovi prevoz v zatočišče za velike sesalce, velike ptiče in človeku nevarne živali ter v drugih primerih, ko je to potrebno zaradi slabega zdravstvenega stanja živali.

Naloge zatočišča, ki se odloči, ali bo zdravilo bolne živali in kamor jih tudi pripeljemo, če jih najdemo, v Sloveniji opravlja podjetje Golob iz Mute. Telefon: 02 876 12 85 ali 041 518 939 (Zlatko Golob).
Naloge zatočišča, ki se odloči, ali bo zdravilo bolne živali in kamor jih tudi pripeljemo, če jih najdemo, v Sloveniji opravlja podjetje Golob iz Mute. Telefon: 02 876 12 85 ali 041 518 939 (Zlatko Golob). FOTO: Klara Aravs

Zakon ne velja za vse prostoživeče živali

Vsa zgoraj navedena pravila veljajo za živali vrst rjavega medveda, volka, risa, divje mačke, vidre, evropskega bobra, vseh vrst reda delfinov in kitov, vseh vrst morskih želv, človeške ribice in vseh vrst ptic, navedenih v uredbi. Ne velja pa za naslednje ptice: kmečko in mestno lastovko, taščico, kosa, veliko sinico in domače ter poljske vrabce. "Živalim vrst, ki niso zgoraj naštete, lahko pomagajo ljudje sami, vendar po temeljiti presoji, da žival potrebuje pomoč in da bo po veterinarski oskrbi in začasni oskrbi sposobna za življenje v naravi," so izjemo izpostavili na ministrstvu za okolje.

Sicer pa so z okoljskega ministrstva še želeli spomniti, da imejmo v mislih, da prostoživeče živali v naravi živijo samostojno in so del vseh naravnih procesov, tudi smrti. "Smrtnost je na primer pri pticah bolj pogosta in tudi ljudje lahko od poletja do zime opazijo več poginulih ptic. Poleti se namreč izvali veliko mladičev – race imajo na primer v povprečju od šest do deset mladičev – do konca zime pa jih v naravnem ciklu preživi le toliko, da lahko spomladi nadomestijo eventualno poginule starše oziroma odrasle ptice," so pojasnili.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Arhimedius
15. 08. 2020 19.33
Ne zastopim, a je samo eno mesto, v Muti ,kam lahko oddaš bolano divjo žival brez lasnih stroškov zdravljenja. Kaj če si z primorske. Logično bi bilo da vsako bolano žival oddaš bilo katerem dežurnem veterinarju v občini in račun za zdravljenje plača država.
brezvode
22. 09. 2019 21.42
+3
Skrtka kot vedno ne delajo nič samo plače vlečejo grabnvalerji
Lidija Lavrencic
22. 09. 2019 16.30
+2
Prelaganje odgovornosti iz enega na drugega. Prej bodo odkrili formulo za onostranstvo. Katastrofa!
RamzesII
22. 09. 2019 10.05
+5
Predpisal antibiotike, žival vseeno poginila, verjetno sploh ni vedel zakaj je jih predpisal (pač na pamet, podobno kot ...), zato, da se je znebil zadeve.
Lullaby666
02. 10. 2019 10.11
Dragi moj, ta divje živali je samo ena veterina v Sloveniji kateri se ni tisti dan javil, niti dan pred tem to je g. Golob. Predpisal je veterinar antibiotike in protibolečinski sirup (zaradi vročine) in po usej vrjetnosti je imel krče. Na vse zadnje je imel NVI vsa sredstva da bi prišel dan pozneje po mojega laboda, kateri je poginil od vnetne oz. virusne reakcije. Še lepše vsi smo se prestrašli da ima BOTULIZEM, kateri nikjer ni omenjen!
Boris Kavčič
22. 09. 2019 07.25
-3
krv je Janez Janša
Malo_sutra
22. 09. 2019 07.11
+5
Jutro, situacija danes z labodi?
kolbek460
21. 09. 2019 21.36
+11
Ta gospa ki se zaveda svojih pravic in je zoprna kot driska ,,je po vseh pravilih bila lahko vzela rokavice plastično vrečo ,prej vse poslikala z mobitelom in kadaver sama predala veterinarski službi ,pri katerem bi izpolnila obrazec ,v katerem bi tudi navedla da hoče laboratoriske izvide ,in zadeva bi bila zaključena ,,tu pa cirkus bolane občanke ,
Lullaby666
02. 10. 2019 10.37
Ohh zoprna kot driska ker hočem pravico in daj mi povej od kot ti mene poznaš? Aja naj devam poleg zdravega laboda odzadaj še dva mrtva in naj še nase kaj nanesem oz. še jaz kaj staknem? Halo?! Pa kje je tebi pamet?
felix59 drugič
21. 09. 2019 21.22
+4
Hja , kljub temu , da si me zbrisal , mi baba še vedno deluje tečna !!
Lullaby666
02. 10. 2019 10.38
asdfghjklč
21. 09. 2019 21.06
+4
Zagotovo so bili na delu medvedi pa volkovi …
Lullaby666
02. 10. 2019 10.38
dajno
21. 09. 2019 19.44
+19
ni čudno, če jih ljudje futrajo z vso svinjarijo... predvsem pa kruhom, ki je najbrž plesniv, je pa kruh že sam po sebi škodljiv za ptice
flojdi
21. 09. 2019 19.32
+5
. zakaj je Družina labodov umrla. / mogoče boste zaradi istega vzroka tudi mnogi ( ostali)
proofreader
21. 09. 2019 18.08
+2
Naj jo kaznujejo, ker nosi bolne živali naokoli in ogroža ostale.
Lullaby666
02. 10. 2019 10.40
Nosim bolne živali naokoli, ogrožam ostale, med tem ko sta 2 umirala v ribniku oz. jezeru, jaz ogrožam druge? Daj povej mi kako sem jaz kogarkoli ogrozila ko sem hotla rešit sum pred BOTULIZMOM, kateri bi pa mogoče glih tebe lahko pokopal. Mislim eh... nimate pameti.
luckysss
21. 09. 2019 17.43
+34
Povsem neorganizirano in neidgovorno delovanje pristojnih služb...Plače bi vlekli, delajo pa naj drugi. Ob takšnih primerih gre lahko tudi za zdravstveno tveganje pri ljudeh (pa ni potrebno, da gre ravno za ptičjo gripo)..Te ustanove je treba dobro prevetriti in tistim, ki hodijo v službo le zaradi plače omogočiti, da pobliže spoznajo zavod za zaposlovanje!!
tedoVV2HCmedo
21. 09. 2019 17.20
+17
NVI pobira trupla živali, ki imajo lahko še užitno meso oz. uporabne sestavine za farmacevte. Vse je samo biznis. Če ne bi dobivali nič denarja, jih ne bi pobirali.
Volga Malek
21. 09. 2019 16.33
+25
Inspektorje imamo zato da se stvari urejajo in preprecujejo in zlorabe zivali domacih in prostozivecih. Če je britanska kraljica lastnica vseh divjih labodov in rac po monarhiji ze od 12.stoletja in se zanje odlicno skrbi ; monarhija tudi skrbi za prostozivece zivali kot so macke in psi ; za domace imajo strogo zakonodajo in tudi za divje. Vcasih bi se morala Slovenija zgledovat pri zakonodaji po drugih drzavah ; po ZDA predvsem za uvedbo Animal Police z vsemi pooblastili in temu ustreznimi kaznimi pa bi se kaj spremenilo ; dolocenim veterinarjem pa bi vzela licenco ce je dolznost zdravnika da mora pogledat bolnega cloveka kadarkoli ne sme odklonit mora bit enako pri zivalih. Fikuse z Ministrstva pa na teren po drzavi saj jih mi placujemo ce ne je pa mnogo ljudi ki bi delo opravljali srcno in predano.
Malinha
21. 09. 2019 18.20
-13
Prostoživeča žival. Aha. "Britanska kraljica.. od 12. stoletja" je še prava mladenka, šteje namreč okoli 800 let. Stavčna ločila si pa pozabila - tudi v 12. stoletju. Ni videti, da bi se kaj spremenilo.
*Violate*
21. 09. 2019 16.21
+26
Dovolj žalostno, da more oseba sama letati po veterinarskih ambulantah in na svoje stroške skrbeti za zdravje prostoživeče živali. Pristojni ljudje se ne javljajo na telefon, odgovornost prelagajo en na drugega, na koncu pa pomaga prostovoljno društvo, ki skrbi za pse in mačke in gospa je primorana vzeti žival v domačo oskrbo. Res super, no. Kaj pa da nimaš avtomobila? Denarja za preglede? A boš kar pustil te živali tam, da hirajo in do onemoglosti klical odgovorne, če bi bili tako dobri, da dvignejo slušalko in rit in se pripeljejo do umirajočih živali? In to je čisto realna situacija - dobro, da še zmeraj ne vem, koga poklicati, če jaz naletim na tak primer in kdo je zakonsko sploh odgovoren.
kr en 1
21. 09. 2019 16.13
+17
kaj pa če najdeš kadaver od ilegalnega migranta? v isti koš...
proofreader
21. 09. 2019 18.09
-2
Malo_sutra
21. 09. 2019 15.54
-15
Haha kaj bom pomagal pa ga dal zdravega zavetiscu? Naj pomaga zavetisce pa naj si ga nosi kamor hoce. Imamo dosti bolanih ljudi, da nas bo se za labode skrbelo?!
borisss
21. 09. 2019 15.50
+18
Verjetno nobeden..sej se še z domačimi ravna kot svinja z mehom al kako si včasih rekli..žalostno