Korona

Poglejte na zemljevid in izvedeli boste, v kateri občini morate biti še posebej previdni zaradi covida-19

Ljubljana, 02. 05. 2020 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Alenka Marovt
Komentarji
385

Zemljevid potrjeno okuženih po občinah je unikatno orodje ekipe covid-19 Sledilnika, ekipe entuziastov - računalniških inženirjev, podatkovnih znanstvenikov in statistikov, ki brez plačila zadnja dva meseca zbirajo, analizirajo in objavljajo podatke z enim samim namenom - javnosti omogočiti čim boljši pregled nad razsežnostjo težave in pravilno oceno tveganja. “Če bi imeli podatke dovolj zgodaj, bi že ljudje sami vedeli, da ni varno iti na smučanje v Italijo ali Avstrijo.”

Če covida-19 ne izkoreninimo, bomo imeli poleg gripe vsako zimo še potomce covida-19

Nočemo še ene gripe, je eno izmed izhodišč, zakaj se skupina posameznikov, predvsem računalničarjev in fizikov, trudi, da dnevno objavlja najbolj točne podatke o epidemiji v Sloveniji. Dr. Aleks Jakulin je strokovnjak za podatke iz covid-19 Sledilnika, pred tem je bil štiri leta na Columbia University v New Yorku in profesor analize podatkov. 

Prof. Aleks Jakulin: "Vsak dan pogledam Sledilnik, da se malo orientiram, če se okužba pojavi v neki občini, bi bil gotovo tam še toliko bolj previden.”
Prof. Aleks Jakulin: "Vsak dan pogledam Sledilnik, da se malo orientiram, če se okužba pojavi v neki občini, bi bil gotovo tam še toliko bolj previden.” FOTO: AmCham Slovenija

Pojasnjuje, kaj se na podlagi podatkov utegne zgoditi ob morebitnem drugem valu.“Na žalost se bo ob drugem valu vse ponovilo in ponavljalo, dokler virusa ne bomo izkoreninili. Virusi mutirajo in četudi smo prehlad ali gripo preboleli, bomo naslednje leto lahko spet in celo večkrat zboleli. Če covida-19 ne izkoreninimo, bomo imeli poleg gripe vsako zimo še potomce covida-19.” Cilj vseh nas je, da virus čim prej odstranimo, ker če ga toleriramo, bo še ena gripa. Naša realnost je najbrž nošenje mask, poudarja. “V Aziji so po sarsu začeli nositi maske in te so postale del njihove kulture. Tako je v New Yorku najmanj okuženih prav med azijskim prebivalstvom, kar pomeni, da so ljudje, ki nosijo maske, bolj zaščiteni in posledično je manj okuženih.”

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Skrajni čas je, da se za obvladovanje covida-19 pravilno uporabi podatke in statistične modele, pravi Jakulin. “V zadnjem času se je v medijih nekritično uporabljalo pomanjkljive podatke in nekakovostne modele, ker ni bilo zadovoljivega vira za odločevalce in širšo skupnost.” Ljudje želimo biti dobro informirani, želimo si zanesljivih podatkov, čim hitreje, pripoveduje Jakulin. “Če bi imeli hitre in globoke podatke dovolj zgodaj, bi že ljudje sami vedeli, da ni varno iti na smučanje v Italijo ali Avstrijo. Ali pa, da se gredo testirat, če se slabo počutijo in če vedo, da je nekdo v isti stavbi zbolel. Če je pred nami nekdo brez maske zakašljal v dvigalu, lahko hitro virus vdihnemo mi, ki vstopimo pet minut kasneje.”

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Virus je najbolj nevaren v lokalih, straniščih, trgovinah

Po zadnjih raziskavah in ugotovitvah je namreč jasno, da je prisoten v zraku, najbolj so zato nevarni zaprti prostori - stranišča, dvigala, trgovine, restavracije. Zakaj?  Če je na primer v dvigalu virus, ga med dihanjem vdahneš, in če si imunsko oslabljen, na primer zaradi stresa ali neprespanosti, zboliš. 

Več primerov potrjuje, da se okužimo v večji meri skozi zrak. Nevaren je tako tudi klicni center, našteva Jakulin. Pri govorjenju se namreč tudi pljuva in v klicnem centru operaterji več ur skupaj govorijo, obenem pa vdihujejo takšen zrak, torej je izpostavljenost velika, če je nekdo okužen. Jakulin navede še primer iz Hongkonga, kjer je po nočnih lokalih prepeval okuženi glasbenik. Ker tudi pevci med petjem rahlo pljuvajo, so ljudje to vdihovali in množično zbolevali. Znan je tudi primer restavracije, kjer se je okužilo več družin. Ugotovili so zanimivo dejstvo, ventilatorji od klime so zrak pihali od ene obolele ženske, ki je sedela sama, do drugih miz. 

Zato vodilo, ki ga na podlagi podatkov živijo v praksi, pripoveduje Jakulin. “Sem dosti bolj previden, kako se obnašam v potencialnih skupnih prostorih, kdaj vdihnem, ko grem skozi neprezračen hodnik v bloku, kako se ognem ljudem na ulici. Če se bomo tako obnašali, se še lahko počutimo varno.”

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na podlagi teh podatkov prirasta potrjeno okuženih so izračunali, kaj bi lahko pričakovali, če bi se okužba širila eksponentno s podvajanjem na sedem. Čez štiri tedne bi bilo denimo 16-krat toliko, skoraj 23 tisoč, potrjeno okuženih in 1120 hospitaliziranih ljudi.

Kaj je Sledilnik.org? 

Sledilnik ureja podatke o epidemiji, snovalci - računalniški inženirji, podatkovni znanstveniki in statistiki trdijo, da so boljši od uradnih, saj zbirajo prav vse uradne podatke in jih smiselno uredijo, analizirajo, strokovnjaki pa te podatke naprej uporabljajo za vizualizacije. Trdijo, da veliko truda in časa vložijo v to, da so prikazi realni, da niso zavajajoči, da uporabljajo točno terminologijo. Javnosti želijo pomagati pri razumevanju širjenja virusa in pripomoči k splošni ozaveščenosti, odzivnosti ter učinkovitosti ukrepov za zajezitev virusa. Na začetku se nas je več trudilo, da bi sami razumeli, kaj se dogaja in tudi obveščali druge, pove Jakulin.“Skrbelo nas je za širšo skupnost in namesto, da bi jamrali, smo raje pomagali. Vsak je prispeval svoje talente in sestavili smo se v Sledilnik.org”. Projekt Sledilnik.org je z zbiranjem podatkov začel Luka Renko, ožjo ekipo sestavljajo še Aleks Jakulin, Miha Kadunc in drugi. Sledilnik soustvarja - prostovoljno in dejavno od 20 do 45 ljudi, saj vnašanje in preverjanje podatkov ter programiranje zahtevajo vedno več pozornosti. Zanimivo, ekipa se še ni srečala v živo.

Kaj nam v resnici povedo podatki? 

Predvsem nam povedo, kako se odzvati, kje in kakšna je stopnja tveganja, trdi Jakulin. “Tako kot pogledamo vremensko napoved, pogledamo, kje bodo nevihte in kje bo sončno. Tam, kjer bo sončno, ne potrebujemo dežnika. Podobno velja recimo za bolnišnice, če najdejo okužbo pri nekom, ki je bil v stiku z veliko ljudmi, se lahko pravočasno pripravijo na val novih okužb.” Tako imajo tudi prikaze kapacitet, ki najbolj pomagajo posebni skupini in zdravstvenemu sistemu, da se nikjer ne zgodi to, kar smo gledali na slikah, kjer so ljudje umirali po hodnikih.

Zemljevid potrjeno okuženih po občinah je unikatno orodje ekipe Sledilnika.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zbirajo vse, pripoveduje Jakulin, ampak prikažejo pa tisto, kar pomaga pri odločanju. Kakšno je tveganje v določeni občini, lahko razberemo z zemljevida 212 občin, kjer je razvidno, da je v 154 občinah vsaj en potrjen primer covida-19. Največ potrjenih okužb na prebivalca imajo naslednje štiri občine: Šmarje pri Jelšah, Ljutomer, Horjul in Metlika, pove  Miha Kadunc, eden od motorjev Sledilnika, ključen za komunikacijo med enako mislečimi prostovoljci in za postavitev spletne strani, sicer pa je tudi tehnični direktor v podjetju Sinergise. 

Miha Kadunc: “Še vsaj nekaj mesecev, če ne kakšno leto, ne bodo stvari ‘normalne’, nekatere stvari bodo še vedno ostale prepovedane, med njimi najbrž prireditve v notranjosti.”
Miha Kadunc: “Še vsaj nekaj mesecev, če ne kakšno leto, ne bodo stvari ‘normalne’, nekatere stvari bodo še vedno ostale prepovedane, med njimi najbrž prireditve v notranjosti.” FOTO: Twitter

V 58 občinah ni bilo potrjenega primera, kar pa ne pomeni, da tam ni nihče okužen. Zemljevid tako pokaže, kje velja biti še posebej previden, poudari Kadunc. “V občinah ali v krajih, kjer se še vedno potrjujejo novi primeri, lahko sklepamo, da je epidemija še vedno bolj aktivna. Ne moremo pa trditi, če nekje ni potrjene okužbe, da je tam zares ni.”

Ob tem si lahko ogledate zgovorne podatke po dnevih podvojitev, denimo v zadnjih 14 dneh. In tako vidite, v katerih občinah so se pojavile zadnje okužbe. Kar v šestih se je število podvojilo v manj kot 14 dneh: Zreče, Kobilje, Beltinci, Štore, Dobrna, Šmartno pri Litiji. “Tako se lepo vidi, kje se zadeva širi, kje pa ne. Skupnost se lahko tam tega bolje zaveda”, poudari Jakulin. Vsak dan pogledam Sledilnik, da se malo orientiram, če se okužba pojavi v neki občini, bi bil gotovo tam še toliko bolj previden.”

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zadnje dni je opaznejši trend, pojasnjuje Jakulin, da se v nekaterih delih Slovenije spet pojavljajo okužbe v novih občinah. Torej,“tam je več ljudi, ki so okuženi, pa se tega ne zavedajo in se okužba širi, zato je tam nevarno.” 

Največ okuženih v domovih za starejše, bolezen je bolj nevarna za moške

Do zdaj je jasno, da so zbolevali pretežno ljudje, ki pogosto potujejo, ki hodijo ven. Zaenkrat pa kaže, da je bolezen bolj nevarna za moške.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Še vedno pa ni povsem jasno, zakaj je v Sloveniji toliko okuženih v domovih za starejše. Teoriji sta dve, pravi Jakulin, “ali je problem, ker je okužba bolj razširjena na širšem območju ali pa je v domove okužbo vnesla oseba, ki je obiskala več domov - dobavitelj, zdravnik …  ki je bila okužena, pa tega ni vedela.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Če mesec dni ne bo novega primera, se bomo začeli bolj varno počutiti 

Če imamo dober sistem testiranja in nizko stopnjo okuženosti, lahko ukrepe rahljamo. Podatki nam povedo, da so se države, ki so reagirale hitro in močno, že začele odpirati. “Po drugi strani pa nam podatki tudi kažejo umirajoče bolnike po hodnikih bolnišnic in obolele politike v državah, ki so zavlačevale z ukrepi.”

Še vedno je treba priporočila jemati resno, poudarja Kadunc, ne glede na podatke, da smo prvi val relativno dobro prestali, stvari lahko namreč gredo zelo hitro na slabše in tveganje še vedno obstaja. Intitucije so zelo jasne in resne v svojih opozorilih. “Še vsaj nekaj mesecev, če ne kakšno leto, ne bodo stvari ‘normalne’, nekatere stvari bodo še vedno ostale prepovedane, med njimi najbrž prireditve v notranjosti.”

Pri sproščanju ukrepov bodo ključna jasna navodila stroke, epidemiologov, kako ravnati, v šolah, cerkvah, pri zdravniku. Če bodo vse poklicne dejavnosti dobile ustrezna navodila in dejavnosti izvajale po pravilih, bo življenje počasi spet šlo v normalne tirnice. “Preprosto je, ljudje se bomo morali začeli bolj odgovorno obnašati. Ni še namreč konec."

“Ljudje radi najdemo posameznike, ampak v resnici je ključna skupnost strokovnjakov. Ko vidimo, da kdo kaj dobrega počne, ga povabimo zraven. Na ta način gradimo odličnost. Prehajamo v novo obdobje znanosti, in to je podatkovna doba. Tu je dosti slabih podatkov, slabih modelov in zato se Sledilnik.org zavzema za podatkovno odličnost. Znano je recimo to, da je celo WHO širil slabe podatke! Marsikateri raziskovalec zdaj raje uporablja evropski ECDC, ki pa še vedno podatke objavlja le enkrat na dan. Sledilnik.org deluje tako rekoč v realnem času, imamo več objav na dan.” Sledilnik.org

Kako bo poleti, je predvsem odvisno od nas, ali se bo okužba širila, ali jo bomo ustavili, poudarita Kadunc in Jakulin. “Če bo nekaj neodgovornih ljudi, se lahko okuži na stotine ljudi. To lahko primerjamo z onesnaževanjem okolja, dovolj je, če en posameznik vrže strup v jezero, pa bodo pomrle ribe, ne glede na to, da vsi ostali tudi najmanjšo smet pravilno vržemo v koš za smeti.”

Napovedovati je zelo težko, trdi Kadunc, tudi vsi modeli niso realne napovedi, ampak ocene tveganj, “zato smo zelo previdni, nočemo nečesa obljubljati, ker je težko napovedovati. Enostavno je napovedovati naravo, težko je napovedovati, kaj se bo zgodilo, če so glavni protagonisti ljudje, saj se obnašanje tako zelo hitro spreminja”.

Tudi učinki ukrepov niso vidni takoj. “Če je vlada v četrtek odprla občinske meje, se bodo rezultati tega v najboljšem primeru videli čez osem dni, torej, ali je bilo zaradi tega več okužb ali ne.” Če mesec dni ne bo novega primera, se bomo začeli bolj varno počutiti, dodata sogovornika iz Sledilnika. 

Združiti je treba moč institucij in znanstvene skupnosti v boju proti covidu-19

Nedavno so se virtualno srečali podatkovni, zdravstveni in statistični znanstveniki v Sloveniji,  s poudarkom ‘Združiti je treba moč institucij in znanstvene skupnosti v boju proti covidu-19’. Sporočilo pa: “V teh negotovih časih pandemije se širijo različne teorije in hipoteze. Ne vemo, kaj podatki točno pomenijo in komu zaupati. Ne vemo, kdaj bomo lahko šli na dopust in kdaj bodo propadla podjetja, hkrati pa si ne moremo privoščiti, da se bolezen začne spet širiti. Sledilnik in sodelovanje znanosti lahko pripelje svet k hitrejši normalizaciji s čim manj žrtvami.”

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Sloveniji je za zdaj uspelo sploščiti krivuljo širjenja bolezni. Zdaj bomo soočeni z dilemami sproščanja ukrepov in vzpostavljanjem gospodarstva, ne da se zgodi drugi val epidemije.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (385)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

conkord
04. 05. 2020 17.41
+3
Zemljevid Slovenije? Kaj nam je ta epidemija pokazale v tem času karantene? Da je naših občin mnogo preveč.. eni še iz Ljubljane v Grosuplje , Kamnik ali Vrhniko niso morali pa so to kar konkretne občine ... da ne govorimo o mikro -vaških občinah ki jih je v SLO več kot v Nemčiji . Franciji ali sosednji Hrvaški..in če še enkrat pride ta virus okoli bomo ostali ne le v svojih občinah ampak tudi v svoji ulici pa čeprav je tam le nekaj hiš.. sam sem imel kar nekaj težav glede prečkanja občinske meje, ker živim v eni občini delam v drugi vikend s parcelo pa imam oddaljen le 4 km od mesta naslova ki pa je spet v 3. občini. Tega pred nekaj leti ni bilo, ker je bilo to vse pod eno povprečno veliko Slovensko občino..se bo treba morda začet razmišljat da se bi to spet po možnosti postavilo v prejšnje stanje..drugače smo vsi izgubili.. pa si tega scenarija s ponovnim VIRUSOM nihče ne želi!
zdrej
04. 05. 2020 16.56
+1
Treba je tudi upoštevati, da tudi tam, kjer je par okuženih, ni nujno da so ti ljudje v občini.
OpaZokiStyle
04. 05. 2020 15.44
+7
Pogrešam razporeditev po občinah aktivnih primerov okužbe, ne kumulativno za nazaj! To bi dalo šele pravo sliko, kje moramo biti še posebej previdni!
Stricizozadja77715
04. 05. 2020 13.47
+2
Teorija o tem, da alkohol uničuje virus je v celoti več kot očitno ovržena...pogled na zemljevid Slovenije pove vse :D
ceta69
04. 05. 2020 09.38
+2
res je da je virus ampak zakaj panika,zato ker se bi naš zdravstveni sistem zrušil čez noč. doktorji in zavarovalnice...................
slovenskidelavec
03. 05. 2020 21.26
+12
Ve se kdo ima denar da lahko potuje, delavci sigurno ne.
FAKENEWS FAKETAXI
03. 05. 2020 21.19
-9
DAVID ICKE JE CAR, MALO POGUGLAJTE, PA BOSTE VIDELI RESNICO...
Drugomnenje42
04. 05. 2020 11.34
+13
Kdo je David Icke? To je bivši nogometaš, športni komentator in teoretik zarot. Verjame, da je vesolje večdimenzisko in sestavljeno iz "vibracijske energije". Razlaga, da je plazilska rasa "Archeoni" ugrabila zemljo in ustanovila "Babilonsko bratovščino", prek katere s plazilci, ki lahko prevzemajo človeško podobo, ustrahuje in vodi ljudi ter se tako hrani z njihovimi negativnimi čustvi. - Wikipedia - Menim, da bivši fuzbaler ni ravno primer, od katerega bi prevzemali poglede na trenutno situacijo. Če pogledamo njegovo idejo v prenesenem pomenu, niti ni tako napačna. Vendar dejstvo, da se dejansko preživlja s plasiranjem "umotvorov" med lahko vodljive množice, bode v oči. Danes imamo vsi možnost, da lahko enostavno pridobimo mnenja različnih strani in se umestimo z večjim ali manjšim zadovoljstvom v vizijo, kako želimo SAMI živeti. Kritično razmišljanje je pojem, za katerega udejanjanje je potrebno nekaj truda in samoiniciativnosti. Najlaže pa je prevzeti nam všečno, nepreverjeno idejo - in zaživeti kot vernik. Poceni bi se dali.
FAKENEWS FAKETAXI
03. 05. 2020 20.45
+4
PA ŠE NEKAJ...VEČJEGA NAKLADANJA NA ENEM ČLANKU ŠE NISEM VIDEL...
juresmax1
04. 05. 2020 08.32
+8
Jože Petarka
03. 05. 2020 20.01
+43
Zopet delajo znanost tam kje je ni. Dejstvo je da virusi niso bolhe ki bi skakale na človeka in da krepko čez 90% ljudi nima nekih težav - blažji prehlad. Ali bomo sedaj sledili vsakega ki ima prehladno obolenje? Povedali ste nam, da testerji niso A-testirani za javno uporabo ampak samo za laboratorijsko delo in da pokažejo vse korona viruse ki so stalno pristni v človeku. Povedali ste nam, da obdukcij umrlih zaradi Covid-19 ne delate, torej ni mogoče z gotovostjo trditi da je nekdo umrl za Covid-19. In res je noben trgovka ni zbolel in nihče od gradbenih delavec ki živijo v nemogočih razmerah v samskih domovih se ni okužil. Iz tega je moč sklepati, da se trudite ustvariti strah in nadzor. Prosim prepričajte me da se motim!!
rjk05
03. 05. 2020 18.30
+28
Spet lažejo. Virus ni prisoten v zraku,kjer ni ljudi, ker nima kril. Prisoten je dokler sežejo kapljice tistega.ki govori, potem pa s kapjicami pade na tla. In najbolj nevarno v trgovini? A je mogoče kakšna trgovka v celi Sloveniji zbolela? NI.
juresmax1
04. 05. 2020 08.44
+7
Ali si nepismen ali ne veš kaj bereš. Že zdavnaj je več svetovno priznanih raziskovalcev iz več laboratorijev ugotovilo, da se virus, ko okuženi govori, ali kašlja zadrži precej dolgo v aerosolu (torej v zraku). Dokazali so tudi, da če nekdo zakašlja v trgovini, se oblak aerosola z virusi razprši čez tri sosednje police , torej več metrov daleč. To niso kapljice ki padejo na tla ampak mikroskopski delci v zraku. Nikjer niso zapisali, da je virus v zraku tam kjer ni ljudi, je pa v zraku kamor ga izkašljajo ali izdihajo okuženi, in npr v dvigalu ostane v zraku tudi potem, ko je okuženi že izstopil. Kaj ti tu ni jasno. Zato je važno, da se v zaprtih prostorih nosi maske. Očitno znaš prebrati samo bedarije, strokovnih člankov pa verjetno sploh ne bereš. Še eden z Trumpovo mentaliteto. Bravo!
disorderliness
04. 05. 2020 14.58
+1
Več kot dokazano je tudi milijardakrat, da, če nosiš masko, se ti očala rosijo. Zakaj že? Zato ker maska zadrži aerosole, očala se pa rosijo zato, ker bodo kmalu Binkošti.
disorderliness
04. 05. 2020 14.58
+1
Suma
03. 05. 2020 18.20
+15
In kje je zemljevid? Tam milijon texta nikjer nc
FAKENEWS FAKETAXI
03. 05. 2020 17.51
+31
NE BOM REKEL DA NI NOVEGA VIRUSA...AMPAK JE PA DALEČ DALEČ DAAAAALEČ OD TISTEGA KJAR KAŽEJO PO TV!!! STRAH IN TREPET V KOSTI IN NA MILJONE JIH ZBOLI...
Aleks Jakulin
03. 05. 2020 15.28
+3
Ker vas je vec omenilo, da so "rdece" tudi obcine, ki ze dlje niso imele nobenega primera, je Luka Medic iz skupnosti Sledilnik naredil analizo, ki jo najdete pod naslovom "Kje so “zdrave” občine?" na nasem Medium kanalu (oziroma preko Twitter ali Facebook).
Prinašalec
03. 05. 2020 15.02
+4
Poglejte na zemljevid in izvedeli boste, v kateri občini morate biti še posebej previdni zaradi covida-19 V občinah z okuženimi si natakneš 2 maski.
cefre
03. 05. 2020 20.20
+2
A zato da bo preplačanih mask čim prej zmanjkalo in bomo potem lahko normalno živeli?
marveb
03. 05. 2020 14.06
+45
Na tem zemljevidu se vidi, kako je razdeljena Slovenija na levo oz.desno in nic drugega. Upam, da naslednja vlada ukine oz.zdruzi 3/4 obcin. To kar je sedaj je ena velika burleska..
Guetta24
03. 05. 2020 12.49
+55
A cerkve pa niso zaprti prostori?!...pa piiiip vam piiip, banda k piiip
Matjaž Kuzmi?
03. 05. 2020 12.42
+28
Kaj so še vsi, kateri so se okužili še vedno oboleli? Zakaj ta številka samo raste? Ko pa jih kar nekaj že pričalo, da so Covid 19 oz. Korona virus že preboleli.
kakafonijaprava
03. 05. 2020 11.53
+23
Trenutno je okuženih max 200 ljudi, 1200 pa jih je že prebolelo!zato ne širite panike. od tega ziher 120 v domovih!
JEZNI_JAGER
03. 05. 2020 11.04
+18
Zakaj nihče ne objavi statistike, za koliko je v zadnjem tednu upadla prodaja WC papirja?
Halisa
03. 05. 2020 10.27
+1
Hehe ko napisem, da se je potrebno se paziti, ne gre naprej.