Slovenija

Pogonska goriva odslej dražja

Ljubljana, 21. 06. 2022 06.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Po državi so od danes dražja pogonska goriva. Na bencinskih servisih zunaj omrežja avtocest in hitrih cest je cena 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva omejena, in sicer na 1,755 oz. 1,848 evra za liter. Bencin je tako dražji za 19,5 centa oz. 12,5 odstotka, dizel pa za 18 centov oz. 10,8 odstotka. Drugod cene določajo trgovci sami. Regulacija cen v Sloveniji in na Hrvaškem bo po ocenah uprave energetske družbe Petrol negativno vplivala na dobičkonosnost v prvem polletju. Bruto dobiček skupine Petrol bo v primerjavi s planom nižji za 53 milijonov evrov, EBITDA za 79 milijonov, čisti dobiček pa za 54 milijonov evrov.

Na bencinskih servisih ob avtocestah je cena pogonskega goriva danes za približno 20 centov višja kot na bencinskih servisih zunaj omrežja avtocest in hitrih cest. Za liter 95-oktanskega bencina je treba odšteti 1,851 evra na Petrolovih servisih in 1,944 evra na servisih OMV Slovenija, za liter dizla pa pri obeh ponudnikih nekaj čez dva evra.

Ponedeljek je zaznamovalo pomanjkanje goriva po celotni državi.
Ponedeljek je zaznamovalo pomanjkanje goriva po celotni državi. FOTO: Damjan Žibert

Vlada je minuli teden sprejela uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, ki je z današnjim dnem na bencinskih servisih zunaj avtocest za eno leto znova uvedla določanje cen 95-oktanskega bencina in dizla na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja dolar - evro. Modelske cene se bodo izračunavale na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov.

Zaradi pričakovane podražitve so se mnogi potrošniki v minulih dneh odpravili na bencinske servise, kjer pa je ponekod zmanjkalo posameznih vrst goriv. Trgovci so zagotavljali, da so zaloge zadostne in da gre za kratkotrajne izpade, povezane z dobavo in težavami pri logistiki.

Predsednica uprave Petrola Nada Drobne Popovič je sicer opozorila, da ne morejo zagotoviti, da bodo danes težave z gorivom že takoj odpravljene. Je pa napovedala, da bo do petka vsa prodajna mreža normalno vzpostavljena.

Prevozniki so ostajali brez goriva, kar je nedopustno, je bil v oddaji 24UR ZVEČER oster Peter Pišek. To ni opravičljivo, je vztrajal. Na nogah je gospodarstvo, ljudje so v stresu, je povedal. Napovedal je, da grozijo s tem, da bodo zdaj, ko bo dovolj goriva, blokirali Petrolove in OMV črpalke. 

Da je v Sloveniji dovolj zalog pogonskih goriv, je zagotovil tudi gospodarski minister Matjaž Han. Ministrstvo je sicer na teren poslalo inšpektorje, ki preverjajo spoštovanje cenovne ureditve, prodajo in zaloge ter morebitno zavajanje potrošnikov.

Kljub višjim cenam pa so cene pri nas nižje kot v Avstriji, Italiji in za tujce tudi na Madžarskem, kjer je treba za liter goriva plačati več kot dva evra. Na Hrvaškem so cene podobne kot pri nas.

Petrol: Regulacija cen pogonskih goriv bo znižala dobiček skupine

Petrol je medtem sporočil, da bo bruto dobiček skupine v primerjavi s planom zaradi regulacije cen nižji za 53 milijonov evrov, EBITDA za 79 milijonov, čisti dobiček pa za 54 milijonov evrov. Za celotno 2022 so sicer v Petrolu pričakovali bruto poslovni izid v višini 643,9 milijona evrov, EBITDA naj bi dosegel 297,8 milijona evrov, čisti dobiček pa 158,3 milijona evrov.

S poročilom uprave o vplivu dosedanje regulacije cen pogonskih goriv na poslovanje skupine se je v ponedeljek na izredni seji seznanil nadzorni svet Petrola. Nadzorniki so upravi naložili, naj v najkrajšem možnem času izvede vse potrebne aktivnosti za povrnitev nastale škode, ki je posledica po njihovih navedbah nesorazmernega ukrepa regulacije maloprodajnih cen naftnih derivatov.

V Petrolu poudarjajo, da so bili v Sloveniji pri prodaji pogonskih goriv v Sloveniji v prvi polovici leta v položaju, ko je količinska prodaja zaradi bistveno nižjih cen kot v sosednjih državah presegala planirano prodajo, gorivo pa je bila družba primorana prodajati pod nabavnimi stroški in z vsakim prodanim litrom ustvarjala izgubo. Več kot 90 odstotkov časa najvišjih dovoljenih cen je družba Petrol gorivo prodajala pod nabavno ceno.

Zaradi tega skupina poslovnih rezultatov, predvidenih v planu za leto 2022, ne bo mogla doseči, poudarjajo v Petrolu. Zaradi "bistveno spremenjenih zunanjih vplivov na poslovanje" bo uprava pripravila tudi rebalans plana za 2022 in o tem, ko bodo pripravljeni izračuni, obvestila javnost, predvidoma ob objavi polletnih rezultatov.

Petrolova uprava od vlade pričakuje povračilo škode

V podjetju so ponovili, da so na vlado naslovili zahtevek za povračilo škode v višini 51,3 milijona evrov za obdobje od 15. marca do 30. aprila zaradi nastale škode zaradi regulacije cen nekaterih naftnih derivatov. Petrolova uprava pričakuje, da bo država to svojo obveznost izpolnila v celoti v najkrajšem možnem času.

Primerljiva gospodarska škoda in izguba dobička nastaja tudi v obdobju od 11. maja naprej, ko so bile spet določene najvišje dovoljene cene, do uveljavitve aktualne uredbe o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov v Sloveniji, ki predvideva oblikovanje cen po posebni formuli ob omejitvi marž. Za to obdobje bo Petrol zahtevek na vlado naslovil takoj, ko bo škoda izračunljiva.

V nadaljevanju leta je vlada napovedala tudi spremembe regulacije prodajnih cen električne energije in zemeljskega plina v Sloveniji, kar bo, kot pravijo v Petrolu, dodatno vplivalo na pogoje poslovanja in poslovne rezultate skupine.

Pogoje poslovanja skupine Petrol na Hrvaškem bo medtem oteževal ukrep tamkajšnje vlade, s katerim je z današnjim dnem za obdobje 14 dni ta določila maksimalno ceno pogonskih goriv na bencinskih servisih zunaj avtocest. V Petrolu pravijo, da redno spremljajo dogajanje v poslovnem okolju in bodo s potrebnimi ukrepi še naprej delovali za zaščito interesov podjetja. V skupini zagotavljajo, da si bodo tudi v prihodnje prizadevali zagotavljati nemoteno oskrbo s pogonskimi gorivi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (796)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ElectroVoice
23. 06. 2022 17.28
Ceno dizla je treba spraviti najmanj 25% pod ceno bencina. A ne na ta način, da bi podražili bencin za 50%, kakor bi to naši modreci hipoma uredili, ampak je treba ceno dizla umestiti v razumnejše okvirje. Ne splača se voziti več niti na kurilca, če pa se je tudi ta poživinjeno podražil! Pa kdo je temu boter?! Putin sigurno ne. Zakrinkane plenilce imamo znotraj naših meja...
grozjak
21. 06. 2022 18.45
+1
Abstrijci to počno že najmanj 15 let...obrati tranzitne turiste
grozjak
21. 06. 2022 16.56
+2
Se spomnite, ko so zavarovalnice z gospo klemenčičevo na čelu ob pomanjkanju denarja in revščini v državi talale nagrade svojim vodilnim, kljub temu, da je drnovšek to prepovedal, kasneje pa samo odsvetoval.... sedaj je enako. Ni vesti, ni sramu...
enkve
21. 06. 2022 15.22
-1
In kaj naj bi storil naftarji so se kartelno dogovoril da zaprejo pipe in to praktično čez noč in kaj lahko PV naredi, pošlje policijo, vojsko, gasilce takrat bi šele histeriziral o demokraciji in diktaturi saj bi vas kap, živimo v demokraciji in na silo ne gre nič razen diktatura kar smo videli ob protestih, PV lahko kritizira stanje, lahko zahteva takojšen inšpekcijski pregled in to je vse, inšpekcija bo podala poročilo, ko bo to že zdavnaj mimo, PV nima pooblastil, da bi izdal nek ukaz, ki ga morajo naftarji upoštevat, ni krizna situacija, ni posebnih ukrepov zaradi vojne, ni katastrofe kjer lahko izda posebne ukrepe, skratka nima v rezervi nobenega drastičnega ukrepa, ki bi kogarkoli prisilil, da se ukloni, demokracija je to in ne bivši časi kjer bi tastar naftarje pred zid in zadeva rešena.
Castrum
21. 06. 2022 16.15
+0
Naftar "Petrol" je v 1/3 državni lasti. Če je šlo za kartelno dogovarjanje, je bil vpletena tudi država. Štekaš?
enkve
21. 06. 2022 16.26
+0
grozjak
21. 06. 2022 16.57
+1
Enkve, škoda, ker te politično skregani komentatorji ne razumejo.....
prepih
21. 06. 2022 15.13
+0
Ko berem kdo je kriv za vse po vrsti v naši državi " Golob" vidim da to pišejo predvsem tisti katerim so starši ali stari starši naredili VSE kar imajo za časa JOŽE in še danes dobijo vse servirano na pladnju.
zanoskartine
21. 06. 2022 15.10
+0
A lohk že tega Piška ne dajete za komentiranje, a res ni nobenga druzga v Sloveniji
Victoria13
21. 06. 2022 15.06
+3
Inteligenca človeka se pokaže v krizni situaciji...
enkve
21. 06. 2022 15.24
+0
Inteligenca nam je odredila domači zapor in policijsko uro, bi se s tem strinjal, zaradi trenutnega pomanjkanja goriva vlada odreja prepoved vožnje z osebnimi vozili, bi to sprejel?
Victoria13
21. 06. 2022 15.01
+3
Han in Golob nimata pojma kako rešit problem s pomankanjem goriva...
Skinwalker
21. 06. 2022 16.07
+5
Ni pomanjkanja GORIVA TO JE LAŽ...VELIKA LAŽ..
zoran pušenjak
21. 06. 2022 14.51
+5
Sem volil Goloba in me je zdaj totalno razočaral. Ker dela čisto po svoje, ne upošteva nikogar, ne stroke, misli, da je edini vsemogočen, da vse ve. Resnica pa se je zdaj pokazala čisto drugače. Ni dorasel za tako ali pa morda za nobeno podobno funkcijo. Najbolj verjetno pa je, da mu je samo za lastne interese
Victoria13
21. 06. 2022 15.03
+4
Lahko je biti direktor v Gen-i kjer vse opravijo drugi zdaj, ko mora delat je pa pokazal svojo nesposobnost vključno z ministrom Hanom.
enkve
21. 06. 2022 14.36
-1
Pred volivami so vedno neke ankete, ki so zanimive, katera regija je za neko politično opcijo, kje bo verjetno zmaga neke stranke, starost volivcev, ki se odločijo za neko stranko, povprečna izobrazba volilnega telesa, ki voli neko stranko itd, zanimive ankete v katere nisem ravno verjel, za sds je bilo, da jo volijo pretežno volivci z osnovno izobrazbo, ki živijo na podeželju in manjših krajih, tole nisem bil ravno prepričan, da je res ampak, ko bereš tukajšnje poste podpornikov sds moraš verjeti, da je res, nerazumevanje uradnih razlag je očitno posledica izobrazbe, gonja okoli goriva in obtoževanje Goloba, da je on kriv je smešno oz očitno neznanje, ve se kdo še vedno upravlja z Petrolom, gonja okoli kazni zaradi protestov in nekega prisilnega cepljenja se je pokazala kod laž ampak fanatiki sds vztrajajo, da je to nov zakon sedanje vlade, čeprav ni, je pa res, da za razumevanje tega zakona in kateri členi se brišejo moraš imeti IQ vsaj 80.
Victoria13
21. 06. 2022 14.57
+4
Vsaj kar se tiče izobrazbe in IQ bi verjetno to bolj veljalo za leve...pa kdo je tako nor, da bi volil osebo in stanko, ki se pojavi 2 meseca pred volitvami???
Skinwalker
21. 06. 2022 14.21
-2
Ne rece se petrol ampak je to DRZAVNA LAST INE TO JE POCELA DŽAVA SLOVENIJA...
Victoria13
21. 06. 2022 14.58
-2
Flavio
21. 06. 2022 14.20
+3
Vsi v boj proti novi vladi!
zoran pušenjak
21. 06. 2022 14.14
+0
Take vlade še v Butalah ne bi imeli
krucyfix
21. 06. 2022 14.23
+0
Tole je v resnici zakuhala Janševa vlada leta 2020, ko je odpravila državno regulacijo max cen goriv ki se je sproti prilagajala razmeram. Odprava regulacije ni imela smisla, saje bilo že takrat jasno, da konkurenca na trgu ne deluje (bi lahko prodajali ceneje pa niso). Potem je pa Janša še "briljantno" uvedel novo regulacijo cen, ki pa je kukr trgovcem povzročala izgube ki jih terjajo od proračuna...
enkve
21. 06. 2022 14.38
+2
neobremenjen_
21. 06. 2022 14.12
+6
A od danes zjutraj ni pomanjkanja?
enkve
21. 06. 2022 14.08
+1
Kdo ima komando v Petrolu oziroma pod čigavim upravljanjem je! mag. Nada Drobne Popović, predsednica uprave Petrola od leta 2020, torej jo je tja nastavil Janša. mag. Matija Bitenc, član uprave od leta 2020 – Janšev človek mag. Jože Bajuk, član uprave od leta 2020 – Janšev človek Jože Smolič, mag., član uprave od leta 2020 – Janšev človek Samo uprava Petrola je odgovorna za tole sranje – in uprava je v celoti Janševa!!
Mr.
21. 06. 2022 14.02
+6
ah če bi jaz dobil nagrade čez 1,8 mio eur tudi trznil ne bi če bi bilo gorivo po 4 eure.... ostali pa .... ko nas je+++ kul združenje nerazumevajočih in neosveščenih... admin ali me boš brisal???
Victoria13
21. 06. 2022 13.51
-2
Podpora Ukrajini je draga...plačujemo dražje energente in hrano. Če ostane samo pri tem bomo imeli še srečo.
Acohonda Majhonda
21. 06. 2022 13.33
+10
evo že plešemo za 30 let rikverc še par nepar in boni pa smo tam
prepih
21. 06. 2022 13.32
+1
Zelo zanimivo da se vse draži samo pri nas drugod po Evropi pa prav nič, ali se mogoče motim. Zanimiva je tudi izjava g. Grimsa da je Golob kriv za pomanjkanje goriva, jaz to razumem kot zeleno luč za masovno odpoved vodilnih na Petrolu če že Golob skrbi za gorivo ne pa tam zaposleni.
frufru
21. 06. 2022 13.24
+6
Drazja proti draginj plešoci butalci