Reportaže

Pogoreli Okrešelj na glavo postavil obnovo postojanke na Korošici

Ljubljana, 23. 11. 2019 07.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Nina Šašek
Komentarji
47

Ko je oktobra 2017 pogorel Kocbekov dom na Korošici, si marsikdo ni mislil, da bo dve leti pozneje PD Celje Matica doletel nov udarec. Kot da ni dovolj, da so ostali brez enega vira dohodka, je pred dvema tednoma pogorel še dom na Okrešlju, kar bo na glavo postavilo obnovo Kocbekovega doma, ki je tik pred pridobitvijo gradbenega dovoljenja. Pogovarjali smo se z avtorjem idejne prenove postojanke, ki na Korošico prinaša sodoben in energetsko samooskrben objekt.

Leta 2017 je zaradi nespametnosti tuje planinke v celoti pogorel eden bolj obiskanih in priljubljenih planinskih domov v Sloveniji – Kocbekov dom na Korošici v Kamniško-Savinjskih Alpah. To je bil hud udarec za slovenske planince oziroma za planinsko društvo PD Celje Matica, ki upravlja s tem planinskim domom. Po požaru na Korošici so ostali zgolj z enim planinskim domom, ki je tako postal glavni vir prihodka društva. Žal je Frichaufov dom na Okrešlju pogorel pred dobrima dvema tednoma, s tem pa obnovo Kocbekovega doma, ki se vleče že od zime 2017, postavil na glavo.

Oktobra 2017 je v celoti pogorel Kocbekov dom na Korošici.
Oktobra 2017 je v celoti pogorel Kocbekov dom na Korošici. FOTO: Beno Karner

O tem, kako daleč je projekt obnove Kocbekovega doma, smo se pogovarjali z arhitektom Rokom Bordonom iz Arhitekturnega biroja Kultivator kreativna arhitektura. Je avtor idejne prenove doma, s katero bodo na Korošici dobili sodobnejšo planinsko postojanko, ki bo energetsko samooskrbna in primerna tudi za nekoliko bolj zahtevne gorske obiskovalce. Priprava projektne naloge je bila zahtevna, pravi, saj je bilo treba upoštevati veliko različnih želja in omejitev. Zapletel pa se je tudi sam postopek pridobivanja dokumentacije.

Zaplet z zemljiščem jim je vzel dobro leto časa

Novi dom bo nudil nekaj več udobja planincem.
Novi dom bo nudil nekaj več udobja planincem. FOTO: Biro Kultivator kreativna arhitektura, Biro Kultivator kreativna arhitektura

Prvo leto so se večinoma ukvarjali z ureditvijo lastniškega statusa zemljišča, saj je bila lastnica zemljišča Rimskokatoliška cerkev, zato je moralo društvo najprej od Cerkve odkupiti zemljišče. Aprila letos so začeli intenzivneje urejati vso potrebno dokumentacijo. Zdaj čakajo le še soglasje Agencije RS za okolje glede vode, pa soglasje naravovarstvenikov, saj gre za območje Nature 2000. “Pričakujemo odobritev gradbenega dovoljenja konec letošnjega ali v začetku prihodnjega leta,” pravi sogovornik. “Plan del gradbenega odbora društva in nas projektantov je bil trenutno v pripravi projektov za izvedbo. Planirali smo začetek del v letu 2019, takoj ko bi vremenski pogoji spomladi to dopuščali. Nam je pa sedaj Okrešelj vse skupaj postavil na glavo. Društvo je ostalo brez obeh planinskih koč. Denar je prinašal Okrešelj, kar pomeni, da je društvo ostalo brez dohodkov, zato so se na občnem zboru člani društva odločili, da se primarno posvetijo obnovi Okrešlja. Zato pričakujem, da se dela na projektni dokumentaciji za Korošico ne bodo ustavila, se bodo pa spet upočasnila.”

Kakšna bo podoba nove planinske postojanke?

Stara koča je imela s svojo pozicijo v prostoru nekaj pozitivnih in negativnih lastnosti, opozarja sogovornik. S svojo lego je koketirala z Lučkim dedcem, a so ugotovili, da drugačna lega prinaša več prednosti.

Nova planinska postojanka na Korošici tako ne bo v isti legi kot dosedanja. Med načrtovanjem se je namreč izkazalo, da lahko z drugačno lego dobijo boljši izkoristek južnega pogleda na celotno planoto Korošice, pa tudi boljši izkoristek sončne energije. “Zasnova novega doma je tako prelomljeni pravokotnik, ki je prelomljen dobesedno nad staro kočo. S tem izkoristimo sonce skozi ves dan, hkrati pa iz teh prelomljenih pravokotnikov pogleda osrednji družabni in jedilniški del, ki tudi najbolj kontaktira s samo okolico. Od tod prihaja ta zasnova,” pojasnjuje arhitekt.

Koča ne bo večja, še vedno bo imela prostora za 80 ležišč, bo pa ponujala več mest v jedilnici, saj je bila prejšnja jedilnica absolutno premajhna. Prav tako bo več prostora namenjenega za skladiščenje in za vso potrebno tehniko. Po kvadraturi bo koča večja vsaj za 150 kvadratov, a zgolj iz naslova tehničnih prostorov.

Koča bo nudila več udobja in več prostora v jedilnici

Nudila bo nekaj več udobja obiskovalcem visokogorja. “Ponudila bo tuš, sanitarije. To je komoditeta, ki se jo zadnja leta pričakuje od postojank,” pravi sogovornik. Še vedno veliko ljudi planinsko kočo vidi zgolj kot zatočišče, vedno več pa si jih želi več udobja. Temu se je treba prilagoditi, opozarja. “K sreči je na Korošici voda, s tem, da se bo pitno vodo koristilo zgolj za kuhanje in za ostale stvari. Medtem ko se bo za potrebe sanitarij koristilo deževnico. Celotna koča je zasnovana tako, da bo samooskrbna in njen vpliv na okolico skoraj ničen. Elektriko bo pridobivala sama iz sončnih celic in v kombinaciji z vetrno elektrarno.”

Najbolj steklen je jedilniški del.
Najbolj steklen je jedilniški del. FOTO: Biro Kultivator kreativna arhitektura, Biro Kultivator kreativna arhitektura

Fotovoltaika in vetrna energija

V osnovi so načrtovali zgolj fotovoltaiko, a so nato skozi razpravo in javne predstavitve ugotovili, da bi bilo dobro, če bi imeli še vetrno elektrarno, saj je na tem območju izrazito oblačno vreme, kar močno vpliva na pridobivanje sončne energije. Je pa zato na tem planotastem svetu Korošice dovolj vetra, zato je najustreznejša rešitev kombinacija fotovoltaike in vetrnice. V prvi fazi gradnje bo najprej pripravljena fotovoltaika, šele v drugi fazi pa sledi postavitev vetrnice.

“Zalomljenost koče je dejansko podrejena sončnim celicam. Fasada glavnega volumna je iz sončnih celic. Večina misli, da gre za stekleno fasado, a gre v resnici za sončne celice. Lahko povem, da imamo samo deset strešnih oken, vse ostalo so sončne celice. Najbolj steklen je jedilniški del, to pa zato, ker nam sodobna tehnologija omogoča večje steklene površine tudi v visokogorju. Kot uporabnik visokogorja namreč vem, da je največje razočaranje, ki ga doživimo planinci, da imamo fantastično naravo, ko gremo v kočo, pa gledamo skozi strelne line. Sodobna koča mora izkoristiti tisto, kar ji tehnologija omogoča,” pravi arhitekt. “V vseh tujih kočah se s tem že srečujemo. Ne vem, zakaj se to ne bi moglo zgoditi v Sloveniji,” pravi, se pa zave, da je javnost glede tega zelo razdvojena in so deležni tako pozitivnih kot negativnih komentarjev.

Mnogi namreč še vedno menijo, da bi bil dom na Korošici že postavljen, če bi iskali hitro in enostavno rešitev. A takšne ni, opozarja sogovornik. “Eno leto se je v društvu izgubilo s pridobivanjem zemljišča, eno leto se je izgubilo z odločanjem, v katero smer iti. Morate vedeti, da finance, ki so na voljo v takšnem društvu, niso prav nič večje od tistih, ki jih ima na voljo enodružinsko gospodinjstvo."

V celoti lesena konstrukcija koče

Nova koča bo imela v celoti leseno konstrukcijo, medtem ko fasada ne bo lesena, saj takšna fasada ni trajnostna. Bo pa v celoti zgrajena iz masivnega lesa, križno lepljenih plošč. Vse nosilne stene in stropi bodo leseni. Bo pa nato oblečena v toplotno izolacijo kamene volne, kot končni sloj pa bo prezračevalna fasada, ki bo verjetno iz aluminijaste pločevine. Kakšna bo barva – stara je bila modra – še ni dokončno znano.

Ocenjena vrednost 800.000 evrov

Investicijska vrednost novega doma je ocenjena na 800.000 evrov. To je projektantska ocena, opozarja arhitekt, ki ne vključuje helikopterskega prevoza. Tudi gradnja s pomočjo helikopterjev je razlog, da se bo kočo gradilo toliko časa. “Dejstvo je, da lahko šele 30. julija v letu začnemo s helikopterskimi prevozi na Korošici. Prej naravovarstveniki ne dopustijo letov zaradi gnezdenja ptic na območju. Tako so na voljo za gradnjo zgolj trije meseci na leto, od avgusta do oktobra. Tudi če bi vso energijo usmerili v to in ne bi izgubili enega leta, javnost nove koče še ne bi videla. Treba je namreč opraviti še rušitvena in pripravljalna dela,” o dolgotrajnosti projekta pravi sogovornik.

Po podatkih PD Celje Matica se je za Korošico v slabih dveh letih nabralo zgolj 20.000 evrov donacij.

Del sredstev bo društvo dobilo iz zavarovanja prejšnjega doma, del pa iz pridobljenih donacij, ki jih zbirajo vse od požara naprej. A to je še vedno manjši del zneska, ki bo potreben, opozarja sogovornik.

Zaradi vseh zapletov z urejanjem lastništva zemljišča, pa tudi zaradi precejšnjih stroškov, ki jih novogradnja terja od društva, nenazadnje pa tudi zaradi zahtevne in časovno omejene gradnje, bomo na dokončan dom na Korošici čakali še nekaj let. Vse skupaj pa bo sedaj zamaknila še obnova pogorelega Frischaufovega doma na Okrešlju.

Da se bodo najprej posvetili obnovi doma na Okrešlju, je potrdil tudi Franc Povše, predsednik PD Celje Matica. "Glede na to, da je strateška lega koče na Okrešlju pomembnejša od Korošice, smo se na upravnem odboru PD Celje Matica odločili, da damo prednost Okrešlju, kar pa ne pomeni, da bomo Korošico ’odpisali’." Med prenovo bistvenih sprememb ne bo, bo pa koča sodobno zasnovana, pravi Povše in poudarja, da bodo vzporedno z Okrešljem projekt Korošica peljali naprej, kolikor bo pač možno. Če se ne bi zgodil požar na Okrešlju, bi prihodnje leto pričeli z gradnjo na Korošici, še poudarja Povše.

Uničen Frischaufov dom na Okrešlju.
Uničen Frischaufov dom na Okrešlju. FOTO: Planinska zveza Slovenije, Rock Ošep

Bi bil lahko Okrešelj obnovljen že prihodnje leto?

Tudi o prenovi Okrešlja smo se pogovarjali z arhitektom, ki je prepričan, da bo Frischaufov dom hitreje in lažje obnovljen. “Investicijsko gledano je Okrešelj bistveno manjši in realnejši zalogaj. Infrastruktura je ostala nepoškodovana. Žičnica deluje, elektrika in voda sta pri hiši, čistilna naprava je ostala cela. Tako da je vse odvisno od tega, kaj se bo društvo odločilo. Mislim, da bodo vso energijo in sredstva usmerili v obnovo Okrešlja, kar pomeni, da je lahko vsa potrebna dokumentacija za obnovo doma pripravljena približno v štirih mesecih, to pa pomeni, da se lahko potem že začne graditi. Če se odločijo za suhogradnjo, ki izključuje vmesne faze sušenja, bi lahko bila koča že naslednje leto postavljena. To je čisto realno.”

Vprašanje o tem, koliko predvidevajo, da naj bi stala obnova na Okrešlju, smo zastavili tudi Povšetu, ki pravi, da tudi v tem primeru pričakujejo, da bo za obnovo doma potrebnih okoli 800.000 evrov, kar je zgolj groba in približna ocena.

Na vprašanje, ali v društvu predvidevajo, da bi dom na Okrešlju lahko v celoti obnovili prihodnje leto, Povše odgovarja: "Če nam bo uspelo zbrati finančna sredstva, bi to lahko šlo skozi, vendar glede na splošno stanje v Sloveniji zelo težko. Bomo pa spomladi vsekakor pričeli z delom."

Država bo za obnovo namenila 400.000 evrov

Mogoče se PD Celje Matica vendarle obetajo boljši časi. V četrtek so namreč poslanci med sprejemanjem proračuna soglasno sprejeli amandma k proračunu za leto 2020, da se nameni finančna sredstva za obnovo Kocbekovega doma na Korošici in Frischaufovega doma na Okrešlju, v okviru česar bo planinska organizacija prihodnje leto prejela 400 tisoč evrov. Ocenjena sredstva za novogradnjo obeh planinskih koč v Kamniško-Savinjskih Alpah obsegajo milijon in pol evrov, planinci so s članarino v planinski organizaciji v letu 2019 prispevali dobrih 45 tisoč evrov, PZS dodatnih 20 tisoč evrov, PD Celje Matica pa je odprl tudi poseben transakcijski račun za prostovoljne prispevke. "Posebej nas veseli, da je ta predlog podprlo vseh 90 poslank in poslancev državnega zbora, kar kaže na to, da je planinstvo resnično tisto, ki povezuje Slovence vseh generacij in političnih prepričanj," je odločitev poslancev komentiral podpredsednik Planinske zveze Slovenije Miro Eržen.

Zbiranje donacij za obnovo

Po sklepu Upravnega odbora PZS bodo tudi v letu 2020 planinci s članarino prispevali namenski evro za gradnjo planinskih domov na Okrešlju in Korošici. PD Celje Matica je odprl poseben transakcijski račun pri Abanki Celje in bodo hvaležni za vse prostovoljne prispevke: TRR: 0510 0801 6743 162. Možnost SMS-donacij še urejajo.

Po ideje in zgled odšel k ‘velikim’ v tujino

Rok Bordon je velik ljubitelj gora in že vrsto let zahaja v visokogorje. Problematika visokogorja mu je zato dobro poznana, se je pa ravno zaradi projekta Korošica zadnji dve leti bolj posvetil problematiki gorskih koč. Ogledal si je že marsikatero kočo v tujini in na osnovi teh primerov videl, v katero smer je treba razmišljati. Kot pravi, v tujini vse koče obratujejo z dobičkom, tam se koče postavljajo namensko, z mislijo na dobiček.

Koča Gouter pod Mont Blancom. Investicija je bila vredna kar 13 milijonov evrov, koča pa je zasedena vse leto.
Koča Gouter pod Mont Blancom. Investicija je bila vredna kar 13 milijonov evrov, koča pa je zasedena vse leto. FOTO: Dreamstime

Pogledal si je kočo Gouter pod Mont Blancom, ki je, kot pravi, za naše razmere nepredstavljiva investicija – 13 milijonov evrov. Koča ima 120 ležišč, polna je vse leto in sprejema rezervacije za dva meseca v naprej. “Koča se je že zdavnaj pokrila. Tam se ljudje čisto na drugačen način obnašajo in so pripravljeni za ležišče plačati tudi 50 do 60 evrov. To je pač strošek, da koristiš tisto kočo. Pri nas pa se koče uporablja kot minimalni strošek planinca. Ceno narekuje planinec Slovenec, ki koče potem praktično nikoli ne koristi za prenočišče. Takoj, ko je nočitev več kot 15 evrov, se javnost pritožuje, po drugi strani pa se vsa društva utapljajo v dolgovih. Realno pa v kočah večinoma potem prespijo tujci, ki pa jim ta cena sploh ni problem, saj so navajeni iz svojih okolij, da so cene višje.”

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (47)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sakala1
07. 10. 2020 09.51
+2
kaj ne bo nič škodilo živalim v okolju
mastablasta
24. 11. 2019 15.38
+8
ravna streha v visokogorju je "odlična" ideja.
ageless
24. 11. 2019 21.39
+0
Se dobr da je koca pod blancom gor, kjer je streha tud skor ravna, pa ocitno se kr stoji
Kuku456
23. 11. 2019 21.25
+1
Toj cel hotel
kure bedne
23. 11. 2019 21.07
+7
Zadnje čase veliko gori po kočah. Me spominja na pogorišča nevarnih odpadkov, kjer tudi rado zagori.
PSIHOTERAPEVT
23. 11. 2019 20.44
+7
Tukaj nekaj smrdi po dimu :).. le kako je zagorelo ;)
hhsk
23. 11. 2019 20.11
+11
neki mi ni jasn.. a dans ni nič več zavarovano? ali tale in podobna pogorišča želijo malo dodatkov iz strani "bogi smo, dejte mal donirat"...
slovencelj11
23. 11. 2019 19.14
+18
Za vse tiste, ki kritizirate odločitev naše vlade se rajši vprašajte kam so dali naš davkoplačevalski denar od bank bilo ga je za 1.500.000.000€ in pa zdravstvo, kjer dnevno ponika na tisoče €, nato so tu še avtoceste, železnice, vojska... kjer se nesmiselno porabljajo milijoni našega denarja, pa še eno dejstvo država bo na koncu dobila vsaj 300.000€ DDV od izgradnje obeh domov😉.
NLKP
23. 11. 2019 15.33
+33
V članku piše, citiram:"Po podatkih PD Celje Matica se je za Korošico v slabih dveh letih nabralo zgolj 20.000 evrov donacij." ZGOLJ??? To je donacija, ja koliko bi pa radi, da vsak posamezik daruje 100 eur, vsaka družina 1000 eur in vsako podjetje 10.000 eur.. Vse skupaj gre že čez meje... Vse bi imeli če bi nekdo nekaj daroval... Ko pridem na Okrešelj dobim pivo brezplačno? Brez računa...
NLKP
23. 11. 2019 15.20
+24
Poslanci odločajo o denarju davkoplačevalcev in s tem določajo, da moramo davkoplačevalci darovati za planinski dom, in to 400.000 EUR. In kaj je to PD Celje Matica, kakšna ustanova, da si zasluži toliko denarja? Koliko davka so utajili ko so prodajali pijačo in hrano v tem planinskem domu pa nihče ne pove... So vedno izdajali račune, so ja...
periot22
23. 11. 2019 21.04
-3
NLKP kaj te moti če se daruje vsaj ti ni treba nič dat in tudi pljuvat ti ni Treba!
korintos23
23. 11. 2019 12.04
-5
Zakaj ne zbirate denarja tudi za te domovi, če bodo samo planinci darovali bo dovolj, bodo pa še tudi drugi.
NLKP
23. 11. 2019 12.09
+14
Ni tako življensko pomombno in potrebno da bi zbirali za takšen dom, mar ne, ga pač ne bo. Kaj vse nimamo pa bi bilo bolj potrebno... Če ima pa kdo viška pa vzamejo vse, tudi zlato...
korintos23
23. 11. 2019 13.12
-2
Evro ali dva bi bilo pozneje sto krat povrnjeno.
NLKP
23. 11. 2019 15.15
+8
periot22
23. 11. 2019 21.06
-2
oga1
23. 11. 2019 11.51
+33
Planinci pri članarini placujemo ze dve leti po 1 eur, pa nismo samo mi obiskovalci gora. Tudi poti urejajo planinci prostovoljno. Tudi vse koče so zgradili včasih planinci prostovoljno. Edino kar imajo planinci ugodnost, je da imajo pri nocitvah popust. Drugače se pa itak se plača biti član PZS. Naj zaracunajo reševanje tistim, ki niso zavarovani, pa bo mogoce drugače. Tujci v naših bivakih bivajo cel teden, ker jih nihce ne kontrolira. Naši planinci v letni sezoni skoraj ne morajo nočiti v visokogorju, ker že prej rezervirajo vse tujci. Pri nas so koče odprte samo v sezoni, drugod celo leto. Zato ker dovolj med sezono pokasirajo, ce bi bile koče tudi pozimi odprte, bi bil tudi zadovoljiv obisk. Tako pa ne greš gir, ker veš da ne bo odprto.
NLKP
23. 11. 2019 12.08
+14
Planinci hodite v gore, ribič za ribnike, ljubitelji morja za morje itd. Zakaj si potem nebi planinci potem sami plačali domov zakaj bi morali to delati ostali. Če ne hodim v planine ne rabim domov in pešpoti, ni tako? Kot sem že pa prej napisal, naj v takšnem planinskem domu povedo koliko zaslužijo in kam vse gre denar.
oga1
23. 11. 2019 18.27
+6
Ja naj za obnovo prispevajo vsi obiskovalci gora, člani PZS moramo prispevat ob članarini 1 eur, so kar določili. Bodo na ta račun izgubili veliko članstva, ker članarino samo povečujejo, ne nudijo pa nič
periot22
23. 11. 2019 21.08
-4
NLKP
23. 11. 2019 11.41
+31
Društvu Celje Matica tega doma na Okrešlju za lepo nebi spustilo iz rok, to jim je zlata jama. Planinski dom v Logarski dolini je sameval, ker so hoteli "izsiliti" visoko najemnino, bil je zaprt, pa sedaj vprašajte za koliko ga oddajajo... Potrebno je vedeti, da je takšen dom že takorekoč eno malo podjetje, tu se obračajo precejšni denarji.
periot22
23. 11. 2019 21.11
-3
NLKP zakaj ne greš za oskrbnika bi bil milijonar?
graben
23. 11. 2019 10.13
+11
Kaj ni RKC dobila že dovolj, da še ob nesrečah hočejo služiti. FUJ - sram jih bodi. Država bi pa lahko malo bolj odprla mošnjiček; to je vendar promocija SLO in nacionalni ponos. Se pa strinjam, da bi bilo treba zunanjo podobo malo prilagoditi kraju kjer bo objekt postavljen - to ni visokogorje - skale !
korintos23
23. 11. 2019 10.31
+3
korintos23
23. 11. 2019 10.10
+24
Koča pod Mont Blancom zasedena in odprta celo leto, zakaj so pa pri nas samo pol leta, ali še manj?
lluckyss
23. 11. 2019 11.34
+20
To je tako kot bi primerjal Savudrijo in Copacabano....
korintos23
23. 11. 2019 12.02
+4
Zakaj pa ne bi lahko bilo odprto tudi pozimi?
Rothschild1
23. 11. 2019 20.40
+0
bil sem nekajkrat na Copocabani, pa me ni navdusila. No, priznam. Tudi Savudrija ne :)
felix59 drugič
23. 11. 2019 10.04
+36
Mislim da taka arhitektura ne paše v to okolje. Gorska koča naj bo v našem avtohtonem stilu , kjer se planinci počutimo bolj domače. Sam vem , da ne bom prestopil praga tega novodobnega skropucala. Poleg tega je čista norija vlagati toliko denarja v tako kočo ,saj se lahko samo vprašamo , kdaj se bo spet pojavila kakšna nora baba da bo zakurila dom.
Uporabnik1211614
23. 11. 2019 10.10
+5
Seveda imamo različna mnenja, a menim da moramo s časom naprej! Objekt pa se vidi, da je skrbno načrtovan, dodelan in nič podoben skropucalu.
lluckyss
23. 11. 2019 11.36
+16
Takšna zgradba je primerna le za garažo in ne sodi v gorsko okolje..
štrekeljc
23. 11. 2019 15.01
+6
srečko, pa ti sploh veš, kakšen je bil prejšnji dom na Korošici? Tisti je bil res grd!
Uporabnik1211614
23. 11. 2019 10.02
+1
Lep objekt bo. Upam da čim prej. Cene za prenočitev je potrebno dvigniti, kdor se bo bunil se pa naj, saj so vse poti v planinah narejene tako, da se lahko vrneš ali greš naprej! Cena oblikuje tudi standard države/naroda. Če bodo hodili tujci k nam zato ker je poceni, pa smo šalabajzerji. Jaz bom nekaj doniral.
Periot222
23. 11. 2019 09.58
+24
Moderni objekti spadajo v mesta ne v hribe!Tisti ki ima taksne ideje nima. pojma o naravi!
Periot222
23. 11. 2019 09.56
+15
To je bil gotovo pozig samo naivni verjamejo v pravljice!
oga1
23. 11. 2019 09.51
+35
Zakaj se rabijo ene moderne koče po naših planinah, ki sploh ne pašejo v okolje. Pa da se vse skupaj tako vleče. Društvu Celje Matica pa ne bi smeli dati v upravljanje nobene koče več, ker žal ne znajo poskrbet za imovino. Vnetljive stvari se ne puščajo vsepovsod, vsaj na embalažo se označi. Prav tako se, ko se dom zapre, odklopi elektrika. Sedaj bomo vsi plačevali, kasirali bodo samo oni, spet za malo zavarovali in delali z imovino kot p.. z mehom
NLKP
23. 11. 2019 11.41
+8
Društvu Celje Matica tega doma na Okrešlju za lepo nebi spustilo iz rok, to jim je zlata jama. Planinski dom v Logarski dolini je sameval, ker so hoteli "izsiliti" visoko najemnino, bil je zaprt, pa sedaj vprašajte za koliko ga oddajajo... Potrebno je vedeti, da je takšen dom že takorekoč eno malo podjetje, tu se obračajo precejšni denarji.
Enmajstr
23. 11. 2019 09.51
-6
Bom prispeval.