Gospodarstvo

Pogovor s češkim milijarderjem Kretinskym: 'Glavni motiv za nakup SŽ je položaj Luke Koper'

Ljubljana, 17. 12. 2020 17.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Gregor Trebušak
Komentarji
43

Na Slovenskih železnicah so ta teden zagotovo zadovoljni. V torek so po tirih prvič zapeljali prvi novi vlaki, zaključili pa so tudi več let trajajoče iskanje strateškega partnerja. S 60-milijonskim vložkom je v lastništvo tovornega prometa vstopil češki holding EPH, ki ima bogat nabor naložb predvsem s področja energetike - kot so rudniki, plinovodi, železniški kargo prevoz in nepremičnine. V lasti imajo tudi češki nogometni klub Sparta Praga, med odmevnejšimi pa je bil tudi nakup legendarnega francoskega časnika Le Monde. Pogovarjali smo se z direktorjem EPH, češkim milijarderjem Danielom Kretinskym.

Slovenija za Češko v zadnjem času postaja vse bolj priljubljena država za investicije. V zadnjem tednu so tako sledili veliki in prelomni dnevi za Slovenske železnice. Najprej so v torek utirili pet novih Stadlerjevih potniških vlakov, ki so hitrejši, tišji, udobnejši in moderno opremljeni. Do konca leta 2022 jih bo na tirih 52. 

In včeraj še ena prelomnica. Po treh letih pogajanj so Slovenske železnice za 49-odstotni delež Tovornega prometa pritegnile strateškega partnerja, češki sklad EPH, katerega lastnik je češki milijarder Daniel Kretinsky. "Mi imamo trenutno podlago, da postanemo zelo dobro podjetje ali pa zelo slabo. S partnerjem je to, jaz mislim, dosti bližje cilju, da postanemo zelo zelo dobro podjetje v regiji. Oni imajo dosti izkušenj," zagotavlja Dušan Mes, direktor Slovenskih železnic. "Rad bi se zahvalil za priložnost, da sem lahko del tako pomembnega segmenta slovenskega poslovnega okolja. Mislim, da ima to, da smo se združili s Slovenskimi železnicami, zelo močno in robustno industrijsko logiko. Mislim, da lahko resnično pomagamo slovenskemu kargo poslu," pa je dejal Kretinsky. Pred kamero ga je povabil Gregor Trebušak.  

Kakšen je ta partner in kaj lahko tovorni promet pričakuje od vstopa?  

"Trenutno smo v položaju, ko SŽTP dela predvsem na podlagi močne konkurenčne prednosti na domačem trgu. Ta konkurenčna prednost bo primarna skrb v prihodnosti, ko se bo železniška infrastruktura okrepila, okrepila pa se bo tudi konkurenca iz tujine. Kar moramo narediti, sta dve stvari: na eni strani moramo zagotoviti, da se bo ohranila kakovost ponujene storitve. Zagotoviti moramo, da tovorni promet Slovenskih železnic ostane konkurenčen na eni strani, na drugi pa, da izkoristi svojo naravno prednost in raste tudi v tujini. To je naloga naše skupine. Pomagati tovornemu prometu, da pridobi stranke iz tujine in postane močnejši zunaj Slovenije. To bo pomagalo tako tovornemu prometu in Luki Koper kot tudi slovenskemu gospodarstvu."

Verjetno ste slišali o stanju naše železniške infrastrukture. Radi se pritožujemo, da se ni veliko spremenilo še od časa, ko sta bili Slovenija in Češka del istega imperija pod Marijo Terezo. Danes se vse vrti okoli izgradnje drugega tira do Luke Koper. Očitno vidite to kot dobro naložbo, a koliko potenciala vidite v svoji naložbi? Je bil drugi tir pomemben faktor pri sprejemanju odločitve?  

"Delno. Kar bi rad rekel je, da je bil glavni motiv za odločitev o nakupu, poleg kulturne podobnosti in skupne zgodovine, v veliki meri Luka Koper. Luka Koper ima že danes ogromno zvestih strank, kar verjamemo pa je, da lahko z boljšimi logističnimi rešitvami in ponudbami pri prehajanju mej, dobimo več strank. Kar bi radi naredili v realnosti je, da bi bila Luka Koper močnejša in konkurenčnejša. Ne le v primerjavi z drugimi jadranskimi pristanišči, ampak tudi s severnonemškimi. V prihodnosti bi radi videli, da bi stranke v osrednji Nemčiji, ki jih imamo in jih bomo še pridobili, odločale za Luko Koper in ne za pristanišča na severu Nemčije. To je naš cilj in naša strateška vizija. To lahko naredimo z izboljšanjem učinkovitosti SŽTP, oblikovanjem najboljše ponudbe s strani obeh lastnikov , morebiti pa tudi skozi dodatne prevzeme in združitve."    

Slišati je zelo optimistično, a v slovenskem javnem prostoru je bilo slišati tudi nekaj kritik, da niste dolgoročni vlagatelj. Ali ste finančni investitor ali ste dolgoročni strateški partner?

"Veste kaj, moje vprašanje bi bilo, kaj je podlaga za takšno izjavo, ker če pogledate našo skupino, zgradili smo jo skozi zadnjih skoraj 20 let. In skozi celotno obdobje smo ohranjali vsa podjetja, zgodilo se je samo nekajkrat, da smo zaradi nekaterih specifičnih razlogov podjetje prodali. Mislim, da zgodovina kaže, da argumenti, ki pričajo, da nismo dolgoročni vlagatelji, ne vzdržijo. Zato vabim kritike, da se srečajo z nami ali pa preučijo našo zgodovino in videli bodo, da smo stabilni in lojalni podjetjem, ki jih imamo v lasti."  

Kje torej vidite tovorni del Slovenskih železnic v 10 ali 20 letih? Kaj si predstavljate? 

"Razlog, zaradi katerega smo tukaj, je, ker hočemo, da SŽTP postane vodilni igralec v kargo prevozu v jugovzhodni Evropi na eni strani, na drugi pa, da Luka Koper postane močnejša, kot je danes. In drugič, da ustvarimo prave posle za SŽTP. In zato smo tu. Tu nismo zato, da bi nadaljevali s poslovanjem, kakršno je zdaj, ampak da ga izboljšamo in da izboljšamo strateški položaj podjetja." 

Ko beremo o tem, kdo je sklenil enega večjih poslov pri nas, vidimo nekaj zanimivih naslovov: da ste misteriozen človek in hkrati eden najpomembnejših deal-makerjev  pri nas, pravi Financial Times: kako bi se opisali?  

"Opisati sebe je vedno zelo težko. Rekel bi, da si nedvomno ne zaslužim vzdevka "skrivnostni". Sem zelo odprta oseba in mislim, da je moja najpomembnejša značilnost to, da vodim zelo močno ekipo. Seveda sem imetnik glavnega deleža podjetja, a način, na katerega delamo, je timski. Člani ekipe so zelo dobri in zelo smo močni pri ustvarjanju operativnega partnerstva. In to je natanko to, kar hočemo pokazati tudi tukaj."  

V lasti imate tudi češki nogometni klub Sparta Praga. Mislim, da bi vam Milan Mandarić, lastnik kluba Olimpija Ljubljana, z veseljem prodal klub.

"Mislim, da je treba to temo oziroma vprašanje nasloviti na zelo pomembno osebo iz Slovenije na Evropski ravni, na gospoda Aleksandra Čeferina in njegovo UEFA, ki trenutno uvaja pravilo, da en lastnik ne more imeti v lasti več kot en nogometni klub. Mislim, da je odgovor v tem smislu zelo jasen.

"Člani ekipe smo zelo dobri in zelo močni pri ustvarjanju operativnega partnerstva. In natanko to želimo pokazati tudi tukaj."

V lasti imate tudi nekaj medijev, Francoski Le Monde, Elle. Kako vidite naložbe v medijih?  

"Moram reči, da imamo trenutno manjši delež in pasivno ali zelo pasivno manjšinsko participacijo, Na splošno pa glede medijev ne moremo vsega vreči v isti koš. Moja težava pri tej temi je, da sem običajno, ko skušam odgovoriti na to vprašanje, strašansko dolg, ker gre za zelo pomembno vprašanje. Na splošno bi rekel, da smo trenutno v resnično zelo kritičnem trenutku razvoja nove demokracije. In ta kritični trenutek je prišel zaradi dveh elementov: en element je, da je narava situacije taka, da se je javna razprava nekoč v osnovi odvijala prek medijev in nosilci so bili mediji, imeli smo določeno kvaliteto, pravila, veliko načel, ki smo jih morali spoštovati, kar je bilo zamenjano z nečim, čemur jaz včasih rečem Agora (trg) krikov, kar je okolje, ki ga ustvarjajo družbena omrežja. Mislim, da dokler ne bomo mogli priti nazaj na bolj kultivirano javno razpravo, ki temelji na dejstvih, ki sledi določenim pravilom, dokler ne bomo mogli razločiti med resničnim in neresničnim, bomo v težavah. Zame vključenost v medijski posel pomeni poskus borbe za močnejše medije in boljšo regulacijo, ki bo omogočila boljšo kvaliteto javne razprave. Sicer pa ekonomsko in finančno to ni glavni del.

Koliko ste otrok žametne revolucije? V kolikšni meri to vpliva na vaš pogled na Evropo? na svobodo medijev? Na bitko z lažnimi novicami, na velike izzive današnje družbe?

"Mislim, da moj odgovor ne bo bistveno drugačen od odgovorov večine prebivalcev obeh držav, tako Češke kot Slovenije. Izkusili smo, kaj pomeni odsotnost svobode govora, odsotnost razumne javne razprave, doživeli smo tudi, kako se ob revoluciji oblikujejo različni značaji. Mislim, da je imela za mnoge ljudi moje generacije ali malo starejše revolucija, pa tudi izkušnja s komunizmom, bistven vpliv na to, kako so se oblikovali dojemanje sveta in vrednote. Mislim, da je to eden od razlogov, zakaj mi danes v srednji in vzhodni Evropi bolj pozorno zaznavamo vsak odklon od prave liberalne demokracije, ki jo včasih čutimo bolj kot naši prijatelji z zahoda.

Še eno slovensko - češko tekmovanje imamo. Ste poskusili slovensko pivo? Katero je boljše, slovensko ali češko?

"Moram reči, da si ne upam soditi piva. Pivo popijem sem in tja. A sem bolj pivec vina, in lahko vam rečem, da bi pri vinih, zagotovo pa pri rdečih, Slovenija prevzela vodstvo pred Češko. Čeprav se tudi kvaliteta naših vin pomembno izboljšuje."

Leto 2020 se je odvrtelo okoli korona krize. Kako vidite prihodnje leto?

"Upam, da bo naslednje leto leto po koroni. Žal o tem ne moremo biti prepričani. Mislim, da je korona nedvomno močno pospešila določene poslovne trende in tako kot vsaka podobna kriza ali pretres ponuja ogromno priložnosti za poslovne inovacije ali nove poslovne modele. Zato je to zame zelo zanimiv čas, čas, ko lahko kot podjetje rastemo. Ne morem pa označiti tega časa drugače kot negativnega, ker je negativno za skoraj vse narode na svetu. Najprej zaradi zdravstvenega vpliva, pa tudi zaradi vsesplošnega šoka, ki ga je to ustvarilo. Če lahko na kratko zaključim, upam, da bodo globalno vlade in države bolje pripravljene na to, kako upravljati naslednjo krizo - na boljši način, kot so jo zdaj. Menim, da je bila ta kriza na eni strani pandemična kriza, zdravstveni problem, po drugi pa tudi problem, kako so bile države na splošno nepripravljene na upravljanje s to krizo. In, mimogrede, mislim, da je Slovenija dobro opravila delo.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (43)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MihaGliha
23. 12. 2020 18.22
Prodali ste tovarno denarja ??? Vsaj denar si pošteno razdelite
nikhrast
18. 12. 2020 17.00
+1
Pa kaj ste pričakovali, Slovenci stalno udrihajo po kapitalu.
EEgon
18. 12. 2020 15.21
+1
Kok nas Čehi šišajo.
brezveze13
18. 12. 2020 13.01
STE PREVERILI V ČEM JE MILJARDER ALI V EVRIH ALI V KRONAH , ČE JE SLEDNJE LAHKO PRIČAKUJEMO SKORAJŠNO DOKAPITALIZACIJO
Darko32
18. 12. 2020 11.20
+3
Tukaj je edaj popolnoma jasno, da gre za sitematičen potek po poti ADRIE. Namreč glavni cilj je njihov dobiček v škodo Slovenije. Država pa bo pokrivala igubo seveda preko davkoplačevalcev. Razni naši bizmismeni pa bodo si na ta račun polnili žepe. Se ne čudim, če je javna skrivnost, da bi radi naši postopači prišli do poceni premoženja na tuj račun.
Butalec8
18. 12. 2020 10.24
+4
Vcasih so nas kupovali samo Zahodnjaki zdaj pa ze nekaj casa tud Vzhodnjaki
Walter Pravicek
18. 12. 2020 10.11
-3
Bi bilo fino da ta pan pove od kod mu milijarde?V kateri valuti?Kaj bo on z SŽ?A še vedno bolje kot,da bi bili solastniki Madžari z Orbaniom na čelu!MOREBITI BI TA PAN VLOŽIL V DRUGI NTIR?NAMESTO MADŽAROV!
Ficho81
18. 12. 2020 21.21
+3
Ja vprašat ga moraš, mogoče ti bo dal kako ČK. Čehi imajo državo urejeno, mi smo pred 30-imi leti bili pred Čehi, zdaj pa........ Oni so lustrirali KPČ, mi smo pa ohranili KPS, zdaj pa mamo, kar mamo. Tu pa tam je svetla točka Demos in SDS. Zdaj se dejansko med Češko in Slovenijo vidi razlika, kaj lahko naredijo komunisti, če morajo vodit državo po Marx-ovem nauku. Na Češkem so komuniste 10 let lustrirali, mi smo pa meli rdeče bogove, ki so državo porinili pod podenj. To so svetovanja Mencingerja, Mramorja in ostalih ekonomskih norčkov s komunističnim doktorskimi diplomami. Drnovšek jo je tud "naredil" (kupil) v Novem Sadu. In taki norčki so odločali o naši usodi, in zdaj smo tu, kjer smo. Hvala vam slovenski veleumi pohlepa
123soba
18. 12. 2020 09.57
+6
Madžari in Čehi jemljejo košček po košček naše infrastrukture, ker so slovenski liderji lopovi in nesposobni. Prodaja se državna srebrnina, ki jo bo počasi zmanjkalo. Bi bil res že enkrat čas da bi pri nas malo zaropotalo, da se premeša premoženje in denar, pa da vidmo...
Darko32
18. 12. 2020 11.37
+2
123soba Imaš prav, vendar ni koristi nobene. Namreč samo če pogledamo vodo vidimo, da so navili cene in sedaj je cenejše, če kupiš vodo od drugega, kije enake kvalitete ali pa še boljša.
tbmb
18. 12. 2020 16.39
oježeš
18. 12. 2020 09.42
+7
A smo Slovenci res tako nesposobni za vodenje državnih podjetij, da moramo vse prodati tujcem, ki potem služijo za sebe lepe denarce. Seveda, nam je bolj pomembno medsebojno prepiranje, kazanje moči, maščevalnost in kraja. To pa pač ne prinese nobenih pozitivnih rezultatov, kaj šele dobička. Je pa čudno, da ve velika večina privatnikov dobro posluje (v normalnih razmerah) medtem ko državne firme cepajo kar ena za drugo.
Butalec8
18. 12. 2020 10.23
+1
Izredno nesposobni ter samodestruktivni smo razen par svetlih izjem. Najboljse je res vse prodat jaz sem takoj ZA
Trgo_mk3
18. 12. 2020 12.00
Nismo nesposobni, večina jih je celo bolj sposobna od zajedalcev levih in desnih političnih polov, vendar ker so pri političnem kolesju sami prežvečenci, ki grebejo samo za lastno korist, pridemo v majhnem prostoru do situacije v kateri smo.
MimobeznikSI
19. 12. 2020 10.49
Tujec je vstopil z dokapitalizacijo, ne z odkupom deleža.
nikandra
18. 12. 2020 09.32
+2
Luka Koper bo izgubila ves promet, ko bosta Janša in njegov oproda Logar prodala Hrvaški del našega ozemlja. Z zaprtjem izhoda v mednarodne vode je propad Luke Koper zagotovljen. Da o naših ribičih, ki se jim bo ribolovno območje precej zmanjšalo, sploh ne govorimo.
borjac
18. 12. 2020 10.01
-2
Janez Janša je pomožni PV Hrvatske, tako da se ni za čuditi, da rihta stvari v korist Hrvaške, bi bilo dobro da Slovenija dobi PV , ki bo rihtal stvari in delal za Slovenijo in ne za Madžarsko, Poljsko, Hrvaško, Češko in Italijo.
Ficho81
18. 12. 2020 21.28
+1
Luka Koper bo propadla zaradi paradajzarjev, ki imajo previsoke provizije, pa bodo vsled tega izgubili na konkurenčnosti. Vprašaj Nemca, kolk denarja je mama Nelida odnesla v zlatih časih Mačku in v Calabrio,pa pol napiši komentar
asdfghjklqwertz
18. 12. 2020 09.22
+0
Ta brankrotira, če bi dal denar za 3. tir ...
Butalec8
18. 12. 2020 09.16
-2
Kupi kdo NUK , prodamo poceni za dozivljensko zalogo bureka za VSE slovence
oježeš
18. 12. 2020 09.43
+0
Sam bi najprej prodal naš parlament, vse politične stranke z vlado vred. Potem bi sigurno zavel nov, pozitiven veter v naši državi.
Butalec8
18. 12. 2020 09.13
+4
A ta vas je kupil?
?uknaveji
18. 12. 2020 09.29
+2
Blizu si. Kretinskyjevo dekle je hči Petra Kellnerja, najbogatejšega Čeha in lastnika skupine, ki je prevzela Pro Plus. V bistvu delajo intervu s šefovim zetom.
janmar1234
18. 12. 2020 09.09
+1
"Rdečkarjem" se bo spet mešal...tuji kapital kupuje Slovenijo...
France Korosec
18. 12. 2020 09.02
+7
Kdo se še smeje hecno oblečenim Čehom v zarjavelih Škodah? Ste si prebrali, kaj je člouk povedal o vrenotah, o svobodi in o svobodi govora? Trbušak preber še enkrat in vsi na POPu
EEgon
18. 12. 2020 09.11
+5
Trebušak trenutno bere knjigo: Osnove nihilizma.
Pingo99
18. 12. 2020 08.56
+4
ZATO DA JIH JE PAR POSPRAVILO DROBIŽ V ŽEPE SE RAZPRODAJAMO RES SUPER
EEgon
18. 12. 2020 09.00
+2
omega _v6
18. 12. 2020 08.50
+7
Ko ste levaki prodali Adrijo,ki so jo po majn kot enem letu novi lasdtniki uničili pa ste ploskali??
EEgon
18. 12. 2020 09.02
+4
Ni primerjave. AA ni bila konkurenčna nobenemu letalskemu prevozniku. AA je bil komunistična želja bolje napuh, poglejte kaj imamo pa mi. AA = projekt brez ekonomske računice.
džonborno
18. 12. 2020 08.49
+11
Čeh je kupil 49% delež za drobiž ker ve, da bo drugi tir podvojil kapacitete tovornega prometa in bo tako luka postala zelo zanimiva za srednjo Evropo. Železnica, kot vezni člen med luko in celino lahko pričakuje občutno več dela in posledično prihodkov. Žal to ve Čeh, Mes pa izgeda ne. Za 60 MIO (toliko so že zapravili za izbor izvajalca za vijadukt), je Čeh kupil kuro ki bo nesla zlata jajca!
France Korosec
18. 12. 2020 09.04
+1
Niso zapravili, oni so prerazdelili po vrečah.
Ficho81
18. 12. 2020 21.36
+1
Ja, maš pa prav. Vidi se mu, da ni hodil v šolo za časa komunizma, pa ma jajca in dnar, da reskira, naš Han se pa prilepi na državno firmo in sesa, sesa, sesa........
13klu?
18. 12. 2020 08.25
+17
Za drobiž so prodali edini del SZ kateri je prinašal dobiček. Tovororni promet. Z denarjem davkoplačevalcev jim bomo zgradili še drugi tir. Res so dobri gospodarji.
Klampfman
18. 12. 2020 08.41
+1
mentorhercul
18. 12. 2020 08.14
+19
Komu so podarili tovorni promet, za 60 milionov, halooo, to so tri nove lokomotive. Slovenija nikoli , res nikoli ne bo gospodar na svojem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Klampfman
18. 12. 2020 08.39
+4
Ne zavajaj. Nobenemu niso prodali v celoti (kot Adrio), 49% delež se je prodal.
Klampfman
18. 12. 2020 08.44
+4
60 milijonov pa je vsaj kakšnih 15 lokomotiv (Sodobne SŽ 541 so stale 4 milijone).