Slovenija

Pogovor z otroki: bodimo iskreni, ne minimalizirajmo in ne prikrivajmo informacij

Ljubljana, 09. 04. 2024 08.51 | Posodobljeno pred 22 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
64

V življenju se bomo večkrat srečali s strahovi, stresom in neželenimi situacijami. Svoja čustva moramo znati prepoznati in jih tudi regulirati – učiti pa se začnemo že, ko smo še čisto majhni. Prav zato je zelo pomembno, da se tudi z otroki pogovorimo o njihovih strahovih, pravi magistrica zakonskih družinskih študij Monika Erjavec Bizjak. Ključno je, da smo iskreni, da zadeve ne minimaliziramo in da pred otroki informacij ne skrivamo. "Če jim bomo informacije prikrivali in jih bodo dobili drugje, nam ne bodo zaupali," pravi terapevtka.

Na spletu se je pojavil komentar, ki je napovedal, da se bo tudi pri nas zgodilo nekaj podobnega, kot se je v začetku meseca na Finskem. Tam je 12-letni deček ustrelil in ubil sovrstnika ter huje ranil dve sovrstnici. Policija je zaznala sporni komentar in vzpostavila stik s slovenskimi šolami, a kljub temu na Policiji ocenjujejo, da je možnost napada majhna.

"Otrok, ki ga je strah, samega sebe ne bo znal pomiriti, zato potrebuje odraslega, da mu pomaga zdržati s tem strahom," pravi Monika Erjavec Bizjak, magistrica zakonskih družinskih študij, družinska mediatorka in vodja programa Dobro sem, ki je namenjen krepitvi duševnega zdravja ranljivih skupin. Otrok bo namreč ob odraslem lažje reguliral občutek strahu. Najslabše, kar lahko naredimo, je, da se pogovoru o stiski izogibamo. Prav je, da otroka vprašamo, kako se počuti in kaj ga teži. 

Toda otroci, ko jih vprašamo, če je kaj narobe, včasih odgovorijo, da "ni nič" in se zaprejo vase. "Kot starši tega ne smemo vzeti kot resnico in otroka kar pustiti. Vztrajni moramo biti pri tem, da iščemo poti do otroka. Tudi če sedimo z njim v tišini," pojasnjuje sogovornica. 

Otroci, ko jih vprašamo, če je kaj narobe, včasih odgovorijo, da "ni nič" in se zaprejo vase.
Otroci, ko jih vprašamo, če je kaj narobe, včasih odgovorijo, da "ni nič" in se zaprejo vase. FOTO: Shutterstock

Čeprav vam bo otrok morda rekel, da ni nič narobe in da želi biti sam, mu lahko kot starš rečete, da bi pa sami želeli biti zraven in da ni treba, da se pogovarjate. Na ta način bo otrok čutil, da mu stojite ob strani. Erjavec Bizjakova predlaga, da razložite v smislu: "Tukaj sem, čeprav praviš, da me zdaj ne potrebuješ, sem vseeno tukaj in ti bom v oporo."

Kako otroka lahko pripravimo do tega, da se nam odpre?

"Kadar koli želimo z otrokom govoriti o čutenjskih ali čustvenih temah, je to fino narediti preko igre," pravi strokovnjakinja. Predvsem priporoča igro vlog z raznimi figuricami. Lahko mu damo nalogo, da s pomočjo plišastih igrač odigra situacijo v razredu in ob tem oponaša svoje sošolce, učiteljico, starša ... "Odigra lahko stvari, ki jih sicer z besedami ne bi znal povedati ali opisati," je pojasnila terapevtka. 

Priporoča tudi pogovor ob slikanicah, na katerih so ponazorjene različne življenjske situacije. Ob tem otroka lahko vprašamo, kako bi se sam počutil v takšni situaciji, kaj bi sam svetoval nekomu, ki se je znašel v takšni situaciji in kako bi lahko situacijo izboljšal. 

Paziti moramo, da zadeve ne minimaliziramo in da ne uporabljamo stavkov, kot je: "To ni nič takega." "Na ta način razvrednotimo situacijo, otroka pa prepričujemo, da čuti narobe. To, kar čuti, je resnično," pravi terapevtka.
Paziti moramo, da zadeve ne minimaliziramo in da ne uporabljamo stavkov, kot je: "To ni nič takega." "Na ta način razvrednotimo situacijo, otroka pa prepričujemo, da čuti narobe. To, kar čuti, je resnično," pravi terapevtka. FOTO: Shutterstock

Marsikdo bi si mislil, da bi igra vlog prek figuric delovala zgolj na mlajših otrocih, vendar metoda deluje tudi pri starejših. Sicer pa terapevtka svetuje, da starejše otroke in najstnike povabimo na kakšno športno aktivnost – morda kolesarjenje, badminton ali podajanje žoge. Na ta način se sprostijo in se lažje ter hitreje odprejo, kot če bi jih posedli za mizo in od njih zahtevali odgovore. V takšnem primeru bi verjetno tudi sami čutili velik pritisk in stres.

Izjemno pomembno je, da smo z otrokom iskreni – ne pretvarjajmo se, da smo neustrašni

Tako kot je povsem normalno, da je otroka kdaj strah, je povsem normalno, da je tudi nas, odrasle, kdaj strah. Izjemno pomembno je, da smo glede tega iskreni tudi z otrokom. Otrok se tega, kako regulirati svoja čustva in čutenja, uči prek staršev. "Če se starš pretvarja, da je neustrašen, se otrok ne bo naučil regulirati svojih čustev, ker bo mislil, da je to, kar čuti, nekaj neželenega," je razložila. 

Otroku lahko povemo, da neka zadeva skrbi ali obremenjuje tudi nas, a hkrati moramo poskrbeti, da sami prevzamemo odgovornost za svoj strah. "Otroku moramo dati vedeti, da njemu ni treba tolažiti nas, da bomo sami poskrbeli zase," pravi terapevtka in navaja primer: "Lahko mu povemo, da je tudi odrasle kdaj strah, ampak jaz kot mama bom naredila vse, da bom preverjala, kaj se dogaja, bila v stiku s šolo, drugimi starši in bom spremljala dogajanje." 

"Pomembno je, da starši govorimo stvari, ki jih res mislimo in verjamemo ne samo neke floskule, za katere mislimo, da bi jih morali reči," pravi Erjavec Bizjakova. 

"V stvari, ki jih rečemo otroku, moramo tudi sami verjeti. Če bomo otroku govorili stavke, v katere ne verjamemo, nam tudi otrok ne bo verjel. Iskrenost je ključna," še enkrat poudarja terapevtka in navaja še en primer odgovora otroku: "Jaz se bom potrudila, bom naredila vse, da te bom zaščitila, ampak priznam, da je tudi mene včasih strah." Tako nam bo otrok veliko bolj verjel, kot če mu prodajamo lažne zgodbe, da je vse popolnoma v redu. 

Kako vemo, da smo otroka pomirili? "Včasih je pokazatelj, da smo otroka pomirili, da neha zastavljati ena in ista vprašanja," pravi terapevtka, ki je razložila, da če otrok pogosto nagovarja isto temo in sprašuje iste stvari, ga ta tema očitno "matra" in ni pomirjen. Erjavec Bizjakova je ob tem opozorila, da otrok ne bo sam rekel, da še ni pomirjen in da bi se rad še malo pogovarjal. "To je naša naloga, da opazimo, da ni v redu. Lahko mu povemo, da smo opazili, da bi se o tej temi še vedno rad pogovarjal in ga vprašamo, kaj bi lahko še naredili, da bi ga pomirili," pravi. 

Hkrati pa, če otrok teme ne naslavlja, zadeve ni treba podpihovati. Otroka vprašamo, kako se glede določene teme počuti in če začutimo, da je v redu, je v redu. Nenehno pogovarjanje o stiski ima lahko pravzaprav obraten učinek in lahko povzroči paniko ali strah. 

Informacij nikakor ne prikrivajmo, gradimo zaupanje

Poleg tega moramo paziti, da zadeve ne minimaliziramo in da ne uporabljamo stavkov, kot sta "to ni nič takega" in "naj ga ne bo strah". "Na ta način razvrednotimo situacijo, otroka pa prepričujemo, da čuti narobe. Otroka je strah. Ne moremo reči, da to, kar čuti, ni res. To, kar čuti, je resnično," pravi terapevtka.  

Prav tako moramo paziti, da pomembnih in ustreznih informacij ne prikrivamo, čeprav imamo morda občutek, da na ta način otroka varujemo. Dejstvo je, da so otroci vpeti v okolje in da bodo gotovo prišli do informacij. "Če mu bomo informacije prikrivali, pa jih bo dobil od drugod, nam ne bo zaupal. Zaupanje ne pride kar samo po sebi, treba ga je zgraditi. Z iskrenostjo in pogovorom," svetuje terapevtka. 

Ljudje se na stiske različno odzivamo in tudi to je normalno

Z otroki se lahko pogovorimo tudi o tem, da se ljudje na stiske ne odzivamo enako in jim pojasnimo, da je to povsem normalno. Tega se otroci sicer najlažje naučijo na primer v razredu ali drugje, kjer velja skupinska dinamika. Starši pa jim lahko pojasnijo, da se tudi družinski člani različno odzivajo na dogodke. Neka teta bo morda ob vsakem lepem dogodku zajokala od sreče, nek stric pa se bo ob še tako veselem dogodku zgolj rahlo nasmehnil. "Nekdo je ob dogodku lahko vzhičen, nekdo apatičen in s tem ni nič narobe. Vendar pa, če o tem nikoli ne spregovorimo, otroci tega ne razumejo," je povedala Erjavec Bizjakova. 

Včasih se zgodi tudi, da se otroci "nalezejo" občutkov svojih sovrstnikov. "Otroci velikokrat, če nimajo občutka do sebe, če nimajo močne samopodobe, zato, da bi se počutili pripadne, oponašajo druge," razlaga terapevtka. Prav zato je, kot pravi, pomembno, da pri otroku krepimo občutek do samega sebe – da lahko zaupa sebi in svojim čustvom. "Potem tudi ne bo tako dovzeten, da bo takoj nase projiciral čutenja drugih, ampak bo bolj suveren," dodaja. Lahko ga naučimo, da lahko drugim reče, da jih razume, da jim je težko, a da se sam počuti drugače. Drugim lahko ponudi oporo in pomoč, a jim razloži, da ni treba, da se počutita enako. 

Otrok ne bomo mogli vedno zaščititi pred neprijetnimi situacijami, lahko pa jih naučimo, kako se z njimi soočiti

"Neke nevarnosti na naše otroke prežijo ves čas in nemogoče je, da jih pred vsemi nevarnostmi zaščitimo. Bolj pomembno je, da otroka naučimo 'zdržati' v neki situaciji, spregovoriti, iskati rešitve in iskati pomoč," poudarja Erjavec Bizjakova. Zdaj, ko se je pojavila grožnja zaradi komentarja glede napada na šolo, je marsikateri starš pomislil, da otrok ne bi poslal v šolo. Čeprav Policija ocenjuje, da je možnost napada majhna, je strah povsem logičen in razumen odziv, saj nas skrbi za naše najbližje. A kljub temu takšna izolacija otroka ni prava rešitev. 

"Lahko ga zavarujemo v domače okolje, za ta teden, a kaj bo potem, ko se bo znova pojavila kakšna neprijetna informacija, novica. S tem, ko bi ga skrili doma, otroku onemogočamo izkušnje te pa so pomembne, da bo tudi pozneje v življenju znal regulirati stres in čustva," poudarja terapevtka, ki dodaja, da gre za priložnosti, da otroke naučimo delati s svojimi občutki in se spopasti s strahovi.  

Pogovor z otrokom
Pogovor z otrokom FOTO: Shutterstock

Življenje nam sicer ves čas ponuja priložnosti, da otroke naučimo nadzorovati svoje strahove. Primer je denimo obisk zobozdravnika. "Otroka, ki sedi pred ambulanto in ga je strah, lahko naučimo, kako ta strah zdržati. Lahko ga vprašamo, kje v telesu čuti ta strah, ga vprašamo, kaj bi mu pomagalo, lahko skupaj naredita dihalno vajo, opazujeta predmete ali kaj podobnega. Ampak v večini primerov so starši na telefonih in takšnih priložnosti ne izkoristijo," je povedala. 

"V življenju je ogromno nepredvidljivih stresnih strašnih situacij in prav je, da se nanje pripravimo in se naučimo nadzorovati občutke," je znova poudarila. 

Otroci naj vznemirjajoče vsebine ne delijo po spletnih medijih

S tem, ko bi vznemirjajoče vsebine otroci delili po medijih, bi lahko zadevo po nepotrebnem napihnili in stopnjevali, posledično pa povzročali množično paniko in strah. "Objave lahko hitro postanejo pretirane in to gotovo ne more biti dobro, sploh ker otroci to sami vidijo in hitro pride do afekta," je povedala terapevtka. 

Opozarja, da splet nikakor ne more biti varno okolje, saj lahko zelo hitro pride do zlorabe. Zato tudi odsvetuje, da bi otroci karkoli delili po spletu, še zlasti ne svojih intimnih občutij. "Naša občutja so naša intima," je pripomnila in izpostavila, da smo na spletu tudi zelo hitro lahko napačno razumljeni, kar pa lahko povzroči dodatno stisko. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (64)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Xyh
15. 04. 2024 19.45
Vsi pametni v božjo m. za tiste, ki niso želeli otrok v šolo poslati. So what? Njihova stvar. Če obstaja najmanjša možnost, da so s tem otroka zaščitili, so ga pa. Če bi jih par popadalo pod streli, bi bilo pa kaj? Kolateralna škoda? Jaz svojih še nimam v šoli. Pa bi šel tudi z njimi raj na en izlet, pa se fajn mel namesto te šole, ki je sama sebi namen zadnje čase. Sej se nikomur nič ne da.
zvizi
10. 04. 2024 13.20
+1
Poglejte, kaj nam je uspelo narediti iz naših otrok...nobene empatije, delovnih navad in spoštovanja staršev ali učiteljev...Ta politika vzgoje je popolnoma napačna, kar se bo odražalo v prihodnosti. Se bomo pa vsi čudili, kakšno mularijo imamo...pač, nas so uzgajali naši starši, mularijo pa vzgajamo mi !!
Grma53
10. 04. 2024 11.48
+1
Dokler simpatiziramo z vse sorte teroristi po svetu, je nekaj manj možnosti za teroristične napade. Kljub temu pa vtikamo nos tudi tja, kjer nas najmanj srbi.
Skinwalker
10. 04. 2024 10.23
+2
Nehajte bluzit in unicevat otrok z bolano politiko..
ssbobo
09. 04. 2024 20.12
-1
Pa travo naj začnejo uživati taisti otročaji namesto zdrave kmečko avtohtone hrane...... žganci pa špek z kislim zelem je za avtohtono vrsto...
Vseslovenski
09. 04. 2024 15.43
+4
Na polni črti so ob sporni objavi "grožnje" najprej odpovedali tisti, ki bi morali odkriti avtorja sporne objave, takoj za tem pa mediji, ki zdej na veliko, dolgo in široko objavljajo takele objave strokovnjakov. Eni starši zaradi tega razmišljajo, da jutri ne bodo poslali svojih otrok v šolo...
LuxVeritas
09. 04. 2024 15.03
+3
vse to je kriv mehkuzen levicarski sistem, da mojemu to pride na pamet ga nalomim da mora resilc priti na o njega, potem pa naj ga kr socialna vzame pa naj oni odgovarjajo za pocetje bedaka.
DR. RNR
09. 04. 2024 14.37
-2
Zapiranja so vzele davek in ostalo kar je bilo vsiljeno.
LuxVeritas
09. 04. 2024 15.03
+4
zapiranja nimajo nic s tem, s tem ma najvec mehkuzen levicarski sistem kjer oce nw sme niti zlasat takega sincka ker mu socialna stoji za vratom.
Dragica Cegler
09. 04. 2024 15.26
+1
Daj se že cepit pa nehaj s temi nebulozami.
zdravkob
09. 04. 2024 14.36
+7
magistrica zakonskih družinskih študij! Kakšne znanstvenike in strokovnjake imamo, no moreš verjet. Sami pametnjakoviči, ki staršem potem razlagajo kako pojma nimajo kaj in kako vzgajat otroke. Že leta na to vbijajo v glavo, da bi zdaj prišli do trans otrok in lgbt inkluzivne vzgoje.
BWC Buyer
09. 04. 2024 14.31
+7
Jst mam 4 otroke in smo od trenutka ko so se rodili best frendi. To je vse kar rabjo. Se perfektno obnese. Ne rabmo nc tezit in podobne fore. Nam lepo vse smai povejo ✌🏻
Matej355
09. 04. 2024 14.19
+8
Nekdo na polozajih ma spet neki od tega, da se strasi narod (tko kot pri covidu)
Matej355
09. 04. 2024 14.16
+2
Kdo je bolj prestrasen, otroci ali policaji!? 😅
XVXC
09. 04. 2024 14.09
+12
Pogovor z otroki. Otroci so naše bogatstvo. In zlato. Problem je vzgoja. Preveč imajo vsega. Mladina je predvsem zdolgočasena. Pišem kot starš. Rad bi zapisal par besed v razmislek staršem v Sloveniji !!! Na srečo sem starš dveh že odraslih otrok, vedno sem se trudil jima dati tisto, kar je največ vredno - sebe in čas, ki smo ga preživeli skupaj !!! Vse igrače so z leti postale stare, vsa kolesa so obležala. Čas, ki smo ga preživeli skupaj, pogovori, pesmi, ki smo jih peli, igrali se s sosedovimi otroci, se pogovarjali, je bil vreden VEČ kot najdražje igrače, pet dopustov letno najnovejši mobiteli, kolesa, motorji. Vem, da sem svojim otrokom dal to, kar se ne da kupiti z denarjem !!! Dala sva jim z ženo sebe in svoj čas !!! Dragi moji, zamisliti se bomo morali kot družba !!! Globoko zamisliti vsi !!! Je mar res najpomembnejše, da ima Vaš otrok najboljše igrače, nosi najboljše znamke oblačil, ima vsako leto nov mobi, ima vse kar trg ponuja, vsaka dva meseca dopust, ga vozimo v najboljših avtomobilih - časa zanj pa NIMAMO, prepuščen je vzgoji interneta, ker nimamo časa, saj vsi po vrsti pehamo za denarjem in materialnimi dobrinami, s katerimi hočemo otroku omogočiti ves ta luksuz in lažni blišč !!! Premislimo, je to res najboljše, kar mu lahko damo ??? Če vprašate mene NI !!! S tem ga ne naučimo kaj je pravo življenje, kaj je sreča, kaj je veselje, kaj je dobrota, !!! Naučimo ga živeti !!! Več imamo, bolj s(m)o depresivni !!! LP
detect
09. 04. 2024 14.07
+5
to je zame kot neka reklama za vse to dogajanje.
EU Dig. Cenzura
09. 04. 2024 14.05
+7
Aha tole je tista zgodba od včeraj, Policija Medovode in Kranj so pošiljali mail šolam in šole staršem da se bo lahko zgodil strelski napad na neko šolo 10.4.2024, in to že malo po 12 uri včeraj, po ljubljani pa so ravnatelji pošiljali okoli 18 ure včeraj, na dopisu ministrstva pa podpis ministrice 17.06. V katerem je pisalo da naj otrokom pregledujemo torbe kaj nosijo v šolo ipd.... Tole je spet USTRAHOVANJE naroda. Tudi policija ni usklajena z informacijami. Tudi na Ljubljanski policiji so mi rekli da je to nekdo odrasel zunanji človek napisal tisto objavo katero je takoj zbrisal, med tem ko v dopisu ministrice piše da moramo otrokom pregledovati torbe.... Pa dejte nehat ljudi ustrahovat!!! To se namerno dela izredno stanje med narodom... Take stvari so zrele za obtožnice kdor je tole znesel ven!!!!!!! Vglavnem ne nasedajte ljudje, šole imajo itak varnostnike pred vrati in v šolo ne more nihče drug kot šolarji, ostale osebe se morajo legitimirati kam gredo in kdo so....
EU Dig. Cenzura
09. 04. 2024 14.06
ssbobo
09. 04. 2024 13.53
+5
Da..... pa ne jim prikrivat resnic da jih že od vrtca naprej uzgajajo v pokorne državljane kateri morajo slepo verjeti Partijskim trobilom ter NVO aktivistom
MojsterSplinter
09. 04. 2024 13.48
+6
Upam, da najdejo "šaljivca" in mu polomijo umazane tace, da ne bo mogel ne groziti in ne streljati.
Matej355
09. 04. 2024 14.18
-1
S cim je pa grozil? A ma kdo tocen citat kaj je rekel?
MojsterSplinter
09. 04. 2024 14.37
+2
Citata nimam, ampak v smislu napovedi strelskega napada v šoli.
LuxVeritas
09. 04. 2024 15.05
+0
ze vedo kdo je je pripadnik zascitene sekte. tako da mu ne smejo nic. itak bo jansa kriv
Lepinja
09. 04. 2024 13.46
+11
Vstop na portale internetnih omrežij le z uradnim digitalnim potrdilom in polnim pravim imenom. Vse lažne profile, brez uradne identitete takoj ukinit.
Rožica33
09. 04. 2024 13.52
+3
LuxVeritas
09. 04. 2024 16.24
+0
srecnii
09. 04. 2024 13.42
+4
za vse to je kriva država, ki bi nas radi nadziral neprestano in ko narediš neko minmalno napako bi te kaznoval max. isto je pri otrocih, včasih si jih dobil po tazadnji in to si ej otrok zapomnil, dane spa ta internet in facebook same težave in širjenje panike, včasih tega ni bilo pa smo vsi živel 100x bolje
Kr Milan Drek
09. 04. 2024 13.36
+12
"bodimo iskreni, ne minimalizirajmo in ne prikrivajmo informacij" - ko bi se vsaj tudi novinarji tega držali.
Dacar
09. 04. 2024 13.44
+4