Slovenija

'Priljubljenost najlažje dobiš tako, da kritiziraš stvari, ne da jih spreminjaš'

Ljubljana, 03. 01. 2024 16.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Gregor Trebušak, U.Z., K.K.
Komentarji
725

Ob vstopu v novo leto je še kako pomembno, kakšno bo to leto za nas, državljanke in državljane. Kaj bo z davčno in zdravstveno reformo? Kako bo vlada reševala migrantsko problematiko? In kako na odločitve premierja vplivajo svetovalci in partnerka? V protokolarnem objektu Vila Podrožnik smo se o tem pogovarjali s predsednikom vlade Robertom Golobom.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Golob o gospodarstvu
    08:23
    Iz SVETA: Golob o gospodarstvu
  • Iz SVETA: Golob o energetiki in NEK-u
    02:55
    Iz SVETA: Golob o energetiki in NEK-u
  • Iz SVETA: Pogovor z Golobom
    25:13
    Iz SVETA: Pogovor z Golobom

Pred nami je nepopisan list leta 2024, ki pa vendarle ima že neke začrtane poti, saj se le nadaljuje od preteklih let, tudi lanskega, ko gre za nekatere ključne stvari, ki krojijo naša življenja: življenja vseh Slovenk in Slovencev. Kaj predsednik vlade Robert Golob napoveduje, da se bo uresničilo letos? Katere reforme? Katere velike spremembe, ki se bodo poznale v našem življenju? 

Intervju z Robertom Golobom je opravil voditelj oddaje Svet Gregor Trebušak.
Intervju z Robertom Golobom je opravil voditelj oddaje Svet Gregor Trebušak. FOTO: Kabinet predsednika vlade

Zdravstvena reforma: 'Ukrepi, ki smo jih sprejeli, se bodo letos pokazali'

Lani ob tem času smo napovedali vrsto reform, je v pogovoru z voditeljem oddaje Svet Gregorjem Trebušakom uvodoma pokimal Golob. "Že takrat smo povedali, da so reforme nujne zaradi zaostankov iz preteklih let, hkrati pa bodo dale rezultate v bodočih letih. Eno je reformo začeti, drugo pa je, kdaj pridejo rezultati," je opomnil. V letu 2024 se bodo tako po njegovih besedah začeli kazati prvi rezultati aktivnosti iz lanskega leta. "Letošnje leto je zelo pomembno – ker se bo demonstriralo, ali so se ukrepi, ki so bili sprejeti, prijeli in ali je iz njih že možno začutiti konkretne koristi za prebivalstvo. Prepričan sem, da se bo marsikaj pokazalo, kar danes mogoče še ni vidno, je očem skrito, in bo na koncu rezultat kar občuten." 

Ali torej to v primeru zdravstvene reforme pomeni, da nas v letu 2024 čakajo krajše čakalne dobe, več družinskih zdravnikov, se bo hitreje gradilo prepotrebne ustanove za bolnike? Po besedah predsednika vlade vse te aktivnosti potekajo že celo leto. "Žal se 30 let, tudi zablod, če hočete, ne da odpraviti v enem letu, še manj v šestih mesecih. Vmes smo se marsikaj naučili v zdravstvu – tudi to, da ne moremo staviti samo na to, da bomo dali denar na razpolago, kot je bila filozofija nekdanjega ministra Bešića, in se bo sistem sam reorganiziral. To se je pokazalo kot zgrešeno, "priznava premier. 

Celotni intervju s predsednikom vlade si lahko pogledate v posnetku na dnu članka.

Danes stavijo na množico korakov, manjših in manj vidnih ukrepov, ki bodo dali boljše rezultate in bodo tudi bolj racionalni. "Prepričan sem, da se bodo v letošnjem letu vsi ukrepi, ki ste jih našteli, pokazali. Verjamem, da bo nova ministrica, ki ima sistemski pristop, uspela upravičiti naše zaupanje. Na koncu bo to, da je zdravje naša največja vrlina, ne samo mantra ali usmeritev, ampak dejansko tudi rezultat delovanja te vlade." 

O napakah: 'Začneš proces, se prilagajaš, učiš in rasteš'

Kaj bodo torej zdaj počeli drugače, da do napak, ki jih tudi sam priznava, ne bo prihajalo? Vsakemu politiku je najbolj enostavno, da se ne loteva ničesar, da poskuša samo plavati in iskati priljubljenost. In priljubljenost najlažje dobiš tako, da kritiziraš stvari, ne da jih spreminjaš, pravi Golob. Njegova vlada se je odločila, da v spremembe gre. "Nihče ne more vedeti vnaprej, v prvem mesecu ali dveh, katera je pot, ki te bo pripeljala do cilja. Tudi v gospodarstvu se ne ve – štejeta fleksibilnost in prilagodljivost. Sam verjamem, da so tudi v politiki pristopi – začneš proces, potem se pa prilagajaš, učiš in rasteš – edini možni način, da izpeljemo prave spremembe." 

Lahko se zgodi, še pravi, da bomo spet zašli v kakšno slepo ulico, saj nihče nima kristalne krogle, ki bi napovedovala pot. "Pred spremembami se ne bomo ustrašili in ne ustavili, izvajali jih bomo naprej in na koncu bo rezultat bistveno boljši od tega, kar smo dobili v roke," je prepričan. 

Lahko se zgodi, da bomo še kdaj zašli v kakšno slepo ulico, saj nihče nima kristalne krogle, ki bi napovedovala pot, pravi Golob.
Lahko se zgodi, da bomo še kdaj zašli v kakšno slepo ulico, saj nihče nima kristalne krogle, ki bi napovedovala pot, pravi Golob. FOTO: Kabinet predsednika vlade

Sodnikom ne bodo popuščali

Smo pred situacijo, ko bodo prvič v zgodovini države stavkali sodniki, kaj bo v zvezi s tem naredila vlada? Sodna veja oblasti je bila od leta 2008 zanemarjena, plače so ostale enake, niso se usklajevale z inflacijo in so v tem času padle, se strinja Golob. A kljub temu sodnikom ne bodo popuščali. "To, kako naj bo videti plačna reforma sodnega stebra, je že dogovorjeno, gre samo za to, kdaj se ta stvar izvede. Dogovora ne moremo izpeljati parcialno samo za sodno vejo oblasti, ne da bi enako reformo izpeljali tudi za ostanek javnega sektorja. To bi bilo nepošteno do ostalih," izpostavlja. 

Sam verjame, da bodo v prihodnjih mesecih uspeli pripeljati pogajanja do konca in začeli izvajati plačno reformo. "Zelo podobno je tudi pri zdravnikih in ostalih v javnem sektorju. Pogajanja tečejo. Ko bodo zaključena za celotni javni sektor, se bo reforma začela izvajati," je zatrdil in opomnil, da so se vmes zgodile poplave, zaradi katerih so pogajanja o plačni reformi zamaknili za šest mesecev. "Nobena vlada ni usklajevala plač z inflacijo v javnem sektorju. Naša vlada je bila prva po 14 letih, ki je to storila. Mislim, da je šest mesecev po 12 letih nekaj, kar vsak razumen sprejme – niti ne kot kompromis, pač pa kot nujo zaradi situacije, v kateri smo."

Naša vlada je bila prva po 14 letih, ki je plače v javnem sektorju uskladila z inflacijo, poudarja premier.
Naša vlada je bila prva po 14 letih, ki je plače v javnem sektorju uskladila z inflacijo, poudarja premier. FOTO: Kabinet predsednika vlade

Po velikem padcu priljubljenosti Golobove vlade oziroma stranke se je sicer Golob začel pogovarjati tudi z ljudmi, s katerimi se prej ni družil, z njimi ni imel skupnih točk ali pa niti niso bili njegovi odkriti podporniki. Ob tem je Trebušak naštel Kučana, Golubiča in Tonina. Golob je odvrnil, da nekatere informacije glede naštetih ne držijo, dalje zadeve ni komentiral. 

Je pa pojasnil, da se je treba več pogovarjati. "Tudi z ljudmi, s katerimi se v nekaterih točkah razhajaš," je dejal in dodal, da če želimo ustvariti enotnost in pozitivno družbeno klimo, ne smemo izključevati. Želi si čim več pogovorov, in sicer zato, da bi vsi čutili čim več zadovoljstva, ne le pri delu, pač pa tudi v življenju.

'Ilegalnih migracij se ne da rešiti s tem, da postaviš ograjo na meji'

Spregovorila sta tudi o migracijah. Trebušak je poudaril, da imajo v Ljubljani, na območjih, kjer so skoncentrirani centri za migrante, velike težave. Da domačini živijo v strahu in da vlada te težave ne naslavlja. Čeprav so centri prepolni, vlada namreč ni uspela zagotoviti dodatnih prostorov. 

Golob je odvrnil, da migracije niso težava, ki zadeva samo Slovenijo, pač pa da gre za svetovno oziroma širše evropsko težavo. Dodal je, da se tudi v Bruslju vedno pogovarjajo tudi o migracijah. "Ilegalnih migracij se ne da rešiti s tem, da postaviš ograjo na meji, ali s tem, da bi izgnali ljudi, ki so se zatekli v Slovenijo. Gre za kompleksna vprašanja," pravi. 

"Ključno je, da slovenska policija poskrbi, da desettisoče, ki prihajajo v Slovenijo, ustrezno sprejme, hkrati pa tudi registrira in jim omogoči nadaljnjo pot, večina namreč pot nadaljuje naprej, tako da to ne vpliva na lokalno prebivalstvo," je dejal. 

V ta namen so okrepili nadzor na meji in sprejem na tistih točkah, kjer je vstop v državo najštevilčnejši. "Hkrati smo uvedli tudi dodaten nadzor na slovensko-madžarski meji, ne le slovensko-hrvaški," zagotavlja premier. Dodal je, da so prav na slovensko-madžarski meji pri poostrenem nadzoru našli osebe, "ki se dejansko ne bi smele nahajati znotraj evropskega schengenskega prostora". "Žal imamo v evropskem prostoru ljudi, ki si jih ne želimo tukaj in ki predstavljajo varnostno tveganje," je povedal. 

Ilegalne migracije so težava celotne Slovenije, ne morejo biti koncentrirane zgolj na Ljubljano

Od 60.000 migrantov, ki so letos vstopili v slovenski prostor, se jih med 800 in 1200 giblje v azilnem domu, pravi Golob. Poudaril je, da gre torej za veliko razliko med tistimi, ki prečkajo Slovenijo in tistimi, ki želijo tu tudi ostati. Zagotovil je, da ima vlada lokacije, ki jih bo v letošnjem letu aktivirala. "O njih ne bom govoril, da ne nastane dodatna težava," je povedal in pojasnil, da se zavedajo, da potrebujejo dodatne lokacije – tako za registracijo kot tudi začasno namestitev teh oseb. 

Razkril je še, da lokacije iščejo izven Ljubljane. "Včasih je bila Ljubljana edina, ki je bila pripravljena to sprejeti, danes bomo morali to breme porazdeliti tudi po preostanku Slovenije. Ilegalne migracije so težava celotne Slovenije in ne morejo biti koncentrirane zgolj na Ljubljano," je povedal. 

Golob se v vlogi evropskega komisarja ne vidi

Prihaja tudi čas evropskih volitev in čas za novega evropskega komisarja. Trebušaka je zanimalo, če bo Golob v luči svojega govora o skupni pozitivni klimi komisarja iskal tudi izven lastne stranke in svojih okvirjev. Golob je spomnil, da nam je denimo prišlo prav, da je bil v času poplav evropski komisar na področju civilne zaščite prav slovenski komisar Janez Lenarčič. "To nam je pomagalo, da smo prišli do rešitev, ki so bile za Slovenijo takrat nujne. Tudi bistveno boljše od tega, kar smo pričakovali, in da smo dobili tudi več sredstev. Torej, kdo je komisar, je zelo pomembno," je povedal. 

Golob pravi, da mu je njegova partnerka Tina Gaber v navdih.
Golob pravi, da mu je njegova partnerka Tina Gaber v navdih. FOTO: Kabinet predsednika vlade

Želi si komisarja, ki v Bruslju ne bo pozabil, da je Slovenec. "Govori se obratno, ne sme razmišljati o tem, iz kje prihaja, a jaz bom rekel obratno – prav je, da ve, od kod prihaja, in pomaga svoji državi," je povedal in dodal, da je do izbora komisarja še kar nekaj časa. 

Stranke sicer povečini že pripravljajo svoje liste za evropske volitve. Tudi Svoboda. "Jaz verjamem, da bomo imeli dobre kandidate. Predvsem pa se želijo profilirati kot tista stranka, ki bo v Bruslju aktivno zagovarjala politiko miru," je dejal. Po njegovih besedah danes namreč večina strank zagovarja "izrazito desna stališča, predvsem kar se tiče varnosti in miru". Sebe v vlogi evropskega komisarja Golob ne vidi. 

Kakšen vpliv ima Tina Gaber na Goloba?

"Kdor pozna gospo Tino Gaber, ve, da so njeni pogledi enaki že zadnjih deset let. In za stvari, za katere se je borila prej, se bori še vedno. Je pa zdaj bistveno bolj vidna," pravi Golob. Pojasnil je, da imata samo en dogovor, in sicer da stvari, za katere se želi boriti in jih sporočati javnosti, sporoča neposredno. 

"Ne pa da bi to skušala na nek tih način sporočati preko mene. In se tega oba drživa. Ko želimo delovati aktivistično, povej to javnosti in potem naj javnost o zadevi sama presodi," pravi. "Meni osebno, pa je to, da imam doma ob sebi osebo, ki so ji ranljive skupine tako pomembne, v navdih. Mi je v navdih, da se tudi sam, ko bi to sicer morda spregledal, spomnim, da so tisti, ki so najbolj ranljivi, najbolj potrebni naše pozornosti in da tudi poskrbim zanje," je sklenil. 

Kdo mu je v letu 2023 prilepil največjo klofuto?

"Klofut je lahko bilo več. A takrat, ko klofute sprejmeš kot pozitivno kritiko, zato da se zamisliš, ali stvari počneš na pravi način, takrat so klofute koristne. Jaz ne bi nobene izpostavljal, rekel bi, da so bile vse koristne, ker verjamem da sem danes boljši, kot sem bil pred letom dni," je še povedal Golob. 

Glede novega kandidata za kmetijskega ministra je Golob povedal, da to ostaja Vojko Adamič. "Je pa res, da je imel Vojko Adamič določene obveznosti, bil je tudi odsoten. Imela sva dogovor, da počakava, da se vrne v Slovenijo in potem nadaljujemo s tem procesom," je razložil in dodal, da ostajajo pri njem kot kandidatu, a da je, dokler stvar ni vložena, še vse možno. 

Glede številnih menjav ministrov je Golob pojasnil, da če nekdo naredi napako, izgubi zaupanje in mora za to sprejeti odgovornost. Letos bo KPK odločil, če je Golob kršil integriteto v primeru kadrovanja v Policiji. Bo Golob, če bodo ugotovili, da je kršil integriteto, odstopil? "Jaz sem prepričan, da integritete nisem kršil, in to je vse, kar v tem trenutku lahko rečem," je sklenil predsednik vlade. 

Ob koncu je povedal še, da se kot predsednik vlade veseli ne le tega leta, ampak tudi vseh bodočih. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (725)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rozle1
21. 01. 2024 16.48
Volitve so bile itak proti Janši, ne za svobodo. Volili bi tudi rome samo da ne bi bil on. Pomembno je kdo lahko državo popelje do boljšega standarda in boljše življenje za večino, ne samo za peščico.
Verus Clavis
10. 01. 2024 13.54
Nepopularno mnenje, ki bo verjetno privedlo do veliko negodovanja, pa vendar je prav zapisati objektivna zaznavanja. Torej, zagata, ki jo je moč uzreti pri g. Golobu, je predvsem diskrepanca med stanjem v družbi in njegovo percepcijo. Gospod živi kakovostno življenje obilja, pri čemer je razumljivo, da sprememb, med katerimi so številne tudi plod njegovih (ne)dejanj, ne kazijo njegove, uvodoma omenjene kakovosti življenja. V svet in družbo zre skozi ozko lino osebnih prepričanj in lastnih dosežkov, ki mu ovirajo pogled na dejansko stanje. Nezmožen uzreti širšo sliko, svoj pristop vedno ocenjuje kot "manjšo napako" ali "osebni nauk", pri čemer se ne zaveda, da zdrs osebe na oblasti lahko (in običajno tudi da) predstavlja naravnost katastrofalen učinek na življenje posameznika ali skupine. Učinek metulja je zanimiv koncept. Največji primanjkljal aktualne oblasti je v obliki samokritičnosti in tudi nekaterih moralno-etičnih načel. G. Golob je politik, ki ga je ustvarila nezadovoljna populacija, ki poleg finančnega nezadovoljstva (nizki osebni dohodki, katastrofalno stanje na področju osnovnih pravic) ni vajena reda in discipline. Takšno populacijo se zavede z obljubami o dodatni svobodi in reševanju ekzistenčnih vprašanj, predvsem pa z odkritim napadu in posmehom nasprotnika. G. Golob je politik, ki je svojo priljubljenost ustvaril na najbolj primarni metodi: če bom napadal XY osebo, me bo množica imela rada. Postal bom sovražnik njihovega sovražnika, v njihovih očeh posledično njihov prijatelj. G. Golob je naivnost, neukost in hkrati jezo množice odlično izkoristil v svoj prid. V resnici je pa izjemno šibek premier, ki si svojo neprimernost na političnem vrhu deli z. Ga. Klakočar Zupančič. Gre za osebnosti, ki sta v svetu politike anomalija, kazen za družbo. G. Janša tudi ni prava pot. Slovenija potrebuje politične stranke zmernosti, resnične kulture dialoga in sodelovanja. Ta hip je takšna stranka Nova Slovenija, vendar politično ima tudi svoje težave, hkrati pa ima veliko nasprotnikov, ki svoje sovraštvo do Nsi gradijo na podlagi povezovanja s stranko SDS. Deloma so za to krivi tudi mediji, ki ljudem vsiljujejo določen miselni vzorec (hote ali nehote). Optimalne rešitve v Sloveniji ta hip torej ni. Politični parket v Sloveniji je poln vplivnih oseb, ki vpliva ne bi smele imeti. Specifičen set osebnostnih lastnosti v politiko potiska ravno tiste osebnosti, ki v politiko ne sodijo. Družba potrebuje sprva močno gospodarstvo, manj "države", več reda glede vdora drugih kultur, ohranjanje tradicije in naposled močan socialni čut do lastnega prebivalstva. Torej potrebujemo nekakšno zmes tistega, kar rečemo, da je politično desne in leve provenience. V naši družbi imamo pa dve skrajnosti, ki v resnici niso niti leva, niti desna, temveč medsebojno obračunavanje specifičnih osebnosti, ki si vpliva želijo in povsem osebnih vzgibov. Nadeti si naziv SVOBODA in ljudem prepovedati pokaditi cigaret z okusom, je naravnost ironično. Nadeti si naziv SVOBODA in ljudem lagati o cenah živil, je naravnost tragi-komično, nadeti si naziv SVOBODA in uničevati gospodarstvo, je pa skoraj da apokaliptično. Skrajno "leve" (če upoštevamo, čemur dajemo takšen naziv) oblasti uničujejo družbo. G. Golob je v svojem pristopu daleč bolj avtoritativen in pristranski kot g. Janša. Ne eden, ne drug nista prava pot za Slovenijo.
TvojaMamica
05. 01. 2024 11.19
Izdelava vozil v EU gre k koncu. Zakaj bi delal tle twinge če jih delajo že na kitajskem za dosti manj €.
proofreader
05. 01. 2024 08.59
+2
Golob in Tina nimata pomislekov glede sprehajanja po Viču. Ju spremljajo oboroženi varnostniki. 🐦
Con-vid 1984
04. 01. 2024 16.50
+0
Tale pičičoka ima verjetno obsežne izkušnje iz kmetovanja. Še dobr, da imamo kontrolirano opozicijo, ki ne počne nič, ....sicer bi bilo huje.
Jožica55
04. 01. 2024 14.46
+2
Spoštovani prašek, tudi jaz ti pošiljam lepe pozdrave !!!!
tron3
04. 01. 2024 14.03
+0
Ej ta pernat Trenton je v Jadranu, zato priden bit pa to!!!
Uporabnik1884443
04. 01. 2024 14.00
-1
Najlažje je živeti v državi, kjer imaš leve in desne stranke, ki stojijo za svojimi načeli, odstopijo ko se ugotovi, da poslanstva niso izpolnili. Najhuje pa je, če so na oblasti stranke, ki pokrivajo levo in desno stran, potem delajo vse na pol, zastoj je neizbežen.
pekoči paradižnik
04. 01. 2024 13.39
+0
Smrt janšizmu, svoboda narodu je naše geslo, da nas ne bo uneslo, če nas bo pa uneslo, je pa smrt janšizmu in svoboda narodu naše motivacijsko geslo.
pekoči paradižnik
04. 01. 2024 13.39
+3
Laž in korupcija sta nesmrtni duši starih komunistov, ki sedaj pri maši sedijo v prvi vrsti in v svoji zamaknjenosti že belo gledajo, tako da se ne ve ali jim prihaja ali odhajajo.
junij66
04. 01. 2024 14.17
-1
Evo ga spet on. Pekoči🦜🦜🦜🦜🦜🦜🦜🦜🦜🦜🦜. Zdaj bo cel dan nabijal tu gor kako smo lahko veseli ker imamo svobodo na oblasti pod taktirko pernatega.
pekoči paradižnik
04. 01. 2024 13.38
+6
Kaj pa sploh še ostane desnosučnim in janševcem,.... izločeni so iz vseh postopkov kadrovanja, odločanja na splošno, so samo še topovska hrana za medije,.... lahko samo še kričijo in kritizirajo ob asistenci medijev, vpliva nimajo pa nikakršnega,.... Ja, dragi moji,... vse to je posledica volitev, dneva D v Slovenski zgodovini, 24.4.2022, ko se je večini Slovencev posvetilo kam nas pelje janšizem... vlada ima permanentno nalogo odpravljati škodljive posledice janšizma in umikati janševce iz položajev,... za to je dobila mandat in podaljšali ji ga bomo, če ne bo opravila do konca.
pekoči paradižnik
04. 01. 2024 13.38
+3
Če bi se slovenska družba in politika pravočasno osamosvojila od osamosvojiteljev, bi lahko hitreje napredovala in danes se ne bi ukvarjali z odpravljanjem škodljivih posledic janšizma.
pekoči paradižnik
04. 01. 2024 17.00
+2
Tvoja penzija je odvisna od tebe in tvojega ravnanja v preteklosti,.... Golob ti ni kriv, če imaš samo 22 let del dobe.
pekoči paradižnik
04. 01. 2024 13.37
+3
janševci prebolevajo abstinenčno krizo in odtegnitveni sindrom od oblasti in vladanja, občasno pa tudi že halucinirajo, doživljajo delirije., ... v zadnjem letu in pol so prepričljivo izgubili vsa ljudska glasovanja in kaj vam še ni jasno?... ni več smc in desus stranke, ki bi izdale voljo volivcev in šle v kompanijo s pacientom, na volitve pa lahko kar pozabite!
pekoči paradižnik
04. 01. 2024 13.37
+4
samo takrat, ko vlada Janez Janša, oblast pretepa in z vodnimi topovi šprica svoje državljane. To se je zgodilo v času druge Janševe vlade leta 2013, nato pa zopet v času tretje Janševe vlade 2020–2022.
pekoči paradižnik
04. 01. 2024 13.37
+3
Vlada Roberta Goloba je pravi balzam po dveh letih janšizma
pekoči paradižnik
04. 01. 2024 13.36
+2
janšizem je pač v paniki zaradi prve vlade, ki si je zastavila in uresničuje delovanje za dobro ljudstva. Hočejo jih zaustaviti na vsak način, preden narod ugotovi dokončno pravo bleferstvo in populizem janševcev….
Castrum
04. 01. 2024 13.36
-2
Robertino puni na puno......😋
pekoči paradižnik
04. 01. 2024 13.36
+4
Bivši komunist in udbovec, danes pa borec s križem na prsih, ki se razglaša za brezmadežnega, je največja rak rana današnje Slovenije, 2020-2022 nas je prodajal orbanu kot stare puloverje.
pekoči paradižnik
04. 01. 2024 13.35
+3
Že trideset let gledamo enega in istega lopovskega politika, zapornika, komunista ... stanje je še dobro, glede na vse njegove aktivnosti.
Castrum
04. 01. 2024 13.35
-3
Naš Robertino bo prav kmalu poslanec v EU parlemento! To je cilj....hi đst nid tjm----