Slovenija

Pojasnilo morajo preučiti

Ljubljana, 10. 09. 2010 16.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na gospodarskem ministrstvu so prejeli pojasnila prvega nadzornika Pošte Slovenija glede izračuna plače generalnega direktorja v skladu z zakonom o prejemkih poslovnih oseb v podjetjih v državni lasti.

Prvi nadzornik Pošte Slovenije Drago Bahun je tako v roku, ki se je iztekel danes, posredoval pojasnila glede izračuna plače generalnega direktorja Aleša Hauca, ki naj bi bila po nekaterih podatkih, previsoka in izračunana v nasprotju z zakonom.

Hauc naj bi imel previsoko plačo.
Hauc naj bi imel previsoko plačo. FOTO: POP TV

Nadzorni svet je v zvezi s Haučevo plačo pridobil pravni mnenji, ki potrjujeta, da Pošta Slovenije pri določitvi plač poslovodstvu družbe ni ravnala nezakonito. Pojasnilo preučujejo pristojni delavci.

Pred časom smo pridobili dokumente, ki naj bi dokazovali, da je Haučeva plača vsak mesec previsoka kar za dobrih 2300 evrov bruto, a ker so na njegovo plačo vezane tudi plače preostalih dveh članov uprave, svetovalcev in področnih direktorjev, naj bi v petih letih mandata na pošti vodstvenim delavcem izplačali kar milijon evrov preveč.

Zaupna pogodba Hauca, ki smo jo neuradno pridobili, naj bi razkrivala, da je njegova plača dobrih 9400 evrov bruto, kar je še vedno ena nižjih plač v državnih podjetjih, zlasti ob dejstvu, da ima dobre poslovne rezultate. Toda izračunana naj bi bila v nasprotju s t. i. Lahovnikovim zakonom, ki je plače v državnih podjetjih omejil.

Pošta Slovenije - 3
Pošta Slovenije - 3 FOTO: Blaž Garbajs

Ministrstvo za gospodarstvo je sicer skladno z zakonom podjetja v večinski državni lasti že pred časom pozvalo, da do konca junija predložijo pogodbe o zaposlitvi za direktorje, ki so usklajene z novim zakonom. Do izteka roka so na ministrstvu prejeli 222 pogodb, približno 100 podjetij pa pogodb ni posredovalo. Na vnovičen poziv so kasneje pogodbe posredovala še nekatera podjetja, ne pa vsa.

Kot so pojasnili na ministrstvu, usklajenih pogodb še vedno ni posredovalo 28 podjetij v večinski lasti države in 18 podjetij v večinski lasti občin. Skladno z zakonom se z globo od 4000 do 5000 evrov za prekršek kaznuje člana organa nadzora, če glasuje za sklenitev pogodbe, ki je v nasprotju z zakonom, in predsednika organa nadzora, če pogodbe takoj po sklenitvi ne posreduje ministrstvu. Če člani organa nadzora ne predlagajo uskladitve pogodbe v roku, je to razlog za njihovo predčasno razrešitev z navadno večino glasov skupščine.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bpodj Lpodj
08. 11. 2010 10.16
ups, sm falil
serolod
15. 09. 2010 11.51
tako je sedaj to, do sedaj smo krčili v prometu, da so si nezakonito razdelili milijone evrov, sedaj bo pa potrebno krčiti, da bodo mali več kot milijon vrnili. Naj država, če smo pošta v njihovi lasti že enkrat poskrbi, da bodo glave padale in velikanski denar naj vrnejo kar sami, mi pa delamo in za povišico se moramo pogajati in boriti
piago
10. 09. 2010 18.42
saj za delavce pa ni denarja k garajo