Slovenija

Poklical gorske reševalce, nato pa sam sestopil v dolino

Mojstrana / Tržič, 04. 10. 2019 12.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
9

Čeprav je navadno jesen v hribih lepa in ob sončnih dnevih gore kličejo k osvajanju vrhov, se razmere v tem času precej spremenijo. To s sabo prinese več možnosti za nesreče, zato se je treba ustrezno opremiti in prilagoditi razmeram. Dober in slab primer intervencije so obravnavali gorski reševalci iz Tržiča in Mojstrane.

Vremenoslovci napovedujejo, da bo konec tedna primeren za obisk gora. Kljub temu je treba imeti v mislih, da sonce v dolini ne pomeni enakega stanja v hribih. Ne zgolj, da so v višjih legah temperature občutno bolj nizke, kaj hitro se vreme lahko spremeni. Tla in skale so zaradi vlage in preteklih padavin spolzke, kar poveča možnosti za zdrse in padce, ki so že sicer najpogostejši razlog za nesreče. Skrajšal se je tudi dan, kar pomeni, da nas lahko ujame noč.

Če potrebujete pomoč gorskih reševalcev in jih pokličete, vedno počakajte na kraju nesreče. Če spremenite lokacijo, jim to sporočite.
Če potrebujete pomoč gorskih reševalcev in jih pokličete, vedno počakajte na kraju nesreče. Če spremenite lokacijo, jim to sporočite. FOTO: Matjaž Šerkezi

Gorski reševalci so tako znova imeli delo, so nam sporočili s Policijske uprave (PU) Kranj. Slabo izkušnjo so doživeli Mojstrančani. Prejšnjo soboto zvečer so sprejeli klic, da si je oseba poškodovala nogo in ne more sestopiti s Kredarice. Ker je bila že noč, zelo slabo vreme in ni šlo za nujno situacijo, so gorski reševalci intervencijo začeli v nedeljo zjutraj, ko je bilo vreme sicer še vedno slabo, a dovolj stabilno za klasično reševanje. "Po približno dveh urah intervencije in izpostavljanja slabemu vremenu jih je oskrbnik obvestil, da je oseba očitno že odšla, zato so se lahko samo še obrnili in vrnili v dolino. Do takih situacij s strani poškodovanih oseb ne sme priti, zato še enkrat ponavljamo: vedno počakajte na kraju, razen če je dogovorjeno drugače. Vsako spremembo je treba sporočiti službi, kamor je bila javljena intervencija. Pripominjamo še, da je tudi klasično reševanje ponesrečenih ena od oblik uveljavljenega reševanja in da helikopter ne more vedno pomagati," so opozorili policisti PU Kranj.

Na območju Dobrče pa so tržiški gorski reševalci obravnavali primer izgubljenega planinca, ki je zaradi teme zašel s poti. Gorski reševalci so z njim navezali stik, ga usmerili na pravo pot in določili mesto, kjer je počakal. "Varno so ga pospremili v dolino. To pa je primer odgovornega ravnanja v reševanju izgubljene osebe," so poudarili s PU Kranj.

Spremembe razmer zaradi letnega časa so dodatni razlog, da se na turo pripravimo

Na pot se odpravimo dovolj zgodaj, v nahrbtniku pa naj bodo toplejša oblačila – velur, debelejša jakna, kapa in rokavice. Temperature nad 2500 metri se bodo namreč v teh dneh gibale od 0 do –4 stopinje Celzija. "Turo opravite glede na
svoje zmožnosti – v skupini mora biti prilagojena najslabšemu. Ob spremembi vremena prilagodite načrte. Nesreče se največkrat zgodijo pri sestopu.
V primeru nesreče pokličite na eno od interventnih številk," še svetujejo s PU Kranj.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bernarda Vo
20. 11. 2019 18.21
Kaj klofuto, za bučo spečt tak da zvezde vidi,banda
Sanuka
04. 10. 2019 16.07
+4
zakaj brišete komehtarje..nč tazga nism napisala..zasluži si eno klo*uto da se tkule norca dela..kar je res,je res..
Apostol1
04. 10. 2019 16.39
+5
detect
04. 10. 2019 15.46
-2
narod pa še kar rine .
aloalo
04. 10. 2019 17.32
ja jaz hodim redno..misl kva pa je to kej tazga
proofreader
04. 10. 2019 14.50
+21
Na srečo imajo podatke, tako da mu lahko zaračunajo intervencijo.
aloalo
04. 10. 2019 17.32
-1
111111112
04. 10. 2019 12.52
+2
Ej to pa si talent ja... Do zdaj jih hvala bogu v desetih letih nisem rabil ampak, če bi jih bi jih poklical... RAZEN v tem primeru, da se je gospodu baterija izpraznila... Ampak zgodba je itk v eno smer obrnjena kot to radi delajo nekateri, srečno, jutri napadamo vrhove
catgod
04. 10. 2019 14.30
+3