Slovenija

Poklici, ki izginjajo

Ljubljana, 06. 11. 2021 12.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
24UR Inšpektor
Komentarji
191

Zelo malo mladih danes želi postati zidar, tesar, mizar, gozdar, krovec, čevljar, zlatar ali mesar. Lani se je v poklicne programe vpisalo le 18 odstotkov mladih – ti poklici jih ne zanimajo, zanje niso privlačni, čeprav imajo prihodnost, saj nihče ne ostane brez službe. Zaradi nenehnih ujm potrebujemo krovce in kleparje, pa se za ta poklica šola le nekaj dijakov. Še več, prišli smo do točke, ko ni več niti učiteljev, mojstrov, ki bi lahko znanje predajali naprej. Za poklic čevljarja denimo že leta ne izobražujejo več. Kje bomo torej dobili kadre, ki bodo opravljali dela, tako zelo potrebna za obstoj družbe? Je odgovor v primernem plačilu?

Bo še kdo zidar, tesar, keramičar, avtoličar, čevljar, zlatar? Kdo bi moral navdušiti mlade za nekdaj cenjene in spoštovane poklice? 

Med deficitarnimi poklici je poklic zidar. To je eden od temeljnih poklicev v gradbeništvu. Poleg svojega dela mora namreč zidar poznati tudi vse druge postopke gradnje, ki potekajo na gradbišču. Poklic ima perspektivo, vse izšolane zidarje čaka služba. Nihče ni brez dela. Včasih je bil zidar zelo cenjen poklic – če si rekel, da si zidar, si bil kar faca, bi rekla današnja mladina. Z leti pa poklici izgubljajo vrednost, izgubljamo znanje. Upajmo, da se bo trend obrnil navzgor.

"Nas čevljarjev je v Sloveniji za en kombi," slikovito pravi Vladimir Vodeb, ki je čevljar od svojega 12. leta. Rodil se je v čevljarski družini in predstavlja tretjo generacijo družinske obrti. Njegova delavnica je kot iz filma, povsod usnje, lepilo, pa kopita – prek 5000 jih ima – v zraku pa edinstven vonj po vsem naštetem. Čevelj, narejen prav za vašo nogo, je daleč najboljši, najudobnejši, najdlje zdrži. In to je bistvo čevljarskega poklica: čevelj po meri in okusu posameznika.

Čevelj po meri in okusu posameznika je bistvo čevljarskega poklica.
Čevelj po meri in okusu posameznika je bistvo čevljarskega poklica. FOTO: Miro Majcen

Še eden od poklicev, za katere že desetletje ni nobenega zanimanja, je poklic zlatarja, ki je zaradi zlatarne zagotovo značilen za celjsko regijo. Mojmir Klovar, direktor Šolskega centra Celje, za 24UR Inšpektor pojasnjuje: "Naš center je bil edini zavod, ki je izobraževal za ta poklic. Težava je pa v tem, da ni več učiteljev, ki bi lahko poučevali v tem izobraževanju." Potreba po tem kadru na trgu obstaja. Zaposlila bi jih Zlatarna Celje. "Trenutno rešujemo zadeve tako, da za to izobražujemo v programu odraslih. V tem samoplačniškem delu v tem trenutku se kandidat izobražuje v izobraževanju odraslih si pri praktičnih znanjih pomagamo z zlatarno, slušatelji gredo na prakso v realno delovno okolje." 

In ravno deficitarne poklice bo treba na tak način reševati, ohranjati pri življenju v prihodnosti, je prepričan Klovar. S krepkim povezovanjem s podjetji in delovnim okoljem ter promocijo poklicev, opozarjajo na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Ministrstvo vsako leto razpiše tudi tako imenovane deficitarne štipendije, ki prejemnikom prinesejo 102,4 evra na mesec. Vsako leto jih na novo podelijo okoli tisoč. Največ jih podelijo za poklice mizar, mehatronik operater, elektrikar, slaščičar in oblikovalec kovin – orodjar, najmanj pa za poklice izdelovalec kovinskih konstrukcij, dimnikar, klepar-krovec, ekonomski tehnik, tapetnik, kamnosek in slikopleskar-črkoslikar. Deficitarna štipendija ni združljiva s kadrovsko, jo pa lahko dobi dijak, ki prejema državno ali Zoisovo štipendijo. Poleg tega jo dijak prejema ves čas izobraževanja, torej vso srednjo šolo. 

V Obrtni zbornici Slovenije rešitev za poklice in poklicno izobraževanje vidijo v enotirnem izobraževalnem sistemu, kot ga imajo v Avstriji in Nemčiji. Poenostavljeno to pomeni, da se dijaki teorije učijo v šolah, prakse pa preko zbornic pri delodajalcih. V OZS predlagajo tudi štiriletno poklicno izobraževanje namesto obstoječega triletnega, ob koncu pa priznano peto stopnjo izobrazbe. V Sloveniji se sicer v programih srednjega poklicnega in strokovnega izobraževanja šolata dve tretjini dijakov, kar je več od evropskega povprečja, pojasnjujejo na ministristvu za izobraževanje, a od tega le petina v triletnih poklicnih programih. V dobrih 20 letih je namreč zanimanje za tovrstno izobraževanje občutno upadlo. Lani se je v poklicne programe vpisalo 18 odstotkov vseh dijakov, leta 1998 pa tretjina. 

A dejstvo je, da bi morali nekatere poklice zaradi napredka in razvoja posodobiti. Mnogo takšnih poklicev je rokodelskih, ker so jih v določenem obsegu nadomestili stroji. Nekaterih pa se preprosto ne da nadomestiti: že omenjeni zidar, šivilja, krojač, kovač, vodovodar, dimnikar in še bi lahko naštevali. Vedeti moramo, da človek s poklicno šolo ni vreden nič manj od doktorja znanosti in da za obstoj družbe potrebujemo različno izobražene ljudi. Za prihodnost namreč niso pomembni le novi poklici, temveč tudi stari, ki jih preprosto potrebujemo, ter takšni, ki ohranjajo tradicijo, običaje.

Celotno oddajo si lahko ogledate na VOYO.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (191)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

G8J
04. 01. 2022 14.03
+3
Problem današnje razvajene mularije je ta da bi vsi lenarili in da bi drugi delovali namesto njih. Da o zastarelih programih in kadrih ne govorimo
nikhrast
07. 11. 2021 16.26
+0
Slovenija je izjema da so obrtniški posli tako slabo plačani, v Severni Ameriki vodovodar in odvetnik pri letu 45 starosti zaslužita približno isto, če pa vodovodar gre na svoje pa zasluži še več kot odvetnik. Problem je da precej folka se ne izuči za kakšen obrtniški posel, potem pa brez izobrazbe dobiva samo $15 na uro. Pa saj še v sindikat ne moreš biti sprejet če nimaš vsaj gimnazije.
Space Voyager
17. 12. 2021 08.56
Pri nas sindikati vzamejo vse. Denar je denar. Ker pa njihovo pomoč potrebujejo le redki, po navadi najbolj problematični primerki, imaš zelo čudno strukturo članstva; nekaj malega zanesenjakov, ki res verjamejo v ideal sindikalnega bistva, večina pa je totalno sranje, ki bi moralo biti brez službe. Če ni obveznega članstva, je to žal to.
Space Voyager
17. 12. 2021 08.57
Pardon, to velja za sindikate JAVNEGA sektorja.
sandi101
07. 11. 2021 13.10
+5
Ko bo deficitarni poklicni kader placan 2-3x vec primerjano raznoraznim kvazi magistrom za mesanje megle bo tudi zanimanja za te poklice vec. Zal pa trg ne deluje, v bistvu se uvazajo dumping suznji iz tujine s tem se bo stanje samo se poslabsalo. Delo je popolnoma razvrednoteno.
Girobakin
07. 11. 2021 12.21
+3
Tistemu, ki si je umislu usmerjeno izobraževanje, odtrgat jajca, vemo kdo je!
Roxy79
06. 11. 2021 21.52
-5
Pa naj me koklja brcne če je poklic ZIDAR...slovenska domena poklica......
MihaGliha
06. 11. 2021 21.12
+12
Čez 10 let ali prej, ne bo zidarja,keramičarja..... mojstra.... ker vsi hočejo biti direktorji ali imeti firme. Mojster nekega poklica bo Gospod
bc123456
06. 11. 2021 20.41
+6
V RAZMISLEK OSVOBODITELJEM ZADNJIHTRIDESET LET, V JUGOSLAVIJI JE ŠOLSKI SISTEM DELOVAL Z ŠOLAMI ZA VSE POTREBNE POKLICE, SEDAJ V DRŽAVI POD VODSTVOM ŠARLATANOV IN NESPOSOBNIH POLITIKOV PA NE DELUJE NIČ VEČ.
bohinj je zakon
06. 11. 2021 20.37
+0
Popravilo dežnikov, čevljar..........težka bo. Ni zaslužka.
mužik
06. 11. 2021 20.31
+16
še boste drago plačevali vse poklice od ,štromarja ,zidarja , keramičarja ,vodovodarja ... boste na čakalni listi kot v bolnicah. Intervencije pa bodo drage kot hudič .
tali?ni tom
06. 11. 2021 20.16
+4
ta problem se je ztačel z letom 91 ko se je v polno začelo propagirat demokracijo,svobodo,brezdelje,storitveno dejavnost(se mi zdi da je janša naakladal da bomo samo posredniki,izpolnjevali obrazce in kao mastno služili) ,pa se je potem pokazalo da smo popolnoma iztirili kot družba in da resnično potrebujemo albance,bosance da nam delajo ker sami nismo sposobni nič razen pohajkovanja po centrih in življenja na lizing! sam, na srečo znam kar precej stvari sam nardit in v polno izobražujem sina da se edino z delom da,z mešanjem megle pa zgolj kratkotrajno! skratka to kar imamo je tista banana švica!
dadinho10
06. 11. 2021 19.47
+16
kako zelo dvolicen prispevek na tv.... gledam, kako pogresajo te poklice, vabijo mlade, ces lepi poklici itd... .po drugi strani, ravno ta tv propagira razne reality showe, kje udelezence delajo za zvezdnike, ki potem sluzijo na "brezdelu". poglejte samo primera sanjskega moskega, in zenskih okoli njega-... iz tega je grega postal neki pomembnez, ki ga moramo imeti na dogodkih, zenske pa sodelujejo ze pri drugih oddajah, kjer njihovo ljubezensko zivljenje je bolj pomembno od sluzbe zidarja. zidar je danes na tv, nina, carmen pa ostale dekline pa so na dnevni bazi. da ne govorim o poklicu influencera, kjer se v porocilih dolocene osebe predstavlja, z znani slovenec/ka, influencer, je objavil video, povedal je tole, odpotoval na maldive. vse ljudje, ki zivijo in sluzijo brez poklica, brez truda, s prodajo megle. danes je pomembno biti na only fans, kjer pac nimas kaj drugega, kot izpolnjevati perverzne zelje strankam. da, in potem clanek kako nam manjkajo poklici. povej enega mladega, ki bo ob medijski poplavi vsega izbral poklic cevljara?
AntiMarksist
06. 11. 2021 20.52
+6
TistoPravo
06. 11. 2021 19.42
-2
Najbolj da gremo marele popravlat :)
mužik
06. 11. 2021 20.54
+0
lojze3
06. 11. 2021 19.37
+2
Vsi bi samo kruha in iger
Mister Kanister
06. 11. 2021 19.24
+9
Mam v žlahti intelekualce, kateri niso sposobni naredit praktično nic, ne ene predelne stene, kaj zabetonirat, itd..., jih pa pa koncu drago obirajo mojstri z osnovnimi in poklicnimi šolami.,Džabe pa taki intelektualci, ki pol tisto razliko v plači na koncu odnesejo v žepe "manj šolanih.
kogo1
06. 11. 2021 19.31
+4
TistoPravo
06. 11. 2021 19.34
+1
Tud za obirat jih je vsak dan manj...hiše bodo propadale. To je to, sistem obiranja se na dolgi rok ne bo obnesel...
dadinho10
06. 11. 2021 19.49
+1
in kje je pravzaprav tu problem? ce tvoj intelektutalec se vedno ima dovolj denarja, da placuje take., mu ne gre slabo, a ne? in, ali ni bolje, da on placa cloveka, ki bo zasluzil, namesto da dela vse sam...
flexi22
06. 11. 2021 20.38
-1
v švici če si obrtnik zidar,vodovodar , krovc......itd. sebi nesmeš delat nič .ker sam sebi nemoreš istavit računa tako .
Dagros
06. 11. 2021 21.06
+1
Najhuje pa je to, ko tem intelektualcem nekaj narediš in pol jim je vse drago... Kaj?.. Toliko to stane? Jaz sem študiral, doktoriral... Pa ne zasluzim toliko kot vi v par dneh... Pa bi šel za zidarja, malarja.... Vsi bi bili šolani in sedeli v pisarnah... Tako pač žal ne gre
Dejan Krk
06. 11. 2021 18.24
+19
Ko bo deficitarni poklicni kader placan 2-3x vec primerjano raznoraznim kvazi magistrom za mesanje megle bo tudi zanimanja za te poklice vec. Zal pa trg ne deluje, v bistvu se uvazajo dumping suznji iz tujine s tem se bo stanje samo se poslabsalo. Delo je popolnoma razvrednoteno.
KladivoSi
06. 11. 2021 18.44
+9
Točno to, sploh pa ni nobene zakonske zaščite za poklice. Vsak lahko dela vse , le z minimalcem se mora spijaznit. Kakšni zakoni takšen red. Ekonomisti, strojniki, frizerji, tišlerji, gomnazijci vsi se srečajo v hoferju ali za trakom na tri smene. Zraven tistih, ki niti poklicne šole niso zaključili. Solidarnostni princip zaposlovanja in enakopravnost pri minimalcu, to je slovenski zakon.
AntiMarksist
06. 11. 2021 18.47
+7
Edino delo, ki je "cenjeno" je "delo", ki proizvaja nove generacije aktvistov.. kdo je bolj pomemben.. nevladnik, ki kolesari po ljubljani ali zidar?
Cvetko75
06. 11. 2021 17.39
+13
“Vedeti moramo, da človek s poklicno šolo ni vreden nič manj od doktorja znanosti in da za obstoj družbe potrebujemo različno izobražene ljudi.” Družbo ste desetletja napačno usmerjali… zdaj pa se bo težko vrniti nazaj.
AntiMarksist
06. 11. 2021 17.54
-2
KDO jo je napacno usmerjal in v katero smer?
Frankenstajn
06. 11. 2021 17.16
-7
razmišljajo logično čevljar? ni čevljarske industrije. zidar? ni neumen da bo delal šolo da bo lahko mešalc gonu. tesarji so že zdavnaj izumrli pravtako kovači in šivilje če ni industrije zakaj bi se šolal nekateri poklici izumirajo drugi nastajajo
Hriboborec
06. 11. 2021 17.25
+13
Še en bluzator, zidar, če je sposoben, ne bo gonil mešalec, ampak bo kot sp prevzel gradnjo cele hiše na ključ, povezal se bo v ekipo z keramiçarjem, vodovodarjem elektriçarjem....ki bodo njegovi “podizvajalci”, skratka opravil bo gradnjo od a do ž.....je pa treba delat in znat kombinirat, planirat, usklajevati ekipo, biti praktičen, imeti kalkulator v glavi non stop vklopljen, ampak si za vse to pošteno finančno nagrajen....ne zna tega vsak.
AntiMarksist
06. 11. 2021 17.28
+14
Problem je, .. da hise mora nekdo zgradit, ker drugace jih ne bomo imeli.. pa elektriko potegnit.. pa vozit tovornjake.. pa vse take umazane in tezke sluzbe..
TistoPravo
06. 11. 2021 19.09
-2
Preveč je že pozidanega...lahko prevzameš seveda posel, samo so tudi tveganja na tebi...vsak vodovodar, ki potegne napeljavo na s.p. lahkomdober zasluži, če pa naredi kako napako...bo pa zastonj napelaval nekajkrat...tko da, enako ke pri zidarjih. Če prevzameš zidavo, nisi prdvzel zgolj ekstra dobiček...in tudi en mulec ne more kar prevzemat gradnje hiš...je treba najprej izkušnje pridobit, pa ne na minimalcih brez odnosa...zato jih ni, mladih v teh poklicih...ker vedo, da bodo nule od nule sploh iz začetka...izkorščeni, in redkim uspe...ki pa se jim tudi na lastnih firmah potem lahko kaj zalomi...to so kar loterije, sploh v našem kapitalističnem sistemu ko je pravna varnost kot za zbrcane delavce brez odpravnin v 90tih!
Frankenstajn
06. 11. 2021 19.48
-2
mal pozab da bo z zidarsko šolo lahko zidu hišo kvečjemu pasje ute za prevzem gradnje hiše moraš biti inžiner
TistoPravo
06. 11. 2021 19.59
-4
Najboljš da prevzameš posel, drugi pa delajo...ane, čist po slovensko:)...firme pokrast, delavce pa brez odpravnin zbrcat na cesto...pol se pa čudit čez nekej let, kje so :)
mgoz
06. 11. 2021 16.49
-8
Moj sin že 4 leta išče službo za diplomiranega gozdarja, pa nič. Raje mu dajejo socijalno podporo 340 €.
Rožice so zacvetele
06. 11. 2021 16.44
+7
Zanimivo, da se mladi ne odločajo za poklice, kjer se da odlično zaslužiti in nikoli jim ne bo zmanjkalo dela, kar za večino "priljubljenih" poklicev žal ne velja. Imajo pa ti poklici, po mnenju mladih, eno napako... potrebno je delati in to fizično. Potem se pa čudimo, da moramo uvažati ljudi za taka dela. Tudi brezposelnost bi se zelo zmanjšala, po mojem mnenju, je ne bi sploh bilo več.
AntiMarksist
06. 11. 2021 16.55
+9
Problem ni da je treba delat. Problem je, da punce nocejo biti z "navadnimi fizicnimi delavci".. najstniki dajo zelo velik poudarek na to kaj punce mislijo.
Hriboborec
06. 11. 2021 17.03
+7
Ne bluzi, to je vse v glavi, pošlihtano ali pa ne, če dečko rabi potrditev od punce, da je on ok, potem že ni ok.....
AntiMarksist
06. 11. 2021 17.25
+10
Ni fora v potrditvi. Punca naredi fax in kr naenkrat tip, ki nima faxa ni vec dovolj dober. Tak tip bo ostajal sam, razen ce ni 190 in sixpack.. v tvoji generaciji teh problemov ni bilo, dones pa so in mladi fantje to izkusijo na svoji kozi. Feminizem..
Hriboborec
06. 11. 2021 17.37
+7
Imam sina 20 let starega....vem o čem govoriš.
AntiMarksist
06. 11. 2021 17.56
+7
No, potem ves da ni problem v njem, temvec v biologiji zensk.. zakaj tocno promoviramo feminizem, ki vodi potem v pretirano zbircnost zensk?
Jure Strle
06. 11. 2021 19.53
+6
Hriboborec
06. 11. 2021 21.58
+3
Antimarksist, ženska, ki ima take površne kriterije kot jih opisuješ, je mojemu sinu nezanimiva, to je kot filter, se sama razgali, okrog takih ne izgubljaš časa, samo obvoz, same sebi so antireklama....
Težeklojz
07. 11. 2021 15.21
+2
Vzgoja ldje...vzgoja. Nam rekel, da na konc osnovne polovica razreda ni vedela kaj bi....vse res. Nekaj jih je šlo na isto šolo, ker so bestiči, nekaj na zdravstveno, ker so tam babe...jaz pa edini na Iskro. Brez kolegov, brez punc. Doma sem dobil delovne navade, fotr pa je reku" veš tamav, brez štroma se svet nav več sukal" Danes po 25 letih štromarskega poklica, še vedno uživam, ter grem z veseljem na šiht. Pa fotr ni bil štromar, me je pa znal navižat.
Hriboborec
06. 11. 2021 16.41
+12
Pa kakšna je to dežela delavcev in kmetov, kjer se nikomur delati ne da...vsi omenjeni poklici, če so sposobni mojstri, lahko v osmih urah pokasirajo najmanj 5 k eur mesečno....ampak to moraß biti spreten z rokami in imeti zdrav mozak, kdor tega ni zvadil že kot otrok, se lahko staršem zahvali za svojo zgubljenost, ko brezvezno FDV diplomo na zid obeša....
Hriboborec
06. 11. 2021 16.58
+8
Evo, jaz se bom čez cca ßtiri leta upokojil, delam v mizarski dejavnosti, naslednika nimam v družini, če bi imel kdo interes, ga v zadnjih dveh letih izverziram v mojstra, komplet storitev, tudi prodaja in montaža, delam izkljuçno za končne kupce, če bi bil resen, garantiram zaslužek kot sp. minimalno 5 k eur, za osem ur dnevno.....
AntiMarksist
06. 11. 2021 17.03
+2
hiphopa
06. 11. 2021 17.10
+2
Hriboborec
06. 11. 2021 17.18
+5
Sem napisal, kot s.p.....delaš zase, ne hodiš v službo.....pa saj se skozi çez privatnike bunite, da imajo vsi audije, pa x5 bmw....evo, to je to....