Slovenija

Pomanjkanje kadra: tujci na delo raje v Nemčijo, tudi študentov vedno manj

Ljubljana, 05. 01. 2022 18.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Barbara Slukan
Komentarji
251

Moralo bi biti več ustreznih in hitrih rešitev za že kar zaskrbljujoče pomanjkanje slovenskega kadra pri kar 108 od skupno 177 registriranih poklicev. Dobra polovica slovenskih delodajalcev široko kadrovsko vrzel že zdaj krpa s tujo delovno silo in študenti. A delavcev primanjkuje tudi pri njih, državni ukrepi s štipendiranjem izobraževalnih programov za deficitarne poklice, kot so denimo pek, voznik in mehanik, pa so za zdaj, kot kaže, še neučinkoviti.

V koronskih mesecih si je marsikateri zidar, gostinec ali gradbenik kruh moral začeti služiti v drugi panogi, novi dejavnosti. "Tudi v času epidemije smo delodajalce opozarjali, da se zna zgoditi, da bodo ostali brez kadra, če ga odpustijo in točno to se je zgodilo," je povedala Mojca Pršina iz Direktorata za zaposlovanje na ministrstvu za delo.

Bazen kadrov na slovenskem trgu dela se tako naglo in neizprosno prazni, stanje pa dodatno slabša še naraščanje števila deficitarnih, torej iskanih poklicev. "Ti so tisti, pri katerih opažamo, da je premajhen vpis v srednješolske programe, v primanjkljaju pa so tisti, kjer na trgu dela opažamo premalo kadra, ki bi se zaposlil glede na potrebe delodajalcev," dodaja Pršina. 

Po podatkih zavoda za zaposlovanje do konca leta 2022 praktično ne bo panoge, ki bi število zaposlenih manjšala. "Najbolj pa se vidi, da bo problem s kadrom v gradbeništvu, gostinstvu, prometu, predelovalnih dejavnostih, pa tudi v zdravstvu in socialnem varstvu," pa meni Damjana Košir iz Zavoda RS za zaposlovanje. 

Tujci odhajajo v Nemčijo ali Avstrijo

Neustrezni delovni pogoji, prenizke plače in nagrade pa niso edini vzroki, zaradi katerih dela nima kdo opravljati, glavna težava je pravzaprav demografskega značaja. "S trga dela odhaja veliko število tistih, ki se upokojujejo, mladih, ki prihajajo po zaposlitev, je pa približno 10 tisoč manj od tistih, ki odhajajo," dodaja Koširjeva. 

Mnogi delodajalci zato zaposlitev ponujajo tujcem: "Tudi ta bazen, recimo države bivše Jugoslavije, se je že izpraznil. Odhajajo v Nemčijo in Avstrijo, tako da to ni sistemska rešitev," svari Pršina. 

V zadnjem času je velika ponudba študentski del za preverjanje pogoja PCT.
V zadnjem času je velika ponudba študentski del za preverjanje pogoja PCT. FOTO: Luka Kotnik

Rešitev tudi ni iskanje delovne sile v študentskih vrstah. "Nekje jim lahko priskočimo na pomoč, nekje pa ne, ker je bazen študentov prazen. Je kar eno tretjino študentov manj kot v zadnjih desetih letih," pravi Carmen Zajc iz e-Študentskega servisa. Študenti lahko izbirajo med najrazličnejšimi deli iz ponudbe, ki je znova dosegla raven predkoronskega leta 2019. "Trenutno je zelo veliko del za preverjanje covidnih ukrepov, potem prodaja, delo v gostinstvu in turizmu, proizvodnja," opažajo na e-Študentskem servisu. 

V iskanju rešitev mladim pomoč ponujajo tudi na ministrstvu za delo s podeljevanjem državnih štipendij za določena delovna področja, na katerih je premajhen vpis v izobraževalne programe, kjer se tradicionalno zaposlujejo tujci in recimo grozi ukinitev določenega izobraževalnega programa," pojasnjuje Pršina. 

Gre predvsem za programe, kot so denimo mehanik, zidar ali pek. Storitve teh poklicev, pa tudi številnih drugih, bi namreč v vsakdanu prej ali slej pogrešali.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (251)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MiciMici22
25. 01. 2022 08.23
+1
Upam, da kmalu nihče več ne bo hotel delat za minimalca. Saj se obnašajo tako, kot da ti delajo uslugo, ker delaš za njih. No, zakoni pa to tudi dopuščajo. Dokler lahko firme izplačuje take plače, da mora še država do minimalca primaknit!!!, se ni za čudit. Take firme so samo za zapret, ker ima država, z njo pa vsi mi, samo izgubo in produciranje revežev na dolgi rok.
djangounchained
06. 01. 2022 20.18
+1
Cist enostavno...place bodo mogle gor! Gradi se blok sred ljubljane k ga folk placa po 5k na kvadrat. Od vseh udelezenih pri projektu brutalno pobaseta investitor in pa lastnig gradbene firme, pol si sobr dnar rezdelijo se lastniki manjsih podizvajalskih firm, zidarji in ostali delavci na gradbiscu pa cepajo po 9-10 ur za mal vec k minimalca. Pol se pa joka da ni delavne sile...Kaksni butasti clanki - komu je pa to vsec?? Sigurno mladi ful vidjo perspektivo v tem!?!?!? Bo treba placevat zacet mal bola pa bo. Pa nism za nek komunizem pa jugo, sam mal drugac se bo pa mogl zacet. Tud vsi tisti ki zagovarjajo vsak lahko odpre firmo se pridejo na svoj racun.
Teddy1330
06. 01. 2022 17.31
+1
Ko sem se še v Jugi vpisal v poklicno šolo, se mi je marsikdo nasmejal, češ... za študirat nisi, za delat pa si dober... V bistvu sem to tudi slišal... Zato so danes mojstri redki in dragi. Ko bo politika enkrat prišla k pameti (saj vem.. sem optimist).. in bo delo plačano, kot se spodobi... tu mislim najnižjo urno postavko... Takrat ne bo primanjkovalo delovne sile. Tako pa se gremo moderno suženjstvo. Delavci z mizernimi plačami in dvema burekoma na dan in z 10 urnim delom na dan
resslovenka
06. 01. 2022 14.38
Smo iskali zidarja za manjše delo na naši hiši. Dogovorjeno, cena tudi. Je obljubil, da bo prišel. Celo poletje, ga ni bilo. Niti javil ni, da ga ne bo. Zdej, pred novim letom se je pojavil, da bi. Je rekel, da je imel dela čez glavo, pa ni mogel. Zdej je zimska sezona, pa da ima mal časa. Z 400 eur se mu pač ni splačalo spustiti drugega dela. No, pri nas bi vzidal le nova vhodna vrata. Ampak zidarji so poleti iskani kot suho zlato. Se mu pri nas pač ni splačalo. Smo se mu lepo zahvalili in mu zaželeli vse dobro v novem letu. 😎
krpati
06. 01. 2022 10.11
+5
Nič čudnega....edino v politiki je gužva.....
jouža
06. 01. 2022 10.00
+8
Dokler imamo izobraževalni sistem tak, da vsak, ki vpiše študij tudi diplomira ali magistrira, če ne prej pa takrat, ko se ga predavatelji naveličajo gledati, mladi ne vidijo smisla, da bi si mazali roke kot mehaniki, peki, električarji,... Država razpisuje programe, ki so na trgu dela prenasičeni za 100 let vnaprej... Vsi bi v neke gimnazije, umetnostne gimnazije, programe za mešanje megle,.... Na koncu vsi vidijo prihodnost v nekem zakotju v javni upravi, kjer si ob dobri plači ne bodo umazali rokic in bodo vsi pozabili nanje do penzije... Še tistih par, ki se odloči za zidarja, ključavničarja, mesarja, mehanika, električarja,... ob prihodu na prakso vedo, kdo izmed pesnikov je umrl v cukrarni in vse o bizantinskem cesarstvu, nimajo pa pojma o svoji stroki, kar je spet zgrešen izobraževalni program za te poklice. O tistih, ki kljub neznanju dobivajo visoke ocene samo zato, ker se učitelji nočejo ukvarjati z njihovimi starši in odvetniki in jih je vsak dan več, niti nima smisla... Potem je tukaj še VIP faktor, ki je pri nas ob zaposlovanju glavni faktor. Znanje in sposobnost nista pomembna tako kot priimek in rodovnik... O zgrešeni politiki na področju izobraževanja in zaposlovanja bi lahko bi naštevali do jutri. In ko vse sešteješ drugače tudi ne more biti.
Victoria13
06. 01. 2022 09.52
+9
Slovenija za delavce z juga ni zanimiva za delo je pa idealna država za pridobitev papirjev, ki jim odpirajo vrata na sever...
seeuinhell
06. 01. 2022 09.45
+8
Brez delavcev so samo tisti “podjetniki” katerih zaposleni so na minimalcu, da se lahko šef vozi s Porschejem…ko boste zaposlene znali bolje cenit, nebo primanjkovalo kadra 😉
vlahov
06. 01. 2022 09.44
+5
Kdo razen tujci bojo delali za 800e
vlahov
06. 01. 2022 09.44
+4
Dvignite osnovno placo...
KaiC
06. 01. 2022 09.44
+3
Dva kolega sta s srednjo šolo našla službo za 15 funtov na uro. Pri nas s srednjo šolo nimaš kaj iskati, ker bodo podjetja od tebe zahtevala 2 stvari. Dokončat magisterij in vsaj 1 polno življenje izkušenj. Podjetja niso hotla zaposlovat, ker so imeli za delo potrošne dijake in študente, kateri so za njih pomenili nižje stroške. Zdaj pa smo tam kjer smo. Za nastal problem je kriva tako politika kot tudi podjetja, ki izkoriščajo ta sistem. Naj se zvišajo stvari na Evropski standard, naj se dela po 5 dni na teden po 6 ur, naj se ustvarijo predpisani dela prosti dnevi (ne da padejo enkrat trije dnevi drugič pa 13, ampak da se zmeraj naredi proste ali ponedeljke ali petke, tako kot imajo to porihtano v Britaniji), ne pa da se gremo izmozgavat ljudi in jim poleg že tako ali tako nizke plače, naprtimo še sto različnih davkov in dajatev.
KaiC
06. 01. 2022 09.44
+1
Ah, pomotoma pozabil napisati - kolega sta našla službi v Londonu.
Štajerskih85
06. 01. 2022 09.54
+1
Vau. 15 funtov za London. Ne se hecat. Če delaš 180 ur, ti to nanese 2700. Od tega daš za neko mini sobico jurčka... kje je hrana, javni prevoz,...pot domov k svojim na obisk...ne na pamet... lepo se sliši ja, za Balkan...ne pa za London...
KaiC
06. 01. 2022 10.04
+7
Štajerskih85, sem živel tam, tako da ti lahko povem točne številke. Jaz sem za svojo sobo dajal 500 funtov sredi Londona. Kolega, se je preselil izven Londona in s punco plačuje za celotno stanovanje 1100€+ 200funtov elektrike. V tem času si je kupil avto, tako da ne potrebuje javnih prevozov, imaš pa te za okoli 200 funtov na mesec po glavi. Hrana stane isto kot pri nas - določena je še cenejša. Definitivno je cenejša vsa alternativna hrana, recimo kokosovo mleko, sojino, mandljevo in riževo mleko, eritritol, tofu itd. Drago je socialno življenje, oz. gostilne in podobno, kar pa tako ali tako ni za vsakega, oz. tudi če je, ne hodiš ven vsak dan. Tudi če bi imel po 2000 funtov stroškov, mu jih še zmeraj ostane 700 za špas. In to je brez da vzameš v zakup tudi plačo njegove punce, iz katere pa v tem primeru ne plača stanovanja in hrane, tako da ostane še več :) Koliko denarja pa ostane Slovencu z opravljeno srednjo šolo v Sloveniji? :)
Victoria13
06. 01. 2022 09.39
+2
Ukinit socialo pa bodo hitro začel vsi delat, tako je pa Slovenija postala raj za tujce...
KaiC
06. 01. 2022 09.47
+3
Naj dvigneju plače na Evropski nivo :) Treba najti dejanski problem, ne pa posledice.
Štajerskih85
06. 01. 2022 09.55
+1
Ali pa naj bo ta omejena. Naj bo zaradi mene 1.000 na mesec ampak za 6 mesecev...da se malo navadijo na višji dohodek, potem pa 0. Ne pa celi lajf po 500€...
Dejan Krk
06. 01. 2022 09.39
+3
Rdecekmerski gulag razpada. Vse dokler je povprecna placa lenuha prisesanega na drzavne joske 2x visja primerjano suznjam v gospodarstvu bo vsako leto le se slabse. Zaprite meje za uvoz balkanovicev ter ostalih suznjev, place v gospodarstvu bodo takoj sle za 5-10x gor.
Cuti 89
06. 01. 2022 10.09
-1
sinhron
06. 01. 2022 09.37
+6
Pri sistemu , ki ga izvajajo delodajalci , ko izkoriščajo delovno silo in ji ne plačajo kot bi bilo treba izgubljajo delodajalci in država ! Delodajalci izgubljajo , ker jim primanjkuje kvalificirane delovne sile , država pa zaradi izšolanja kadrov , ker večina njih odide v tujino , kjer dostojno zaslužijo , pa opravljajo svoj poklic ali ne ! Samo v Avstrijo hodi vsak dan preko 40 000 delavcev iz Slovenije !
c00kies
06. 01. 2022 09.36
+7
Albance, romune, bolgare in čiptare naženite iz socialne, pa bodo delali, ne pa da so si prilastili državo kot Makedonijo. Nič ne bi delali pa vsi bi se jim morali klanjati, govoriti po njihovo, pisati po njihovo, pa kaj še?
KaiC
06. 01. 2022 09.50
+4
Meni se zdi, pa da so ravno albanci in "čiptarji" tisti, ki delajo zidarijo in podobno :) Vsaj pri nas so bili edini, ki so delali tudi pozimi na mrazu. Slovenca smo dobili samo za lesene strukture (nadstrešek itd.) pa še za to smo čakali kar nekaj časa, ker je bil skoraj en mesec na počitnicah :D
2020
06. 01. 2022 09.33
+1
pa plačajte več fuj fej študente izkotiščate
mungus
06. 01. 2022 09.31
+3
in prav je tako.....bojo vsaj ti delodajalčki začeli pošteno plačevati delavce.....ne pa da so izkoriščali ljudi za mizerne plače ....
simonaas
06. 01. 2022 09.26
+5
Kdo bo pa delal za 600 evrov
dr.Fen0men
06. 01. 2022 09.19
+6
Druzine iz juga v slo na socialni, tujci pa v nemciji...to je realnost.
gujcagacezvace
06. 01. 2022 09.18
+3
Najprej dat zdrave place pa znizat davke pa prispevke pa zgradit stanovanja ne pa sam lapat