Slovenija

Poklicni gasilci se pripravljajo na stavko, na ministra Tonina letijo ostri očitki

Ljubljana, 18. 05. 2021 11.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Maja Račič, K.K., STA
Komentarji
21

Sindikat poklicnega gasilstva Slovenije ostro obsoja ravnanje ministra za obrambo Mateja Tonina, "ki s popolno ignoranco podpisanih stavkovnih zavez ter zavračanjem socialnega dialoga, škoduje neposredno slovenskim poklicnim gasilcem", so zapisali v odprtem pismu. Predsedstvo SPGS je zato sprejelo sklep o zaostritvi sindikalnih aktivnosti, vključno s pripravo na izvedbo stavke. Na ministrstvu medtem napovedujejo nadaljevanje pogajanj in dodajajo, da redno in dobro sodelujejo z gasilskimi organizacijami.

Predsedstvo Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije (SPGS) je na četrtkovi seji obravnavalo stanje vladnih stavkovnih zavez glede sklenitve normativnega dela Kolektivne pogodbe za dejavnost poklicnega gasilstva in uveljavitve položajnega dodatka. "Gre za stavkovni zavezi Vlade RS in Ministrstva za obrambo, katerih rok za zaključek postopkov se je iztekel že pred skoraj dvema oziroma tremi leti," pojasnjujejo v sindikatu.

"Kljub našim večmesečnim prizadevanjem, da bi se postopki za uveljavitev stavkovnih zavez po odstopu prejšnje vlade intenzivno nadaljevali z novo vladno zasedbo, se le ti zaradi popolne ignorance ministra za obrambo Mateja Tonina, sploh ne začnejo," so kritični v SPGS in dodajajo, da se odnos pristojnih z ministrom Toninom na čelu ni spremenil niti po njihovem zadnjem (in do zdaj edinem) srečanju s predstavniki ministrstva za obrambo, ki se je zgodil 3. marca letos.

"Tam so nas zaprosili, da jih še enkrat seznanimo z našimi zahtevami, ki izhajajo iz njihovih stavkovnih zavez?!" se čudijo gasilci. Po njihovih besedah so to že naslednjega dne, 4. marca, tudi storili in jim v zvezi s tem še enkrat poslali poziv k nadaljevanju pogajalskega procesa.

Ministrstvo za obrambo, ki ga vodi Matej Tonin, na poziv poklicnih gasilcev po dveh mesecih še niso uspeli odgovoriti.
Ministrstvo za obrambo, ki ga vodi Matej Tonin, na poziv poklicnih gasilcev po dveh mesecih še niso uspeli odgovoriti. FOTO: Aljoša Kravanja

"Pozvali smo jih, da se v najkrajšem možnem času skliče sejo in nadaljuje s postopki še pred koncem meseca marca 2021, ter da se zakonsko uredi pravica do položajnega dodatka, najkasneje do konca aprila 2021," pravijo na sindikatu.

Ker s strani ministrstva za obrambo ni bilo nikakršnega premika, na omenjeni poziv pa po več kot dveh mesecih niso prejeli niti odgovora, je predsedstvo SPGS sprejelo sklep o zaostritvi sindikalnih aktivnosti, vključno s pripravo na izvedbo stavke. "Ostro obsojamo ravnanja pristojnega ministra Mateja Tonina, ki s popolno ignoranco podpisanih stavkovnih zavez Ministrstva za obrambo ter zavračanjem socialnega dialoga, škoduje neposredno slovenskim poklicnim gasilcem," sta odprto pismo sklenila predsednik SPGS Toni Drenik in generalni sekretar SPGS David Švarc.

Mors: Na ministrstvu za obrambo redno in dobro sodelujejo z gasilskimi organizacijami

Na ministrstvu za obrambo redno in dobro sodelujejo z gasilskimi organizacijami in so vedno pripravljeni na pogovore, še posebej, ko gre za urejanja statusa poklicnih gasilcev, pa so ob napovedi gasilskega sindikata o zaostritvi sindikalnih aktivnosti pojasnili na Morsu. Ob tem so napovedali nadaljevanje pogajanj v najkrajšem možnem času.

Navedli so, da je za nadaljevanje pogajanj za sklenitev aneksa h kolektivni pogodbi za gasilsko dejavnost ključno imenovanje pogajalske skupine. Vlada je s sklepom 28. aprila pogajalsko skupino že imenovala. Zaradi zamenjave državnega sekretarja na ministrstvu za obrambo so vladi posredovali predlog spremembe sestave pogajalske skupine, s katerim se za vodjo skupine imenuje novi državni sekretar Janez Žakelj. Čim bo vlada potrdila spremembo pogajalske skupine, bodo v najkrajšem možnem času pogajanja tudi nadaljevali, so dodali.

Po zadnjem srečanju s predstavniki Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije v marcu so po navedbah ministrstva zelo resno pristopili k pripravam za nadaljevanje pogajanj za sklenitev normativnega dela kolektivne pogodbe za dejavnost poklicnega gasilstva in zakonske dopolnitve pravice do položajnega dodatka za poklicne gasilce.

Pri tem so pogajalsko skupino dopolnili tako, da so vanjo vključeni vsi legitimni predstavniki slovenskega gasilstva kot tudi dejanski delodajalci - predstavniki občin. Na Morsu so ob tem navedli, da sta skladno z zakonom o gasilstvu Združenje slovenskih poklicnih gasilcev in Gasilska zveza Slovenije tisti krovni organizaciji na področju gasilstva v Sloveniji, ki sta poleg občin ustanoviteljic ključni za sooblikovanje in sprejemanje odločitev v zvezi z zahtevami gasilskega sindikata.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

loeb
18. 05. 2021 21.45
Tonin je prostovoljcem obljubil sredstva.....in obljubo izpolnil.... hvala vlada...
anonimcek
18. 05. 2021 20.49
+1
Sploh mi ni jasno kaj imajo gasilci za iskat v resorju min za Obrambo. Res smo banana republika, kjer je CIVILNA zaščita pod vojsko. Tonin je pač lažnivec. Isto je lagal v zvezi s helikopterskim reševanjem ko je bil v opoziciji. Ko je prišel v koalicijo in bi lahko to področje uredil je požrl besedo. Gasilci srečno!
anatomija
18. 05. 2021 17.46
+2
Tonin , ovčka pobožna , pogajat se moraš z gasilci ne pa z plešastim . Gasilci zahtevajo svoje ne pa Janša . On že sam vzame
Walter Pravicek
18. 05. 2021 16.45
+3
UHEJ,TONINČEK,IMAŠ HIŠICO ZAVARVANO?NI HEC,ČE TI ZAGORI!PA JIH KLIČEŠ,DISPEČER PA ZASPANO:NI JIH SO NA INTERVENCIJI!KO JIH TI POTRERBUJEŠ!SEDAJ BI ONI TEBE,PA,KER SI JANŠEV KURIRČEK-TONČEK,KI MALHICO NOSI,MENIŠ,DA SI BOG I BATINA!POMOTA!TUDI TVOJ "GREBEN"BO SE ZNIŽAL,KO SE TE BO JANŠA NAVELIČAL!NE PETELINI SE,VODA ZA JUHICO JE ŽE NA"ŠPORHETU".
Denkooo
18. 05. 2021 15.18
+4
Pa neboste mislili da gasilci hočejo štrajkat samo ko je sds...poglej protest leta 2014.. mislim da je bil smc na vladi...
JApajaDAja
18. 05. 2021 14.27
-10
...rok se je iztekel že pred dvemi, tremi leti....in sedaj naj ta vlada, zraven korone,predsedovanju eu, vseh podlih spotikanj....rešuje še to, kar so leve vlade zanemarile!? kakorkoli, gasilcem hvala za vse kar so in še bodo delali v dobro slo!
Aerys Targaryen
18. 05. 2021 14.03
+8
Satelitek tonček balonček, dosledno upošteva navodila svojega gospodarja teme in pogube.
Sputnik8
18. 05. 2021 13.55
-11
Komunisti si zopet izmišljujejo zgodbe tudi v gasilskih vrstah. Mediji pa zaradi cenzure le tega ne omenjajo.
Pobrskaj po svoji pameti
18. 05. 2021 17.07
+2
Sputnik za tebe je vsak komunist, ki se ne strinja s tvojim nad gospodarjem. Primitivno...
sinhron
18. 05. 2021 13.43
+13
Tonin za svojo aroganco skriva nesposobnost in odvisnost od drugih , zato od njega pričakovati neke normalne komunikacijske zveze in reševanje problemov , če mu jih njegov predpostavljeni ne pokaže ali da dovoljenja . Zato je tudi zapeljal NSI v popolno odvisnost od SDS , KER SAMOSTOJNO NI SPOSOBEN VODITI NEKE ORGANIZIRANE SKUPNOSTI !
muci13
18. 05. 2021 13.34
+4
Ja, Tonin res ni ravno nek biser, samo sindikalist Švarc je pa še precej večji barabin. Da se ne bo gasilcem pripetilo enako kot nedolgo nazaj. Ko so ga poslušali so izgubili kar nekaj bonitet (predvsem finančnih), on se jim je pa smejal...
NavelicanDrzavljan
18. 05. 2021 13.29
+6
Tonin nima pojma.
zibertmi
18. 05. 2021 13.23
+7
toninček se drži stola.oklepnike bo rabil za v gorice.misij ne bo več,je pa zapravil ogromno denarja ,ki ga nimamo
el capitano
18. 05. 2021 13.14
+15
Tonin je tipičen politikantski pajac..
Sputnik8
18. 05. 2021 13.54
-7
Šarec je pa komedijant. Kdo se je bolj zlagal??
Asgard1st
18. 05. 2021 14.16
+5
Ni važno kaj je, je pošten in brez madeža z razliko tistih, ki izgubljajo kamion.
Cene3903
18. 05. 2021 13.08
+12
Če bojo hoteli govoriti s Toninom, se bojo zgleda morali obleči v vojaške uniforme.
Potouceni kramoh
18. 05. 2021 12.55
+5
Edini pošteni in človeški Policaji in vojaki se lahko pred vami skrijejo v mišjo luknjo.
SDS_je_poden
18. 05. 2021 12.28
+17
Gasilci, SLOVENSKI NAROD JE Z VAMI!!! DOL Z VLADO!!!!!
MucaNeGrize
18. 05. 2021 12.19
+20
Podpora gasilcem . gnojs naj vodni top usmeri nase ...Gasilci imajo svoje in naj odplaknejo thinca in kliko v kanalizacijo kot belo podgano...
biggie33
18. 05. 2021 12.17
+11
Kje je tovornjak? A bazen na črno je že zgradil?