Slovenija

Poklicni gasilci z dvodnevno opozorilno stavko. Pričakujejo bistveno resnejša pogajanja

Ljubljana, 29. 06. 2021 14.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Sindikatu poklicnega gasilstva Slovenije dosedanja pogajanja s pogajalsko skupino, ki jo je imenovala vlada, ocenjujejo kot popolnoma neuspešna. Na novinarski konferenci so tako sporočili, da bodo zato v sredo ob 6. uri začeli z dvodnevno opozorilno stavko, ki bo trajala vse do petka do 7. ure. V sindikatu poudarjajo, da stavka ni uperjena proti državljanom. Ljudje stavke ne bodo občutili, ne bodo pa opravljali nekaterih zadev, ki jih običajno med tednom. Delo bo potekalo kot ob nedeljah.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Stavka gasilcev
    03:11
    Iz 24UR: Stavka gasilcev
  • Iz SVETA: Stavka poklicnih gasilcev
    02:23
    Iz SVETA: Stavka poklicnih gasilcev

Opozorilno stavko so napovedali že 26. maja, dan kasneje so se z vladno pogajalsko skupino prvič sestali, do prejšnjega tedna pa so se dobili petkrat. Kot je danes ugotavljal generalni sekretar sindikata David Švarc, se niso uspeli dogovoriti o skoraj ničemer. Narejen pa je bil tudi velik korak nazaj od tega, kar so se leta 2019 že dogovorili s prejšnjo vladno pogajalsko skupino.

Eno ključnih razhajanj je pri ureditvi položajnega dodatka. Vladna pogajalska skupina meni, da položajni dodatek vodjem – gre za vodje gasilske skupine, vodje gasilske izmene, vodje oddelka – ne pripada, medtem ko je bilo leta 2019 njihovo stališče "diametralno nasprotno", je opozoril predsednik sindikata Anton Drenik.

Generalni sekretar sindikata David Švarc
Generalni sekretar sindikata David Švarc FOTO: Kanal A

Kot je pojasnil Švarc, po mnenju vladne pogajalske skupine položajni dodatek nekomu, ki je vodja, ne more pripadati, ker naj bi imel te naloge ovrednotene že v okviru svojih osnovnih delovnih nalog. A po navedbah sindikata ob prevedbi delovnih mest se to ni zgodilo, zato to ne drži.

Višjo plačo iz tega naslova bi po njegovih besedah dobilo 20 do 25 odstotkov zaposlenih, večinoma gre za delovna mesta z vodenjem skupin od pet do sedem ljudi. Izračunov v sindikatu niso delali, a ocenjujejo, da ne gre za velika sredstva in preveliko breme za delodajalce.

Po Švarčevih besedah iz več razlogov niso obetavna niti pogajanja za sklenitev normativnega dela kolektivne pogodbe za dejavnost poklicnega gasilstva. Na vladni strani so po Švarčevih besedah še pred začetkom pogajanj iz njihovega predloga, ki vsebuje 60 členov, črtali več kot polovico členov, med njimi tudi nekatere zanje ključne. Med njimi je navedel člene, s katerimi so želeli urediti stalno pripravljenost za gasilce, dokup pokojninske dobe, delo na dela prost dan in konkurenčno prepoved.

V sindikatu poudarjajo, da stavka ni uperjena proti državljanom. Drenik je poudaril, da je varovanje premoženja, materialnih dobrin, predvsem pa zdravja in življenj ljudi njihovo poslanstvo, ki se ga zavedajo. Ljudje stavke ne bodo občutili, ne bodo pa opravljali nekaterih zadev, ki jih običajno med tednom, ampak bo delo potekalo kot ob nedeljah. Stavka pa bo potekala na delovnih mestih.

Ljudje stavke ne bodo občutili.
Ljudje stavke ne bodo občutili. FOTO: Shutterstock

Gre za opozorilno stavko in predvsem za jasno sporočilo, da so gasilci od srede v stavki, "ne zaradi sebe, ampak zaradi velike arogance tistih na drugi strani, ki ne spoštujejo niti lastnih podpisanih dogovorov in zavez", je dodal Švarc.

Sicer pričakujejo nadaljnja pogajanja, ki bodo "bistveno resnejša, z mandati na vladni pogajalski strani". Bodo pa hkrati potekale tudi priprave na nadaljnje sindikalne aktivnosti. Upajo, da te ne bodo potrebne, a ne izključujejo niti stavke do uveljavitve stavkovnih zahtev nisi morebitnih protestnih shodov.

Opozorilni stavki se bodo po Švarčevih besedah pridružile vse poklicne gasilske enote, ki delujejo kot javni gasilski zavodi.

'Stavka poklicnih gasilcev ni potrebna, ker se zadeve rešujejo'

Državni sekretar na obrambnem ministrstvu Janez Žakelj, ki v pogajanjih s sindikatom poklicnega gasilstva vodi pogajalsko skupino na vladni strani, pa medtem ocenjuje, da so pogajanja tekla korektno. "Stavka ni potrebna, ker se zadeve rešujejo," je dejal in dodal, da gre verjetno za neke druge, morda bolj politične razloge.

Kot je dejal Žakelj, so se na petih srečanjih uskladili glede spremembe uredbe o kriterijih za določitev položajnega dodatka za javne uslužbence tako, "da se bodo položajni dodatki izplačali tudi tistim gasilcem, ki vodijo skupine od tri do pet oseb". Ne morejo pa pristati na zahtevo sindikata, "da se plačuje vodenje, če imaš že izhodiščni plačnih razred vodje. To je tako, kot da bi direktorju, ki vodi firmo, plačal še dodatek za vodenje," je dejal.

Glede pogajanj za sklenitev normativnega dela kolektivne pogodbe za dejavnost poklicnega gasilstva je državni sekretar pojasnil, da so njihova izhodišča jasna in so jih predstavili že na prvem srečanju. Pogajalska skupina ima po njegovih besedah mandat za pogovore o normativnem delu kolektivne pogodbe, o tem se pogovarjajo, dejal pa je, da so "prišli čez približno petino členov".

Če pa gre za druge zahteve, bodo zadevo predali vladni pogajalski skupini, ki bo govorila o celotni kolektivni pogodbi.

Koronavirus pasica nova
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Potouceni kramoh
29. 06. 2021 17.24
+4
Gasilec res pomaga kjerkoli je potrebno, policaj pa ali zakomplicira zivljenje ali ga ni nikjer, ko ga dejansko rabis.Policaje na minimalce, gasilcem pa neto dva jurcka.
Potouceni kramoh
29. 06. 2021 17.43
+2
Tolko mo mojem spostovanju do teh dveh poklicev.
MaticMato
29. 06. 2021 17.19
-1
Karkoli bodo dobili, z nicemer ne bodo zadovoljni. Gre za posameznike, zelo malo posameznikov, ki delajo po navodilu Jenula in z njim plesejo ta nerodni ples.... Skratka, ta minister je najvec naredil za nas gasilce pa vojake, veterane in vojne invalide, kot vse prejsnje vlade skupaj. Pohvalno in seveda pokoncno naprej na Mors!
2fast4
29. 06. 2021 17.08
-1
Zahvalite se levičarjem za bulo v denarnici...
oježeš
29. 06. 2021 16.46
+4
Ko poslanci zahtevajo dvig plače, se ni potrebno z nikomur dogovarjati, nikogar prepričevati. Sklenejo, da jim pripada in dobijo. Ko sklenejo, da jim ni treba poznati morale in odgovornosti do državljanov, to v hipu izbrišejo in ne odgovarjajo za nobeno zadevo, nobeno šlamparijo, skratka za nič. Delajo kar želijo in vedno dobijo polno plačo. Ko želijo urediti razmere gasilci, ki so vsak trenutek na razpolago, da izpostavljajo tudi svoje življenje, nastopijo težave, nasprotovanja in nikakor soglasja od istih, ki brez problema poskrbijo za sebe. Res je ta vlada mačeha za vse, razen za sebe in svoje podrepnike.
Madžaroš
29. 06. 2021 16.37
+2
Gasilci, metelkova je pravi naslov kamor morate zaviti, tam vam pojejo večino sredstev… ko so bili na oblasti tisti ko so vas oskubili(levičharski fašisti) takrat je čas za jamranje ne pa se zdaj prodajat za kozarc postane vode
Slamnati Jeti
29. 06. 2021 16.27
+5
na Novi24 ,kjer nonstop pravijo kako pomagajo gasilcem, o napovedi stavke niti besede
rogla
29. 06. 2021 16.27
+2
Vsi bi radi velike plače (edino gasilci in medicinske sestre si to zaslužijo), da pa večina upokojencev komaj shaja, pa nikomur mar. Demokratična država od začetka sedanje vlade ne, sedaja pa pod to vlado tudi socialna ne. Bogati (beri tatovi) skrbijo le zase in njim somišljenikom, za druge jim ni mar. Tega ne smemo pozabiti, ko se bosta začel "laž in obljube" pred kamerami, koga voliti. Upokojenci tega ne bodo spregledali. Podprli jih bodo zaposleni otroci, če jim finance sploh dopuščajo kak evro dati staršem. Vlada - sramota napredne družbe!
NinaT
29. 06. 2021 16.15
+2
gasilci si definitivno zasluzjo visje place dejansko reskirajo zivljenje ne pa policija k svoj narod lup ker so pozabili kaj je njihov pravi mamen
roten
29. 06. 2021 16.11
+0
Treba malo menjati sindikate samo lajajo je treba po mizi udariti
Bolcn
29. 06. 2021 16.01
+2
Dejmo si nalit čistega. Tele stavke pri nas so tak lari fari. Spomnimo stavko vzogjiteljev. Ja bomo zaprti, če je pa nujno pa kr pripeljite otroka... Čak?! Al komplet dol zaprite al pa delajte normalno pa čao! Na tak način se ne doseže nič.
oježeš
29. 06. 2021 16.52
+1
Ne morejo gasilci zaradi nevestnih vladnih uslužbencev in vlade kar odreči pomoč potrebnim ljudem. Se zavedajo za svoje poslanstvo, kar politiki nikakor ne razumejo, da so na položajih zato, da delajo v dobro državljanov, ne samo za svoj žep in povzročanje medsebojnih prepirov. Ravno vsi v reševalnih službah so za zgled politikom, kako bi se morali obnašati in kako delati in z delom prevzemati tudi odgovornost do državljanov. Ne pa da iz dolgčasa v službi delajo le tisto, kar jih količkaj zanima, nima pa nobene zveze za dobrobit državljanov in posledično države.
Ernest
29. 06. 2021 15.34
-8
Pa dokler imamo v državi 160.000 prostovoljnih gasilcev lahko vi stavkate do mile volje. Tudi če vas vse poklicne gasilce ukinejo....bi stvari še vedno funkcionirala.
pingupingu
29. 06. 2021 17.07
+2
Ko bi pri tebi kaj zagorelo, bi hitro opazil razliko med prostovoljci in poklicnimi.. v opremi, usposobljenosti in predvsem reakcijskem času.. namreč prostovoljci morajo najprej iz svojih opravkov, sluzb, domov v gasilski dom šele priti, da lahko izvozijo na mesto požara..
ssecnik
29. 06. 2021 21.38
To povej nekomu,ki je od prve poklicne enote oddaljen eno uro vožnje.Mi VEDNO izvozimo prej kot v petih minutah.Pa opremo mamo tud isto,izkušenj pa pač nimamo toliko,ampak do sedaj smo vse porihtal.
Kras21
29. 06. 2021 15.14
+3
ivan z Doba
29. 06. 2021 14.51
+7
Konec koronadodatkov bo prinesel val stavk. Naslednji bodo zagotovo zdravniki in policisti! Potem pa še ostali fikusi iz javne uprave.
Klemencek
29. 06. 2021 16.02
+1
Hoces teci da je vlada sebi kupovala mir z korona dodatki torej mi vsi smo placevali za mir posameznikov
Pobrskaj po svoji pameti
29. 06. 2021 16.04
+0
Nimasmisla
29. 06. 2021 14.37
+5
Že razumen da sta ne rabimo ampak gasilci to je pa druga stvar