Slovenija

'Namen razpisa je zmanjševanje števila čakajočih pacientov na dopustno čakalno dobo'

Ljubljana, 23. 07. 2021 10.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maja Pavlin, STA
Komentarji
20

Na straneh ministrstva za zdravje bodo objavili nacionalni razpis za zmanjševanje čakalnih dob, na katerega se bodo lahko v skladu z zakonom o nujnih ukrepih v zdravstvu prijavili vsi izvajalci z ustreznimi pogoji. Glavni namen in cilj razpisa je zmanjševanje števila čakajočih pacientov na dopustno čakalno dobo. "Javno zdravstvo je naš temelj, na tem gradimo in s tem razpisom ga dopolnjujemo," je dejal zdravstveni minister.

Že danes bo na spletni strani ministrstva za zdravje objavljen nacionalni razpis za zmanjševanje čakalnih dob. "Do 10. avgusta se bodo lahko na razpis prijavili izvajalci storitev, s katerimi bodo nato 20. avgusta sklenjene pogodbe. S 1. oktobrom začenjamo izvajati storitve," je na tiskovni konferenci razložil državni sekretar Robert Cugelj.

Janez Poklukar
Janez Poklukar FOTO: Aljoša Kravanja

Za namen razpisa so angažirali tudi nacionalni klicni center, ki bo kontaktiral paciente s seznama in jih povprašal, ali želijo ostati pri svojem izvajalcu zdravstvenih storitev ali pa bi želeli premestitev k izvajalcu s krajšo čakalno dobo, je dejal Cugelj. "Paciente bodo začeli klicati v drugi polovici septembra," dodaja zdravstveni minister Janez Poklukar.

Zdravstvene storitve bodo na voljo bolnikom, ki bodo na dan objave razpisa uvrščeni na čakalni seznam, imajo urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje in čakajo najdlje. "Razpis obravnava preko 20 tisoč pacientov, ki bodo uvrščeni na čakalne sezname," je dejal minister za zdravje.

"Javno zdravstvo je naš temelj, na tem gradimo in s tem razpisom ga dopolnjujemo," pravi Poklukar. "Kot veste, smo nedavno sprejeli zakon o zagotavljanju sredstev za financiranje investicij v naslednjih 10 letih, nato pa še zakon o nujnih ukrepih v zdravstvu, ki prinaša tudi današnji razpis. Ti ukrepi prinašajo kakovostnejšo, varnejšo in pravočasno obravnavo pacientov," še dodaja.

Skladno s sprejetim zakonom o nujnih ukrepih v zdravstvu se bodo lahko na razpis za zmanjševanje čakalnih dob prijavili javni zdravstveni zavodi in drugi izvajalci zdravstvene dejavnosti, ki imajo dovoljenje za opravljanje zdravstvene dejavnosti ali so vpisani v register zasebnih zdravstvenih delavcev.

Epidemija še podaljšala čakalne dobe

"Epidemija nas je vse, še posebej pa zdravstvo, postavila v zelo nehvaležen položaj. V zadnjih 15 mesecih so se ustavili številni programi, prav tako pa je bilo treba v tem času zaradi pomanjkanja kadra številne zdravstvene delavce premeščati na covidne oddelke, kar je še podaljševalo čakalne vrste," pravi Poklukar.

Minister dodaja, da bodo sicer številne bolnišnice v drugem polletju nadoknadile zamujeno v prvi polovici. "Tisto, kar smo se naučili v tem času, je, da mora biti zdravstvo pripravljeno na vse mogoče scenarije. Če želimo, da bodo covidni oddelki normalno delovali in da se bodo tudi vse zdravstvene storitve odvijale v maksimalnem obsegu, potem je nujno, da izboljšamo dostopnost do zdravstva," je dejal.

Prednost bodo imeli izvajalci v javni zdravstveni mreži.
Prednost bodo imeli izvajalci v javni zdravstveni mreži. FOTO: Shutterstock

Čakalne vrste so sicer težava že vrsto let, na kar je opozoril tudi Poklukar. Povedal je, da trenutno na prvi pregled čaka preko 75 tisoč prebivalcev Slovenije, na diagnostične storitve pa jih čaka več kot 100 tisoč. "Želja je, da to nezadostnost ukrepov iz preteklosti nadoknadimo z javnim razpisom. To pa lahko naredimo le na način, da v središče postavimo pacienta ter kakovostno in pravočasno izvajanje zdravstvenih storitev."

Podaljšanje nacionalnega razpisa do konca prihodnjega leta je v nedavno sprejetem zakonu predlagala vlada. V postopku sprejemanja zakona pa je opozicija svarila predvsem pred privatizacijo javnega zdravstva. Na njihovo vztrajanje so tako opredelili tudi kaskadni sistem, kar pomeni, da bodo z razpisom najprej zapolnili vse proste kapacitete v javnih zdravstvenih zavodih, sledili bodo koncesionarji, nato pa še vsi ostali, ki izpolnjujejo ustrezne pogoje.

"Želimo zagotoviti transparentnost, zato se bodo storitve podeljevale po prednostnem kriteriju najprej javni zdravstveni zavodi in nato naprej in po merilu časovne izvedbe storitev," je razložil državni sekretar. Tako bo storitev dobil tisti izvajalec, ki bo v krajšem obdobju ponudil več storitev, pravi. Ob tem je Cugelj poudaril še, da "ima ministrstvo za zdravje skladno z zakonom možnost izvesti še dodatne razpise, če ugotovijo, da so določene storitve, ki niso zajete v trenutnem razpisu, potrebne ali pa če se pojavijo novi pacienti, ki imajo nedopustno čakalno dobo".

Pri izboru storitev, ki so predmet nacionalnega razpisa, so bili upoštevani kriteriji: nedopustna čakalna doba, vpliv čakalne dobe na poslabšanje zdravstvenega stanja in vpliv čakalne dobe na trajanje delavčeve odsotnosti z dela.

Projektu namenjajo 65 milijonov evrov, ki so jih zagotovili pretežno iz dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, je razkril minister: "Sredstva smo zagotovili iz dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in iz proračuna." 

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Potouceni kramoh
23. 07. 2021 14.24
+2
Čakalne vrste so pesek v oči.Že dolgo je tko da ce imaš dnar si na vrsti takoj z nadstandardom, če si revež pač nimaš nč od zdravstva in ti ostane več sreče prihodnjič, če te Matilda prej ne povohca.
Geres
23. 07. 2021 14.13
+2
Prvi pogoj za delujoče javno zdravstvo je prenehanje enačenja javnega zdravstva z državnim. In ukinitev monopola ZZZS. Država predpiše pogoje in pravice iz naslova javnega zavarovanja (kdo plača in koliko), posameznik si pa sam izbere zavarovalnico - zavarovalnica ne more nikogar zavrniti ali za javno zavarovanje računati drugače, kot predvideno z zakonom. Seveda lahko ponujajo dodatna nadstardna zavarovanja, kjer lahko delajo razlike v ceni med ljudmi. Največ milijonov namreč ponikne v plansko-socialističnem ZZZS in raznih UKC-jih pri rednih nabavah (preplačane) medicinske opreme. V skupščini ZZZSja sedijo predstavniki dobaviteljev medicinskih pripomočkov (žal ni neslana šala). Seveda za medicinske pripomočke tako ZZZS plačuje absurdne cifre, zmanjka pa za ljudi. Kako uspe zasebnim zavarovalnicam (ala "zdrav. asistenca") kriti diagnoze, FZT in operacije v enem tednu za 20-40 EUR/mesec, ZZZS pa z vsemi našimi prispevki nikakor?
relos
23. 07. 2021 13.40
+2
... dobro zastavljeno: epidemija pridno zvišuje plače zdravnikom in podaljšuje čakalne dobe (dela se bistveno manj in bolj na komot) ... lobisti in politiki pa na počitniških lokacijah družno vzdržujejo visoke cene zdravil in opreme, ki jih država odkupuje.
malaraja
23. 07. 2021 13.39
+0
Namen je futranje Janševe zdravstvene hobotnice. Mauricius je malenkost, zadaj so zgodbe za bruhat!
SAKOSAKO
23. 07. 2021 13.33
+3
Spet se bo na veliko kradlo, čakalne vrste pa še podaljšale.
medus
23. 07. 2021 13.33
+5
Spet bodo kradli
komarec
23. 07. 2021 13.21
+5
Zaradi infarkta so odpeljali v bolnico očeta moje znanke. Šla je za reševalci, ker je želela pospremiti očeta v bolnico. Povedala je , da je bolnica skoraj prazna, na oddelku kjer leži njen oče le 4. pacienti. A ja pardon sem pozabil, da so dopusti. V nekaterih bolnicah imajo pa kar cele oddelke zaprte.
Nebodijetreba
23. 07. 2021 13.15
+4
Ničemur, kar je povezano z našim zdravstvom, več ne verjamem. Marsikaj se je spremenilo pod pretvezo corone (seveda na slabše) in marsikdo je stanje izkoristil. Pot nazaj bo trnjeva.
Covid 19 2021
23. 07. 2021 12.56
Me zanima, če sem tudi jaz sem med njimi???
Sortegilio
23. 07. 2021 12.54
+5
To je samo nateg. Nič se ne bo izboljšalo.
Aligator11
23. 07. 2021 12.38
+3
Ma kakšno zmanjšanje čakalnih dob. Sedaj se umira lahko samo od korone. Od drugih zadev se ne sme umret. Hočemo korono, hočemo korono, brez korone mi živeti ni.
Marjan h.1966
23. 07. 2021 12.25
+6
Že,da bi samo prepovedali zdravnikom iz javnih ustanov delo v zasebnih centrih bi zmanjšali čakalne vrste.
marston
23. 07. 2021 12.18
+5
same laži in zavajanja ministra
trgft
23. 07. 2021 13.37
+1
Baje, da so ga nagnal z gasilske veselice (v njegovem kraju).
blazter
23. 07. 2021 12.15
+4
Razpis? Hahahhah
asdfghjk1235
23. 07. 2021 12.06
+13
Ne rabite razpisa. Nehajte lenarit in se zapirat ter začnite DELAT, lenuhi zdravniški, samo dodatki vam gredo po glavi!
grumf
23. 07. 2021 11.55
+1
Upam, da jim uspe. Mislim, da imamo že vsi dovolj tega..
komarec
23. 07. 2021 11.48
+5
Rešitev je samo ena, pojaviti se mora politik tipa Josip Broz in da zmaga na volitvah.
Gsmm
23. 07. 2021 11.44
+9
Čakalne dobe se bodo iz 10 zmanjšale na 5 let!😡
boris c
23. 07. 2021 11.16
+12
V drobnem tisku bo pisalo, da so do krajše čakalne dobe upravičeni le cepljeni in osebe po pogoju PCT.