Slovenija

Poklukar: Ne podpiram vrtičkarstva ali fevdov znotraj UKC

Ljubljana, 24. 07. 2019 19.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Novi generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar, ki bo mandat nastopil avgusta, je poudaril, da ima lahko le zadovoljen zdravstveni delavec ob sebi zadovoljnega bolnika. Ena od njegovih prioritet bo zato sodelovanje z zaposlenimi s ciljem zagotavljanja boljše klime. Obenem pa nasprotuje vrtičkarstvu znotraj bolnišnice.

Kot je dejal Novi generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar, je bil v Splošni bolnišnici Jesenice, ki jo je vodil pet let, vedno dostopen za zaposlene. "Težave in izzive sem poskušal reševati skupaj z njimi. Tako smo se spoznali, razvili nek odnos. Zaposleni so vedeli, na kakšen način direktor v primeru problemov reagira in kaj pričakuje od zaposlenih, po drugi strani pa je do njih tudi korekten," je opisal.

Novi generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar, ki bo mandat nastopil avgusta, je poudaril, da ima lahko le zadovoljen zdravstveni delavec ob sebi zadovoljnega bolnika.
Novi generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar, ki bo mandat nastopil avgusta, je poudaril, da ima lahko le zadovoljen zdravstveni delavec ob sebi zadovoljnega bolnika. FOTO: Bobo

Zaveda se, da bo tak odnos v veliko večji ljubljanski bolnišnici težje zagotavljati. Komunikacijo med vodstvom in zaposlenimi v Ljubljani je po njegovi oceni gotovo treba nadgraditi, ob čemer je izpostavil vlogo pomočnikov generalnega direktorja. Ti morajo znati vizijo in pristop vodstva prenesti do vsakega, saj je pri več kot 8000 zaposlenih precej težje priti do direktorja.

Ustvarjanje dobre klime v UKC

"Tukaj bo individualen pristop precej težji. Vendar mora biti sodelovanje z zaposlenimi, dialog s sindikati in iskanje skupnih rešitev ena do prioritet," je dejal. Ob tem je poudaril, da je glavni potencial Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana ravno v kadru in stroki.

"Dobra klima bo ključna za to, da stvari v kliničnem centru z organizacijskega in finančnega vidika premaknemo na nek drug nivo, ki bo na koncu pozitivno vplival na zdravje Slovencev. To je glavni cilj," je še izpostavil Poklukar.

Pri ustvarjanju pozitivne klime med zaposlenimi je po njegovih besedah pomembno tudi, da strokovnjaki v kličnem centru vedo, da se bo vodstvo trudilo vzpostaviti pogoje, na podlagi katerih bodo zaposleni lahko razvijali svoj strokovni potencial, po drugi strani pa bodo imeli tudi priložnost za karierno napredovanje in ustvarjanje svoje vizije, ki pa da mora biti del vizije celote.

Ne podpira fevdov znotraj UKC

"Ne podpiram nekega vrtičkarstva ali fevdov znotraj UKC. Klinični center je vendarle sistem in ta deluje, kadar se posameznik prilagaja sistemu in ne obratno. Verjamem, da strokovne avtoritete to vedo in se tega zavedajo ter da bodo zgled pri postavljanju takega načina dela, da bo sistem deloval," je izpostavil Poklukar.

Minister za zdravje Aleš Šabeder je soglasje k imenovanju Poklukarja na čelo ljubljanskega UKC podpisal v ponedeljek.
Minister za zdravje Aleš Šabeder je soglasje k imenovanju Poklukarja na čelo ljubljanskega UKC podpisal v ponedeljek. FOTO: Kanal A

Ocenil je, da to ne bo lahka naloga, saj je uvajati spremembe najtežje. A bodo po njegovi oceni skupna vizija in jasni cilji združili kritično maso v UKC, da kliničnemu centru povrnejo ugled in nadaljujejo s kakovostno obravnavo bolnikov.

Minister za zdravje Aleš Šabeder je soglasje k imenovanju Poklukarja na čelo ljubljanskega UKC podpisal v ponedeljek. Novi generalni direktor bo mandat nastopil prvega avgusta, posle pa mu bo predal Teodor Žepič, sicer poslovni direktor pediatrične klinike, ki je prevzel začasno vodenje kliničnega centra.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimasmisla
25. 07. 2019 08.10
+4
e moj janez težka bo in upam da ti bo uspelo
Miran Vovk
24. 07. 2019 21.42
+9
Tega človeka ne poznam, mislim pa da mu lahko uspe. Že odločitev ministra za zdravstvo, da mu bo pustil popolnoma proste roke pri izbiri in vodenju UKC, mi vliva določeno zaupanje, ker kot minister trdi, ne bo dopustil nobenega vtikovanja politike v UKC. Če bo novi direktor UKC uspel s podobnim prijemom kot je to naredil eden njegovih kolegov na Hrvaškem, potem bo uspeh zagotovljen. Kaj je naredil tisti hrvaški direktor bolnišnice? Odslovil in nagnal je vse koruptivneže. Potem je njegova bolnišnica čudežno izplavala iz rdečih številk.
Uporabnik1211614
24. 07. 2019 21.35
+10
Če je z dobrimi nameni v UKC bo nepravilnosti in limparije spoznal zelo hitro. In če jih bo javno objavil vsem nam mu bom dober namen priznal.
Miran Vovk
24. 07. 2019 21.49
+4
Pot je težka in povezana z mnogimi interesi. Teh interesov je v "dosjeju UKC" za več kot tri milijarde evrov. Zdaj pa dumaj. ;)
Miran Vovk
24. 07. 2019 21.51
+1
Dodatek: Vse kar je vezano na UKC, je posledično vezano na celotno zdravstvo države.
najvsivedo
24. 07. 2019 21.20
+12
Vse ambicije direktorja se bodo pokazale v enem letu ...Če bo odpravil čakalne vrste ...če bo preprečil dvoživkam,da v svoji ambulanti opravljajo delo za kar dobijo dobro plačilo,in na kraju lobiste ,ki se prosto sprehajajo po UkC ,in ponujajo vse kar je trikrat dražje od normalne cene.
Miran Vovk
24. 07. 2019 21.54
+3
Bistveno je, da bo med vsemi temi moral vijugati in istočasno ohraniti sebe. Vse skupaj meji na umetnost.
BobbyP
24. 07. 2019 21.16
-4
Bla, bla, bla. Status quo je še nadalje zagotovljen. 😒
retrospect
24. 07. 2019 20.24
+5
Nasprotuje vrtičkarstvu znotraj bolnišnice. No vsaj upam da to ne pomeni da tistega od zunaj bolnišnice pa odobrava. Ne bom se prehitro veselil, ker na koncu sem bil vedno preveč razočaran.
FC Chelsea2
24. 07. 2019 20.17
+13
Jaz mislim, da je on zelo dobra izbira in upam, da ns ne bo razočaral. A prvo dejstvo je, da takoj ko bo nastopil funkcijo direktorja, da se mora zavedati, da to tudi je in da od razlike njegovega predhodnika, ki očitno tega ni dojel, ker on je dobavitelje rajši pozival k nečim zadevam kot da bi to storil torej takoj je potrebno vse škodljive pogodbe, ki jih ni malo potrebno takoj prekiniti. In boste videli kar naenkrat se bo našlo ogromno denarja. Sam kaj ko imam občutek, da nekaterim gospodom že same izjave niso všeč in se verjetno v Murglah že dogajajo sestanki, ker kot pravim njegov predhodnik je vse naredil tako kot so te gospodje hoteli torej nič da bi zmanjšal korupcijo in za nagrado dobil ministrski stolček.
ROMELS
24. 07. 2019 20.07
-6
Kaj bo naredil ta človek z mojimi idejami? Falsifikat se ne izide.
ina5785
24. 07. 2019 19.47
+36
Upam na najbolje! Gospod mi deluje odločno, pošteno, delovno. UKCLj. potrebuje močno, odločno roko. Nekateri zdravniki (običajno šefi) so se že tako razpasli, da zares mislijo, da so beli Bogovi!!!!
Netajkun
24. 07. 2019 19.56
-4
UKC lahko funkcionira samo z medlim in vodljivim direktorjem . . . ter 25 mio € več denarja na leto . V drugačne rešitve , čeprav so možne in celo nujne , sam ne verjamem .
KojotFranci
24. 07. 2019 20.39
+8
Več denarja??? A ti to resno? To pa niti slučajno ne bo rešilo ničesar. Samo več ga bo odteklo po določenih kanalih v zasebne žepe. Če bo direktorju uspelo te kanale ukinit, ne bo treba bistveno več denarja!
acco98
24. 07. 2019 19.42
+27
Lepo bo, ko najdete cepivo proti takemu vrtičkarstvu in fevdalizmu znotraj u k c.