Slovenija

Poklukar: Če se bodo razmere slabšale, bomo sledili predlogu uvedbe pogoja PC za vse

Ljubljana, 24. 09. 2021 11.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maruša Slana, Urša Zupan, STA
Komentarji
2126

Minister za zdravje Janez Poklukar je predstavil aktivnosti v zvezi z nacionalnim razpisom za izboljšanje dostopnosti do zdravstvenih storitev. Ministrstvo je do zdaj podpisalo pogodbo s 57 izvajalci, ki bodo opravili določene posege, na katere pacienti čakajo nedopustno dolgo. Opozoril je, da trenutne razmere v zdravstvu, povezane z epidemijo, čakalne dobe še podaljšujejo, številni posegi in pregledi pa so odpovedani. Napovedal je tudi, da bodo – če se bodo epidemiološke razmere slabšale – sledili predlogu uvedbe pogoja PC za vse.

Kot smo poročali v Dejstvih, po zadnjih podatkih (1. september 2021) na specialista čaka 81.990 ljudi, nad dopustno mejo kar 35.967.
Kot smo poročali v Dejstvih, po zadnjih podatkih (1. september 2021) na specialista čaka 81.990 ljudi, nad dopustno mejo kar 35.967. FOTO: Shutterstock

Da bi zmanjšali število čakajočih nad dopustno dobo, je ministrstvo za zdravje julija objavilo nacionalni razpis, kamor so se lahko prijavili javni zavodi koncesionarji in zasebniki. 

Na razpis se je prijavilo 62 izvajalcev, pogodbo so podpisali s 57 izvajalci. Dva zasebnika sta od pogodbe odstopila, še s tremi pa ministrstvo načrtuje podpis pogodbe v naslednjih dneh, je navedel minister Janez Poklukar. Na razpis se je sicer prijavilo 16 zasebnikov in velik del koncesionarjev. 

Po besedah Poklukarja so izvajalce izbirali na podlagi dveh kriterijev. Prvi je bil tip izvajalca, pri čemer so imeli prednost javni zavodi, nato koncesionarji in kot zadnji zasebniki. Drugi kriterij je bila časovna komponenta, in sicer v kolikšnem času lahko opravijo poseg. Razpisanih je bilo 20.018 storitev, glede na odziv pa je bilo izbranih 18.963 storitev. Med njimi so med drugim operacija hrbtenice krčnih žil, stopala, gležnja, kolka in sive mrene. 

Klicni center Nacionalnega inštituta za javno zdravje bo v naslednjem tednu pričel kontaktirati paciente, ki so na dan 23. julija 2021 nedopustno dolgo čakali na izbrano zdravstveno storitev. Pacienta bodo seznanili z možnostjo izvedbe zdravstvene storitve pri drugem izvajalcu zdravstvene dejavnosti, in sicer tako, da mu bodo ponudili točen termin operacije ali druge zdravstvene storitve na katero čaka, predvidoma že v oktobru oz. ves čas trajanja razpisa. Vsak pacient  bo lahko storitev tudi zavrnil. V tem primeru bo ostal na obstoječem čakalnem seznamu skladno s predvidenimi roki. 

Janez Poklukar na današnji izjavi za medije.
Janez Poklukar na današnji izjavi za medije. FOTO:

"Pomembno je, da imamo po 30 letih prvič nacionalni razpis za obvladovanje čakalnih dob. Dejstvo je, da se že leto in pol soočamo z epidemijo, ki nas je porinila v težko situacijo," je povedal Poklukar. Zdravstveni kader trenutno premeščajo na covidne oddelke, na današnji dan so hospitalizirani 404 bolniki s covidom-19. Kot je opozoril minister, imamo zaradi covidnih bolnikov zaprte številne oddelke in ambulante, kjer se opravljajo druge obravnave. 

Postregel je s podatki iz bolnišnic, ki kažejo, da od 20. do 24. septembra ne bo opravljenih nekaj manj kot 600 operativnih posegov v hospitalnem delu, 175 posegov v ambulantnih obravnavah in nekaj več kot 5000 specialistično-ambulantnih obravnav.

Trenutne razmere s covidom-19 pomenijo avtomatsko povečanje čakalnih dob, je dejal Poklukar. Nacionalni razpis zato prispeva predvsem k ohranjanju dostopnosti do slovenskega zdravstva, saj bomo z njim preprečili dodatno podaljševanje čakalnih vrst. Izvajalci imajo do leta 2022 čas, da opravijo predvidene storitve, ministrstvo pa bo, v primeru, da bo določeni izvajalec zadržan, delo porazdelilo. S projektom nameravajo nadaljevati tudi v prihodnje, saj še niso zajeli vseh zdravstvenih storitev, prav tako še niso porabili vseh sredstev, ki so na voljo. 

"Če želimo pred sesutjem zaščititi naš slovenski zdravstveni sistem, moramo danes okrepiti naše lastno zdravje. Na tem mestu, moja ponovna iskrena prošnja, da se vsi, ki se še niste odločili za cepljenje, to storite čim prej. S tem, ko se cepimo, skrbimo tudi za zdravje zdravstvenega sistema, da lahko namesto covidnih bolnikov obravnavamo druge bolezni, ki prav tako nujno potrebujejo pozornost zdravnikov in drugega zdravstvenega osebja," je še dejal.

O razpisu in nedopustnih čakalnih dobah v zdravstvu smo v torek poročali v rubriki Dejstva, nadaljujemo pa tudi v soboto v 24UR Inšpektor. 

Poklukar: Če se bodo razmere slabšale, bomo sledili predlogu uvedbe pogoja PC za vse 

Poklukar se je odzval tudi na predlog strokovne skupine za obvladovanje covida-19, ki je predlagala uvedbo pogoja PC (preboleli in cepljeni) za vse državljane od faze, ko bi bili zapolnjeni dve tretjini razpoložljivih intenzivnih postelj za covidne bolnike. "Če bo potrebno, bomo sledili predlogu," je napovedal. 

Kot je pojasnil, bodo bolnišnice dosegle dvotretjinsko zasedenost intenzivnih postelj pri približno 150 zasedenih posteljah. Gre za ukrep, ki bi bil sprejet z namenom preprečiti zlom zdravstva, je opomnil. "Iz epidemioloških številk je razvidno, da ima pogoj preboleli, cepljeni, testirani (PCT) pozitivne učinke," je pojasnil in izrazil upanje, da se bodo nekoliko nižje številke okuženih s koronavirusom v naslednjih dneh pričele kazati tudi v upadanju hospitaliziranih zaradi covida-19.

Glede učinkovitosti pogoja PC pa je dejal, da ta še ni uveljavljen, zato ga še ne more komentirati. Ustavno sodišče, ki je že prejelo številne pobude za presojo ustavnosti tega odloka, pa je sporočilo, da bo nekatere obravnavalo absolutno prednostno, je razvidno iz dopisa sodišča, ki ga je na Twitterju objavil Sindikat policistov Slovenije, eden od pobudnikov.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2126)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

spermi?
29. 09. 2021 19.15
+2
Go. Poklukar in go. Beović kako bi se počutila , da bi vama ubili otroka , družini iskreno sožalje .
Frane Šajn
30. 09. 2021 11.22
Jih ne bo doletelo oni se cepijo s placebom!
VoxP
29. 09. 2021 13.24
+3
poklukar zdaj ste od vzhodnjakov kupili 200000 dozic magičnega zdravila. Preživelo jih bo 199999.
spaceair
28. 09. 2021 14.54
-5
kje ste lulike katere se bojite igle haha
Frane Šajn
30. 09. 2021 11.24
Ne bojimo se igel ampak takih, ki jim udari cepivo na spolirano votlino med ušesi! Razpoznavni ste že na deset metrov daleč ko motovilite kot zombiji po cesti!
Kovi
27. 09. 2021 13.20
+6
Cepil se ne bom,pa tudi če mi dajo 100 PC-jev.
Razumnež
26. 09. 2021 10.50
+10
Če se uvede zgolj pogoj PC potem nam dajte neko možnost, da se okužimo.... CEPIL SE 100% NE BOM !!!
Covid 19
25. 09. 2021 21.26
+1
Ha, ha, ha..Palido cretino Kljuka.
vinchi
25. 09. 2021 18.36
+10
Dr. Sucharit Bhakdi , nemški mikrobiolog , prejemnik nekaterih priznanj s področja mikrobiologije je pred 2 mesecema na You tube objavil video , v katerem razlaga, da so znanstveniki odkrili , da ljudje že imamo doseženo skupinsko imunost glede covid 19. Ugotovljeno je , da imunski sistem , tistih , ki so prejeli prvo dozo cepiva , takoj prepozna virus v cepivu in sproži ustrezne reakcije v telesu , kar se ne bi zgodilo , če naš imunski sistem tega virusa ne bi prepoznal . Dejansko bi trajalo v tem primeru dlje časa , da bi telo začelo proizvajati protitelesa zoper covid 19. Enako se zgodi ob okužbi po naravni poti , skozi usta, nos.... To je mogoče zaradi tega , ker je po njegovih besedah , virus covid zelo podoben virusu navadne gripe . Zato ga telo takoj prepozna .Zagovorniki cepljenja pa trdijo , da je corona virus popolnoma neznan našemu imunskemu sistemu , kar so raziskovalci ovrgli . Dalje razlaga , da cepljenje niti ni potrebno , če pa že , pa le en odmirek , ker več kot en odmirek naredi več škode kot koristi in lahko privede do krvnih strdkov . Poglejte si video na You tube in se sami prepričajte .
Lolo1
25. 09. 2021 18.08
+9
Kaksen odmerek si je pa vbrizgal ta Poklukar? Cedalje bolj čudno deluje.
simeoni
25. 09. 2021 19.02
+8
Po vseh kozlarijah ki jih trosi okoli bi rekel, da je pri belih noskih.
Frane Šajn
30. 09. 2021 11.26
Po moje kemično čisto slivovko! Drugače nebi takih ven metal!
amedeo
25. 09. 2021 15.48
-24
PC za vse pa bo mir in potem odpremo vse...dovolj je te korone!
Rene Jelinčič
25. 09. 2021 18.46
+13
To si ti musliš!nikoli,nikoli,nikoli ne bodo nehali,BREZ ORNG UPORA NE BO MIRA!
manasa
29. 09. 2021 08.18
+2
Kakšen mir? Tudi cepljeni ste po 9 mesecih spet v skupini necepljenih, preboleli po 6 mesecih (čudno, v Italiji po 12) - zato zaupaj "znanosti" in vladi do odhoda pod ciprese ...
feliks-07
25. 09. 2021 15.38
+18
Veliko manj okuženih bi bilo v bolnici če bi spremenili protokol zdravljenja.Trenutno veljavni protokol zdravljenja je namenoma tak,da čim več bolnikov konča v bolnici.Ko boste začeli takoj po okužbi bolnika zdravit na domu bo tudi veliko manjši pritisk bolnikov na bolnico.V Italiji je več kot 200 zdravnikov v združenju ,ki začnejo zdravit bolnika takoj po okužbi.Rezultat je tak ,da veliko manj okuženih konča v bolnici in veliko manj jih tudi umre.Pri nas V sloveniji pa te takoj po dokazani okužbi pošljejo v domov v karanteno na čajčke in lekadol.Po cc. 8 do 10 dneh lahko tudi več in ko se bolezen močno poslabša te končno sprejmejo v Bolnico.To je nažalost velikokrat prepozno.Tudi v Italiji je edini uradno veljavni protokol zdravljenja enak kot pri nas in v vseh državah Evrope.In tem zdravnikom v Italiji ,ki zdravijo bolnika od prvega dne doma -z IVERMECTINOM-In drugimi zdravili oblast meče polena pod noge na vsakem koraku.Veliko teh zdravnikov so tudi suspendirali.To je svetovna zarota proti normalnim ljudem.
231koak
25. 09. 2021 15.12
+7
Zlorabljen v mladosti
simeoni
25. 09. 2021 20.43
+5
Tudi sedaj ga nekdo zlorablja, samo ta bo odnesel celo kožo,Poklukar pa bo žrtvovan. Škoda pa je, da se je tako hitro prodal za umazan denar.
Javor
25. 09. 2021 14.43
+8
Ja kadra manjka. Medicinske sestre kot kaže niso vredne poštenega plačila. Samo da je za zdravnike lenuhe dovolj in za vas ki molzete zdravstvo. In ti bi rad imel pogoj PC? Ni problema,ko boste odgovarjali za vse težave povezane z cepivom. Vsak državljan ki bo imel težave zaradi cepiva in bo delovno nezmožen ali boste poskrbeli za njegovo dostojno življenje? Po vsej verjetnosti bo dobil socialo tistih par fičenkev vi boste pa sedeli na denarju. Sram naj vas bo!
utrinek25
25. 09. 2021 14.41
+15
Pa kaj jim ni jasno???CEPILI SE NE BOMO!!!!!????? ONI SE BODO Z FIZIOLOŠKO RAZTOPINO NA NAS PA BODO DELALI POISKUSE. PREVEC LJUDI POZNAMO, KI IMAJO POSLEDICE PO CEPLJENJU.
User416781
25. 09. 2021 14.45
-3
Jugoslavija za vedno
25. 09. 2021 13.42
+8
Lažnivi zaš'itnik kradljivih kapitalist je pohodi zdravniško orisego ..upam
spaceair
28. 09. 2021 14.55
-2
ti ko maš napisano jugoslavija bi te že zdavnaj cepili pod obvezno al pa vrgl na goli otok haha
Jugoslavija za vedno
25. 09. 2021 13.42
+7
Lažnivi zaščitnik
Et54678
25. 09. 2021 12.09
+13
po mnenju Gorazda Janeza Pretnarja delta izgublja na virulenci aka virus postaja šibkejši. zato nehajte grozit ljudem
Korintos11
25. 09. 2021 13.21
+2
Na spomlad naj ne bi več bil nevaren za cepljene.
moris1991
25. 09. 2021 12.06
+19
Neverjetno... Da bi izpolnili pogoj 70% precepljenosti ter s tem pridobili s precepljenostjo pogojevano EU pomoč v višini 1,80 miljarde evrov, je ta bagra pripravljena skregati lasten narod, z grožnjami in adhoc odloki prisiliti in spraviti ljudi, ki se iz teh ali onih razlogov ne želijo cepiti, v brezizhoden položaj, ne glede na posledice. Igrajo se z zdravjem... tudi mentalnem... lastnega ljudstva. In bojim se da se komu dokončno odpuli... Grabimo dokler lahko... je njihovo vodilo. Pa ne za blagor ljudstva.
Et54678
25. 09. 2021 12.03
+15
sojenja bodo, pa tudi če čez 10 let!! pride!
Jugoslavija za vedno
25. 09. 2021 13.43
+9
Sars2
25. 09. 2021 12.03
+16
Korona bo šla v pozabo čez leto,ali dve,ker prihaja velika ekonomska kriza,v Nemčiji dela tovarna avtomobilov samo 2x na teden v ZDA isto
Sars2
25. 09. 2021 11.59
+11
V slo.je prišlo do faze,kot pri ljudeh ,ki jim odkrijejo raka,1 faza,zakaj jaz,2,jeza,3,depresija,ne bom se zdravil,4,zakaj bi umrl,to lahko preživim,5,vzburjenje,razburjenje,,,,,glede pranje možganov o ukrepih,smo v slo,prehajamo iz 4 v 5 fazo