Slovenija

Poklukar zavrnil politično zlorabo policijskih evidenc v njegovem mandatu

Ljubljana, 12. 01. 2021 13.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V času mojega mandata ni bilo nobenih nezakonitih vpogledov v evidence s strani ministra, niti nobenih usmeritev ali zahtev, da bi se to počelo, je na seji parlamentarne preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab v zadevi Franc Kangler kakršne koli zlorabe zanikal nekdanji minister za notranje zadeve Poklukar.

Boštjan Poklukar je funkcijo notranjega ministra v času vlade Marjana Šarca opravljal leto in pol, vse do marca lani, predsedujočega preiskovalni komisiji Dejan Kaloha pa je zanimalo ravnanje ministrov za notranje zadeve v zvezi s poročili, ki jih ti redno prejemajo od Obveščevalnih komunikacijskih centrov (OKC).

Informacijska pooblaščenka je namreč septembra lani policiji prepovedala pošiljanje poročil z osebnimi podatki notranjemu ministrstvu. Sklep o tem sicer po besedah Kaloha še ni pravnomočen, saj je bila vložena pritožba na upravno sodišče, je pa zanj zanimivo, da je predstavnik Policije v omenjenem inšpekcijskem postopku pojasnjeval, da je bila praksa v preteklosti različna, odločitev o tem, ali bo prejemal poročila z osebnimi podatki ali brez njih, pa v rokah ministra.

Boštjan Poklukar
Boštjan Poklukar FOTO: POP TV

"Ko je svoj mandat nastopil aktualni minister, poročila OKC k njemu niso več prihajala z osebnimi podatki," je dejal vodja preiskovalne komisije, zato ga je zanimalo, ali je bila Poklukarjeva osebna želja, da prejema popolno poročilo. Slednji je to zanikal in dejal, da tega ni nikoli zahteval, pač pa so prihajali na njegov elektronski naslov od Policije. Zakaj jih je prejemal v tej obliki, pa je treba po njegovem vprašati Policijo.

Poklukar je povedal, da so bili vsi ti podatki označeni s stopnjo zaupnosti, na vprašanje, zakaj ni razmislil o tem, da bi zahteval anonimizirano verzijo, pa je odvrnil, da so podatke prejemali tudi ministri pred njim. Sicer je po njegovem informacijska pooblaščenka o tem začela preverjanje po zgodbi medijev, ki so "demonizirali", kaj vse naj bi počeli s temi podatki in komu vse naj bi jih kot minister posredoval.

"Z vsemi podatki sem ravnal z vsem dolžnim spoštovanjem, kot se s tajnimi podatki tudi ravna," je dejal nekdanji minister in odločno zavrnil, da bi kadar koli tovrstne podatke izkoristil v politične namene, pač pa jih je koristil zgolj kot vpogled v stanje nacionalne varnosti, saj je nenazadnje za njo bil kot minister tudi zadolžen.

Vinko Gorenak
Vinko Gorenak FOTO: Miro Majcen

Na današnjo sejo preiskovalne komisije sta bila vabljena tudi informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik in nekdanji notranji minister v prejšnji vladi Janeza Janše Vinko Gorenak, a se je prva opravičila.

Gorenak pa ni delil mnenja s Poklukarjem in je povedal, da sam v dvakratni vlogi državnega sekretarja in pozneje v vlogi ministra ni imel enakih izkušenj. Od samega začetka njegovega ministrskega mandata namreč ni prejemal nobenih poročil OKC, niti takih z osebnimi podatki niti brez. Po njih ni niti spraševal niti jih ni zahteval, je dejal, jih je pa po priložnostnem pogovoru z direktorjem Policije pozneje začel prejemati.

"Ne vem pa, če sem sploh prebral dve ali tri ta poročila. Prejemal sem namreč skupne podatke o številu prometnih nezgod, pretepov, tatvin in podobno, ki so jih vsako jutro prebirali tudi na jutranjih radijskih programih. Kakšnih osebnih podatkov pa nisem prejemal," je dejal Gorenak in dejal, da to kaže na politizacijo Policije, na kar sam že dolgo opozarja. Prepričan je namreč, da levi ministri podatke prejemajo z vsemi informacijami, desni pa ne, zato ga ne čudi, da je tudi pri aktualnem ministru Alešu Hojsu bilo takšno poročanje ukinjeno že prvi dan po prevzemu položaja.

Gorenak meni, da minister teh poročil ne potrebuje, saj ne povedo veliko, če pa takšna poročila zahtevaš in zagovarjaš njihovo prejemanje, potem moraš za to imeti nek interes. "Pri tem me glede na medijske objave muči odnos Policije, ki je zame v veliki meri levo politično spolitizirana," je še zatrdil Gorenak in spomnil, da je imel tudi sam leta 2012 kar nekaj težav z istim sindikatom, ki trenutno izvaja stavko.

Kot so v zvezi z današnjimi zaslišanji že novembra lani zapisali na spletni strani SDS, je to še posebej pomembno pri ugotavljanju komisije, ali so mehanizmi nadzora nad upravljanjem in vodenjem evidenc policije učinkoviti in da se pretehta morebitna potreba po večjem in bolj učinkovitem nadzoru nad obdelavo osebnih podatkov v okviru evidenc Policije.

Preiskovalna komisija želi obenem ugotoviti, ali so postopki notranjega nadzora v Policiji ter dolžnega nadzorstva v okviru pristojnih služb ter vodstva ministrstva za notranje zadeve v primeru nastanka kršitev temeljiti in učinkoviti.

Sedanji notranji minister Aleš Hojs je namreč na nujni seji odbora za notranje zadeve maja lani dejal, da so mu na Policiji na vprašanje, če je vpogledovala v mape poslancev ali predstavnikov vlade oziroma kogar koli drugega, odgovorili, da so vpogledi v mape poslancev ali predstavnikov vlade s strani Policije bili opravljeni. Za komisijo je ključno vprašanje pri tem, ali so bili s temi vpogledi seznanjeni vsakokratni notranji ministri in kaj so s temi podatki počeli.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NA LEVO ni OK
13. 01. 2021 10.33
+1
Kje pa je danes "priljubljeni" Karl, ali še prešteva...Ali se pogaja s kakšno deponijo, kam se bo po 15.1. odložil...Upam, da reciklaže ne bo...
OrodniK
12. 01. 2021 18.11
+2
Prejšnji generalni direktor Poklukar (Šarčev) dobival NEANONIMIZIRANA poročila (Z IMENI IN PRIIMKI in VSEMI OSEBNI PODATKI)-kot pojasnjuje od POLICIJE. To pa seveda ni noben problem?!?! Varstvo osebnih podatkov? Ko pa se samo poimensko navede imena in plače javnih uslužbencev pa je cel Halo? #DVOJNAMERILA
malaraja
12. 01. 2021 16.53
+2
Ko lisica preiskuje kurnik 🤣🤣🤣🤣 Sami kriminalci, pa bi iskali neke zlorabe. Haaahahhaa, Vinko se je raje opravičil, to je še za njega preveč ali kaj?
MucaNeGrize
12. 01. 2021 15.19
+3
Bosta janšev sekretar in upokojenec gorenak ter sekretar za nacionalno varnost mahnić vse uredila .
ska1
12. 01. 2021 15.09
+3
ne, on pa ne. on je samo gledal če imajo opozicijski veljaki veljavna vozniška dovoljenja.....japade
travc
12. 01. 2021 14.52
+0
Najbolj zoprn clovk...pred Rjavcem.
polanc1
12. 01. 2021 17.47
+2
ActiveR
12. 01. 2021 14.27
-2
Poklukar je povedal, da so bili vsi ti podatki označeni s stopnjo zaupnosti, na vprašanje, zakaj ni razmislil o tem, da bi zahteval anonimizirano verzijo, pa je odvrnil, da so podatke prejemali tudi ministri pred njim. ... Ta nesposoben Poklukar je kot froc, "saj je on tudi"! To ne more biti opravičilo, kršil je pravila, zato mora odgovarjati!
2fast4
12. 01. 2021 14.23
+0
Eh ne, noben nič ne ve... Hahaha
roten
12. 01. 2021 14.17
+2
mi žal k me stari reku če se boš učil boš šel za policaja kje sem zavil dol s te poti
ivan z Doba
12. 01. 2021 13.50
+1
Vpogled? ivan je zbral okrog sebe same kriminalce. Izkušeni vedo kako se izogniti pravici. Ne potrebujemo vpogleda saj vsi vemo, da je kangler poosebljeno poštenje. Mar ne?!
ivan z Doba
12. 01. 2021 13.52
+2
Kar se pa tiče vpogledov, nadzor kdo, kdaj in od kod vpogleduje, je zabeleženo v samem programu. Ni neka težka znanost. No, za desnuhe je to možganski oreh!
ska1
12. 01. 2021 15.10
+1
problem ni vpogled ampak iskanje podatkov in zloraba v politične namene!! to so delali fantički...
tona Iteb
12. 01. 2021 18.28
+0
🍇z Doba,🍇 mislim da se motiš. Đđ je zbral okoli sebe nesposobneže, saj lahko z njimi manipulira, jim daje zadolžitve katere oni vestno opravljajo ne zavedajoč se kaj počnejo! To je razvidno iz njihovih komentarjev in dejanj, kot naprimer : blac te (namerno pisano po domače po mahničevo ) , po grimsu se ozračje segreva, ne, ne ,ne se ohlaja, po brezniku,veste jaz sem to študiral , saj imam 2 fakulteti, da pa o pojbiču in ostali kompaniji ne zgubljam besed.🍇🍇🍇🍇🍇🍇
VAREN
12. 01. 2021 13.49
+0
KANGLER slinav do popka, bi spet nekaj rad.
vomo
12. 01. 2021 13.49
+2
kje delam in zakaj imam slabo plačo-NI PROBLEM POŠTENA PLAČA-NAŠ PROBLEM JE ZAKAJ IMAM PRENIZKO PLAČO IN TO BI MORALI ZAČETI RAZMIŠLJATI-KJE DELAŠ IN ČEMU SLABA PLAČA- ALI JE ČAS DA ZAMENJAM SLUŽBO. Dokler bomo razmišljali o drugih in njihovih plačah ne bomo nikoli imeli pošteno plačilo za svoje delo.
kl3m3n22
12. 01. 2021 13.40
-1
Keri antipatik je ta človek
JApajaDAja
12. 01. 2021 13.32
-3
mr.adams itak nima pojma....bo treba črnčeca povprašat-on je vodil serpentinškovo vlado :-)