Slovenija

Pokojnine po švedsko ali švicarsko?

Ljubljana, 10. 09. 2009 09.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ministrstvo naj bi že pripravilo predlog pokojninske reforme, ki ga bodo predstavili konec meseca. Predvideva nekaj rešitev, a dvig starostne meje na več kot 63 let naj ne bi bil med tistimi z največjo podporo.

Kaj bo prinesla pokojninska reforma?
Kaj bo prinesla pokojninska reforma? FOTO:

Predlog pokojninske reforme je v grobem pripravljen in bo podan v javno razpravo konec septembra. Njegov cilj je doseganje dolgoročne vzdržnosti pokojninskega sistema, za kar je v predlogu vsebovanih več različic, medtem ko posamezne rešitve delovna skupina z ministrstva za delo pod vodstvom Petra Pogačarja še usklajuje, poroča današnje Delo.

Eden od modelov naj bi se zgledoval po švedskem sistemu. Ta različica vsebuje tri stebre, obvezno pokojninsko zavarovanje za vse, ki prejemajo dohodek, poklicno pokojninsko zavarovanje, ki ga plačujejo delodajalci in individualno varčevanje posameznika.

V eni od različic pa so se zgledovali po švicarskem sistemu, v katerem se pokojnine usklajujejo z rastjo plač in inflacijo, zaradi česar bi v praksi pokojnine rasle počasneje, prihodnje finančno breme pa bi se zmanjševalo.

Med predlogi je tudi izenačitev starostne meje za upokojitev za ženske in moške, ki pa naj ne bi presegla 63 let. Predlog za dvig na 65 let namreč naj ne bi imel največje podpore. Po poročanju časnika naj bi sicer imel največ podpore predlog, po katerem se starostna meja sploh ne bi dvignila, bi se pa zaostril sistem bonusov in malusov. Za vsako delovno leto več od starostne meje bi lahko po enem od predlogov dobili od tri do štiri odstotke višjo pokojnino.

Glede zamrznitve pokojnin se bo koalicija usklajevala naslednji teden. Zamrznitvi nasprotuje Desus, druge koalicijske stranke pa v tem vidijo edino možnost zaradi proračunskih težav. Dogovor bi lahko dosegli, če bo vlada ob zamrznitvi pokojnin ponudila zaščito za tiste z najnižjimi pokojninami, še poroča Delo.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (46)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hakihak
15. 09. 2009 15.26
5 let za 20 eurov to se pa splača
Buena Vita
10. 09. 2009 23.22
podpišem pod krasiusov post-bravo,povedano v samo srž
vratio se Valter
10. 09. 2009 21.00
Blueray 10.09.2009, Spoštovani Blueray; Sploh se ne gre za zafurano življenje, gre se za čut za sočloveka. Vemo da so časi, ko za drugega nimamo, oziroma ne smemo imeti posluha,saj je glavno, da se nam super godi, vendar tudi mi se lahko znajdemo na dnu in kaj bomo pričakovali od življenja, od drugih ljudi?!
SM.302
10. 09. 2009 15.31
110 let delovne dobe in potem zaslužen s-pokoj.
Sweet_Cocaine
10. 09. 2009 15.20
Verjetno bo kr po albansko.
CezDrnInStrn
10. 09. 2009 14.28
Po švicarsko! Kot švicarski sir z luknjami !
mr.T
10. 09. 2009 13.36
Krasinus saj imas prov a to kar trobiš so samo nepomebna in nespremenljiva stanja ,janša je samo z svojo druščino prislonu svoj lonček .Tud on in njegova druscina so nabral svoje. Treba pa je rešit trenutno in prihodno stanje .
Sandra Žibert
10. 09. 2009 12.56
J a, Krasinius, strinjam se s tabo.
Sandra Žibert
10. 09. 2009 12.44
Torej tisti, ki bodo imeli to srečo, da bodo zdravi in bodo lahko delali dlje, bodo imeli višjo pokojnino... Pa kam, za vraga, rinete s to delovno dobo, mladih pa toliko brez službe!!!
Krasinius
10. 09. 2009 12.42
Menedžerji, bankirji in lažnjivi politiki, tisti Lahovnikovi in Golobičevi, ki so se bohotili na LDSovskem zeljniku 15 let, so mirno lahko dobili kredite (neskončne, brez kritja), ki so jih odplačevala ista podjetja, ki so jih ti Golobičevi in Lahovnikovi tipi dobesedno prepisali na svoje ime. In glej no, izkaže se celo, da je vrednost teh podjetji v resnici desetkrat večja, recimo zemljišče je v resnici vredno več, kot cela tovarna na njem. A o tem pa nič ne ve država? Kao nimome ništa? A na to Ljudstvu ne more nihče odgovoriti? Banke morajo seveda sanirati davkoplačevalci brez debate, kot da je to samoumevno in tudi pokojnine si bodo morali sami sanirati, a ne, gangsterji LDSovski, tisti iz Golobičevega lobija, a ne. Zakaj se ne razkrije izvor premoženja najbogatejših Slovencev, predvsem pa, izvor premoženja politikov in vseh uradnikov. A je preveč če upokojenci, ki jim očitno nekdo krade penzije, to zahtevajo?
vadis
10. 09. 2009 12.35
..pa izračuni takišni in drugačni, gor ali dol, povprek in počez, staranje prebivalstva, in še ... in še ... Draga oblast , dokler ne bo novih obratov za proizvodnjo, dokler se bodo gradile samo veliiike trgovske hiše ne bo nič. Rabimo program kaj bomo delali, kako bomo delali in kako bomo seveda za svoje delo tudi pošteno plačani. Sedaj se pa samo pregovarjamo kako iz istega žaklja delit. Kot je sedaj, mi ne preostane drugega kot da grem na svoj zadnji delovni dan pred penzijo kar pod svojo cipreso ležat ..in počakat da pride ... saj veste tista s koso
gorgoroth
10. 09. 2009 12.30
No saj je verjetno v redu do 63 leta za r.i.t.i v pisarnah z klimo in ogrevanjem,kaj pa za fizikalce ki delamo 12 ali več ur na dan, na 30 ali pa -15,brez tople malice,dvigujemo bremena veliko težja od predpisanih 25 kilogramov,večina jih/nas ima pri 30ih že resne težave z hrbtenico,revmo,rane na želodcu so zaradi neprimernih malic tako ali tako nujne,kaj pa mi,kako bomo pa mi dočakali upokojitev? Ampak večini za to itak dol visi ker smo delavci tako ali tako neizobražena g.o.l.a.z.e.n. a ne Slovenija?
periot
10. 09. 2009 12.23
Sprašujete kam gre ves denar ja bogatašev in tajkunov je čedalje več
29milo43
10. 09. 2009 12.13
Za vlado imam genijalni predlog,pokojninska reforma po tibetansko.Delavci in delavke morajo delati do 63 leta starosti in plačevati prispevke v pokojninsko in zdravstveno blagajno po 65 letu starosti jih pa odnesti v kočevske gozdove na milost ali nemilost.Mislim,da tako so delali tibetanci še ne tako daleč nazaj.Ko je oče ali mati dopolnil dopolnila 50 let, ga je najstarejši sin naložil na rmena in odnesel v planino in ga tam pustil brez vsega na milost i nemilost.VLADI V RAZMISLEK, ONI SO TAKO BREZ SMRTNI.
Kajetan
10. 09. 2009 12.03
Izračun ki ga pripravlja vlada je izjemno preprost pa ga poglejmo: - minimalen osebni dohodek je nekje 592,00 EUR bruto - državni kolaček je nekje 247,00 EUR - torej delavec dobi : 345 EUR - pa malico in prevoz nekje do 130 EUR - je to skupaj 475,00 EUR Seveda izgubi delavec vse bonitete v primeru da ima dopust ali bolniško, sploh ni potreben izračun če je bolan kajti takrat je lahkota.... Sedaj pa vzemimo švedski model (švicarskega tako ali tako ne bodo upoštevali): - skupaj ima 345 EUR osebnega dohodka – ne upoštevamo malice in prevoza - malico in prevoz bo država vzela tako ali tako v doglednem času na račun zahteve delodajalcev, - za obvezno pokojninsko zavarovanje vseh ki imajo dohodek bodo plačevali vsaj 30 EUR mesečno, - če bodo hoteli še tretji steber in da bodo kaj ven dobili pri pokojnini je nekje na 50 EUR mesečno (pa bodo rekli saj to ni obvezno s tem so oprani krivde kakor Pilat), - to je na 265 EUR, - seveda delavca rešuje še to da dobi vsaj malico in prevoz torej mu še vedno ostane nekje 395 EUR, - pa tukaj ni vse, vzemimo da živi v stanovanju ki so mu ga zapustili starši po Jazbinškovem zakonu, - Stroški upravljanje in skupnih prostorov okvirno 50 (EUR), - Ogrevanje okvirno 40 EUR - Elektrika 40 EUR, - Davek na nepremičnino 2 x letno po 24 EUR, - Pa ne pomislimo da je človek sam in brez otrok pol pa še ta davek.... - Torej mu ostane SKORAJ NIČ, Pa da bo delal do 65 leta seveda za vsako leto delovne dobe bo dobil kaki evro ki pa ni omembe vreden. Vzemite mu malico in prevoz na delo, ter regres potem pa dejansko ne bo mogel več plačevati računov. Avtomobila sploh ne more imeti, dopusta prav tako ne, družabnega življenja tudi ne, kaj mu ostane.... Sedaj smo na tretjem mestu v Evropi po samomorih, kaj bo če vse to sranje sprejmejo, mislite da se bomo povzpeli mesto više ali bomo celo vodili???? Vlada naj še enkrat premisli, kaj dela in naj izbere sistem ki bo po domače povedano »pil vodo«, ne sistem ki ureja revščino na zakoniti podlagi. Ko bo prišlo do tega je prepozno, kajti protesti v teh segmentih ne bodo več mogoči, jasno je da ko nimaš več niti za preživetje tudi na ulice ne moreš, zapiraš se vase ne veš kaj se dogaja v okolici, organizirani protesti niso več mogoči, zaupanje pade v vsakem primeru, kajti ta človek ne more zaupati nobenemu, tudi prijetna povabila na demonstracije ob kosu kruha in pijači so zanj nepojemljiv strošek. PREMISLITE ALI BOSTE TO DOVOLILI – mogoče imate sedaj dober OD, vendar kaj bo s tem sistemom čez nekaj let......
mobius
10. 09. 2009 11.53
Je pa hec pri nas se najbolj pritožujejo tisti, ki imajo kar dobre plače in to so vsi v javnem sektorju, denar ki ga dobijo pa ustvari tisti ki proizvede višek vrednosti, jaz bi za tretjino zmanjšal število državih uslužbencev, mogoče celo več, imamo preveč prisklednikov v tej državi. pz!!!
Syrius
10. 09. 2009 11.50
po svicarsko in svedsko ne moremo imeti pokojnin, ker nimamo njihovega standarda. Sploh pa ne vem, zakaj se morajo vedno zgledovati po drugih drzavah. Kaj ne premoremo dovolj sposoben kader, ki lahko postudira resitev primerno za naso drzavo in predvsem za njene drzavljane in njihove potrebe. Zato torej placujemo davke, da nam kar nekaj vsiljujejo, kar vidijo cez planke.
mobius
10. 09. 2009 11.48
Blueray 10.09.2009, 11:16 -6 @jovim tist ko dela za tekočim trakom je sam kriv da si je zafurou cel življenje. Če bi se dovolj učil in vložil dovolj truda bi lahko tudi lahko postal dohtar, ''gospod v pisarni''..... Tudi če bi bili vsi doktorji, bi nekdo še vedno moral opravljati fizična dela. Glavni problem je ker se to delo ne plača pošteno. pz!!!
Titus01
10. 09. 2009 11.42
@GTR Saj ne izpuhti! Po konsolidirani globalni bilanci javnega financiranja gre cca. 36% za socialo, 13,5% za zdravstvo, 12,4% za izobraževanje, 11,3% za gospodarske dejavnocti, 5,7% za javno upravo itd. Dejansko pa nismo najbolj obdavčena država v Evropi. Študija, ki je to pokazala, ima, če sem pravilno seznanjen, dva metodološka problema. Prvi je, da upošteva samo davčno obremenitev najvišjega dohodkovnega razreda, drugi pa, da ne upošteva dobrin, ki jih prebivalstvo dobi v zameno. Če je npr. zdravstveno ali pokojninsko zavarovanje zasebno, se plačila ne glede na višino ne bodo evidentirala. Poleg tega študija ne upošteva deleža države v BDP, ki kaže na celotno davčno obremenitev, ne samo na obremenitev osebnih dohodkov. Javni sektor/BDP je veliko večji v mnogih drugih evropskih državah (Francija, Danska...). Res pa je, da je naša poraba sredstev neučinkovita in bi lahko denar porabili bolje, kot ga, kar pa ni toliko stvar zakonodaje, temveč politikov, uradnikov in podobnih javnih uslužbencev.
ljubitelj
10. 09. 2009 11.32
Plače tudi po Švedsko ali po Švicarsko!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!