Slovenija

Pokojnine teden dni prej

Ljubljana, 22. 12. 2006 07.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Upokojenci so zaradi bližajoče uvedbe evra decembrske pokojnine dobili teden dni prej kot običajno.

Slovenski upokojenci bodo še zadnjič dobili pokojnino v tolarjih.
Slovenski upokojenci bodo še zadnjič dobili pokojnino v tolarjih. FOTO: POP TV

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ) je zaradi uvedbe evra upokojencem že danes izplačal decembrske pokojnine. To so zadnje pokojnine v tolarjih, upokojenci pa so se denarja razveselili že teden dni prej kot je običajno.

Po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za finance Žige Lavriča so se za predčasno izplačilo pokojnin odločili, ker je še vedno precejšen delež pokojnin izplačan v gotovini. "Če bi jih izplačali zadnji delovni dan v mesecu, bi morda imeli upokojenci težave," je spomnil in poudaril, da bo časa za zamenjavo tolarjev v evre dovolj.

Predčasno izplačilo pokojnin je bila za državo draga varianta, a prijazna do upokojencev. Marko Štrovs

Državni sekretar ministrstva za delo, družino in socialne zadeve Marko Štrovs pa je povedal, da so imeli s predčasnim izplačilom pokojnin v tolarjih nekaj skrbi, saj se prispevki za pokojnine v proračun stekajo proti koncu meseca. "Z izplačilom smo proračun obremenili za približno 77 milijard tolarjev ali približno 300 milijonov evrov," je pojasnil Štrovs.

Upokojencem, ki jim zavod pokojnine nakaže na njihove bančne račune, bodo tako kot ostalim državljanom Slovenije banke vsa tolarska stanja s 1. januarjem 2007 avtomatično in brezplačno spremenile v evrska. Prav tako pa je dovolja časa za menjavo tolarjev v evru tudi za približno 70.000 upokojencev, ki pokojnine prejemajo na dom in nimajo bančnih računov. Po novem letu bo namreč steklo štirinajstdnevno obdobje dvojnega obtoka gotovine, v katerem bodo lahko plačevali z obema valutama, vračila pa bodo potekala le v evrih.

Banke, hranilnice in pošte bodo valuti brezplačno zamenjevale do vključno 1. marca 2007, nato pa bo to brezplačno opravljala slovenska centralna banka.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.