Slovenija

Polaganje sveč in vencev umrlim

Ljubljana/Maribor, 31. 10. 2010 09.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ljudje že obiskujejo grobove. Zvrstile se bodo slovesnosti s polaganjem vencev. Na pokopališču Žale so organizirali prevoz z električnim vozilom za starejše. Vozniki naj bodo previdni, saj bo promet gost.

Žale - 5
Žale - 5 FOTO: Aljoša Kravanja

Pred dnevom spomina na mrtve se bo tudi danes zvrstilo več slovesnosti s polaganjem vencev, tako med drugim na Teharjah, v Frankolovem in Mariboru. Številni bodo že danes obiskali grobove, občine pa jih pozivajo k uporabi javnega prevoza. Minister za okolje in prostor Roko Žarnić se bo udeležil polaganja vencev pri spomeniku frankolovskim žrtvam v Frankolovem, zatem pa tudi v Parku spomina na Teharjah.

V Mariboru bo slovesnost na osrednjem komemorativnem prostoru partizanskega grobišča, zatem pa bodo položili vence na grobišče padlim v prvi svetovni vojni in na grobišče sovjetskih vojakov.

Posebna prometna ureditev

Zgostitve prometa tako pričakujemo v smeri turističnih krajev, bližini večjih središč, v okolici pokopališč, na mejnih prehodih in odsekih, kjer je spremenjena prometna signalizacija zaradi del.  Danes in jutri velja prepoved prometa tovornih vozil, katerih največja dovoljena masa presega sedem ton in pol med 8. in 21. uro.

Na območju Žal v Ljubljani bo od danes zjutraj do ponedeljka zvečer veljala posebna prometna ureditev. Mestni avtobusi bodo danes vozili po prirejenem sobotnem voznem redu, avtobusi št. 2, 7, 12, 13 in 19 pa bodo pogostejši.

Žale - 1
Žale - 1 FOTO: Aljoša Kravanja

Tomačevska cesta bo del poti v smeri proti Tomačevem le enosmerna, prav tako sta na določenem odseku enosmerno urejeni Koželjeva in Dečkova ulica, enosmerna pa je tudi povezovalna dovozna pot na delu od Tomačevske ceste v smeri Jarške ceste.

Prevoz za invalide in starejše

Na pokopališču Žale so organizirali prevoz s posebnim električnim vozilom, ki je namenjeno zlasti starejšim, invalidnim osebam in vsem drugim, ki težko hodijo. Vozilo bo tudi danes obratovalo do 16. ure. V dneh od petka do danes po pokopališču vozi še dodatno električno vozilo, znano pod imenom Kavalir.

Žale - 2
Žale - 2 FOTO: Aljoša Kravanja

Na območju pokopališča Pobrežje v Mariboru bo danes in v ponedeljek del Ceste XIV. divizije zaprt v celoti, na delu ceste pa bo promet urejen enosmerno, so sporočili z mariborske občine. Na delu Ceste XIV. divizije, med Osojnikovo ulico in Ulico bratov Greifov, bo uveden enosmerni promet – v smeri od Osojnikove ulice proti Ulici bratov Greifov od 5. ure danes pa do 1. 11. 2010.

Cesta ob pokopališču Gorca v Malečniku, Malečnik–Hrenca, bo urejena kot enosmerni promet od križišča v Malečniku proti križišču v Hrenci, so še zapisali na strani prometnoinformacijskega centra.

Tako v Ljubljani kot v Mariboru pozivajo vse, da za obisk pokopališča uporabljajo javna prevozna sredstva. Če bodo prišli s svojim avtomobilom, naj parkirajo le na za to namenjenih mestih.

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HIPOKRATKA
01. 11. 2010 16.25
Zdi se mi prav, da imamo dan spomina na mrtve. Mogoče se v ljudeh, ki so na kakršenkoli način povzročili smrt človeka, tega dne zbudi vest in se vsaj ta dan kesajo dejanja in jim je žal za vse to kar so naredili svojcem umrlih. Sicer pa sem proti prekomernemu zapravljanju za okrasitev grobov samo na ta dan. Še vedno sem mnenja - ena svečka in en cvet, pa dobre misli in želje namenjene živim. Naše pokojne pa obiščimo tudi med letom in jih ne pozabimo.
variolog
01. 11. 2010 14.38
To ni več praznik kakor je nekdaj bil .Ampak neke vrste biznis privlečen od amerikanarjev
Alojz Železnik 1
01. 11. 2010 06.52
@naivna Kaj mrtvi mislijo? Nič, ker so mrtvi. Po krščanskem verovanju pa človek ne umre, le zapusti zemeljsko telo in dobi novo poveličano telo ter živi dalje pri Bogu. Ali pa v peklu. Kakor odloči Bog.
Alojz Železnik 1
01. 11. 2010 06.48
@ mjolnir Bog se v zgodovini človeštva ni pojavil šele leta 0 po Kristusovem rojstvu. Od je že od vsega začetka z ljudmi. In če nekateri poganski običaji izražajo hvaležnost Bogu in izkazujejo ljubezen bližnjemu, ni razloga, da bi jih odpustili.
naivna
01. 11. 2010 06.29
Ne vem kaj si mrtvi mislijo, v drzavah, ki tega praznika ni? In kjer se svecke ne smejo prizigati -nasplosno. Vseeno se jih pa spominjajo ob obletnicah smrti in rojstnih dneh ali drugih praznikih.
guna
31. 10. 2010 19.07
Na srečo smo pri nas v našem sorodstvu vsi bolj skromni in raje praktični. Mi vsi čez leto zelo pogosto obiskujemo grobove naših dragih, imamo tudi med sebojno dogovor,da je vsak grob urejen lepo; to pomeni v vazi rože, največ dve sveči in morda še kakšna lončnica ali ikebana.Kar je več, je našarjeno in kič.Denar zberemo skupaj, saj imamo več grobov takorekoč po celi Sloveniji. Tako se na Dan mrtvih ponavadi samo med seboj obiščemo in se skupaj spominjamo tistih,ki niso več med nami, na grobove pa ne hodimo. Je pa groza pogledat pokopališče teden po tem, ko je vse uvelo, sveče razmeče veter in zgleda kot na smetišču.Nekateri grobovi (ki so za ta dan natrpani s cvetjem in svečami)ostanejo taki tudi do naslednjega leta za ta dan. Če bi ljudje vedeli kako kako grdo je to za vidt...
prehlad
31. 10. 2010 18.25
JAST VEČKRAT OBIŠČEM ŽIVE SE PA SPOMNIM TUDI RAJNE.NOBEN PROBLEM NE BO ČE PRIŽGEMO SVEČO IN ŠOPEK CVETJA.ČE PA MED POTJO PO OPRAVKIH SREČAM KAKEGA KLOŠARJA MU PA TUDI DAM KAK EVRO .
Neri6
31. 10. 2010 17.38
yoker; jaz sem sodelovala pri akciji očistimo Slovenijo. Ja in? Ne podpiram tega praznika in ne prižigam sveč te dni, še manj pa tja nosim vence ipd. Sveče, ki jih kupujem pa so iz nekega močnejšega papirja in ne iz plastike. Pozornost dajmo živim ljudem. Pa lep pozdrav vsem.
didiss
31. 10. 2010 17.05
kot prvo bi prepovedal svece potempase ta praznik,ljudje bi se veckrat pomolili za mrtve in bili bolj z bogom...ne pa da se iz tega ;praznika dela se cela folklora druzenja na grobovih totalna bbedarija.
mjolnir
31. 10. 2010 16.48
lincoln2 Čwe se kristjani odpovejo vsem poganskim navaadam bo od krščanskih običajev in kulture ostalo bore malo! Kot je že drug komentator rekel, to bi moral vedeti iz zgodovine! A se tebi to kar se v cerkvi gredo res zdi podbno nekemu v bistvu judovskemu kultu*? Drgač, zato tudi spoštujem "kršćanstvo" na sekluarni ravni, ker je toliko običajev in šeg v bistvu predkrščanskih! Drgač ga ne bi imel za del identitete pač pa za bližnjevzhodni uvooz! *pod "kult" noisem mislil nič žaljivega, sam pod tem mislim na skupek navad, obredov itn
periot
31. 10. 2010 16.13
Zdi se mi brezveze da mora biti praznik za mrtve, da se tisti ki vso leto zanemarjajo grobove pridejo za ta dan kazati z modno revijo in dragimi ikebanami, skratka praznik za žive?
kolomonov
31. 10. 2010 15.34
najbolj žalostno se mi zdi, da je veliko takih, ki en dan pred 1. novembrom zrihtajo grob in nanosijo sveč rož itd. prej in potem jih pa celo leto ni blizu. pri nas je na grobu za 1. nov. en šopek rož več in nekaj sveč (oddvisno pač kako radodarno je še ostalo sorodstvo)
yokerxdinterfan
31. 10. 2010 15.17
me pa prow zanima za tiste ki so sodelovali na očistimo slovenijo koliko sveč bodod prižgali
NekdoNekdo
31. 10. 2010 14.34
lincoln: veliko krščanskih običajev izvira iz poganskih, to bi lahko vedel iz zgodovine. Jaz sem kristjan pa me to niti malo ne moti. Je pač lep običaj.
yokerxdinterfan
31. 10. 2010 14.18
zelene_oci 31.10.2010, 10:21 13 Dan spomina na mrtve bi morali praznovati v sebi in se v tišini spomniti na pokojne. Ne pa da se praznuje navzven, da se dobesedno prekrijejo grobovi z raznovrstnimi ikebanami, rožami, svečami... Da vse žari kot novoletna jelka. Da se tekmuje, kateri grob bo lepši, koliko sveč bo gorelo... Da se ljudje prerivajo, da pridejo do grobov... To ni spomin na mrtve, to je potrošniška evforija. Žalostno!!! 1 imaš prav 1 november je sedaj le praznik tgovcev in modna revija in razkazovanje
Spondgeeee
31. 10. 2010 14.14
Po resnici povedano, ne podpiram 1. novembra, zato, ker ce se med letom ne mores spomnit na pokojne sorodnike, prijatelje.. se pa tudi za 1. november ne rabis ven metat...
lincoln2
31. 10. 2010 14.11
Sveče in vse ostalo so od poganov. Jaz sem sicer postavil retorično vprašanje, da mi kdo iz Biblije da citate, kjer je to bila praksa Jezusa in njehovih učencev, sam pa že vem odgovor da tega ni v Bibliji. Torej nevem, kako se lahko imenuje kdo za kristjana, obenem pa sledi poganske običaje.
NekdoNekdo
31. 10. 2010 13.52
Meni je pa ta praznik všeč. Lepo se mi zdi vsaj en dan v tednu pokloniti umrlim svojcem, prižgati kakšno svečo na njihovem grobu in kaj zmoliti. Tisti pa, ki vam je en dan na leto premalo vam pa nihče ne prepoveduje da greste večkrat.
Pohorc51
31. 10. 2010 13.17
Nič ni hudega ,če greš k svojcem na grob. Boljše kot ,da gredo oni na tvojega.
mjolnir
31. 10. 2010 13.14
noone00 Prazniki naredijo življenje lepše! Pa še če si prost je tud lepo, a ne?