Slovenija

Puščavski pesek tudi nad Slovenijo

Ljubljana, 12. 04. 2018 06.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Rok Nosan
Komentarji
8

Letošnji april je pravo nasprotje hladnemu in sneženemu marcu. Zaznamujejo ga nadpovprečno visoke temperature, ki se v tem mesecu niti en dan še niso spustile pod dolgoletno povprečje in kot kaže, se to ne bo zgodilo niti v prihodnjih dneh. Narava se je začela prebujati in v zraku je vse več cvetnega prahu, ki ga bodo padavine vsaj prehodno sprale z ozračja.

Poleg cvetnega pa bo v prihodnjih dneh ob dežnih kapljah prisoten tudi puščavski prah ali pesek, ki ga bodo močni južni vetrovi k nam prinesli iznad Sahare. Gre za lep primer tega, kako dogodek na enem koncu sveta vpliva na vreme tisoče kilometrov stran.

Vir puščavskega peska je največja puščava na svetu Sahara, kjer pihajo močni vetrovi in dvigujejo ogromne količine tega peska. V primeru, da so vetrovi pravi, oblak peščenih delcev zanese tudi nad Sredozemsko morje, kjer naleti na ciklon, ki prah posrka in dvigne še višje v atmosfero, kjer so vetrovi še močnejši. Puščavski prah se običajno z južnim vetrom zelo hitro razširi do naših krajev. Zrak nad morjem postane vlažen, nastanejo kapljice, ki na svoji poti do tal iz ozračja izperejo prašne delce. Ko se kapljice posušijo, ostane na površini predmetov ali na snegu dobro vidna peščena sled. Gre za precej običajen pojav, ki ni nevaren, nasprotno, predstavlja celo odlično mineralno gnojilo za rastline.

Sredin posnetek Nasinega satelita. Puščavski oblak je že dosegel Sredozemlje.
Sredin posnetek Nasinega satelita. Puščavski oblak je že dosegel Sredozemlje. FOTO: NASA

Proti večeru nevihte

Proti jutru je v zahodni in osrednji Sloveniji začelo deževati. Zaradi oblakov smo se zbudili v še eno toplo jutro. V večjem delu države bomo izmerili 8 ali 9 stopinj Celzija, v alpskih dolinah bo okoli 5 stopinj Celzija, na Primorskem med 10 in 12 stopinj Celzija.

Danes bo v zahodni in osrednji Sloveniji oblačno z občasnimi padavinami, na vzhodu pa bo vsaj prvi del dneva še suho z nekaj sonca. Popoldne in proti večeru bodo padavine na zahodu vse pogostejše in se bodo širile proti vzhodu. Nastale bodo tudi posamezne nevihte.

Na Štajerskem in v Prekmurju bo jutri najtopleje s temperaturami do 23 stopinj Celzija. Okoli dvajsetice bo tudi na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju. Precej hladneje bo drugod po državi.

Zadišalo bo po poletju

V petek dopoldne bodo padavine povsod ponehale in delno se bo zjasnilo. V soboto bo sončno z nekaj prosojne oblačne koprene in predvsem prijetno toplo. Lahko bi rekli, da bo že zadišalo po poletju, saj se bo ogrelo blizu 25 stopinj Celzija. Že v nedeljo pa bo april spet pokazal svojo muhavost. Popoldne bodo nastajale plohe in nevihte. Še bo toplo. Južni višinski vetrovi pa bodo v prihodnjih dneh k nam poleg visokih temperatur in padavin prinašali tudi saharski prah.

Kakšno bo vreme v vašem kraju, lahko podrobno preverite tukaj!

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SLO-SURVIVAL
12. 04. 2018 19.54
-2
s to afrika pa res ni miru, najprej migranti, sedaj še pesek, ali pa samo malo pretiravate?
CtrlDelete
12. 04. 2018 18.37
+2
Upam, da Putin ne bo spet kriv...
Dracul Va Domni DinNou
12. 04. 2018 10.36
+9
js sm si pa lihkar avto oprala 😢
Ovca12345
12. 04. 2018 10.17
+5
Če bi le pesek priletel v Slovenijo bi bil prav srečen.
Dule Med
12. 04. 2018 09.16
-13
Dvomi, da je to pesek, če ni kako sranje, ki nagaja naravi in človeku.